Jukkis kirjoitti:
Tuosta nähdään että kyllä ne varsinaiset taistelujärjestelmät saadaan mahtumaan aika pieneen runkoon. Jos aluksella halutaan olevan jotain "pysymisvoimaakin," tarvitaan lisätilaa mm. useamman taistelukosketuksen vaatimille laukausmäärille, ruoka- ja juomavarastoille, polttoaineelle, miehistön lepotiloille yms. asioille. Painottaen tietysti eri osa-alueita aluksen käyttötarkoituksen mukaan: Piraatinmetsästäjä ei tarvitse vahvaa aseistusta, mutta erittäin pitkän toiminta-ajan kyllä. Suomenlahdensulkijaristeilijä puolestaan ei tarvitsisi kovin pitkää toimintaetäisyyttä, koska satamat ovat lähellä, mutta joutuisi toimimaan käytännössä jatkuvassa taistelukosketuksessa joten aseistuksen täytyisi olla vahva ja määrällinen.
Viime kädessähän on tietenkin poliitikoista kiinni millaisia nuo tulevat alukset ovat: millaisia tehtäviä laivastolle asetetaan? Tosiaankin jos tarkoitus on vain suojata merenkulkua ja näyttää lippua kaukaisilla merillä niin siihen soveltuu parhaiten suht kevyesti aseistettu mutta pitkän toiminta-ajan alus.
Sellaiset korvetit joita nykyään maailmalla tehdään (sivu 135) eivät mielestäni soveltuisi meille kovinkaan hyvin. Ne on poikkeuksetta tarkoitettu taistelualuksiksi joko täydentämään isompia aluksia, tai sitten toimimaan muita pienempiä laivastoja vastaan. Niitä ei ole tarkoitettu valtamerille (ehkä SIGMAa lukuunottamatta), Bujan on suunniteltu jopa ihan jokikäyttöön. Niillä laivastoilla jotka noita hankkivat joko on muita aluksia pitkän matkan komennuksia varten, tai sitten ne eivät murehdi sellaisia ollenkaan.
Kuinka "monitoiminen" uusi MoniToimiAlus 2020 sitten tulisi olemaan, mitään speksejä ei ole kai tullut vielä ulos. Kv. operaatiot on mainittu yhtenä vaatimuksena, muttei mainintaa siitä millaisia operaatioita ja mihin. Omasta mielestäni ei ole mitään järkeä ruveta täällä rakentamaan yksin tai kaksin kappalein heikkoja aluksia jotka soveltuvat vain auttavasti johonkin piraatinjahtaukseen Somaliassa tai vastaavaan. Jos haluamme osallistua kauko-operaatioihin niin järkevämpää on vain maksaa muille maille, sellaisille joilla on jo sopivia aluksia. Kansainvälinen kriisinhallintaYHTEIStyö ei tarkoita sitä että jokaisen on pakko lähettää pikkuisen jotain: viisaampaa on erikoistua ja tarjota sitä mitä voi.
Toisaalta mitä tarvitsemme kotipesässä? Yhdyn muihin arvioihin etteivät merimaaliohjukset ole uuden alustyypin pääaseistus: meillä on siihen jo ohjusveneitä ja rannikko-ohjuspattereita ja tulevaisuudessa voi olla muitakin alustoja. Myöskään risteilyohjusten ampuminen ei tunnu olevan meidän olosuhteissamme merkittävä rooli aluskannalle, vaikka toki ei haittaa jos se siihen sattuisi pystymäänkin. Se mitä merivoimilta puuttuu (kun ottaa huomioon poistuvat alusluokat) on pääasiassa kohde/alueit, suto, maavoimien tukeminen, miinanlasku ja koululaiva.
Näillä spekseillä uskaltaudun esittämään kahta vaihtoehtoista konseptia:
"Kriisinhallinta-alus 2020 FNS Urho Kekkonen:"
3500 tonnia
26 solmua
Aseistus:
1*76 tai 100mm tykki
2*Mk41 Tactical VLS (16 siiloa)
-ESSM
-SCALP EG (tai vast.)
1* RAM (21 ohjusta) (tai 35mm Millenium)
4* 324mm torpedo
syvyyspommit
miinanlaskukiskot
helikopterikansi, kevyt hangaari
Paljonko lysti maksaisi? Nykyaikaiset 4000-6000 tonnin yleisfregatit maksavat siinä 500-600 miljoonaa euroa kappale. Marokko maksoi SIGMA-korveteistaan n. 200 miljoonaa/kappale. Meidän aluksemme olisi kooltaan ja varustukseltaan noiden väliltä, joten hinta asettuisi ehkä n. 300-350 miljoonaan euroon kappale nykyrahassa. Kopteria ei aluksella tietenkään olisi, mutta valmiudet tilapäiseen operointiin. Rahaa voitaisiin säästää tinkimällä ohjusten määrän hankinnasta, CIWS ja torpedot voisivat olla "fitted for but not with". Myös sensori ja ECM-varustusta voisi säästää samalla periaatteella. Nopeudestakin voisi tinkiä ehkä jonnekin 23 solmun tasolle, aluksen tulisi kuitenkin olla nopeampi kuin nykyiset miinalaivamme.
"Vartiolaiva 2020 FNS Satakunta"
1300 tonnia
29 solmua
Aseistus:
1* 76 tai 100mm tykki
1*Mk41 SSD (8 siiloa)
-32 ESSM
1* RAM/Millenium
4* RBS-15
sutoraketit ja/tai torpedot
miinanlaskukiskot
kopterikansi, ei hangaaria
Tälle alukselle tulisi hintaa ehkä 200-250 miljoonaa euroa nykyrahassa. Hintaero isompaan ei ole kovin iso, koska tutkat ja sonarit maksavat paljon rahaa ja tulisivat olemaan aika samanlaiset molemmissa. Rahaa voisi taas säästää jättämällä vaikka MTO-asennuksen "myöhempään". Vaihtamalla ohjuksen esimerkiksi VL Micaan tai Umkhonto-R:ään säästyisi myös, mutta tällöin alus ei pystyisi enää suojaamaan vaikkapa strategisia kohteita. Standardoidussa VLS:ssä on myös se hyvä puoli että se tarjoaa paremmin "kasvuvaraa" muille asetyypeille verrattuna kevyeempään, pelkästään it-ohjuksille tarkoitettuun siilomalliin. Tämä alus ei soveltuisi kv. tehtäviin kovin hyvin. Korkeintaan Välimeren alueelle sen voisi kuvitella lähetettävän.
Käytännössä ykkösvaihtoehtoa voitaisiin ostaa kaksi, joista toinen toimisi rauhan ajan koululaivana. Kakkosvaihtoehtoa sitten kolme kappaletta.