Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Voisin esittää arvion, mikä kone ei ainakaan tule valituksi: Rafale. Jaa miksi?
1. Rafale nyt vain on törkeän kallis ostaa, mikäli Qatarin kaupoista voi mitään päätellä (6,3 miljardia euroa = 24 konetta + koulutus + aseet (+ lahjukset) ). Typhoon, F-35A, Gripen E ja Super Hornet ovat melkoisella varmuudella edullisempia hankittavia.
2. Rafalessa ei ole mitään kovin ihmeellistä suorituskyvyn kannalta. Asekuorma on toki huomattavan suuri Rafalen kokoiselle koneelle, mutta onko sille tarvetta? Täsmäaseet vähentävät tarvetta suurelle asekuormalle, ja ilmasta-maahan tehtävien kannalta F-35A lienee yleisesti ottaen selvästi parempi alusta.
3. Rafalella ei ole minkäänlaista TURPO-valttia. Ranska on kaukainen maa Euroopassa. Ruotsi on läheinen maa Euroopassa. Yhdysvallat on vaikutusvaltainen maa Atlantin takana. Saksa/Britannia(/Italia) ovat suhteellisen kaukaisia, mutta meillä on kuitenkin jonkin verran yhteistä niiden kanssa.
Taannoin tankkauskonebuumin aikoihin taisi olla puhetta että Ranska olisi etsiskellyt kumppaneita omaan tanlkauskone hankintaan, mutta siitä ei tainnut tulla mitään.
Meidän ilmavoimillahan on yhdysvaltalaisen raudan jälkeen kenties eniten ranskalaista. Kava ja Keva-tutkat Thalesilta (joka kuuluu Rafale-konsortioon).
Crotale ilmatorjuntaa, joskin sijaitsee maavoimissa. Hamina-luokan taistelunjohto- ja omasuojajärjestelmä myös Thalesilta.
Niin, paljon on myös tavaraa ruotsista mutta tuskin sekään on todellinen peruste hävittäjän hankkimiseksi sieltä? Puhutaan kuitenkin ihan eri järjestelmistä kun verrataan taistelukonetta ja ilmavalvontatutkaa.Meidän ilmavoimillahan on yhdysvaltalaisen raudan jälkeen kenties eniten ranskalaista. Kava ja Keva-tutkat Thalesilta (joka kuuluu Rafale-konsortioon).
Crotale ilmatorjuntaa, joskin sijaitsee maavoimissa. Hamina-luokan taistelunjohto- ja omasuojajärjestelmä myös Thalesilta.
Siivet 4/2016 mukaan samantyylisiä, yhteistyö, valmistus ja tegnologian siirtoja tarjoillaan myös suomelle.
On tietysti, mutta naurattaa välittömästi ajatus Suomen omin voimien integroimista amraameista.Uusimmassa siivet lehdessä oli juttua Rafalesta ja sopivuudesta Suomelle. Kannattaa lukaista. En rupea lehteä suoraan tähän siteeraamaan. Lyhykäisyydessään Dassault lupaa tukea ja käyttövuosia aina 2060 luvulle saakka joka olisi seuraavan koneen eläköitymis vuosi. Lisäksi Dassault kertoo koneen olevan aika plug and play mitä tulee integrointeihin ja päivityksiin. Päivityksiä on luvassa vielä paljon. Luvattu on vielä sellaista mitä muut kone valmistajat eivät ole luvanneet ja kaikki eivät edes voisi luvata eli täyttä kokoonpano linjaa joka poistaisi myös varaosariskin sekä mahdollisuuden kehittää koneesta juuri sellaisen kuin itse haluaa. Eli rivien välistä voisi lukea, että jos suomi haluaa amraamit yms. niin se olisi teknisesti mahdollista. Lisäksi homma toisi Suomeen työtä joten osa kustannuksista valuisi takaisin Suomeen. Kokonaisuutena homma vaikuttaa ihan mukavalta.