Ilmavoimien tulevaisuus

Johan sä itsekin sanoit pääseväsi vain kerran töräyttämään
Mutta se on aina helpompi itse sanoa kuin kuulla toisen suusta :D Jos mietitään kerrankin A2 keltaisen kannalta ilmavoimien jasmiineja kantavia Hornetteja ja vaikka mahdollisia tykistöohjuksia heittimistä. Niiden päästäminen ampumaan kerran on vahinko, niiden päästäminen ampumaan kaksi kertaa on huolimattomuutta, mutta kolmas kerta on jo pelkkää tyhmyyttä.
 
Venäläisten lienee aika vaikeaa (käytännössä lähellä mahdotonta) paikallistaa ja tuhota esim. MLRS-lavetti (joka lienee tykistöohjusten laukaisualusta)? Ja ainakaan ennen laukaisua se on aika mahdotonta. Tai sitten me ollaan hävitty kyllä jo seuraava sota, koska mitään kalustoa ei voi käyttää missään.

Kukaan ei varmastikaan havaitse saati tuhoa kaikkea maakalustoa, mutta varmasti ainakin osan. Vähän vastaavasti kuin kukaan ei havaitse tai tuhoa kaikkea lentävää kalustoa.
 
Kukaan ei varmastikaan havaitse saati tuhoa kaikkea maakalustoa, mutta varmasti ainakin osan. Vähän vastaavasti kuin kukaan ei havaitse tai tuhoa kaikkea lentävää kalustoa.

Jos mietitään tilannetta historiallisesta perspektiivistä, niin sotakokemukset ovat osoittaneet ilmakaluston melko lailla haavoittuvaksi. Esimerkkejä löytyy Irakista ja Serbiasta: länsimaat pudottivat kyllä ilma-aluksia, mutta Persianlahdella oli tunnetusti vaikeuksia löytää Scudeja, ja Serbiassa taas hyökättiin usein valemaalia tms. vastaan. Ei tykistöohjuksia laukaissut MLRS ole mikään istuva ankka. Se ajaa tulitehtävän suoritettuaan suoja-asemaan, ja siinä on todella kapea aikaikkuna, jossa vihollisen pitäisi havaita ja vaikuttaa ohjuslavettiin. Tai toki vihollinen voi kylvää 100 neliökilometriä täyteen rypäleammusta, mutta se tuskin on realismia...

@TomTom :n kartta tutkahorisontista oli hyvä ajatellen "voittamattoman venäläisen ilmatorjunnan" debunkkaamista, mutta se ei huomioi esimerkiksi tutkavalvontalentokoneita. Yksi AWACS lentämässä ympyrää 10 kilometrissä tuottaa tilannekuvaa yllättävänkin kaukaa.


Mitä sitten tulee tähän JASSM-kysymykseen yleisesti, niin minun on pakko puolustaa tehtyjä ratkaisuja. JASSM on hyvin monikäyttöinen ase. Jos oletetaankin, ettemme (yksinämme) pysty paikantamaan venäläisiä ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä kovin tehokkaasti, niin maaleja on edelleen lukuisia.

Joutuessamme esimerkiksi yllätyshyökkäyksen kohteeksi, ilmavoimien valmius on luultavasti puolustushaaroista paras. Tällöin voidaan ampua siltoja ja ratapihoja ym. liikenneinfrastruktuuria, mikä hidastaa vihollisen etenemistä. Jos vihollisen pioneerit rakentavat varasillan kuudessa tunnissa, niin so what, me saimme juuri lisäaikaa liikekannallepanon suorittamiseen.

Muutoin voidaan ampua esimerkiksi lentotukikohtaa, kunhan tiedämme edes sen verran, että se on käytössä. Lentotukikohdan kaltaisessa kohteessa voidaan hyökätä konesuojia, tukikohtarakennuksia ja muuta infrastruktuuria vastaan saaden hyvin mahdollisesti aikaan merkittävääkin tuhoa.

Jos vihollinen taas ei lennä JASSM:n kantamalla olevista tukikohdista käsin, niin se on meille jo puoli voittoa. Vihollinen pystyy lentämään huomattavasti vähemmän lentosuoritteita, jos matka tukikohdasta maalialueelle on esimerkiksi 700 kilometriä 300 kilometrin sijaan.

