Suomalainen talouspropaganda

Tämä on ollut tiedossa ja juuri näihin erilaisiin verovähennyksiin ja tukiaisiin perustuu suurelta osaltaan koko vuokra-asuntoliiketoiminta.

Mutta, muutosta tähän ei ole tulossa. Se on varmaa. Suomen eduskunnasta ei löydy minkäänlaista kannatusta sille että järjestelmää lähettäisiin muuttamaan. Ei löydy nykyisestä eikä tulevasta eduskunnasta.

Poliittisen vallan kytkennät tähän ovat perusteellisen suuret. Alkaen jo maanomistuksesta ja kaavoituksesta. Jatkuen grynderien, rakennuttajien, rahoittajien kautta sosiaalipolitiikkaan jne.

Viimeisenä pisteenä tässä on se tosiasia että 60 %:ia vuokralla asuvista suomalaisista saa asumistukea. Jos tämä meno saa jatkua ennallaan vielä muutaman vuoden niin käytännössä kaikki Suomen vuokralaiset pääsevät tuetun vuokra-asumisen piiriin.

Kuka tämän maksaa?
- tietenkin veronmaksajat

Kuka tästä kokonaisuudesta hyötyy?
- erilaiset säätiöt joiden takaa löytyy kytkentöjä puolueisiin
- hyötyjinä on suuri määrä myös yksityisiä ja ulkomaisia sijoittajia
- säätiöiden asiamiehet, poliitikot jotka toimivat näissä asiamiehinä, hallituksissa jne.
- Esimerkiksi AY-liike, puolueet ja puolueisen organisaatiot ja niiden henkilöstö
- eläkevakuutusyhtiöt, ja samalla tietysti niiden hallinto(mukana paljon poliitikkoja eri puolueista, AY-liikkeestä, työnantajajärjestöistä, suurista yrityksistä jne.)
- kaikella tällaisella ylläpidetään yhteiskunnallista valtaa ja sen jatkuvuutta.
- jossain määrin hyötyy varmasti vuokralaisetkin vaikka pitkässä juoksussa kokonaisuus olisi halvempaa jos asuntojen hinnat määräytyisivät markkinaehtoisesti.

Tässä asuntotuotannossa on kysymys varsin samanlaisesta, osittain poliittisiin päättäjiin liittyvästä rakenteellisesta korruptiosta kuin esim. S- ja K- kauppojen monopoliasemassa.
- muun muassa maanhankintaa, -käyttöä, kaavoitusta jne. hallinnoivat (kunta)poliitikot istuvat mielukkaasti em. kaupparyhmittymien hallituksissa. Heillä on siellä valvottavana ihan oma agendansa. Toki pientä kokouskorvausta ja alennuskorttia vastaan.

Tämä nyt vain sattuu olemaan se kuuluisa "maan tapa". En tiedä saisiko näitä loppuviimeksi edes tuoda julkisuuteen?

Miksi näitä ei saisi tuoda julkisuuteen? Vasta äsken ne on jo valtakunnan ykköslehden toimesta suurelle yleisölle näyttävästi uutisoitu eikä tämä varmasti tähän jää, koska on myös suuria intressiryhmiä, jotka eivät halua ihmisten koko netto-ostovoiman uppoavan törkeän kalliisiin asumiskustannuksiin tai välillisesti niiden maksamiseen verotuksessa. Kaikki se raha kun on poissa kulutuksesta ja talouskasvusta.

Muutos tulee jossain vaiheessa väistämättä, vaikka hyvävelikerhot ja muut hyötyjät kuinka haraisivat vastaan. Yhteiskunnalla ei ole tällaiseen toimintaan varaa eikä verovelvollisella kansalla maksuhalukkuutta. Tämä on yksi hyvä esimerkki syvälle rakenteisiin juurrutetusta maan tavasta.
 
