Ympäristölupa, ihanan kallista

miheikki

Greatest Leader
Keskiaäkaisen miehen bloggaus maaseutuyrittäjien kiusaamisesta. Voi Suomi parkaa!

http://hampaankolosta.blogspot.com/2012/03/hyva-hallintotapa.html
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/p%C3%A4%C3%A4kirjoitukset/ymp%C3%A4rist%C3%B6luvilla-ker%C3%A4t%C3%A4%C3%A4n-veroja-1.13218

PERJANTAI, 9. MAALISKUUTA 2012

Hyvä hallintotapa?

Tänään silmiini sattui puolivahingossa MT:n pääkirjoitus aluehallintokeskusten myöntämien ympäristölupien uudesta hinnoittelusta. Juttu aiheutti Keskiäksyllä lievää kulmakarvojen kohotusta. Uuden hinnaston mukaan nimittäin suurehkon navetan tai sikalan ympäristöluvasta joutuu jatkossa maksamaan 11 880 euroa.

Vertailun vuoksi, jos aiot rakentaa vaikkapa sataman, ympäristölupa maksaa alle kymppitonnin ja jäteveden puhdistamon lupa on navetan kanssa samaa tasoa eli noin 12 000 euroa. Uuden ydinvoimalan ympäristölupa sentään maksaa enemmän, 27 000 euroa.

Ympäristölupa on siis valtion vaatima lupa jossa on selvitettävä hankkeen ympäristövaikutukset:

"Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille tarvitaan ympäristönsuojelulain mukainen lupa. Näitä toimintoja ovat esimerkiksi metsä-, metalli- ja kemianteollisuus, energiantuotanto, eläinsuojat ja kalankasvatus. Ympäristöluvassa annetaan määräyksiä mm. toiminnan laajuudesta, päästöistä ja niiden vähentämisestä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa"

Keskiäksy ymmärtää kyllä että rakennusluvan lisäksi joiltain toiminnoilta vaaditaan myös ympäristölupa ja luvalla on jokin hinta. Mutta haloo, että sikalan tai navetan viranomaislupa maksaa enemmän kuin vaikkapa sataman? Ja ydinvoimalan lupa maksaa vain reilut tuplat. Toiminnan laajuudessa ja mahdollisissa ympäristövaikutuksissa on kuitenkin hienoinen aste-ero.

On myös muistettava että tuo prosessi on täysin viranomaisia itseään varten, tavallinen maajussi ei sitä todellakaan tarvitse eikä kaipaa. Lisäksi pitää muistaa että tuo lupa on määräaikainen. Se on voimassa korkeintaan 10 vuotta ja jos toimintaa esimerkiksi laajennetaan, lupa on haettava (ja maksettava) uudelleen.

Ympäristöministeriön kehittämispäällikön Riitta Pirhosen mukaan "korotuspaineita on edelleen, koska valtiovalta haluaa, että käsittelykulut peritään täysimääräisinä lupien hakijoilta. Korotusten suuruus perustuu Pirhosen mukaan aluehallintovirastoista saatuihin arvoihin, kuinka kauan lupien käsittely kestää. Eläinsuojien lupakäsittelyyn menee aikaa noin 25–40 henkilötyöpäivää."

Siis yhden navetan ympäristölupapereiden käsittelyyn kuluu yhdelle virkamiehelle laskettuna 1-2 kuukauden työpanos! Herranjumala! Tuosta voi toki tehdä jotain johtopäätöksiä ympäristöhallinnon virkamiesten työskentelyn tuottavuudesta ja työtehokkuudesta. Mutta ennenkaikkea tuo kertoo karusti sen, millainen pykälä- ja säädösviidakko on tähän maahan onnistuttu luomaan.

Valtiontalouden säästöjen nimissä on viime vuosina karsittu rankalla kädellä valtion ns. suorittavaa porrasta. Kansalaisten tarvitsemat palvelut karkaavat yhä harvempiin toimipaikkoihin ja yhä kauemmaksi. Myös kansalaisten turvallisuuteen keskeiseti vaikuttavien poliisin ja armeijan toimintoja ajetaan säästöjen nimissä yhä ahtaammalle. Mutta samanaikaisesti pyhän byrokratiuksen Moolokin kita syö yhteisiä resurssejamme yhä kiihtyvällä vauhdilla. Mikään ei ole liian kallista tai tavallisen kansalaisen elämää liiaksi hankaloittavaa, silloin kun byrokraatit ja heitä tukevat poliitikot suoltavat lisää, yhä monimutkaisempia säädöksiä ja määräyksiä elämämme sääntelemiseksi.

Nyt kun valtiontaloudellamme ovat edessä rajut säästötoimet ja leikkaukset niin teenpä kainon ehdotuksen. Mitäpä jos niiden poliisasemien sijasta sulkisimmekin hallintovirastoja. Ja kuntien sijasta yrittäisimmekin lakkauttaa maamme laeista, asetuksista, määräyksistä, säädöksistä ja hallintomenettelyohjeista sellaiset kaksi kolmasosaa. Näin saatavat säästöt olisivat todennäköisesti kymmenkertaisia. Ja tälläisten leikkausten johdosta meidän kansalaisten elämänlaatu vain paranisi.
 
Joo, eikä tämä ympäristösektori ole ainoa kyseenalaisen tehokas viritys. Miten muuten helvetissä navetan ympäristöluvan
virkamiestyöhön uppoaa tuollainen työaika? Mitä ihmettä tässä maassa oikein ihmiset tekevät ns. leipätyökseen?
 
baikal kirjoitti:
Mitä ihmettä tässä maassa oikein ihmiset tekevät ns. leipätyökseen?

Omat kokemukseni kunnan ja valtion hommista kertovat seuraavaa. Suuri osa porukasta keskittyy virheiden välttämiseen ja parhaiten virheet välttää siten ettei tee mitään. Työt tuntuvat keskittyvän jopa useita satoja henkilöitä käsittävissä organisaatioissa kouralliselle avainhenkilöitä. Kaiken huipuksi noita "tekijämiehiä" kyräillään yli kaiken. Kauhea itku parku vaikka istutaan "vihreällä oksalla".

"Taas oli Virtanen kuuteen asti töissä kun minä lähdin jo lounaan jälkeen. Perkelettäkö se "kiipijä" tekee hommia ja saa meidät muut näyttämään laiskoilta ja tyhmiltä. Olisi pitänyt mennä yksityiselle puolelle kultaa vuolemaan, että pitikin ryhtyä tähän paskaan... Saatana jos ne maksaa vain 4210 kuussa niin ei sillä voi odottaa täyttä työpanosta! Pitäisi varmaan taas palkata opiskelija hommiin! Maksetaan 1600/kk ja laitetaan projektin kestoksi kuusi kuukautta vaikka hommia on 12-18 kuukaudeksi. Tulisi taas asioita valmiiksi ja eihän niille tarvitse sitä virkaa antaa vaikka luvattiin. No kyllähän se vähän hyväksikäytöltä haiskahtaa, mutta kapitalistisessa yhteiskunnassa pieni palkka ja pätkätyö on oma vika."
 
baikal kirjoitti:
Miten muuten helvetissä navetan ympäristöluvan virkamiestyöhön uppoaa tuollainen työaika?
Työvoimapulasta kärsivässä Suomessa :D :D kerää itttes Puppe :D :D nouse jo sieltä lattialta kierimästä :D :D Schengen alueen ulkopuolelta tulevan työlupahakemuksen käsittely kestää yli 8kk. Eli tuo ympäristölupahan on käsitelty suorastaan hosumalla.
 
Back
Top