Näiden lisäksi voidaan maaleihin laskea erilaiset osin onnekkaan sattuman perusteellakin löytyneet maalit. Olkoon ne sitten komentopaikkoja, tutkia, helikopteritukikohtia ja vastaavia, joiden löytäminen vaatii jo enemmän resursseja tai hyvää tuuria.

mitä ollaan mieltä JASSM:in järkevimmästä käyttöajasta? Kannattaako ampua lähes kaikki sodan ensimmäisenä päivänä, kun ilmavoimat, tutkat, tiedustelu, maalinosoitus ovat vielä hengissä, vai kannattaako puikkoja säästellä, jotta vihollinen joutuu ottamaan ne huomioon pidempään? Oletan tässä, että lisäpuikkoja ei kriisin alettua saada ja kokonaismäärä on max 70 laukausta. Luulisin, että yksi puikko per maali ei aiheuta haluttua vaikutusta ja yksi maali vaatii 2-4 puikkoa vähintään.

Enemmistö risteilyohjuksista käytettäneen sodan alkuvaiheissa, mikäli vain löytyy järkeviä maaleja. Ohjusten käyttö vaikeutuu ajan mittaan, kun ilmavoimien resurssit hupenevat, joten suurisuuntaiselle pihtaamiselle on vaikea nähdä järkevää syytä. Ilmaherruuden saavuttaminen laukaisualueella ei välttämättä ole helppoa, jos Horneteja on jäljellä enää 10 tai 15.

Myös lihavien maalien katoaminen ajan mittaan tukee ohjusten käyttöä konfliktin alkuvaiheissa. Esimerkiksi lentotukikohtaa vastaan kannattaisi mielestäni iskeä heti sodan alussa, jolloin siellä on vielä paljon koneita, ei siinä vaiheessa, kun sieltä käsin lentää enää vain muutama kone. Tämä siis olettaen, että vihollinen ylipäätään käyttää lähialueellamme sijaitsevia tukikohtia.

Voin kyllä nähdä, että ohjuksia säästettäisiin pienehkö määrä, ehkä 10-20 kpl, mahdollista kostoiskua varten. Tällainen voisi olla esimerkiksi vihollisen tärkeää siviili-infrastruktuuria vastaan hyökkääminen tilanteessa, jossa Suomi on joutunut taktisen ydinaseen maalitauluksi tai vihollinen on muutoin hyökännyt yhteiskuntaamme vastaan vailla mitään moraalia.
 
Minun mielestä kannattaa iskeä heti alussa järeillä ristelyohjuksilla välittömästi vihollisen solmukohtiin ja järkeviin pisteisiin, kuten lentokentät, voimalaitokset, rautatien asemat/risteysalueet, yms..
 
Kuinka moni oikeasti uskoo, että Suomi tekisi ennaltaehkäisevää iskua? Tai, että tuollainen päätös saataisiin eduskunnassa läpi? Kyllä Suomi varmasti vastaa tuleen mutta se on siinä vaiheessa kun piippalakki on kävellyt rajan yli ja ensimmäiset hornetit on tontissa. Kun viimeinenkin päättäjä tajuaa, että nyt ei puheet auta. Siihen saakka mennään diplomatialla ja perseen nuolemisella.
 
Kuinka moni oikeasti uskoo, että Suomi tekisi ennaltaehkäisevää iskua? Tai, että tuollainen päätös saataisiin eduskunnassa läpi? Kyllä Suomi varmasti vastaa tuleen mutta se on siinä vaiheessa kun piippalakki on kävellyt rajan yli ja ensimmäiset hornetit on tontissa. Kun viimeinenkin päättäjä tajuaa, että nyt ei puheet auta. Siihen saakka mennään diplomatialla ja perseen nuolemisella.


Ennaltaehkäisevä isku kaukovaikutteisilla aseilla olisi epäilemättä tehokkain. Komentokeskuksiin ja ja ryhmitysalueelle aamuyön hiljaisina tunteina. Uskoo ken uskoo.

Suomen poliittinen johto ei siihen taivu. Sotilasjohtokaan tuskin taipuisi masinoimaan vale-Mainilan laukauksia ennaltaehkäisevän iskun oikeuttamiseksi.

Uskottava pelote on parempi rakentaa Naton tai EU:n tasolle.
 
... Ja jotta uskottava pelote olisi uskottavan pelottava, se täytyy kaivaa esiin pimeyden ytimestä – natsi-Saksan kostoasearkistosta.

The earliest known use of the boost-glide concept for truly long-range use dates to the 1941 Silbervogel proposal by Eugen Sänger for a rocket powered bomber able to attack New York City from bases in Germany.

