http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttovirasto_vastaanottokeskus_ei_maksa_kunnalle_mitaan/8289005
Maahanmuuttovirasto: Vastaanottokeskus ei maksa kunnalle mitään
Vastaanottokeskuksen perustaminen ei aiheuta kunnille kuluja. Kunnan pitää ainoastaan tarjota koulupaikka peruskouluikäiselle turvapaikanhakijalle, mutta senkin valtio korvaa.
[URL='http://img.yle.fi/uutiset/turvapaikanhakijat/article8283370.ece/ALTERNATES/w960/0509%20turvapaikanhakija%20munchen%20pakolainen%20siirtolainen.jpg']
Kuva: Nicolas Armer / EPA
Monet kunnat vetoavat nyt siihen, ettei turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen ole varaa.
Tosiasiassa valtio korvaa lähes kaiken.
Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden terveyspalvelut valtio ostaa yksityisiltä toimijoilta. Vastaanottokeskuksissa on myös aina omat terveydenhoitajat ja sosiaalityöntekijät. Hätätilanteessa, esimerkiksi ilta- ja yöaikaan, saatetaan tarvita ensiapua kunnan terveyskeskuksesta, mutta senkin palvelun valtio ostaa kunnalta. Valtio kuittaa myös tulkkien käytön.
– Valtio tosiaankin maksaa kaikki vastaanottokeskuksen kulut, niistä ei tule kunnalle mitään maksettavaa, oikeastaan päinvastoin; jos on kyse kunnalta vuokrattavista tiloista, niin silloinhan nämä vuokratulot tulevat suoraan kunnalle, tiivistää viestintäpäällikkö Hanna Kautto Maahanmuuttovirastosta.
Kunnan tulee ainoastaan tarjota koulupaikka peruskouluikäisille turvapaikanhakijoille, - ja senkin valtio korvaa.
Viestintäpäällikkö Hanna Kautto. Kuva: Maahanmuuttovirasto
Vipinää paikkakunnalle
Vastaanottokeskuksen synnyttämät työpaikat tuovat välillistä hyötyä kunnalle, kun jokainen vastaanottokeskus työllistää vähintään 15 henkeä, isommat keskukset enemmänkin.
– Lisäksi on välillisiä työllistäviä vaikutuksia esimerkiksi kuljetusalalle, kiinteistöhuoltoon ja ruokapalveluihin. Samalla tyhjiksi jääneitä tiloja saadaan hyötykäyttöön, Kautto luettelee.
Turvapaikkapäätöstä odottava myös tekee arjen hankinnat yleensä vastaanottokeskuspaikkakunnalta, mikä hieman vilkastuttaa kunnan liike-elämää.
– Vaikka turvapaikanhakijoiden saama vastaanottoraha on pieni, yleensä he kuluttavat sen siellä paikkakunnalla, Kautto kertoo.
Kunta voi ottaa ohjat
Suomeen tarvitaan nyt joka viikko 4-5 uutta vastaanottokeskusta.
Maahanmuuttovirasto toivoo, että sekä kunnat että yksityiset tarjoaisivat eri kokoisia tiloja vastaanottokeskuskäyttöön. Suurimmillaan tilan tarve on 150 asukkaalle, mutta myös parinkymmenen hengen pientiloja tarvitaan.
Lisäksi varsinaisista ylläpitopalveluista toivottaisiin tarjouksia kunnilta.
– On mahdollista, että kunta itse alkaisi pyörittää vastaanottokeskusta. Se on iso haaste, mutta toisi kuntaan arvokkaita työpaikkoja, viestintäpäällikkö Hanna Kautto vetoaa.
Hanna Kauttoa Yle Keski-Suomelle haastatteli Titta Puurunen.
-------[/URL]
Onko YLEn toimittajilla pulaa lapsipakolaisten kuvista Suomesta kun pitää käyttää kotimaan pakolaisjutussa kuvaa
Munchenin rautatieasemalta? Vai haluaako toimittaja vain vahingossa muokata mielikuvia...
http://www.wtsp.com/story/news/2015...housands-migrants-pour-into-austria/71774018/
http://www.gettyimages.fi/detail/ne...the-main-railway-station-news-photo/487084400