Asuntomarkkinakuplaan liittyen suosittelen lukemaan seuraavan Helsingin Sanomien artikkelin:

Asuntosijoittaja saa verokikalla valtiolta puhdasta rahaa – laskelma näyttää, miten yksiön ostolla voi tienata 40 000 euroa
Uuden asunnon hinnasta valtaosa voi olla yhtiölainaa. Sijoittaja saa vähentää lainan lyhennykset vuokratuloista ja hyötyä tuhansia euroja vuodessa.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000004881249.html

Tavallinen asuntosijoittajan toimintamalli on ollut ostaa osuus rakenteilla olevasta uudiskohteesta, jonka myyntihinta on useinmiten sijoitusnäkökulmasta maltillisessa 40 - 50 tuhannen euron haarukassa, velattoman myyntihinnan ollessa n. 150 tuhatta euroa. Kohteen valmistuttua se vuokrataan esimerkiksi 600 EUR/kk (= 7200 EUR/a - hoitovastike + rahoitusvastike), jolloin vuokralainen alkaa maksamaan asuntosijoittajan pääomalle tuottoa, jolla lyhennetään asunnon velatonta myyntihintaa rahoitusvastikkeen muodossa. Pääoman tuottoprosentti on kohtalaisen hyvä ja vuokralainen maksaa asuntovelan joko omalla nettorahallaan tai yhteiskunnan tukiaisilla. Lisäksi asuntosijoittaja vähentää verotuksessaan sijoitusasunnosta maksetut vastikkeet. Suomessa jokaisen on pakko asua jossain, joten asuminen on liikkumisen ohella takuuvarma rahastuskohde.

Artikkelissa on myös hyvä ja havainnollistava laskuesimerkki:

"Vantaan Tikkurilassa on myynnissä 32 neliön yksiö vuonna 2018 valmistuvassa talossa.

Asunnon velaton hinta on 198 780 euroa ja myyntihinta 70 924 euroa. Yhtiölainaosuus on siis 127 856 euroa.

Sitä voi alkaa lyhentää 424 euron kuukausittaisella rahoitusvastikkeella. Tässä tapauksessa sen voi vähentää verotuksessa, kuten myös 128 euron hoitovastikkeen. Vähennettävää on siis yhteensä 552 euroa kuukaudessa.

Jos asuntoon saa vuokrattua 700 eurolla, verotettava tulo on vain 148euroa kuukaudessa.

Tilanteen voi ilmaista toisinkin. Koska vähennyskelponen yhtiölaina on noin 128 000 euroa ja pääomatulojen vero on 30–34 prosenttia, verottaja maksaa sijoituksesta 38 000–42 000 euroa."

Bisnes on ollut tuottava ja riski asuntojen arvon romahtamisesta matala niin kauan kuin pankit myöntävät halpaa lainaa ja yhteiskunta maksaa nykyisiä asumistukia. Huomioiden kuitenkin, että esimerkiksi pk-seudulla asuvalla saattaa asumiskustannuksiin upota jopa 60 % nettotuloista, samalla kun yhteiskunnan tukiaiset valuvat sijoittajille, ollaan aiheesta nyt selvästi virittämässä kriittistä keskustelua valtamedian toimesta. Tämän perusteella arvioisin maltillisesti, että asuntosijoittaminen nykyisessä muodossaan on jo auringonlaskun ala, koska sitä ollaan tuomassa selkokielisenä suuren yleisön tietoisuuteen ja se yleisö ei varmasti siitä riemastu. Tämä on lisäksi lähes kaikkia koskettava asia, joka ei jätä ketään kylmäksi, joten siitä on mahdollista virittää vaikka minkälainen käytäntöihin ja arvoihin pohjautuva keskustelu.

Mielenkiintoinen kirjanpidollinen kikkailu :)

Mutta, kannattaa huomata, että verottaja kyllä perii ne verot tavalla tai toisella. Tuossa siis niitä ei peritä omistajalta, vaan taloyhtiöltä, jonka omistaja osakas tietysti sitten on.

