Ukrainan konflikti/sota

Me, siis ihmiset, jatkamme silti eloamme raunioista/tuhkasta nousten, oli vallassa mikä ilmansuunta tahansa... eli aika jatka kulkemistaan kunnes aika, eli ihmiset loppuvat ja silloin alkaa toinen aika ..kenen? Sitä en tiedä enkä uskalla edes arvata.. :confused:

Itselle lännen ylivoiman loppuminen on ihan käsittämätön ajatus. Ei sellaista voi olla!
 
Viimeksi muokattu:
Me, siis ihmiset, jatkamme silti eloamme raunioista/tuhkasta nousten, oli vallassa mikä ilmansuunta tahansa... eli aika jatka kulkemistaan kunnes aika, eli ihmiset loppuvat ja silloin alkaa toinen aika ..kenen? Sitä en tiedä enkä uskalla edes arvata.. :confused:
Venäläisten aika alkaa sitten :eek:
 
A Ukrainian serviceman walks along destroyed houses in Shyrokyne, Donetsk Oblast on June 29.
© AFP

267112


Donetskin kentän liepeillä normipäivä:

The Special Monitoring Mission of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE SMM) has observed "increased fighting at and around the Donetsk airport".
 
Yöllä terroristit tulittaneet Vrubovkan Papasjanskin aluella Gradeilla, ammukset joutuneet yksityiselle farmille, vaikka suurin osa meni ukrainalisten joukkojen päin.

Uraganeja on käytetty myös. 4 vuorokauden sisällä Ukrainan joukkoja on tulitettu koko linjalla yhteensä 360 kertaa. Eniten käytetty 120 kaliberista granaatin heitinta :mad:
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän tapahtuu, jos se ei olekaan niin. Mitäs, jos lännen ylivoima joskus loppuu.

Mitähän tapahtuu jos venäjä ei romahdakaan. Putini ei tipahda. Talouspakotteisiin uskovat jäävät historian alaviitteeksi. Jos se vaan militarisoituu enemmän ja enemmän. Mitäs sitten..

Suunta keisarilla on selvä. Lähipiiri on kutistunut. Se on aina huono merkki. Mahdollisuus järkeville päätöksille pienenee. Kritiikin kestokyky romahtaa, ja loppupeleissä tulee jumalsyndrooma. Näin kävi Saddamille ja Hitlerille ja ties kelle. Kun Saddamille kävi näin, niin hän porskutti kymmenen vuotta vielä ja sinä aikana keksi olevansa suora profeetan jälkeläinen. Oli kuitenkin aiemmin ihan kylmä, kova ja laskemoiva kaveri.
No Putinista nyt ei tiedä onko se lintu vai kala. Että Putinille kävisi noin, niin tarvisi olla ensin ihminen. Sitä sopii epäillä.
Toisaalta juuri viikonloppuna juttelin kaupungin Asbergeriryhmässä työskentelevän kanssa, ja he ovat kollegoineen vakuuttuneet että Putin on Asberger. Tosin huono pelkästä esiintymisestä varmuudella sanoa.

No Asberger ja siihen käytetty läääkeryhmä = Kaikki 1990-2010 kouluampumiset. Putinilla on vain isommat pyssyt.
Mutta nyt menee liian lennokkaaksi jo.
 
Mielestäni Krimin merkitys ei ole enää samalla tavalla strateginen kuin joskus aikoinaan, ennen ohjuksia ja ilmavoimia. Lisäksi Venäjä olisi saanut tarvitsemansa sotilaallisen (=turvallisuuspoliittisen) hyödyn Sevastopolin tukikohdasta (siis vuokra-alueena) vaikka muu niemimaa olisi pysynyt osana Ukrainaa.

Krimin miehityksellä oli varmasti muutakin tavoitteita kuin sotilatukikohdan hallinta. Putin on lukenut historiansa ja tietää kuinka oman kansan yhtenäisyyttä vahvistetaan voitokkailla sodilla. Tällaiseen voimannäyttöön Krim oli monesta syystä Venäjän kannalta erinomaisen sopiva kohde. Ehkä samalla haluttiin myös näyttää voimaa sekä vahvistaa Venäjän johtajuutta hieman epäröiville Euraasian liittolaisille. Varmasti myös toivottiin että hyökkäys korostaisi Venäjän suurvalta-asemaa sekä ulkopoliittista merkistystä maailmassa.

Käytännössä tavoitteista toteutui Putinin kannalta tärkein tavoite eli sisäpoliittinen osuus. Hänen suosionsa Venäjällä on noussut ennätykselliseksi. Se tarkoittaa että Putin ja hänen puolueensa saa hallita Venäjää itsevaltaisesti tulevina vuosina. Jää kuitenkin nähtäväksi miten asiat loppuviimeksi etenee Venäjälla.

Ulkopoliittisesti ja taloudellisesti Venäjän hyökkäys Krimille ja Ukrainaan on kuitenkin ollut täydellinen katastrofi. Putinin hallinto on tuhonnut poliittiset suhteensa muuhun maailmaan. Käytännössä hänen itsensä osalta lopullisesti. Suhteet palautuvat normaaleiksi vasta Putinin jälkeen, jos heti silloinkaan. Edellytyksenä tulee olemaan poliittiset ratkaisut Krimin ja muidenkin hyökkäyksen kohteina olleiden alueiden osalta.

