Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ilmatorjunnan tarkastaja ja Ilmavoimien suunnittelupäällikkö julkaisivat yhteisartikkelin Suomen ilmapuolustuksen kokonaiskehittämisestä uudessa Ilmatorjunta -lehdessä.
Koetan skannata sen tänne, kun ehdin. Minusta erinomainen juttu, joka sivuaa myös minitoimihävittäjien ilmasta-maahan kykyä ja sen tarpeellisuutta.
älä viitsi heittäytyä tyhmäksi...
Lennokeilla tiedustelukoneilla ja satelliiteilla etsitään kohteita ei koptereilla.
Äsken olit sitä mieltä ettei MLRS tarvitse suojaa kun ei sitä millään voi löytää.
Luonnollisesti näin ja lisäksi ilmatilan täytyy olla puhdas. Jemmapaikkaan vievät jäljet voivat riittää lavettien paljastumiseen.
Totta kait etsitään... Ei kuitenkaan vihollisen ryhmitysalueelta...
Ketjuun kuulumattomat viestit voisi osoittaa niille kuuluviin ketjuihin, voidaan jatkaa kansanvalistustyötä niissä ja keskittyä tässä otsikon mukaisiin aiheisiin.
Tässä skannaukseni.
Mielestäni artikkeli on erinomainen, kiihkoton ja asiantunteva. Suosittelen.
Katso liite: 12878
Toki, en sanonnut että lennettäisiin vihollisen ryhmitysalueella.
Aikaisemmin viittaamaan kommenttiin "Lennokeilla tiedustelukoneilla ja satelliiteilla etsitään kohteita ei koptereilla."
Ja jatkoa:
- artikkelissa tehdään selvä roolijako - hävittäjät hoitavat alueilmatorjunnan ja maasta hoidetaan lyhyen ja keskikantaman ilmatorjunta.
Relevantti kysymys on, kuinka Suomen kaltainen pieni valtio kykenee vastaamaan toimintaympäristön haasteeseen ja takaamaan uskottavan ilmapuolustuskyvyn 2020-luvun lopulla, jolloin sekä Hornet-kalusto että merkittävä osa ilmatorjunnan suorituskyvyistä poistuu käytöstä.
Ja häivekoneet mainittu köh köh
Torilla tavataan muutaman vuoden päästä.
Tässä skannaukseni.
Mielestäni artikkeli on erinomainen, kiihkoton ja asiantunteva. Suosittelen.
Tai entä jos se tavallinen kone lentää piruuttaan tutkakatveessa? Entä jos se näiden lisäksi vielä on niin kiero, että menee ampumaan heikosti tutkassa näkyvän ohjuksen?
Ihan mielenkiintoinen luettava. Huomiotani herätti, että 'monitoimihävittäjien' ilmasta-maahan kykyä käsiteltiin vähän kuin pakkopullana, se on olemassa vaikka nimenomaan ilmapuolustus ei sillä tee mitään. Näinhän upseerien tuleekin toimia, vasta eläkkeellä voi esittää kritiikin hölmöyksistä.
Joo, tosi yllättävä kanta ilmatorjunnan tarkastajalta ilmatorjunta-lehdessä...Ylle liitetyssä artikkelissa ei ollut hirveästi uutta itselleni. Sen sijaan olin yllättynyt, että kyseessä ei ollut pelkkä HX-hankkeen lobbausteksti, vaan siinä myönnettiin ilmatorjunnan edut tietyissä tehtävissä
Jutussa tosi asiallista tekstiä mielestäni.
Mulle on jäänyt HX-hankkeesta sellainen kuva varsinkin hankkeen alussa, että puhuttiin Hornetin suorituskyvyn korvaamisesta. Mikä on eri kuin Hornetin korvaaminen. Kun selvityksiä on julkaistu on alettu käyttää jotakin "monitoimihävittäjään pohjautuvaa" sanamuotoa. Muotoilut ovat sellaiset, että hanke sallii monimuotoisen ratkaisun mikä pohjautuu monitoimihävittäjään.
Ennustan, että Hornetit tietenkin korvataan uudella hävittäjällä, mutta myös maasijoitteinen it pyritään samalla iskulla saamaan jiiriin. Tähän viittaa mielestäni useampi seikka:
1) "yleisessä tiedossa" on ollut, että alue-it on ehkä suurin yksittäinen kalustopuute
2) Niinistöö on kertonut, että "Suomi valmistelee uusien korkean kantaman ilmatorjuntaohjusten hankintaa"
3) hankkeen sanamuodot on alusta alkaen jättäneet avoimeksi mitä tarkalleen hankitaan
4) noin 60 hävittäjän hankinta tilpehööreineen ei välttämättä maksa yläkanttiin n. 9-10 miljardia. Ei vaikka hankittaisiin "kallein" F-35 . Vaikka 10€ mrd ei edes käytettäisi, voisi olettaa saatavan sekä hävittäjät ja alue-it -järjestelmän.
(inb4 raveni&co)
Kohtaan 4 pakolliset disclaimerit :
Koska tätä kuitenkin lainataan eniten, niin sanon sen itse: Tämä kaikkihan on tietenkin hyvin epävarmaa kun mitään sitovaa ei ole. Toivottavasti ei ehkä ole yhtä pakonomainen tarve kertoa kuinka epävarmoja tulevat mahdolliset hinnat voivat olla, koska se asia on täysin selvä. Muuten taas "väitellään" "eri puolilla" asiasta josta kaikki ovat samaa mieltä. Kaikkihan riippuu hinnoista ja siitä paljonko saadaan rahaa. Jos ylipäätään saadaan yhtään mitään, mikä sekin on epävarmaa. Niinpä tuotakaan ei ole pakko toistaa, koska myös siitä olemme samaa meiltä.
Kunnollinen pitkän kantaman ohjuspuolustusjärjestelmä maksaa about saman kuin HX hanke. Muistaakseni puola käyttää kokonaisuudessaan noin 9 mrd Usd ko järjestelmään. Patrioteja on tarkoitus hankkia 8 järjestelmää hintaan 5 mrd Usd. Meillä varsinainen kaukotorjunta on tarkoitus hoitaa hävittäjillä, pelkäänpä että meillä alueilmatorjuntaohjus tulee olemaan mallia ER.
The missile works with existing sensors, missile launchers and the Battle Management Systems (BMS). Stunner can be incorporated into integrated air defence missile systems. It can be used under many scenarios as it is can work with several ground, naval and aerial platforms. This ability makes Stunner a multimission and multiplatform interceptor. The Stunner can also be deployed from existing rail launchers and canister launchers.