Hypersooniset liidokit ovat palanneet muotiin:

In the early 21st century, boost-glide became the topic of some interest as a possible solution to the Prompt Global Strike (PGS), which seeks a weapon that can hit a target anywhere on the Earth within one hour of launch from the United States... The goal in this case is to keep the reentry vehicle below radar coverage until it enters the terminal phase. Such a system is assumed to be used on the Chinese DF-21D anti-ship ballistic missile, which is also believed to maneuver during the terminal phase to make interception more difficult. The later DF-26, a development of the DP-21, may be armed with the WU-14, a hypersonic glide vehicle that has been successfully test six times by the Chinese. Similar efforts by Russia led to the Kholod and Igla hypersonic test projects, and more recently the Yu-71 hypersonic glide vehicle which can be carried by RS-28 Sarmat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Boost-glide

http://www.forbes.com/sites/brucedorminey/2016/06/14/russian-hypersonic-glider-weapons-would-easily-penetrate-u-s-defenses-says-expert/#c121bab1add4

Tuomiopäivää odotellessa.
 
Ei varmaan ja tämä nojaakin kykyyn saavuttaa paikallinen ilmatilan hallinta.
Ihanan kallista laittaa koko sirkus ilmaan yhtä ohjuslaukaisua varten. Tässä voi kyllä jo sanoa ilman mitään linkkejä ja lähteitä, että tykistöohjuksen laukaisee halvemmalla ja varmemmin kuin JASSMn ilmasirkuksen kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Ylli hyvä, nämä järjestelmät eivät ole ollenkaan toisiaan pois sulkevia vaan täydentävät toisiaan, kunhan nyt ensin saadaan maalavetteihin puikkoja... Lavettien ero on se, että toinen liikkuu max nopeudella 1,8 mach kolmiulotteisessa tilassa ja toinen sitten vähän hitaammin kaksiulotteisesa tilassa. Toisella ehtii nopeammin hätäisin paikkoihin ja toinen on valmistellumpia hommia varten, Kumpiakin silti tarvitaan. Pieni huomio kuitenkin perusasioihin, MLRS:llä ei ole mitään asiaa lähellekkään vihollisjoukkoja. Se on kaukovaikutteinen asejärjestelmä, joka vaatii vahvan tukiosaston ilmasuojineen ja maajoukkoineen. Ilman niitä järjestelmä tuhotaan alle aikayksikön. Ballististen ohjausten torjunta on valitettavan vaikea homma suurvalloillekin, eikä Suomessa onnistu parhaimmillaankin kuin pistemaalien suojauksessa, Kaikki ohjukset on helpointa torjua ennen kuin niitä on ammuttu.

Lentokone kyllä liikkuu nopeammin mutta toisin kuin esitit, on se järjestelmä joka vaatii todella paljon tukea verrattuna mihin tahansa maajärjestelmään. Lentokone on ilmassa kerrallaan hetken kun maalavetti voi piilotella tuliasemassa päiviä. Varmaan teoriassa paras tapa tuhota ohjukset on tuhota ne jo maassa, mutta ottaen huomioon naapurimaamme laajuuden ja voimavarat, on ajatus hieman absurdi. Perustan kaikki väitteeni siihen, että vihollisella todellakin on ilmaherruus (Air Superiority), joten "puikkojen" kanssa ilmaan noussut kone on vaikeuksissa hyvinkin pian, todennäköisesti jo kauan ennen laukaisupaikkaan ehtimistä.

Arvaan, että seuraavaksi joku keksii vängätä, että miten niin viholliselle olisi muka joku ilmaherruus. Eihän sitä tietenkään tiedäkään etukäteen, mutta jos olisin vihollisen suurvalta-armeijan komentaja, järjestäisin asian niin, että ilmaherruus Suomen yllä saavutetaan. Muuten ei ole järkeä edes hyökätä.
 
Viimeksi muokattu:
Tein ihan sinua varten kartan, sieltä voit katsella miten "teoriassa" kone näkyy satojen kilometrien päähän tutkassa, heti kun sen on pakko nousta kentältä useisiin kilometreihin, alempanahan se ei voi tietenkään lentää.

http://maanpuolustus.net/pages/tutkahorisontti/

OK, you got me :) Saako tuosta näkymään miten kaukaa tutkalla näkee esimerkiksi tiellä liikkuvan MRLS-järjestelmän?
 
Sitä että se opiskelu todellakin tekisi hyvää itsekullekin. Opiskele aiheesta lisää jos et trollaillut noissa viesteissäsi, et ymmärrä hevonpersettä koko asiasta

Hei minähän tunnen sinut! Olet se kaveri joka tunnistaa meidät trollit kaikilla nettifoorumeilla siitä, että esitämme omastasi eriäviä mielipiteitä. ;)

Vakavasti puhuen, opiskelen mielelläni vaikka tähän ilmasotaan liittyvää teoreettista tutkimusta. Jos tiedät jotain lähteitä niin voisit linkata tai laittaa kirjallisuusvinkkejä. Tutkimukseksi en kelpuuta PVn selvityksiä tai asevalmistajien esitteitä.
 
jos olisin vihollisen suurvalta-armeijan komentaja, järjestäisin asian niin, että ilmaherruus Suomen yllä saavutetaan. Muuten ei ole järkeä edes hyökätä.