Sodan jatkuessa sekä pakotteista ja taloudellisesta kaaoksesta johtuen ei ole odotettavissa että Venäjän neuvotteluasema tulevaisuudessa millään tavoin paranisi. Siinä olen samaa mieltä että ratkaisu antaa odottaa useita vuosia. Aika tekee työtään Putinia ja Venäjää vastaan. Todennäköisesti siinä vaiheessa kun lopulta ollaan valmiita neuvottelemaan, Venäjän puolelta pöydän takaa löytyy paljon halukkuutta sovintoon.

Krimillä on tietenkin monta ulottuvuutta Venäjään - sotilaallinen ja sen myötä strateginen merkitys on vain eräs näistä merkityksistä. Eikä edelleenkään pidä väheksyä tukikohtien merkitystä ja Venäjällä Sevastopol on tässä suhteessa ollut merkityksellisessä asemassa, koska se on sen Mustanmeren alueella käytössä olevista tukikohdista luonnonoloistaan kenties paras vrt. esim. Novorossijskin satama.

Venäjällä on ollut käytännössä lähes koko itsenäisyyden ajan pelkona se, että Sevastopol laivastotukikohtana menetetään ja Venäjän johto on pyrkinyt aina pelaamaan asemansa siten, että heillä on neuvottelumahdollisuus Sevastopoliin ja että heillä on käyttöoikeus siihen. Tässä kuviossa Ukrainan liukuminen pois täydellisestä vaikutuspiiristä on ollut Venäjälle todellinen uhkakuva ja EuroMajdanin onnistumisen myötä Venäjällä saatettiin nähdä tilanne sellaisena, että Ukrainan uusi johto pyrkii purkamaan Janukovitshin valtakaudella kirjoitettuja sopimuksia, jollainen tehtiin myös Sevastopolin vuokra-ajan kohdalla. Ja tulevaisuudessa hyvän tukikohdan tärkeys korostuisi entisestään laivaston laajentamisen ja modernisoinnin myötä, jolloin myös Mustan meren laivaston iskuvoiman olisi pitänyt kasvaa ja laivaston uudistua olennaisella tapaa. Sota nyt muuttanee tätä asetelmaa huomattavasti, koska moottoritoimitusten katkeamisen myötä Venäjän laivaston rakennusohjelma on useiden alusten osalta pysähdyksissä ja näistä aluksista/alusluokista monen aluksen lopullinen määränpää olisi ollut Mustalla merellä.

Yllä lyhyesti kuvattu sotilaallinen merkitys on tietenkin vain yksi ulottuvuus Krimiä koskevassa kysymyksessä. Mukaan tulee sitten niitä muitakin merkityksiä, joita ei millään muotoa voi väheksyä ja joista osa on meistä katsoen kovin irrationaalisia - loogisen käsittelykyvyn ulkopuolella. Tässäkin kuviossa eräs on sotilaallinen ulottuvuus ja etenkin sotilashistoriallinen ulottuvuus, jossa Krim ja Sevastopol nähdään sotilashistorian kautta merkityksellisenä Venäjälle, alueena joka ei saa joutua Venäjän hallinnan ulkopuolelle - ja jollainen uhka EuroMajdanin myötä venäläismielissä varmasti kasvoi. Lisäksi kuvioon astuu laajemmin kansalliseen identiteettiin ja historiaan liittyviä tavoitteita ja monien mielestä Krim on Venäjän kansallista omaisuutta, että se on kuulunut ja kuuluu Venäjälle ikuisesti - vaikka tosiasiallisesti Krim on ollut osa Venäjää (tavalla tai toisella) vasta 1700-luvun lopulta lähtien eli kyse ei ole mistään "ikiaikaisesta" yhteydeydestä ja ettei Krim suinkaan täysin vapaaehtoisesti Venäjän hallintaan joutunut ja ettei se Venäjä nyt mikään pyyteetön hallitsija alueella ollut tsaarinvallankaan aikana, puhumattakaan sitten neuvostoajasta. Krimin tataarien ja monien muiden vähemmistöjen kannalta turvatuinta elämä on ollut sinä aikana jolloin niemimaa oli osa itsenäistä Ukrainaa - tämä turvallisuus päättyi kevättalvella 2014 "pienten vihreiden miesten" miehitettyä Aksjonovin tukijoiden (asemiesten) kanssa niemimaan.