Tuolla verottajan ohje asiasta.

https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Vuokratulot/Vuokratulo_ja_yhtiovastikkeet(37013)
 
Kuvitella voi mutta totuus voipi olla toinen.


Vaihtoehtojakin on: SuperCell, Ledil, Rightware... Johto ja omistajat tekivät kohtalaisen tilin myymällä firmansa ulkomaille, mutta toiminta jatkuu, kasvaa ja kannattaa.

Autoalan ohjelmistoyhtiö Rightware myytiin Kiinaan 64 miljoonalla

Thundersoftin sijoitus Rightwareen on erinomainen esimerkki, kuinka Suomi voi synnyttää ainutlaatuista osaamista, ratkaisuja ja teknologiaa globaaleille markkinoille – ja näin houkutella kansainvälisiä sijoituksia Suomeen, Rightwaren toimitusjohtaja Jonas Geust sanoo. Tiedotteen mukaan Rightware säilyy itsenäisenä yrityksenä jatkaen keskittymistä autoalan ohjelmistoihin nykyisillä brändeillä ja tuotteilla. Nykyinen johto jatkaa ja sijoittaa uudelleen yhtiöön. Rightware työllistää tällä hetkellä noin 50 henkilöä ja yhtiö suunnittelee rekrytoivansa 20 uutta osaajaa seuraavan vuoden aikana. Merkittävä osa rekrytoinneista suuntautuu Suomeen. Rightwaren nykyisiä omistajia ovat Inventure Fund Ky, Nexit Ventures, Suomen Teollisuussijoitus, nykyinen johto ja yhtiön perustajat. Kaupan arvo on 64 miljoonaa euroa ja se on tarkoitus saattaa päätökseen alkuvuodesta 2017.

https://www.uusisuomi.fi/autot/210577-autoalan-ohjelmistoyhtio-rightware-myytiin-kiinaan-64-miljoonalla

Korkean tuottavuuden työpaikat eivät enää putoa mannana taivaalta. Ne täytyy itse luoda.
 
http://yle.fi/uutiset/3-9365896
Eduskunnan budjettiurakka ohi – 55,5 miljardin paketti hyväksyttiin
Budjettikäsittelyn päätteeksi eduskunta sinetöi luottamuksensa hallitukselle.

Näin sitten kävi ensivuoden kalavaleelle. :)

Tässä on kuitenkin totuus kuinka syvällä suomalainen yhteiskunta kyntää!

http://www.verkkouutiset.fi/talous/tilastokeskus_verot-59150
Verot ovat kasvaneet 45 prosenttia reilussa kahdessakymmenessä vuodessa
Kunnallisveron määrä on kasvanut lähes 80 prosenttia ja ansiotuloveron osuus veroista on pienentynyt.
 
Viimeksi muokattu:
Pasi Sorjonen Twitter:










muistakaahan toistella ahkerasti kuinka hyvätuloiset ei osallistu
C0BsOcNXEAAb-Xp.jpg:large
 
Työmarkkinat ovat venyneet jo pitkän aikaa. Valtio ei ole näyttänyt sellaista talouden säästämistoimintaa, joka riittävällä purulla olisi kohdistunut virkamiehiin ja siihen massiiviseen koneistoon. Puolustusvoimia ja poliisia lukuun ottamatta. Ja niistä nyt tässä maailmanajassa ei kannattaisi nipsiä.

Vartiainenkin kikyilee nukkumalla torkkupeiton alla päiväunia, mutta poski soi jatkuvasti.

Onko tuo syöttiläs tuottanut senttiäkään, noin niin kuin nettona?
 
Kuu on juustoa.

http://yle.fi/uutiset/3-7920697

Suomessa on vähiten valtion virkamiehiä EU:ssa
Suomen verohallinnossa on noin 5 300 työntekijää, samankokoisen Tanskan verohallinnossa noin 6 300. Suomen byrokraateista noin 40 prosenttia toimii turvallisuusalalla, kuten poliisina, tullissa tai puolustusvoimissa.
 
