Ukrainan konflikti/sota

Onko 152H55:set jo hävitetty? Niihin olisi kaiketi ehkä tarvinnut saksan luvan, jos oikein hienostelemaan aletaan. Ryssältä nyt ei kukaan alkaa kysellä 🤣
Ihan varmasti riittäisi 122 vietäväksi.

Omana varusmiesaikana oli kyllä kaikkea historic-kamaa käytössä lähtien 105H33?

En jaksa uskoa, että Suomi lähettää mitään tykkejä tuonne. Ei lähetä, vaikka PV:kin antaisi omasta puolestaan luvan. Suomen poliittinen tyyli vaan on ollut tuollainen, että ei osata tarttua hetkeen ja edelleen hyvin YYA-henkinen.

Näissä Ukraina-asioissa Suomi tulee peesaamaan Saksaa. Ei Suomen poliittinen johto halua missään tapauksesssa olla samassa viiteryhmässä esim. USA:n, Kanadan ja UK:n kanssa. Vaan Saksan ja Ranskan. Olemme kuitenkin EU:n jäseniä ensisijaisesti. Siellähän se johtomme on. Tämä Nato-juttu on nyt vain väliaikainen länsimainen vapauden tuulahdus, mutta kyllä Suomi menee tiukasti jatkossa taka Saksan peesiin.
Tämän suhteen aika on ajanut ohi. 122mm pitää olla 10km päässä vihollisesta eikä meidän maasto enää suojaa entiseen malliin tykistötutkilta, droneilta ja lämpökameroilta. Kun tätä kenttäkanuunaa tarvitaan, niin me joko hyökätään niitä vetäen tai ollaan jo melkoisessa pulassa muiden putkiemme vaiettua.

Nyt niille olisi vielä Ukrainassa käyttöä. Seuraavassa sodassa voi olla, ettei ole lainkaan.

Ei tuollaista 122 kalustoa täällä kannata holvata, jos tuolle käyttöä jossain vielä on. Ukrainaan vaan ja EU:n/USA:n rahaa vastaa, ostetaan uusia tai Patria tekee vaikka uusia. Tai vaihdetaan johonkin NATO tavaraan.

Muuten noiden kanssa käy niin, että muutaman vuoden päästä nuo varmaan stenataan ja siitäkin joudutaan erikseen maksamaan ja vaihdossa ei saada mitään.

Pelisilmää nyt Suomessakin peliin. Ei nyt kannata olla nihkeä, tällaiset asiat kyllä muistetaan Ukrainan ja USA:n päässä.
 
No yksi neljännes vähemmän meillä 122:sia. Korvaavuus ei tarkoita samaa määrää samaa suorituskykyä vaan vaikkapa muutama kymmen lennokkeja. Missä vaiheessa tarvitsisimme ihan kaikki nykyiset 122:set. Siinä vaiheessa apua virtaisi meille niin kuin Ukrainaankin. Ainakin jos nyt itse ymmärrämme antaa niin jotain voi sitten saadakin. Lisäksi meillä on Natojäsenyys noin vuoden päästä - johon mennessä Venäjän kalusto-ongelmat eivät ole ratkaistu.


Päätös on poliittinen. Eihän pv luovu mistään, ellei sen kanssa keskustella hyödystä, ulkopolitiikasta ja korvaavasta edusta/tavarasta.

Kyse on myös sijoituksesta. Jossakin vaiheessa Ukrainaa jälleenrakennetaan.
Eikö me voitaisi korvata noita 122 tykkejä tuolla suomalaisella Amosilla? Ei tarvitsisi edes toimituksia vuosia odotella vaan laittaa tilausta sisään. Mieluummin suurta.
 
