Ukrainan konflikti/sota

Venäjä myönsi: Savustaa ukrainalaisia esiin kemiallisilla aseilla​


Venäjän armeija on myöntänyt viestipalvelu Telegramissa, että se käyttää kiellettyjä kemiallisia aseita savustaakseen ukrainalaissotilaat ulos suojistaan Ukrainan sodan eteläisellä rintamalla.

Mustallamerellä operoiva Venäjän merijalkaväki kertoi tehneensä joulukuun puolivälissä ”radikaalin muutoksen” taistelustrategiassaan 30 kilometriä Hersonin kaupungista koilliseen sijaitsevassa Krynkyssä.

Brittilehti The Timesin mukaan merijalkaväki kertoi ryhtyneensä pudottamaan lennokeista kranaatteja ukrainalaisten asemiin, jotta sotilaat joutuisivat lähtemään liikkeelle.

Venäläiset ovat ilmeisesti käyttäneet kranaatteja, jotka sisältävät eräänlaista kyynelkaasua.

 
Ukrainan ulkoministeri.



1. Expedite the delivery of additional air defense systems and ammunition to Ukraine
2. Provide Ukraine with combat drones of all types
3. Provide Ukraine with long-range missiles of 300 km+ range
4. Approve the use of frozen Russian assets for assisting Ukraine
5. Isolate Russian diplomats in relevant capitals and international organizations.
Lännen asetoimitukset pitää nyt kääntä läntisen sodan asentoon, kulutussodan kalustoa toimiteltu vaikka varustauduttu tappavan tehokkaasen täsmäsotaan.Eihän tämä yhtälö voi toimia pidempään, nyt pitää juuria ne Migit ja Putolevit kentilleen ja vetää venäjän ilmatorjunta sileäksi Ukrainan maaperältä, siihen pitäisi riittää ohjusta, sen jälkeen olisi tilaa pelata, ei olisi jakoa tykistöllä olisi kutsuva maali. Dronet eivät pärjää, saisi vetää tyhmää rautapommia ilmasta.
 
Tältä aamulta tunnelmavideo
 
Tästä kohtia jokaisen ymmärrettäväksi

- Länsimainen tapa on laskea hintoja. Jos ryssällä on ohjus, niin päässä kuuluu blyat ja se ampuu sen jos mieli tekee
- Ryssällä on ihan avoin mandaatti harjoitella Ukrainan pommittamista kivikaudelle. Ei siitä ole seurannut heille mitään. Shahedeja sinne tänne, ja välillä täysi salvo
- Tämä tulee jatkumaan, kunnes saavat kunnolla turpaansa.
+ Mitä enemmän saavat lopulta Ukrainaa haltuunsa, sen lähempää voivat roiskia pommia ihan mihin vaan Eurooppaan.

Jonain päivänä ryssältä loppuu resurssit. Mutta sitä odotellessa aika monen ystävän koti ja elämä on mennyttä. Ja mitä kaikkea hukkuva vie mukanaan... Eskalaatio tuli jo. Ilmapuolustuksen lisääminen on hyvää tarkoittavaa näpertelyä



Viitatussa twitter-ketjussa kirjoitetaan mm. ryssän ohjusten hinnoista. Tästä tuli mieleen yli vuoden vanha (julkaistu 1.11.2022) ukrainalainen artikkeli, jossa pohdittiin eri ohjusten todennäköisiä hintoja (ehdottoman varmoja hintoja toki mahdoton sanoa):

https://en.defence-ua.com/news/what...kalibr_kh_101_and_iskander_missiles-4709.html

Mikä ikinä "hinta" onkaan, uustuotantokapasiteetti on se määräävä tekijä. Samoin laukaisualustojen määrä ja kyky laukaista näitä ohjuksia.
 