Tietenkin Venäjällä nähdään Hruštšovin ideoima Krimin siirto Venäjän SNT:n alaisuudesta Ukrainan SNT:n alaisuuteen virheenä, joka pyritään sälyttämään voimakkaasti Hruštšovin harteille, vaikka päätöksen tekijöinä oli valtion silloinen poliittinen johto ja se tehtiin aikana, jolloin rajojen siirtämistä ei nähty Neuvostoliitossa ongelmana - kyse oli eräällä tavalla "luontevasta tapahtumasta" mutta nyky-Venäjällä tässäkin asiassa Venäjä on pyritty uhriuttamaan ja Venäjä nähdään katalan juonen viattomana uhrina. Käytännössä Krim oli tuolloin, siirron aikana 1954, köyhä, maatalouden osalta tuottamaton ja väestöltään heikentynyt alue - väestön pakkosiirroilla oli suuren suuri vaikutus siihen, että alueen asema oli tuolloin hyvin heikko. Ei liene kovinkaan uskallettua sanoa, että moni Venäjän SNT:n alueelliseen johtoon kuulunut henkilö oli tuolloin tyytyväinen heidän päästessä eroon tuottamattomasta, heikosta ja väestöpotentiaaliltaan surkeasta alueesta. Eikä ole ensimmäinen kerta historiassa jolloin entinen omistaja ryhtyy haaveilemaan alueita takaisin huomatessaan niiden nousevan menestykseen tai ainakin parempaan kuntoon uuden omistajan alla.

Venäjä tuskin olisi halunnut 50-luvun takapajuista Krimiä taakakseen, nyt Krim nähtiin potentiaaliltaan aivan toisessa näkökulmassa. Se oli olennaisesti paremmassa jamassa mitä sukupolvia aiemmin, se oli miljoonien turistien suosiossa, ainoiana ongelmana nähtiin kenties energiariippuvuus Ukrainasta ja kasteluveden puutteiden tuomat ongelmat, mutta olettaen kuvittelivat Ukrainan toimittavan kumpaakin jatkossa niemimaan anastamisesta huolimatta. Venäjällä vaan ei nähty (tai haluttu nähdä) todellisina mahdollisia miehitystä seuraavia ongelmia eli kenties ei ymmärretty talouspakotteiden vaikutusta tai mahdollisuutta, mikä osaltaan vaikutti turismin romahdukseen. Eikä kenties ymmärretty sitä, mikä vaikutus anastamisella on Ukrainan käyttäytymiseen ja että sen seurauksena huomattava osa alueelle kohdistuneesta talouspotentiaalista katoaisi. Miljoonat turistit jäivät kotiin ja sen myötä sadat tuhannet krimiläiset jäivät vaille ansioita. Ja voisin olettaa, että tämä kesä on vieläkin vaikeampi kun moni venäläinen, joka vielä vuosi sitten matkusti Krimille, jää nyt kotiin (tai matkustaa muualle) huomattuaan ettei mikään toimi Krimillä kuten toimi ennen - ennen miehitystä. Tässä kohdin kansalaiset eivät vaan ymmärrä syytä ja seurausta - tai eivät halua ymmärtää - ja on helppoa syyttää Ukrainaa ja länttä vaikka se suurin syyllinen istuu Kremlin muurien suojassa.

Tietenkin on myös huomioitava näitä muita syitä yllä mainuttujen ohella. Putinin politiikka on johtanut tiettyyn suuntaan ja kuten eräs asiantuntija epäili, Putinin politiikka on ajanut kansaa siihen asemaan ettei enää selvitä ilman tulevia sotatoimia - nationalistis-imperialistinen politiikka on kiihottanut kansaa ja tässä Georgian sota oli esimakua, Krimin miehitys jatkumoa sille mutta jos propaganda jatkuu tulevina vuosina samana mitä nyt niin onko oikein olemassa muita mahdollisuuksia kuin se, että Putinin on tarjottava kansalle "näkyviä voittoja"? Ja Ukrainan kriisi/sota on jatkunut reilun vuoden ja toistaiseksi propagandassa tai virallisessa ajattelussa ei ole tapahtunut muutosta maltillisempaan suuntaan, mistä seuraa se, että edelleen kansa- tai osa siistä - elättelee propagandan ennakoimia "voittoja" ja tämä voi ajaa Putinin hallinnon toimiin jotka ovat geopoliittisesti ja sotilaallisesti lännen kannalta ei-toivottavia (vaikka Venäjän talous ei näitä toimia kestäisikään ja olettaen Venäjän johto tiedostaa tämän, mutta jos oma vallassa pysyminen on kiinni voitoista ja kansallisen itsetunnon palitsemisesta, ei ole ihme, vaikka hallinto jatkaisikin nykyisellä linjalla ja näkisimme tulevinakin vuosina, kunnes Venäjä rojahtaa savijaloiltaan, sotatoimia "lähiulkomailla").

Eli lopulta Krimin operaatiossa on ollut mukana aimoannos tätä imperialistisen ja nationalistisen politiikan toteuttamista ja venäläisslaavilaisen yhteisön palkitsemista ja haluja ynnä toiveita palauttaa imperiumin rajoja ennalleen. Tätä ulottuvuutta ei tietenkään pidä väheksyä vaikka tällainen toiminta voi tuntua meistä hyvin lyhytnäköiseltä ja olla irrationaalista toimintaa - Suomessa puhuttiin sukupolvia sitten Suur-Suomesta ja niiden puheiden kautta löytyy ymmärrettäviä tekijöitä sille miksi Venäjän natinalistis-imperialistinen-propaganda vetoaa suureen yleisöön. Halutaan palauttaa ennalleen joku joka on rikki tai jonka kuvitellaan rikkoutuneen - tämä on hyvin vaarallinen yhtälö. Tähän kun yhdistetaan monien kokema kansallinen ja henkilökohtainen trauma Neuvostoliiton hajoamisen myötä niin aletaan löytää miljoonien kansalaisten verran potentiaalista väestöä haluamaan "hyvitystä historian vääryyksille" - tai kymmenien miljoonien kansalaisten verran.