Vähän kakspiipunen juttu nää asetoimitukset Ukrainaan. Aseet kyllä menis just sen vihun kurmottamiseen, jota varten ne meillä on. Pitäis sitte vaan korvaava kalusto olla jo tulossa, eikä luottaa siihen et kyl sitte myöhemmin saadaan. Maailma ku alkaa valmistautumaan kolmanteen isoon rähinään, ni ei eri maat kalustoaan myy, vaikka kuin rahalla maksettais... Näin kävi meijän viime sodissakin... Ei ollu Talvisodassa omaa kalustoa ja vaikka kuin koitettiin ostaa ja lahjotuksina saada sieltä ja tuolta, ni ei oikeen kukaan uskaltanu luopua ajanmukasista vehkeistään ja saatiin mitä sitte hajanumeroita saatiinkaan. Sillon maailma alko valmistautumaan isoon sotaan, niin voi nytkin käydä...
Selvennän omaa kantaani: Minusta tykistöä pitäisi Ukrainalle antaa, mutta ei tuudittautua siihen uskoon että korvaavaa ajanmukaisempaa kalustoa kyllä saadaan jos tarvis tulee...
 
Tämän suhteen aika on ajanut ohi. 122mm pitää olla 10km päässä vihollisesta eikä meidän maasto enää suojaa entiseen malliin tykistötutkilta, droneilta ja lämpökameroilta. Kun tätä kenttäkanuunaa tarvitaan, niin me joko hyökätään niitä vetäen tai ollaan jo melkoisessa pulassa muiden putkiemme vaiettua.

Nyt niille olisi vielä Ukrainassa käyttöä. Seuraavassa sodassa voi olla, ettei ole lainkaan.
Voipi olla, viestini oli enemmänkin kommentti kysymykseen, mitä me niillä tehdään jos ukraina ei niillä mitään tee.

Pointtini oli, että Ukrainakin niillä jotain tekee soveltuvassa maastossa ja Suomikin tekee, koska soveltuvaa maastoa meillä riittää.

Ukrainan sota on varmasti osoittanut, että tuo kalusto vanhenee käsiin nopeasti. Ukraina on myös mielestäni opettanut, ettei ryssän nykyisen iskukyvyn kanssa nuo on vielä riittävät.

Suomelle siis lyhyellä aikavälillä käyttökelpoinen ja kunnes korvaavaa saadaan, niin myös välttämätön.

Itse asiaan, niin PV ja valtiojohto päättää ja toivottavasti ei kerro kenellekään mitä annetaan.
 
Onko Käärmesaaren takaisinvaltaus vahvistettu jossain? Mielestäni uutiset kertovat vain Ukrainan hyökänneen saarta vastaan, määrittelemättä kuitenkaan tarkemmin, miten ja millä sinne hyökättiin. Itse oletan, että Vanja halusi pikemminkin täydentää saarella jo olleita joukkojaan Ukrainan kaukovaikuttamisen jäljiltä, eikä suinkaan ollut hyökkäämässä sinne kahdella Busteria vähän isommalla veneellä.
Voisi olla Ukrainalta ihan hyvä liike olla valtaamatta saarta. Jos katsoo minkälaista kivikkoa tuo on, niin ei ole miehittäjällä kivaa. Ukraina käy välillää pommittamassa, haavoittuneita tulee ja jos yritetään tuoda täydenneksiä ja viedä haavottuneita pois, niin ohjus lojahtaa botskin kyljestä sisään. On sellainen kestoMoskva siinä meren keskellä kaukana kaikesta.
 
Ne on jo päätetty ostaa lisäbudjetista. Mutta voisihan sieltä ostaa uusia K9 olikos se A2-malli.
Tämä olisi iloinen uutinen, onko tästä siis päätös nähtävissä jostain? Minä olen nähnyt aiemmin vain Kivisen mainitsevan tämän yhtenä mahdollisena hankintana lisäbudjetista.
 
Eikö me voitaisi korvata noita 122 tykkejä tuolla suomalaisella Amosilla? Ei tarvitsisi edes toimituksia vuosia odotella vaan laittaa tilausta sisään. Mieluummin suurta.
122 H on bulkkituote, jolla on pystytty ylläpitämään meidän runsaslukuista tykistöämme. Amos taas on sikäli hinnakas, ettei määrää ehkä pystyttäisi korvaamaan laadulla.
 