Seuraan satunnaisesti yhtä ukrainalaista tubettajaa. Tällä kertaa tuli sitä kautta tietoa että USAssa olisi tavoitteena 19. tammikuuta mennessä muokata laki joka sallisi venäläisten sijoitusten käytön Ukrainan tukemiseen. Olen niin laiska että en ole yrittänyt muista lähteistä verrata tätä.
Sekalaisia mietteitä tästä:
- Olisi tosi hyvä konsepti käydä sotaa vastustajan eikä omilla rahoilla
- Ihmetyttää miksi vasta nyt tätä puuhataan. Voisiko osaselitys olla että kohtapuoliin tulee tilanne jossa "länsimaat" eivät tunnusta venäjän johtoa lailliseksi vaalivilpin vuoksi, se helpottaisi mahdollista oikeudenkäyntiä
Tämä on sen vuoksi tosi iso juttu, että omaisuuden suoja on todella keskeinen ja merkittävä asia kansainvälisen kaupan kannalta. Eli ei pelkästään "länsikapitalistin" näkökulmasta, vaan ihan siitä kauppakumppanit (ja muutenkin tahot) voivat luottaa siihen ettei heidän varojaan ryöstetä kun vaihtavat rahat dollareiksi ja laittavat kansainväliseen pankkimaailmaan. Nyt tätä periaatetta aiotaan rikkoa, ja se on todella iso asia; voi esimerkiksi vaikuttaa dollarin arvoon öljynkaupan perusvälineenä.

Itse toki olen sitä mieltä, että koska ryssä on tässä agressiivinen ja kansainvälisiä lakeja rikkova valloitus- ja kansamurhasotaa käyvät rikollinen, niin sillä ei enää ole samaa lain suojaa. Mutta ylläolevan huomioiden rahojen takavarikointi oilsi hyvä perustua johonkin kansainvälisen oikeuden päätökseen tai edes jonkun YK:n yleiskokouksen lausumaan tms.
Sinänsä takavarikko ei taida ns. länsimaita haitata, ja heidän luottamustaa syödä, mutta vähän kauempana olevat "globaalin etelän" ja kaukoidän hieman enemmän neutraalit maat saattavat tuosta jo hätkähtää. Ja merkittävä osa harmaan rahan suursijoittajista. Sinänsä heistä en itse niin välitä, puolirikollisia kuitenkin, mutta silti mahdollisella päätöksellä voi olla keskipitkälllä aikavälillä satumaiset vaikutukset kansainvälisiin suhteisiin.

Minusta: ryzzältä vain rahat pois ja Ukrainalle! Ja muutenkin kaikki liikkuminen ja kaupankäynti seis ryssälään. Mieluummin kaikki rajat vaan kiinni. Ja jos joku vaaleanpunaisella oleva maa käy kauppaa ja välittää kiellettyjä kauppasaartotavaroita, niin niiltä kans kaikki poikki...

Kyllä minä osaltani voin maksaa veroja tykinkuulan tai pari enemmän että Ukrainaa saataisiin tuettua.
 

Hyvin mahdollista, tosin arvio on hieman erilainen kuin se mitä laskin aikaisemmassa viestissä (LINKKI) GUR:n Skibitsky 6.11.2023 kertomien numeroiden perusteella.

Minun laskelman lopputulos oli:

Kalibr = 200 kpl
Kh-101 / Kh-555 / Kh-55 = 57 kpl

Yhteensä 257 kpl

Tosin jos käytetään ukrainalaisen OSINT-ryhmän vishun_military 29.12.2023 kertomaa arviota (sen ylärajaa) Kh-101 ohjusten määrästä, niin saadaan:

Kalibr = 200 kpl
Kh-101 / Kh-555 / Kh-55 = 115 kpl

Yhteensä 315 kpl

-

Ukraine Battle Map esittämän arvion mukaan ohjusten määrät olisivat tällä hetkellä:

Kalibr = 167 kpl
Kh-101 / Kh-555 / Kh-55 = 148 kpl

Yhteensä 315 kpl

-

Sama kokonaismäärä kuin minun toisessa laskelmassa mutta minun laskelma on kallellaan Kalibrien suuntaan kun taas Ukraine Battle Map arvioi määrien olevan melko lähellä 50% ja 50% (53% Kalibreita ja 47% Kh-101, jos ollaan tarkkoja).