Tässähän Sipilä höpsähti. Mutta oikeasti, Suomessa julkisen talouden työntekijöitä on 24 prosenttia. Monessa maassa eniten on valtiolla, mutta silti alle kymmenen prosenttia.
 
Niin?
 
Nyt, Nyt on Sipilällä taas oikea sävel tuutissa! (ainakin minun näkemyksen mukaan)!!!

Sipilä tietää myös jotain. Suomessa julkisten menojen suhde BKT:seen oli vuonna 2014 korkein EU-maista: Suomi 58,7 %, Ranska 57,2 %, Tanska 57,0 %, Belgia 54,3 % ja Ruotsi 53,0 %. EU-maista julkisyhteisöjen osuus oli pienin Irlannissa 39,0 %, Virossa 38,8 %, Latviassa 36,9 %, Liettuassa 34,9 % ja Romaniassa 34,9 %. EU-maiden keskiarvo oli 48,1 %.

En arvosta tuota Pardian käppyrälobbausta, että Suomessa on vähän valtion virkamiehiä. Totta munassa, kun Trafissa, Postissa ja rautateillä yms. kaikki ovatkin laskennallisesti yksityisellä sektorilla. Silti Trafin tärkein tehtävä on veronkanto ja raskas hallinto on sama kuin valtiolla paitsi että valtionyrityksellä johtoryhmä saa kaksi kertaa parempaa palkkaa kuin New Yorkin pormestari. Laita mukaan kaikki Destiat (entinen TVL) ja vaikka luotsausliikelaitos Finnpilot ja mitä niitä vielä onkaan.

Milloin olet nähnyt Destian tekevän jonkin korjauksen oikein urakkana? Yleensä tämä "yritys" lyö kintaat naulaan viimeistään klo 15.30 ja hinkkaa jotain sadan metrin päällystystyötä vaikka miten kauan. Valvonta ja työn jälki vain on heikentynyt.
 
Sipilä tietää myös jotain. Suomessa julkisten menojen suhde BKT:seen oli vuonna 2014 korkein EU-maista: Suomi 58,7 %, Ranska 57,2 %, Tanska 57,0 %, Belgia 54,3 % ja Ruotsi 53,0 %. EU-maista julkisyhteisöjen osuus oli pienin Irlannissa 39,0 %, Virossa 38,8 %, Latviassa 36,9 %, Liettuassa 34,9 % ja Romaniassa 34,9 %. EU-maiden keskiarvo oli 48,1 %.

En arvosta tuota Pardian käppyrälobbausta, että Suomessa on vähän valtion virkamiehiä. Totta munassa, kun Trafissa, Postissa ja rautateillä yms. kaikki ovatkin laskennallisesti yksityisellä sektorilla. Silti Trafin tärkein tehtävä on veronkanto ja raskas hallinto on sama kuin valtiolla paitsi että valtionyrityksellä johtoryhmä saa kaksi kertaa parempaa palkkaa kuin New Yorkin pormestari. Laita mukaan kaikki Destiat (entinen TVL) ja vaikka luotsausliikelaitos Finnpilot ja mitä niitä vielä onkaan.

Milloin olet nähnyt Destian tekevän jonkin korjauksen oikein urakkana? Yleensä tämä "yritys" lyö kintaat naulaan viimeistään klo 15.30 ja hinkkaa jotain sadan metrin päällystystyötä vaikka miten kauan. Valvonta ja työn jälki vain on heikentynyt.

Kummakumpu+Valmet+HKL+Stara+kaikki perkeleen kuntyhtymät+sensuuntaiset finnairit yms miinuspuljut voi lappaa samaan kasaan!
Kaikille vaan hallintoneuvostot lappaa miljoonia tappioiden jälkeen lisää tappiota!
Pääjohtajilla on miljoonapalkat+tulospalkkiota satojamiljoonia... Forttumin liliukset ynnämuut loiset..
 