Onko Käärmesaaren takaisinvaltaus vahvistettu jossain? Mielestäni uutiset kertovat vain Ukrainan hyökänneen saarta vastaan, määrittelemättä kuitenkaan tarkemmin, miten ja millä sinne hyökättiin. Itse oletan, että Vanja halusi pikemminkin täydentää saarella jo olleita joukkojaan Ukrainan kaukovaikuttamisen jäljiltä, eikä suinkaan ollut hyökkäämässä sinne kahdella Busteria vähän isommalla veneellä.
Aivan totta. Käärmesaarta ei ole vallattu takaisin, siellä olevia ryssiä vastaan on tosiaan vaan hyökätty menetyksekkäästi Bayraktareilla ja nyt tosiaan nämä alukset upotettiin. Ryssän toiminta muuttuu hieman järkevämmäksi, epätoivoinen täydennys/huolto on hieman eri asia kuin epätoivoinen takaisinvaltaus yritys.
Jos veikata saa, niin tuolla taitaa päivystää Bayraktar merenpäällä nyt, ilmeisesti saarelle tuotu ilmatorjunta on saatu jo pois pelistä ehkä manpadeja lukuunottamatta. Sen verran lähelle tuota saarta toinen noista upotettiin.
 
No ne nyt on kuitenkin meidän sodan ajan kalustoa joille on olemassa koulutetut joukot ja a-tarvikkeet olemassa. Niillä vehkeillä pelataan mitä on.

Minusta aika optimistista ajatella, että annetaan omat tykit pois ja odotellaan vuosia ilman tykkejä. Ymmärrän, että tämä sota nostaa suuria tunteita ja haluttaisiin auttaa, mutta ensisijaisesti Suomen pitää huolehtia omasta puolustuskyvystään. Meillä ei valitettavasti ole sellaista puolustusteollisuutta, joka pystyisi toimittamaan Ukrainalle tavaraa suoraan linjalta. Omat varastot on puutteelliset ilmeisestä syystä joten ei sieltäkään voi antaa, jos haluaa huolehtia omasta puolustuskyvystään.

Ukraina on pyytänyt raskasta ja kauas kantoista tulivoimaa, meiltä löytyy edelleen kuriositeettinä 24kpl 152K89 kanuuna jota myös Ukraina käyttää laajasti ja valmistaa siihen a-tarvikkeitakin.
Marraskuussa 2021 tilattiin viimeksi lisää 10kpl K9 Moukareita edellisen 48kpl lisätilaus optiosta, eli korvaavaa kalustoa on jo ns. matkalla meille ja varusmieskoulutus kyseiselle kalustolle laajenee tänä vuonna myös Vekaralle. Ymmärtääkseni tämän jälkeen on näytetty Venäjän hyökkäyksen seurauksena tulleen lisärahoituksen myötä myös vihreää valoa loppuoptionkin mahdollisille lisätilauksille + uusille 155mm a-tarvikkeille. Toisekseen Moukareihin tuskin siirtyy mitään ns. oheis hilua mitä 152K89 patterit nyt käyttävät. Rovajärveltä kesältä 2020 tehty juttu antaa ymmärtää että nuo olisivat sijoitettu Kainuun prikaatiin ja ampuma-arvot mm. välitettiin 80-tuliasemapuhelinjärjestelmällä. Jos arvata täytyy niin Vekaralta siirtyy 155K98:ja Kainuuseen kun moukarit saadaan riviin.

Tuossa olisi selkeästi paras hyötysuhde sen mukaan mitä Ukraina kaipaa (nopeiten käytössä myös siellä) ja mikä olisi vähiten ajallisesti pois omista kyvyistämme!