Osaltaan Venäjän johdon toiminnan taustalla on varmasti opportunistinen ja omaa etua ajava toiminta, ei toimita Venäjän edun mukaisesti vaan halutaan taata oma vallassa pysyminen ja se (olettaen) tarkoittaa sitä, että politiikassa on tehtävä tekoja joita on puheiden tasolla esitetty ja joita on ideologisoitu - viittaan nyt esim. Duginin oppeihin ja niiden kautta kansalle opetettua mentaliteettia. Pysyäkseen vallassa Putin ja silovikit ovat hirttäytyneet tiettyihin toiminta tapoihin ja siltä tieltä poikkeaminen voi johtaa oman aseman menettämiseen - Putin varmasti näkee mielessään kuvajaisia Romanian kansannousun ajoilta ja mitä teloitetulle diktaattorille tuolloin kävi...

vlad.
 
Facebookista on tullut Kremlin tehokas ase. Edelleen joku jatkuvasti poistaa siellä ukrainalaisten aktivistien tileja, sieltä myls vastattu että heillä on kansäinvälinen tiimi Dublinissa, ja kaikki toimi sääntöjen mukaisesti. Mutta poistot ovat tätä luokka:
http://i.imgur.com/s1xwfiJ.jpg
Tätä kuva on ilmoitettu "alastomana naisena".

Jotain pitäisi tehdä, joku tuhkamuna siellä sai vallan häiriköidä, ja se tuhkamuna on Kremlin mafian asialla. FB vastaus ukrainalaisille ei tyydyttänyt heitä.

Tässä on lainaus ukrainalaisten vastauksesta FB:
"Te väitätte, että systeminne on rakennettu näin, jotta se kestäisi trollien joukkohyökkäykset. Miten selitätte sitten tätä эту страницу в Facebook, sivulla trollit tilittävät hyökkäyksistä ukrainalaisten bloggereiden kirjoituksiin, ja kehuvat kilpaan omasta menestyksesta miten paljon ne antaneet ilmi ukrainalaisten kirjoituksia? *)

Kuinka te voitte väittää että "tarkastatte valituksia koko maailmasta ilman ennäkkoluuloja" jos ukrainalaisten ja venäläisten opposition blogeja blokataan naurettaviin perustein? Saman aikaan, kaikki valitukset venäläisistä tileista, jossa kehotetaan suraan tuhota koko kansan, palavat vastauksella "Tämä ei rikko sääntöjä"?"

Kysymys ei ole enää viattomasta asiasta, blokattu ei kymmenia, vaan toista sata tilia! Tämä menee kyllä ymmäryksen yli, ja on tosi törkeätä Facebookilta. Täysin korruptoitunut koko Zuckerbergin luomus, jos ylipäänsä edes ollut hänen, eikä Kremlin. Siltä se näyttää muuten olevan.
Petition tästä asiasta
Change.org
allekirjoittanut 14 000 ihmista.

Edit. *) Lopulta koko kansan ja maan tuhomista uhkailua sisältänyt putinistien tili suljettiin, mutta kyllä se kesti..ei tälläisessä menossa ole mitään järkeä enää. Koko FB haisee..
 
Viimeksi muokattu:
Onhan niillä tuota voimankäytön perinnettä runsaasti. Tämä on nyt hieman sivuseikka, mutta eikö tuossa (WP:n listassa/aikajanassa) ole hieman liian löyhästi laskettu osa operaatioista sodiksi? Vai pyrinköhän itse nyt ylläpitämään niin muodollista sodan käsitettä ettei nykyajan touhu enää siihen taivu. Tuli vain äkkipäätä mieleen että meneekö jokainen YK:n tai NATO:n rauhaanpakottamisoperaatio sitten tuohon "valtio sodassa" -nippuun, kenties sitten seuraavaksi rauhanturvaamisoperaatiot missä on jouduttu aseiden käyttöön... Että onko Suomikin ollut sitten paljon sotaisampi tässä vuosikymmenten varrella ja pitäisikö sitä mainostaa enemmän? :D

Why let the facts get in the way of a good story? ;) Olet oikeassa, että osa konflikteista oli ehkä vähän tulkinnanvaraisia. Ymmärrettävää toisaalta on, että jos tarkastellaan jenkkien sotia, niin sitten mukaan lasketaan helposti aika pienetkin nahinat. Vaikka eihän ne erityisesti jenkkien mittakaavassa välttämättä tunnu missään. Toisaalta, esim. Suomi on harrastanut nimenomaan rauhanturvaamista. Jenkeillä rauhanturvaoperaatiotkin ovat aika sotilaallisia (Somalia, Afganistan, Irakin "rauhoitus" itse sodan jälkeen jne...) Se pitänee paikkansa, että jenkkipressa on kuitenkin noissa tilanteissa vähintäänkin päättänyt voimankäytöstä. Vaikka itse mittakaava olisikin ollut välillä pieni.
 
