Yritystoiminta

BlackFox

Ylipäällikkö
Miten kehittäisit Suomea jotta yrittäminen olisi helpompaa?

Kuulin että Jenkeissä monissa kaupungeissa on yrityskeskuksia. Näistä keskuksista uudet yrittäjät saavat maksutta työhuoneen/pienen tilan.

Varmasti hyvä keino varsinkin alussa yrittäjälle kun pääomaa ei tarvitse sitoa vuokriin vaan kehittämiseen ja elämiseen
 
Pienyrittäjille samantasoinen työttömyysturva kuin palkkalaisilla on. Ei paljon nappaa yrittää kun y-tunnuksen hommattuasi olet käytännössä tyhjän päällä. Noita erilaisia yrityshautomoita kyllä löytyy Suomestakin.
 
Työttömyysturva on merkittävä asia.
Muita muutoksia olisi pienyritysten kevennetty YT-menettely ja yleisesti kevyempi byrokratia.
Sekä yrityksen verokohtelun muuttaminen sellaiseksi, että voitosta kannettu vero suoritettaisiin vasta kun se nostetaan yrityksestä. Näin toiminnan kehittäminen onnistuisi helpommin ja tarve lainoille vähenisi.
Nuo yrityshautomot, yms. ovat usein melko hyödyttömiä ja pidän niitä pelkkinä suojatyöpaikkoina, mutta olen todenäköisesti ainakin osittan väärässä.
 
Miten kehittäisit Suomea jotta yrittäminen olisi helpompaa?

Lähtisin miettimään asiaa ensimmäisten kolmen vuoden muodostaman kuolemanlaakson pohjalta. Siitä jatkaisin sukupolvenvaihdoksiin - myös ja etenkin kuolemantapausten yhteydessä.

Keskittyisin aika paljon siihen, että luovat yksilöt ovat yrittäjyyden ydin, mutta eivät välttämättä pärjää aina kovin hyvin palkkatyöläisinä.

Siirtymä työttömästä tai palkkatyöstä yrittäjyyteen liukuvammaksi ja anteeksiantavammaksi. Työttömyystuet, palkkatuki ja sen kesto jne. uudistamisen alle. Työkkärin ja pykälien asenne työttömän omaa aktiivisuutta kohtaan inhimillisemmäksi ja aktiivisuutta tukevaksi eikä sitä rankaisevaksi.

Kehittäisin osuuskuntiin mukaan myös jonkinlaisen tuotantoväline/verkostoitumisosuuskunnan, jonka tehtävänä ei ole tuottaa osallisilleen rahaa vaan mahdollisuutta tehdä rahaa muun toiminnan muodossa.

(Esim. rakennusala: tuotantovälineosuuskunta hankkii impulssinaulaimia, laservaaitusvimputtumia, akkutyökaluja, sirkkeleitä, paineilmatyökaluja.... ja vuokraa niitä nollavoitolla jäsenilleen. Näin tuotantovälineosuuskunnan jäsen voi tehdä töitä isolla työkaluvalikoimalla josta hän itse tarvitsee kerrallaan vain osaa. Muut osuuskunnan jäsenet voivat käyttää muita laitteita.)

Kiusaaminen ja pullonkaulat pois. Esim. elintarvikepuolen tila- ja pientuotantomyyntiä estetään usein ja paljon säädöksillä ja valvonnalla joka on selvästi direktiivejä laatiessa suunnattu teollisen mittakaavan toimintaa ohjaamaan. Ongelmana on se, että valvova viranomainen "tulkitsee" teollisen toiminnan ohjeet pullakioskeja ja kolmen lampaan kotiteurastusta koskeviksi. ("Rakenna ruostumattomalla teräksellä vuorattu erillinen tila...)

Suomi ei voi kilpailla maailman markkinoilla hinnalla. Me voimme kilpailla laadulla, turvallisuudella, luotettavuudella, innovatiivisuudella, nopeudella.... On typerää heittää hukkaan noihin liittyviä etuja (esim. maahanmuutto-, koulutus- ja maatalouspolitiikan alueilla) jotta päästäisiin nykyistä huonompiin asemiin.

Esimerkkejä:

Kiinan ja siihen rinnastuvien maiden vauvanruokamarkkinat - niiden elitistisin osa - riittäisivät tarjoamaan myrkyttömille, terveellisille ja läpi tuotantoketjun laadukkaille marja- ja kasvistuotteille mahtavan isot markkinat joilla korkea hinta on markkinavaltti. Smoothiet ja flavonoidit ovat muuallakin iso juttu. Kuitenkin tuotantoketjut ja tuet on suunnattu bulkkituotannon tukemiseen.

Pohjoismainen kirjallisuus-, tv-tuotanto ja elokuva pärjää lähinnä lapsille ja nuorille suunnatuilla markkinoilla + Nordic Noirissa ja sen variaatioissa. Miksi elokuvien jne. tukia ei suunnata sinne?

Suurin ongelma on kuitenkin se, että luovuutta ja sen roolia tuotannon ja sen valmistelemisen tekijänä ei tunneta. Sen vuoksi ideoimaan saatetaan laittaa ihmisiä, joiden luovuus on nolla, mutta suunnittelu-, koordinointi- ja/tai poliittinen osaaminen on hyvä. Silloin uudistaminen järjestetään tavalla joka estää uudistumisen ihan siksi, että niin suuri enemmistö "uudistajista" on älykkyytensä laadun suhteen kyvyttömiä tuottamaan mitään mikä olisi sekä uutta että toimivaa.

Niin... Ja jonkinlainen ihan oikeasti merkitsevä provisiopalkkio uusista hyödyllisistä konsepteista. Se taas onnistuu vain jos ideoiden ja konseptien isyysoikeudet tunnustetaan. Se taas vaatii että koko touhusta pitää työntää pois jokainen vajaaälyinen joka on liian tyhmä käsittämään mitä eroa on immateriaaliaoikeuksilla ja aineetoman tuotannonb isyysoikeuksilla.

Poliittikkojen, tukien, valvonnan jne. tärkein tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Tämä sotii osallisten psykologisia tarpeita vastaan. Uudistamiseen kannattaa ottaa ihmisiä, joille sellaiset psyykkiset tarpeet ja niihin liittyvä uraglamour eivät ole kovin tärkeitä.
 
Back
Top