Tämä tietysti edellyttää sitä, että suurvalta riskeeraa täysimittaisen ja verifioitavan sotatilan. Kun katsotaan, miten Venäjä tällä hetkellä toimii, se pyrkii kaikin keinoin luomaan tilan jossa se voi kiistää käyvänsä minkäänlaista kansainvälisen oikeuden tarkoittamaa sotaa. Ilma-asetta on käytetty Ukrainassa ja muissa Venäjän invaasioissa yllättävän vähän. Syyria on eri asia, koska siellä Venäjällä on valtioliittolainen, jonka ilmatilassa se voi katsoa toimivansa laillisesti.

Jos Venäjän intruusio on edellisten kaltainen ("suojelemme Hanhikiven venäläistä ydinvoimalaa" tai "Suomenlahden laivareittejä"), se luultavasti pyrkii luomaan tilanteen, jossa suomalaisia koneita eri tavoin epärohkaistaan toimimasta omassa ilmatilassaan, mutta että varsinaista ilmaherruutta ei ruveta hakemaan täysimittaisella ilma-invaasiolla.

Täysimittaisessa invaasiossa vastassa olisi koko FAF-kalusto, ja se pudottaisi merkittävän osan Venäjän ilmasotakyvystä. Ei siis kannata, ellei jollakin muulla tavalla ole ensin pystytty huolehtimaan siitä, että FAF ei nouse ilmaan tai että ohjukset eivät toimi.
 
Lentokone kyllä liikkuu nopeammin mutta toisin kuin esitit, on se järjestelmä joka vaatii todella paljon tukea verrattuna mihin tahansa maajärjestelmään. Lentokone on ilmassa kerrallaan hetken kun maalavetti voi piilotella tuliasemassa päiviä. Varmaan teoriassa paras tapa tuhota ohjukset on tuhota ne jo maassa mutta ottaen huomioon naapurimaamme laajuuden ja voimavarat, on ajatus hieman absurdi. Perustan kaikki väitteeni siihen, että vihollisella todellakin on ilmaherruus (Air Superiority), joten "puikkojen" kanssa ilmaan noussut kone on vaikeuksissa hyvinkin pian, todennäköisesti jo kauan ennen laukaisupaikkaan ehtimistä.

Arvaan, että seuraavaksi joku keksii vängätä, että miten niin viholliselle olisi muka joku ilmaherruus. Eihän sitä tietenkään tiedäkään etukäteen, mutta jos olisin vihollisen suurvalta-armeijan komentaja, järjestäisin asian niin, että ilmaherruus Suomen yllä saavutetaan. Muuten ei ole järkeä edes hyökätä.

Jaahas, tämmöistä taas...

En ole missään kohtaa esittänyt että hävittäjät eivät tarvitse tukea, en edes mitään siihen suuntaan viittaavaa.

Venäläisten ilmaherruus edes erillissodassa suomea vastaan meidän omalla alueellamme ei ole millään tavalla itsestään selvyys. Tästä asiasta on keskusteltu moneen kertaan tällä palstalla, joten en jaksa alkaa avaamaan asiaa tässä sen enempää. Kaivele itse keskustelut esille.

Vihollisen ohjausjärjestelmät löytyvät läheltä tietä... Tämä rajaa aluetta jo melkoisesti mutta, ei silti tee niiden löytämistä helpoksi. Tiedustelusta on hyvä muistaa, että osana EU:ta meillä pääsy sellaisiin tietolähteisiin mistä aiemmin voitiin vain haaveilla.
 
Ennaltaehkäisevä isku kaukovaikutteisilla aseilla olisi epäilemättä tehokkain. Komentokeskuksiin ja ja ryhmitysalueelle aamuyön hiljaisina tunteina. Uskoo ken uskoo.

Epäilemättä Venäjä on polvillaan Suomen ennaltaehkäisevän iskun jäljiltä ja kaikki hyökkäyshalut ovat menneet.
 
Venäläisten ilmaherruus edes erillissodassa suomea vastaan meidän omalla alueellamme ei ole millään tavalla itsestään selvyys. Tästä asiasta on keskusteltu moneen kertaan tällä palstalla, joten en jaksa alkaa avaamaan asiaa tässä sen enempää. Kaivele itse keskustelut esille.

Hyvä jos tällä palstalla on päätetty, että Venäjä ei yritä Suomeen hyökätessään hankkia ilmaherruutta. Nyt voin viimeinkin nukkua yöni rauhassa.
 
Back
Top