Veikkaan että suurin ongelma on tosiaan ns. suomettuminen, kyseinen kalusto on ostettu aikoinaa suoraan NL:sta ja vientilupa kuvio/siihen Venäjältä tarttuminen aiheuttanee jo etukäteen infernaalista verenpainetta&hiusten lähtöä päättävissä portaissa:sneaky:

122H63 olisi helpompi, Saksan luvalla. Mutta kaipaako Ukrainan noita niinkään...?:rolleyes: Eikä tuo kaliberi / kalusto ole täältä ihan ensimmäisenä poistumassa. Ns. ylimääräisiä niitä varmaan patteri tai pari olisi irroittaa uudemman kaluston tieltä. Ei täältä mitään satoja aseita ole tarve saada matkaan, kauempaa lännestä tuetaan nyt Ukrainaa siihen malliin, ettei ainoalta ei Nato maalta +1000km Venäjän rajan kanssa kukaan mitään ihmeitä varmaan odotakkaan!
 
Sinun näkemyksesi mukaan meidän pitäisi jotenkin hyötyä tästä? Meillä on melko suuri tykistä, ja 122 on joka tapauksessa pienempää / piakkoin väistyvää / romutettavaa kalustoa. Onko kaikille tykeille nykytilanteessa miehitystäkään? Tottakai voimme 122 tykkejä satakunta luovuttaa. Tykin poutki on joka tapauksessa oikeaan suuntaan. Itään.
Tottakai on miehitys, ei meillä listata raskaita aseita joita ei ole sijoitettu SA-joukoille. Sen lisäksi että meillä on melko suuri tykistö, niin se koulutettu reservi vasta massiivinen onkin! Yleisestä asevelvollisuudesta johtuenhan meillä tuotetaan jopa ns. liikaa väkeä reserviin, josta johtuen taas SA-sijoitettu miehitys tosin pysyy melko nuorena ja lisävara massiivisena.

ps. edelleenkään kukaan ei tasanvarmasti odota että täältä lähtee mitään 3-numeroisia määriä raskaita aseita Ukrainaa. Veikkaan että parempi tuhoamissuhde saataisiin määränpäässä aikaan 24kpl 152K89 avustuksella koko A-tarvike arsenaaleineen ja oheishiluineen. Itäisiä vetoautoja ei taida sentään enää löytyä mukaan:unsure:
 
Eikö me voitaisi korvata noita 122 tykkejä tuolla suomalaisella Amosilla? Ei tarvitsisi edes toimituksia vuosia odotella vaan laittaa tilausta sisään. Mieluummin suurta.
Raskaalla kranaatinheittimellä, jollainen Amoskin on, on omat hyvät puolensa, mutta kranaatti tulee tonttiin periaatteessa vapaassa pudotuksessa, jolloin sen tunkeuma ja pyyhkäisyala jäävät reilusti ballistisella radalla ammuttua saman kaliiberin kenttätykin kranaattia heikommaksi. Molempia tarvitaan, eli oikea vastaus on: Reilusti Amosta tai Nemoa kiitos, ja samoin raskasta mobiilia tykkikalustoa.
 
Mietin tätä virkettä: "Russia doesn't have a well-trained reserve, and its conscripts only serve for one year. Right when they become competent at their jobs, they are demobilized."

Eikös tämä kuvaa yhtä lailla Suomen asevelvollisuusarmeijaa? Eli täällä meillä ollaan oppimassa vuoden tai puolen vuoden ajan, ja sitten reserviin, vai ymmärsinkö tämän aivan väärin? Vai puuttuuvatko Venäjältä kertausharjoitukset, joissa kerrataan aiemmin opittua?
 
Sen näkee Kiovan seudulla ja Lvivin kaduilla. Sen näkee Ukrainan rautatieasemilla. Asepukuisten miesten olemuksesta sen näkee.

SEI91372260.jpg


Ja sen näkee toistuvasti uutiskuvista: Ukrainan joukoissa palvelee paljon sotilaita, joilla nuoruuden siloposkiset vuodet ovat jääneet taa. Joskus taistelijat ovat hyvinkin kypsään ikään ehtineitä körmyjä.

d67e2028-23e2-47fe-b6f2-0c97dba42495.jpg


”Erään läntisen sotilaslähteen mukaan venäläissotilaat Ukrainassa ovat iältään keskimäärin 20–25 vuotta, verrattuna ukrainalaisten 30–35 vuoteen”, kirjoitti brittilehti Financial Times sodan alkuviikoilla.