Etlan talouspropagandaa: kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

https://www.etla.fi/wp-content/uploads/Akateeminen_blogi.pdf

Suomi on jäänyt jälkeen vertailuryhmästään, etenkin Ruotsista. Vain yksityinen kulutus (C) on pitänyt kasvua yllä, eikä sekään enää; muut bruttokansantuotteen ajurit piiputtavat (BKT = C + I + G + nX). Yksityiset investoinnit (I) eivät ole elpyneet tavalliseen tapaan laman jäljiltä, mitä Suomen Pankkikin pähkäilee.

http://www.suomenpankki.fi/fi/suomen_pankki/ajankohtaista/muut_uutiset/Documents/mista-investointien-vaimeus-johtuu.pdf

Julkinen sektori on elvyttänyt (G), mutta sitäkään konstia ei voi jatkaa kauan rikkomatta EU:n velka- ja budjettivajekriteereitä. Nettovienti (nX) ei vedä vanhaan malliin.
 
Kummakumpu+Valmet+HKL+Stara+kaikki perkeleen kuntyhtymät+sensuuntaiset finnairit yms miinuspuljut voi lappaa samaan kasaan!
Kaikille vaan hallintoneuvostot lappaa miljoonia tappioiden jälkeen lisää tappiota!
Pääjohtajilla on miljoonapalkat+tulospalkkiota satojamiljoonia... Forttumin liliukset ynnämuut loiset..

Trafi on huippu. Se on yli viidelläsadalla työntekijällään yksi Suomen suurimmista "yrityksistä". Kaikki pahnanpohjimmaiset mukaan luettuina siellä on keskipalkka 5600/kk. siellä tehdään paljon hyvää tuottoa valtiolle (ja myös tärkeää valvontatyötä) mutta myös rakenteellinen ja toiminnallinen jäykkyys lisääntyy huikeasti ja sekin on ihmisiä ja yritystoimintaa pahasti jarruttava asia.

Merikapteenit kertoivat että yleensä se kurssikaveri, joka ei pärjännyt mitenkään ja oli jotenkin rajoittunut, katosi mereltä ja yllättäen nousi esiin Trafin riveissä jonain pomona ja aaltojen jarrumiehenä.

Otsikot puhuvat hyvästä tai huonosta asiasta, mutta pointti oli se, että nämä ovat oikeasti valtion virkamiehiä, vaikka heitä ei tilastossa sinne lasketa. Valhe, emävale, tilasto.

Kelluuko laiturissasi lainsuojaton vene? Trafi otti käyttöön nollatoleranssin ylisuurille moottoreille.

Utin vesitorni saattaa madaltua  Ilmailumääräykset vaativat, että lentokentän lähellä ei saa olla korkeita rakennuksia. Tähän asti vesitorni ei ole haitannut lentoliikennettä.

Liikennevirasto aitaa kaikki kanava-alueet

Aidan vetäminen satavuotiaalle kanavalle nosti kylän kapinaan – "Kohta viranomaiset turva-aitaavat järvetkin"

Matkailukäytössä olleita majakoita on jouduttu sulkemaan, sillä Trafin mukaan niissä ei kaikissa ole erikseen rakennettuja hätäpoistumisteitä

Jatkossa vanhan kansan puuveneitä ei ehkä saa käyttää kaupallisessa lohensoudussa. Trafi vaatii Lapin jokiveneiltä merialueiden säädösten noudattamista ja perinteisten Tenon jokiveneiden muuttamista CE-kelpoisiksi

 
Täällä on todellista propagandaa

Trafi on huippu. Se on yli viidelläsadalla työntekijällään yksi Suomen suurimmista "yrityksistä". mutta pointti oli se, että nämä ovat oikeasti valtion virkamiehiä, vaikka heitä ei tilastossa sinne lasketa. Valhe, emävale, tilasto.

Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi)
 
Jos on englannin taitoa niin tässä olisi ihan hyvä (ja humoristinen) kuvaus virkailijoista. Erityisesti niistä korkeimmista.

 
Back
Top