Oletan että kyseessä on heidän oma arvionsa ja laskelmansa eikä se perustu mihinkään tuoreeseen GUR:n edustajan tai muun henkilön haastatteluun. Muistelen että Ukraine Battle Map olisi kertonut aikaisemminkin oman näkemyksensä eri ohjusten määristä, tosin en ole ihan varma.

Kalibreita on käytetty runsaasti viimeisen viikon aikana joten niiden käyttö, sikäli kun se jatkuu, paljastaa pieleen menneet arviot. Toki jos käyttö loppuu kuin seinään, sitä voi selittää ohjusten loppuminen tai "kriittisen alarajan" saavuttaminen. Eli joutuisivat odottamaan jonkin aikaa että uustuotantona saadaan niitä lisää, ennen kuin voidaan laukaista taas suurempi määrä.

-

MUOKKAUS: Ukraine Battle Map on kirjoittanut seuraavan selityksen alkuperäisen viestinsä vastauksessa: LÄHDE

The estimates may not be perfect, but they are based on the data I have gathered over the past year and a half of Russian missile strikes. This data correlates with Russia's firing rate. When Russia's stockpile hit an all-time low last year, they stopped firing cruise missiles for three months straight. Recently, Russia had barely fired any Kalibr and X-101 Cruise Missiles before December in order to replenish their stockpile for large Winter missile strikes that are occurring now.

The numbers are primarily based on Ukraine's intelligence reports of Russia's missile production. If the data was incorrect at any point in the past 1.5 years, the number of missiles Russia has would go negative, which it did not.

Additionally, if the data was incorrect, Russia would not be decreasing the intensity of their strikes when the data showed that their missile stocks were at an all-time low. Also, Russia would not be decreasing the usage of one missile and increasing the usage of another missile as soon as one of their missile types was low supply if the data was totally incorrect.

The main point is that these estimates will never be perfect, but they are estimates backed up by Russia’s previous missile usage.

-


Tähän oli tullut seuraava, ryssäläiseltä haiskahtava kritiikki: Every estimate you have ever made has been wrong these aren’t estimates these are made up numbers from sources who either have no idea about what they are talking about or are intended as pure propaganda

Johon Ukraine Battle Map vastasi näin: You need to back up your claim, when was an estimate I made wrong? All the estimates are linked together, this is a string of data dating back to Fall 2022. The sources are the Ukrainian Military and its Intelligence Services
 
Viimeksi muokattu:
Kiitti vatusti sulttaanille.



Iso-Britannia lupasi joulukuussa siirtävänsä kaksi kuninkaallisten merivoimien miinanraivaaja-alusta Ukrainan merivoimien käyttöön Mustallemerelle.

Turkki ei kuitenkaan aio päästää aluksia Bosporinsalmen läpi, Turkin presidentinkanslian viestintäosasto kertoi tiistaina.

Viestin mukaan Turkki oli kertonut liittolaisilleen, ettei miinanraivaajia päästetä salmen läpi niin kauan kuin sota jatkuu.
Suljetaan Gibraltar kalkkunamaan kalkkunakansalta JEF-voimin, niin katsotaan miten SulttaaninMulkku siihen suhtautuu. Ja kysytään sitten uudestaan josko ne miinanraivaajat voisi sittenkin päästää lävitse.
 
Minulle tuo on vain osoitus, että ovat olleet isosti ja kiihkeästi vaarallisen väärässä. Jos mieli tuossa on muuttunut ei muuta sitä faktaa miksikään. Jos ei vieläkään mieli muutu, niin ovat toimineet tarkoituksella eivät vain tyhmyyttään.