Venäläiset nuoret miehet on lähetetty sotaan, jonka tarkoituksesta heillä ei välttämättä ole mitään käsitystä. Tämä lienee osasyynä moraalikatoon, josta Venäjän joukot ovat jättäneet jälkeensä runsaasti todistusaineistoa.

Monilla etenkin yli 25-vuotiailla ukrainalaisilla on venäläisiin hyökkääjiin verrattuna yksi etu lisää: sotilaskokemus. Sadattuhannet ovat olleet yhden tai useamman komennuksen verran Itä-Ukrainan juoksuhaudoissa. Itä-Ukrainassa on käyty sotaa vuodesta 2014 lähtien, joskaan ei yhtä kiivasta kuin nyt.


AP%20Ukrainian%20serviceman%20flag%20behind%20him%201800x1200.jpg


 
Excel olisi kieltämättä parempi, täytyy pistää itsellekin harkintaan. Tuo T-72A pisti myös silmään, luulisi että nuo olisi poistettu muusta kuin harjoituskäytöstä, mutta tuolla ne on listattu ihan vakikalustoksi. Taisteluun niillä ei juuri ole asiaa, paitsi ehkä Ukrainan juuri saamia T-72M1 vastaan. Paitsi että niissäkin taisi olla (osassa) paremmat pimeänäkölaitteet + lämppäri. Tuossa olisi jo ironiaa.

Mutta hyvää pohdintaa taas, ja paljon on varmasti nähty vaivaa numeroiden etsimiseen. Tosiaan tuo modernisoitavien runkojen määrä on kyllä eurooppalaisella mittapuulla edelleen kova. Toisaalta Venäjän parhaimmatkaan modernisoinnit eivät toistaiseksi ole kuin tuoneet alustat suorituskyvyltään korkeintaan länsimaisten vaunujen tasolle. Perusratkaisuihin he eivät ole kyenneet mitään parannusta tekemään. Muistaakseni joskus luin projektista, jossa latausautomaatin ammuskuljetin olisi siirretty tornin takaosaan. Jo pelkästään tämä voisi parantaa vaunujen selviytymistä huomattavasti ja tehdä niistä käyttökelpoisempia.

Tuosta arviosta modernisoitavista alustoista voi myös parhaassa tapauksessa raapaista 155kpl pois. Tanknetin arveluiden mukaan -BVM-modernisointi tehdään nimenomaan T-80BV rungoille. T-80U määrät ilmeisesti niin pieniä ettei kannata, ja ilmeisesti muitakin pieniä eroja on jotta modernisointi -BVM standardiin ei ole ihan "plug-and-play"-tyyppistä.

90-luvulla kun Uralvagonzavod ja Omsk olivat molemmat löysässä hirressä talouden osalta (Omsk selvästi huonommassa tilassa) niin molemmilla oli erilaisia tutkimusprojekteja joita yrittivät myydä pääasiassa ulkomaisille ostajille. Uralvagonzavod teki T-72 modernisointeja joten heillä ei ollut ihan niin suurta hätää ja erityisesti Intian isot tilaukset 2000-luvun alussa pelastivat firman uhkaavalta konkurssilta. T-90A syntyi niiden kauppojen myötä, kuulemma yksi vaikuttava tekijä tornin hitsaamiselle oli se että olivat menettäneet kyvyn valmistaa noin isoja valettuja teräsosia. Valssatusta panssariteräksestä valmistettu torni on suojausarvoltaan valettua parempi, joten siinä voi olla myös selitys uudelle tornille (tosin osuman jälkeen hitsaussaumat voivat revetä, kun taas valettu torni pitää muotonsa).