  • Tykkää
Reactions: TT
Melkein voisi sanoa, että päinvastoin Natohan on mitä parhain kumppani Putinin uhittelulle. Uskottava, ja kansa pelkää, mutta Putin tietää, ettei Nato todellisuudessa uhkaa Venäjää.

Sen sijaan, se mitä Putin pelkää, on EU. Jos EU olisi levittänyt vaikutuksensa Ukrainaan, olisi kohta oma kansa kysellyt, että miksi yhtäkkiä Ukrainassa menee paremmin kuin meillä. Joku olisi saattanut ruveta myös Venäjällä vaatimaan demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota.

Melkeinpä voisin sanoa olevani samaa mieltä @Mustaruuti :n kanssa.

NATO on oivallinen viholliskuva Putinille eli kyseessä on uskottava vihollinen, joka herättää pelkoja kansassa ja joka historiansa kautta on ymmärrettävä ja uskottava pelote ts. kylmän sodan aikaa moni ei ole unohtanut ja kyllähän NATO:n symbolina Yhdysvallat oli se merkittävin viholliskuva ja nyt tätä kuvaa on alettu ruokkimaan entisestään (esim. jenkit sotivat Donbassissa venäläisseparatisteja ja -vapaaehtoisia vastaan). Mutta Venäjän johto kyllä tiedostaa sen, että niin kauan kun he eivät astu "viivan yli" NATO ei ole muuta kuin uhka, joka ei kuitenkaan realisoidu. Venäjä voi provosoida ja uhitella ja näin pitää yllä kuvaa NATO:sta merkittävänä Venäjään kohdistuvana uhkana, mutta uskoisin, että Putin ymmärtää sen ettei NATO ts. käytännössä Yhdysvallat ryhdy suoriin sotatoimiin tai eskaloimaan kriisiä niin kauan kun Venäjä ei tee selkeää ja huomattavaa aloitetta, edes MH17:sta ampuminen alas ei ollut tällainen, joten siitä saa tietyn mielikuvan siitä, että mitä toimia vaaditaan ennenkuin Yhdysvallat ryhtyy toden teolla eskaloimaan sotaa ja varustamaan Ukrainaa. Muistetaan nyt kuitenkin, että lennolla MH17:sta kuoli yli parisataa NATO-maiden kansalaista (siviiliä), joskaan ei ainoatakaan Yhdysvaltojen kansalaista, yhdellä matkustajalla oli kaksoiskansalaisuus Alankomaat/Yhdysvallat.

Sen sijaan Putin hallinnon kannalta pelottavampi vastustaja on demokratia ja toimiva demokratia. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen osa entisistä Neuvostotasavalloista on hiljalleen muuttunut länsimaisiksi demokratioiksi joissa ei merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia ole (käytännössä Balttian-maat). Mutta jo Neuvostoliiton aikana Balttia oli monella tapaa erityisasemassa Neuvostoliiton alueella (se oli eräille jopa neuvostoyhteiskunnan näyteikkuna länteen), joten prosessin onnistuminen siellä ei ole Venäjälle niin merkittävä uhka - etenkin kun tämä tapahtui 90-luvulla, jolloin Venäjällä oli käynnissä sama prosessi. Mutta Putinin Venäjälle demokratisoitumisen onnistuminen "lähiulkomailla" on todellinen uhka, joka on pyrittävä torppaamaan ja heidän kannalta demokraattinen, kehittyvä ja länsimaisia arvoja kohden kulkeva yli 44 miljoonan asukkaan Ukrainan (huom: kuuluvat venäläisten näkökannalta katsoen samaan slaavilaiseen perheeseen) on todellinen vaaratekijä ja uhka, jonka konkretisoituminen on estettävä. Ukraina on potentiaaliltaan ja Venäjän näkökulmasta kansalliselta identiteetiltään samaa alkuperää, joten demokratian onnistuminen siellä on aivan toinen uhka mitä sen onnistuminen pienissä Balttianmaissa on ollut ja kun Baltit onnistuivat aikana, jolloin prosessia ei koettu uhkana Venäjällä. Jos Ukrainassa EuroMajdanin tavoitteet olisivat onnistuneet (pitkällä aikavälillä) ja kehitys olisi lähtenyt ripeästi liikkeelle, hikikarpaloita olisi kihonnut Putinin otsalle, koska sellainen kehityskulku olisi vaarantanut hänen asemansa Venäjällä.

vlad.
 
Valitettavasti tähän en kuitenkaan usko, että EU korjaisi asiat lyhyellä tähtäimellä. Ukraina oli jo ennen Venäjän ryöstötoimia toivottoman kaukana EU-jäsenyyskunnosta, ja olisi kyllä vaatinut todellista suunnanmuutosta Ennenkuin oltaisiin oltu EU-jäsenkelpoisia. Valitettavasti en usko että se olisi tapahtunut, vaikka toivoisin olevani väärässä.

Edit: Lisäksi EU-jäsenenäkin pystyy vielä sotkemaan asioitaan huolella, vaikka olisi sitä kautta päässyt kauemmaksi Moskovan metkuista.