Sama koskee ydinvoimaa, maahanmuuttoa ja ”meillä ei ole katujengejä” julistuksia jne. Todella suurissa asioissa voidaan jälkikäteen todeta menneen kalliisti ja peruuttamattomasti metsään ja lista todennäköisesti kasvaa sitä mukaa kun uusia julistuksia tulee.

Kaikki enemmän tai vähemmän vaarallisia Suomen ja suomalaisten turvallisuudelle.

Jotta ei olisi ihan off topic, toivottavasti ryssien käytös ja toimet on ollut nyt herätys mahdollisimman monelle maailmanparantajalle, että
historia ei ole päättynyt, voima täyttää aina tyhjiön, voimapolitiikka on yhä olemassa ja ryssälä on totaalisen perseestä kaikin tavoin, siihen ei voi KOSKAAN luottaa ja ryssä kunnioittaa ainoastaan voimaa.
 

Mitä ihmettä: eikö varaston oikea määrä ole se, että varaston turvin voidaan taistella niin pitkään, että tuotantoa on saatu nostettua sen verran, että tuotannolla voidaan jatkaa taistelua. Tähän päälle vähän ylimääräistä, jotta mahdolliset harmaan vaiheen tappiot tai muu suoraan ennakoimaton ammusten kulutus ei aiheuta liian suuria ongelmia.

Tarvittava varasto riippuu siis kyvystä ajaa teollisuus ylös. Koska länneltä on mennyt kohta kaksi vuotta (tai oikeastaa. kymmenen) se tehdä, pitäisi varastot olla tätä aikaa vastaavia, ei vain muutamia kymmeniä päiviä.
 
Tämä on todella omituinen jatkumo, mutta nostetaan tänne kun ilmeisesti paikallinen pomo on tuommoista höpissyt. Ryssähän pyrki alun alkaenkin Kiovaan Chernihivin kautta, mutta sehän meni vähemmän hohdokkaasti. Mikään yritys tuolta tuntuisi hullulta, mutta käsky on toki aina käsky... 🤷‍♂️
Eikö tämä tarkoita, että siellä on sitten rakennettu reservejä koko syksy? Jokin ei luvuissa täsmää. Viimeiset ohjusiskut ja tällaisten rakentuminen tarkoittaisi sitä, että venäjä saa päivittäin rakennettua enemmän tankkeja ja tykkejä kuin mitä rintamalla tuhoutuu. Eihän tällaiset ole mahdollisia ellei päivittäin valmistu yli 30-40 tankkia, yli 20-30 tykkiä.
 
Trent Telenko lainaa ukrainalaista videota, jonka mukaan metsästäisivät Belgorodin alueella S-300 ja muita ballististen ohjusten laukaisuun soveltuvia alustoja:

Ukraine is on an S-300 and ballistic missile launcher hunt in and behind Belgorod, as these were used to strike Kharkiv.

The Reporting on Ukraine YouTube channel has useful graphics on their 30 Dec 2023 upload detailing the continuing AFU drone ISR plus Vilka-M GMLRS & Tochka-U "FAFO" counter-battery work.


1704232396901.png


Olen kiinnittänyt huomiota että viime viikkoina (ja jo aikaisemmin), kun Ukraina on maininnut S-300 / S-400 / Iskander-M laukaisuista niin ne ovat usein kohdistuneet Kharkovan kaupunkiin tai sen lähiseutuun. Täten olisi loogista että laukaisualustat operoisivat Belgorodin kaupungin ympäristöstä. Sinne menee useita rautateitä, joten huolto onnistuu helposti. Lisäksi Belgorod on suuri kaupunki jonka alueella / lähistöllä on erilaisia piilopaikkoja - tosin jos S-300 / S-400 ohjusvaunuja on tarkoitus käyttää myös ilmatorjuntatöihin niin niitä ei voi pitää piilossa.

Eli miksi Ukraina on iskenyt viime päivinä Belgorodin kaupungin alueelle? Tässä voisi olla yksi looginen selitys, tosin on siellä varmasti muitakin kohteita.
 