Omskin yksi tuote oli vuonna 1996 esitelty object 640 eli se kuuluisa "Black Eagle" josta valmistettiin pari demonstraattoria, käytännössä T-80 rungon päälle tehty puinen mock-up -torni. Siinä oli tornia jatkettu taaksepäin ja kaavailtu sinne ainakin nuoliammusten säilytystä. Ilmeisesti HEAT olisi ollut edelleen rungossa normaalissa automaattilaturissa.

Venäjän valtio tuki tuon jatkokehitystä, mikä piti Omskin suunnittelukonttorissa valot päällä vielä hetken aikaa ja johti Burlak-torniprojektiin, suunnittelivat sitä ainakin 2005-2009. Tarkoitus oli tuottaa ns. universaali torni jonka olisi voinut asentaa T-64, T-72, T-80 ja T-90 vaunuihin "helpohkosti". Tästä löytyy 3D-malleja ja muistaakseni on valmistettu muutama oikea prototyyppi teräksestä, tosin en ole varma onko siellä kaikki sisuskalut toimivia. Pian tuon jälkeen Omskin suunnittelutoimisto yhdistettiin Uralvagonzavodin kanssa ja arvaisin että tuosta on otettu jotain linjoja T-90M vaunujen torniin, siinäkin on selvä ero kun vertaa perinteisiin Neuvostoliiton torneihin tai jopa T-90A hitsattuun torniin.

Iso syy tornin jatkolle oli tarve ottaa käyttöön pidempiä nuoliammuksia. Muistaakseni - varoitus, tämä tulee ulkomuistista - heidän perinteiset automaattilaturit rajoittivat nuoliammuksen maksimipituudeksi 600-650 mm ihan pelkästään fyysisten mittojen takia. Tämä siitä huolimatta että ammus on laturissa kahdessa osassa: varsinainen nuoli ja sen ajopanos sitten omana pakettina. Nuoliammuksella käytännössä läpäisykyky on suoraan verrannollinen nuolen pituuteen, tosin sen rakenne vaikuttaa siihen miten reagoi esim. raskaaseen ERA:n tai kerrospanssariin tms. Tornin takaosaan tuleva ammusvarasto ja sille oma automaattilaturi mahdollistaisi siis pidempien nuoliammusten käytön. Muistaakseni T-90A vaunuissa olisi tehty jotain muutoksia automaattilaturiin jonka ansiosta voisivat käyttää aavistuksen perinteistä pidempi nuolia, mutta en ole varma.

Tuon jälkeenkin siis tietty osa ammuksista (pääasiassa HEAT mutta myös muita) varastoitaisiin normaalilla paikallaan tornin alapuolella rungossa, koska tornin takaosaan ei mahdu suurta määrää ammuksia. Jos mentäisiin miehistön turvallisuus edellä, niin olisi mahdollista poistaa kokonaan se rungon ammusvarasto ja käyttää vain tornin takaosaa, jolloin ne olisi omassa osastossaan ja miehistön suojana panssarilevy sekä blow-out paneelit vaikka tornin katossa. Ammuskuorma jää tällöin pienemmäksi, joten valintojen maailma. Näihin torneihin on haettu ideaa mm. M1 Abrams ja Leclerc vaunuista, tosin olen melko varma että kylmän sodan aikana Neuvostoliitolla olisi ollut joku prototyyppi tai edes hahmotelma tällaisesta vaunun tornista. Heillä oli yleensä ainakin kynällä paperille hahmoteltu kaikki mahdolliset ja mahdottomat layoutit, joten en olisi yllättynyt vaikka Omskin suunnittelu 90-luvulla olisi perustunut johonkin vanhempaan ideaan.

HUOM: muistaakseni tätä Burlak-tornia tarjottiin tuossa 2005-2009 aikavälin tienoilla Venäjälle vaan hylkäsivät sen liian kalliina. Uralvagonzavod puolestaan esitti T-72B2 Rogatka versiota vanhojen T-72B vaunujen uudeksi modernisoinniksi vuoden 2006 tienoilla eli heti T-72BA modernisointiohjelman päättymisen jälkeen (1998-2005) mutta sekin hylättiin liian kalliina. Jatkojalostivat siitä karvalakkimallin T-72B3 joka tuli tuotantoon 2011. Jopa venäläiset kommentaattorit ovat moittineet sitä hyvin laiskaksi modernisoinniksi ja vasta 2016 tuli vakavampi, parempi ja kalliimpi versio T-72B3 vaunusta.