Tässä kohdin on huomioitava kaksi eri asiaa eli onnistuminen ja toisaalta sitten uhkakuva onnistumisesta ja Putinin toimia on osaltaan ohjaillut juuri uhkakuva demokratiakehityksen onnistumisesta EuroMajdanin jälkeen Ukrainassa - ei niinkään sen todellinen realisoituminen. Ja toisaalta kuten itsekin totesit, mikään ei Ukrainassa korjaannu lyhyessä ajassa. Vuosi sitten ennen sotaa L arveli menevän hyvinkin sellaiset 15-vuotta kunnes Ukraina on yhteiskuntana riittävästi kehittynyt, jotta voidaan edes ryhtyä realistisesti spekuloimaan EU:n jäsenhakemuksen suhteen ja siitäkin asian realisoitumiseen menisi sitten oma aikansa eli tässä nähdään jo eräs perspektiivi millä aikajänteellä nähtiin asioiden olevan mahdollisia toteutua kaiken onnistuessaan hyvin. (L:llä on tiettyä ymmärrystä asioihin, koska hän on historian maisteri ja lukenut yliopistossa erityisesti Ukrainan modernia historiaa tjsp). Nyt hänen näkymyksensä on entistäkin pessimistisempi ja jäljellä on enemmänkin unelma siitä, että Ukraina pystyy yhteiskunnallisesti kehittymään niin paljon, että pääsee kansana ja valtiona eroon menneisyyden taakasta. Kyse on sukupolvien työstä.

Putinin näkökulma on juuri se mahdollisen uhkakuvan realisoituminen ja se uhkakuvan toteutuminen piti estää ja se onnistuu oivallisella tavalla jo nykyisin toimin - Moldovan kaltaisen tilanteen luominen Ukrainaan halvaannuttaisi omalta osaltaan yhteiskuntaa, kuten Moldovan kohdalla on havaittu. Puhumattakaan, että pidettäisi yllä olennaisesti aktiivisempaa toimintatapaa, jossa on mukana selkeää voimankäyttöä paikallisine sotilasoperaatioineen - se jos mikä halvaannuttaa entisestään kehityskulkua Ukrainassa ja pitää maan vääränlaisessa "käymistilassa". Tämä sitten on Putinin ja Putinin Venäjän etu - ei venäläisten (kansana) etu. Venäläistenkin etu on mielestäni demokratioisutunut oikeusvaltio, jossa korruption rooli on vähäinen ja jossa ei ole mahdollisuutta diktatooriselle valtaannousulle. Tämä sitten parantaisi maan mahdollisuuksia kehittyä taloudeltaan monipuolisemmaksi ja investoinneiltaan otollisemmaksi maaperäksi ja pitkällä aikavälillä Venäjän rooli olisi olennaisesti toinen mitä nyt - se ei olisi mikään paariavaltio, jota monet (oikeutetusti) hyljeksivät.

vlad.
 

vlad on ollut levossa, toisaalta viimepäivinä erinäiset seikat ovat saaneet aikaan sen, että resurssoitavia voimavaroja keskusteluun on olennaisesti vähemmän. Ihminen olen minäkin...

Ja henk.koht. tasolla tietyt miehitetyiltä alueilta kantautuvat uutiset aiheuttavat lievää stressiä ja uupumusta. Tavallaan sota Ukrainassa on ollut henkilökohtaisesti merkittävällä tavalla läsnä elämääni jo vuoden ajan kun on joutunut miettimään sitä kuinka alueella elävät ihmiset joiden kanssa olen viettänyt aikaa, juhlinut juhlia ja joita olen useita kertoja tavannut joutuvat taistelemaan päivästä toiseen ja elämään yhteisössä, jossa vallalla on epävakaus, anarkia ja mielivalta - sekä kuolema. Ja uusimpana aletaan puhua jopa käsillä olevasta nälänhädän vaarasta. Tässä tilanteessa on toisinaan vaikea ottaa etäisyyttä tapahtumiin ja käsitellä niitä objektiivisesti kun mielessä on useammankin kerran käynyt se, että mitä voin tehdä enemmän heitä auttaakseni.

vlad.
 
Näin voi olla. Mutta herra se on herrallakin. Joku bannikonttorin työläinen ei ole suurin tappi talossa.
Ei pitäisi olla, mutta jotain siellä mättää ja pahasti. Nyt ei ole enää vähättelylle, tämä on liian vakava täysin tuulesta temmattu sanavapauden rikkominen!
"Ei mennyt viikkoakaan Zuckerberg vastauksesta Ukrainalle, kun FB:ssa taas jällen kerran blokattiin venäläisen bloggerin Rustem Adagamovin - valokuvista natsisaksan ajan joulukoristeista norjalaisesta museosta (!), Aleksanderin Roidburdin, taiteilijan ja aktivistin - sitä että kirjoitti muutaman sanan sitä ettei muinaisjuutalaiset saanet alkuunsa Zhydachiv nimisesta paikasta, jornalistin Andrey Kapustinin - muka "alastomista kuvista" vaikka tosiasiassa valokuvissa oli puetut manekenit, ukrainalaisen politiikon Borislav Bereza, Anton Krasovsky, venäläinen jornalisti ja seksualivähemmistön asian aktivistin, venäläisen finansistin ja blogerin Slava Rabinovichin, ukrainalaisen vapaehtoisen Leonid Krasnopolskyn, venäläisen laulajan Aleksey Lebedinsky. Ennen tätä, vain muutaman viimeisen viikon aikana, blokattiin näinkin tunnettujen Venäjällä ja Ukrainassa jornalistien kuten Vahtang Kipiani ja Jury Butusov, ( jonka censorin sivustolla vierailen usein), ukrainalaisen runoilijan Andryi Bondarin, venäläisen kansalaisaktivistin Sergey Parhomenkon, venäläisen aktivistin Anton Nosikin, ja kymmenien ellei satojen muiden, - olemme pahoillani jos emme kertoneet heistä täällä, muuten luttelosta tulisi liian pitkä".
http://censor.net.ua/news/341970/fe...yu_protiv_politicheskih_blokirovok_v_sotsseti