Mitä ihmettä: eikö varaston oikea määrä ole se, että varaston turvin voidaan taistella niin pitkään, että tuotantoa on saatu nostettua sen verran, että tuotannolla voidaan jatkaa taistelua. Tähän päälle vähän ylimääräistä, jotta mahdolliset harmaan vaiheen tappiot tai muu suoraan ennakoimaton ammusten kulutus ei aiheuta liian suuria ongelmia.

Tarvittava varasto riippuu siis kyvystä ajaa teollisuus ylös. Koska länneltä on mennyt kohta kaksi vuotta (tai oikeastaa. kymmenen) se tehdä, pitäisi varastot olla tätä aikaa vastaavia, ei vain muutamia kymmeniä päiviä.
Saksa ja Ranska on tainneet ulkoistaa Euroopan puolustuksen Suomelle, Ukrainalle ja Puolalle. Tässä vaan odottaa jo seuraavia paljastuksia. Onko Eurofighter Typhooneilla ja Rafaleilla mitään mahiksia Sukhoi/Mig-koneita vastaan vai paljastuuko niistä seuraavaksi etteivät ole taistelukelpoisia?
 
Eikö tämä tarkoita, että siellä on sitten rakennettu reservejä koko syksy? Jokin ei luvuissa täsmää. Viimeiset ohjusiskut ja tällaisten rakentuminen tarkoittaisi sitä, että venäjä saa päivittäin rakennettua enemmän tankkeja ja tykkejä kuin mitä rintamalla tuhoutuu. Eihän tällaiset ole mahdollisia ellei päivittäin valmistu yli 30-40 tankkia, yli 20-30 tykkiä.
Eiköhän siellä ole 100 000 uraata huutavaa natsiörkkiä akm kädessä tuloillaan. Valitettavasti jonkun nekin on tapettava, mutta eihän zenäjä ole vaunuja ennenkään hyökkäämiseen ole tarvinnut..
 
"Kommentti tuohon Zenäjän kykyyn tuottaa ja "kunnostaa (=ikivanhaa kalustoa)" eli tankkeja kuukaudessa noin 125 kappaletta.
Viimeisen viikon aikana Ukraina on niitä ilmoitustensa mukaan tuhonnut jo 91 kappaletta. Eli melkein 3/4 koko kuukauden tuotannosta...viikossa.

Sama suhdeluku näyttää koskevan myös panssaroituja taisteluajoneuvoja... 144 viikossa vastaan 170:nen kuukausi"tuotanto".

Mielenkiintoisin osuus oli se, että Leopardit ja Bradleyt siellä Avdiivkan suunnalla ovat täydessä touhussa... ja hämmentävän vähin tappioin."


 
Seuraan satunnaisesti yhtä ukrainalaista tubettajaa. Tällä kertaa tuli sitä kautta tietoa että USAssa olisi tavoitteena 19. tammikuuta mennessä muokata laki joka sallisi venäläisten sijoitusten käytön Ukrainan tukemiseen. Olen niin laiska että en ole yrittänyt muista lähteistä verrata tätä.
Linkin takana näyttäis olevan että epävirallisen tiedon mukaan 19.1. pitäisi äänestää jenkkien omasta lisärahoituksesta. Eli vois olettaa että siihen mennessä haluaisivat lain voimaan, että välttyisivät äänestykseltä.

Samassa WP:n artikkelissa mainitaan, että jäädytetyistä varoista vain 2% on jenkeissä ja suurin osa masseista on Belgiassa ja Sveitsissä. Eli Euroopassa taas tässäkin asiassa hierotaan munia ja odotetaan aloitteita jostain muualta. Ja Saksa istuu käsijarrun päällä. Tai ehkä ei edes voi sanoa että hierotaan munia, kun on niin munatonta meinikiä. Bidenin hallinto yrittää saada asiaa nytkähtämään eteen päin helmikuun loppuun mennessä.

 
Back
Top