Tuosta saa aika näppärän aikajanan Uralvagonzavodin toiminnalle, kun mietitään Venäjän modernisointeja sekä vaunujen uustuotantoa kylmän sodan päättymisen jälkeen (nämä siis vaunut mitkä tuli heidän omalle armeijalle, ei ulkomaan myyntiä tässä):

1992-1998: T-90 obr 1992, yhteensä 120 kpl
1998-2005: T-72B modernisoinnit, tulos T-72BA joissa on eroja riippuen missä valmistuserässä on tehty. Wolskin arvio: kaikkinensa 750 kpl
2004-2006: ensimmäiset T-90A vaunut, yhteensä 32 kpl
2006-2012: parempi versio T-90A vaunuista mm. ranskalaiset lämpötähtäimet, 337 kpl
2011-2015: T-72B modernisointi, tulos T-72B3 joissa jonkin verran eroja taas riippuen milloin on valmistunut. Wolskin mukaan 1st series: 220 kpl, sen jälkeen 600 kpl
2016 --> T-72B modernisointi, tulos T-72B3 obr 2016, edelleen Wolskin arvio 382 kpl
2019 --> T-90 ja T-90A modernisointi, tulos T-90M joita valmistettu toistaiseksi 65 kpl (yhden lähteen mukaan näistä 55 kpl vanhojen modernisointia ja 10 kpl uustuotantoa, kuka tietää....)

Olen myös aika vakuuttunut että Venäjä ei olisi ostanut T-90A vaunuja jos Algeria ja Intia eivät olisi tilanneet niitä. Intia tilasi 2001 alkaen valmiita vaunuja, kittejä kokoonpantavaksi sekä lisenssin omalle tuotannolle. Algeria taas tilasi valmiita vaunuja 2006 alkaen. Jos eivät olisi löytäneet vientimenestystä, olen melko varma että T-72BA tyyliset modernisoinnit olisivat jatkuneet ainakin tuonne 2010 vuoden tienoille.

MUOKKAUS: ai niin, muistin missä ketjussa ollaan. Jos tämä sidotaan Ukrainan sotaan niin Venäjä on tosiaan menettänyt isolla kädellä parhaimpia vaunujaan ja myös vanhempia modernisoituja. Tuosta yllä olevasta näkee että ovat useampaa kertaan hylänneet hyvän modernisointi-idean liian kalliina ja hankkineet mieluummin isomman määrän halvempia modernisointeja. Ennustan että tämä sodan seurauksena heidän armeijan panssariaseen syömähammas on kulutettu vähintään 5 vuodeksi ellei pidemmäksikin aikaa. Voi jopa käydä niin että hylkäävät aikaisemman periaatteen ja ostavat jatkossa pienemmän määrän selvästi kalliimpia mutta laadukkaampia modernisointeja. Lähtisivät siis vihdoin länsimaisemmalle tielle vaunujen osalta.
 
Viimeksi muokattu:
Ei tästä hyötyä tarvitse, mutta meillä on edelleen ryssä rajan takana. Jos meillä ei ole riittävän uskottavaa puolustusta niin kohta se on täällä. Vahva tykistö on osa uskottavaa puolustusta ja selvästikin pv pitää 122H63-kalustoa edelleen merkittävänä osana sitä, koska sitä a) ei ole poistettu b) ei ole lahjoitettu Ukrainaankaan,
Joo, ei se kaliberina mihinkään ole ihan heti katoamassa. Mutta onhan noitakin vuosien saatossa poistettu, Viroon meni se 48kpl "lahjoituksena" ja mielestäni silloin massa stenauksella sulattoonkin jokunen eniten ammuttu tms. Noita taisi olla parhaimmillaan 510kpl!
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top