Censor on sitä mieltä että heillä on "systeemiset ongelmat".

Edit. Ohjelmat > ongelmat
 
Viimeksi muokattu:
vlad on ollut levossa, toisaalta viimepäivinä erinäiset seikat ovat saaneet aikaan sen, että resurssoitavia voimavaroja keskusteluun on olennaisesti vähemmän. Ihminen olen minäkin...

Ja henk.koht. tasolla tietyt miehitetyiltä alueilta kantautuvat uutiset aiheuttavat lievää stressiä ja uupumusta. Tavallaan sota Ukrainassa on ollut henkilökohtaisesti merkittävällä tavalla läsnä elämääni jo vuoden ajan kun on joutunut miettimään sitä kuinka alueella elävät ihmiset joiden kanssa olen viettänyt aikaa, juhlinut juhlia ja joita olen useita kertoja tavannut joutuvat taistelemaan päivästä toiseen ja elämään yhteisössä, jossa vallalla on epävakaus, anarkia ja mielivalta - sekä kuolema. Ja uusimpana aletaan puhua jopa käsillä olevasta nälänhädän vaarasta. Tässä tilanteessa on toisinaan vaikea ottaa etäisyyttä tapahtumiin ja käsitellä niitä objektiivisesti kun mielessä on useammankin kerran käynyt se, että mitä voin tehdä enemmän heitä auttaakseni.

vlad.
Ymmärrän sinua Vlad hyvin, itse jätin matkan Ukrainaankin väliin ainakin kesän ajaksi, syy osin oli että nais-ja pikkulapsi painotteinen porukkamme on kesän maalla, jossa ei ole wifita, pienten lasten takia ja hedelmäpuiden takia yms viljelyn, heillä on pakko olla siellä. Varmaan pärjäisin ilmankin konetta, mutta huomasin etten toista vuotta oikein kestää kuumuutta. Kai stressin vaikutusta sekin. Sota on koko ajan mielessä kaikkien mielessä, kaikki ovat valppana keskellä ns normaalia elämää, mm kutsu alle 27 vuotialle suvun miehille voi tulla milloin tahansa mm. Kukaan ei siellä enää elää oikeastaan normaalia elämää. Ihmiset pelkkävät. Parempi jos itse olen täällä hoitamassa niitä asioita, josta heille voi olla edes jotenkin apua. Lähetän heille vaatteita. Pakotin myös asken ostamaan niitö itsellenikin, luulin että jotain iloa irtoa niistä, mutta vaikka kuin yritän vakuuttaa ostoksien ilahduttavasta vaikutuksesta - en tunne iloa, paitsi muutamasta esinestä, jonka ilman en pärjäisi. Vaateet tuntuvat jotenkin liian kallilta ja ihan turhiltakin koko tässä tilanteessa ja totesin että kirpputori on minulle nyt henkisesti sopivin vaihtoehto, jos ylipäänsä tarvitsen jotain todella välttämätöntä. Pitää levätä, mutta tuntuu etten osaa enää, siinä on ongelmani. Tämä kaikki on ollut erittäin kuluttava, ja lisäksi pani näkemään muunkin järjettömyyden ja typeryyden lähelläkin potenssiin sata. Välillä tuntuu kun nykyisin koko maailmassa vastakkaiset hyvän ja pahan voimat ovat äärimmillään korostuneet.

Oloni kuitenkin aina paranee kun lähetän vähän rahaa Ukrainaan ja paketin. Ja kirjoittaminen foorumille auttaa kummasti lukemisen ohella. Oikein henkireikä täälläkin.
 
Viimeksi muokattu:
Ymmärrän sinua Vlad hyvin,...

Oloni kuitenkin aina paranee kun lähetän vähän rahaa Ukrainaan ja paketin. Ja kirjoittaminen auttaa kummasti foorumin lukemisen ohella.

Kiitos @Maidan!

Minun kuin myös L:n ongelma on se ettei Donbassin alueelle voi lähettää rahaa kun "kansantasavaltojen" alueella ei ole pankkitoimintaa eli mikä tekee näiltä osin tilanteesta hyvin ongelmallisen. Toisaalta nyt siellä alkaa olla enenevissä määrin sen suuntainen tilanne ettei rahallakaan saa haluamaansa - se vähä mitä Donetskiin tuodaan menee pitkälti heille joilla on suhteita (tai todella paljon rahaa - mikä tuo sitten niitä suhteitakin).

Suuri ongelma on myös siinä ettei alueella ole toimivaa postilaitosta, ei ole ollut viime kesän lopun jälkeen jolloin Ukrainan posti vetäytyi alueelta (olikos nyt elokuun alkupuolta). Tällä hetkellä kansantasavaltojen alueella ei toimi minkään valtakunnan postilaitos, kuten ei mikään kuriiripostikaan. Ei ainakaan sellaista, jota siviilit voivat yleisesti käyttää. Ukrainan postin mukana paketit saisi siis ATO:n vyöhykkeelle ja sitten siellä pitäisi olla henkilö, joka ottaa paketin vastaan ja joka toimittaa sen sitten kansantasavaltojen puolella asuvan vastaanottajan luo (tai vastaanottaja tulee sen hakemaan). Tässä kohdin on sitten olemassa olevia käytännön ongelmia, koska L:llä tai hänen ystävillä/sukulaisilla ei ole sopivia kontaktihenkilöitä Donetskin lähistöllä ATO:n vyöhykkeen puolella - käytännössä puhutaan Slovjansk-Kramatorskin alueesta tai etelässä Mariupolin seudusta, koska niille alueille on selkeästi vilkkain liikenne Donetskista käynyt. Suoraan länteen liikenne on ollut olennaisesti vähäisempää.

Tällä viikolla on tullut eteen uusia entistä suurempia ongelmia. Donetskista pohjoiseen (Kramatorsk-Slovjansk) suuntaan ja etelään (Mariupol) kaikki raskaampi henkilöliikenne on blokattu, kummaltakaan puolelta ei sallita liikennettä alueelle tai alueelta pois. Linja-autoilla ei pääse kesän aikana Donetskiin tai sieltä pois, liikenne aloitetaan uudelleen mahdollisesti syyskuun alkupuolella. Käytännössä alueelle on luotu 15 kilometrin "vyöhyke" jonka yli matkustajat joutuvat kulkemaan jalkaisin jos on ollut aikomus poistua alueelta linja-autolla. Siitä minulla ei ole tietoa onko henkilöautoliikenteelle asetettu rajoituksia ja jos on niin millaisia.

Ukrainan puolelta myös kaikki raskas tavaraliikenne on blokattu - kansantasavaltojen alueelle ei päästetä (tai pitäisi päästää) mitään käyttötavaraa, elintarvikkeita tms. Vain jonkinasteinen humanitaarinen apu on sallittua, mikä ei riitä kattamaan alueen tarvetta.

Elintarviketilanne on ollut alueella yksipuolinen jo kuukausien ajan, se on muuttunut heikoksi kevään ja kesän kuluessa ja nyt alueen köyhin väestönosa (eli eläkeläiset, yksinhuoltajat tms.) elää selkeässä puutteessa ja ensimmäistä kertaa olen kuullut puhuttavan alueella vallitsevasta nälänhädän vaarasta. Tai ehkäpä on parempi puhua yksittäisistä nälkäkuolemista, koska määrät lienevät kymmenistä satoihin uhreihin lähitulevaisuudessa sen sijaan, että puhutaan konkreettisesta nälänhädästä, joka koskettaa kymmeniä tuhansia ihmisiä tai vieläkin suurempaa osaa väestöstä.

vlad.
 
vlad on ollut levossa, toisaalta viimepäivinä erinäiset seikat ovat saaneet aikaan sen, että resurssoitavia voimavaroja keskusteluun on olennaisesti vähemmän. Ihminen olen minäkin...

Ja henk.koht. tasolla tietyt miehitetyiltä alueilta kantautuvat uutiset aiheuttavat lievää stressiä ja uupumusta. Tavallaan sota Ukrainassa on ollut henkilökohtaisesti merkittävällä tavalla läsnä elämääni jo vuoden ajan kun on joutunut miettimään sitä kuinka alueella elävät ihmiset joiden kanssa olen viettänyt aikaa, juhlinut juhlia ja joita olen useita kertoja tavannut joutuvat taistelemaan päivästä toiseen ja elämään yhteisössä, jossa vallalla on epävakaus, anarkia ja mielivalta - sekä kuolema. Ja uusimpana aletaan puhua jopa käsillä olevasta nälänhädän vaarasta. Tässä tilanteessa on toisinaan vaikea ottaa etäisyyttä tapahtumiin ja käsitellä niitä objektiivisesti kun mielessä on useammankin kerran käynyt se, että mitä voin tehdä enemmän heitä auttaakseni.

vlad.

Eikä se tilanne muutu, vaikka miten sitä miettisi. Lepo on tärkeätä itse kullekin. Sinulla on niin huolellisia ja pitkiä viestejäkin.
 
Venäjä vajoamassa yhä suurempaan absurdisuuteen, ei sitä kun viikko kun Krimin "lahjoittaminen" Ukrainalle oli laiton. Nyt Lietuassa kutsuneet Venäjän tutkinnan Baltiamaiden itsenäistymisestä - provokaatioksi. Eli satanatissa nostettiin joku tutkintaprosessi, Liettuan ulkoasianministeri kutsui tätä "vähintäin provokaatioksi"
 
Back
Top