Venäjän talous

Eli kärjistäen:

- Oligarkit ovat jo pumpanneet ryöstörahansa ulos Venäjältä off-shore yhtiöihinsä, ja lainanneet ne takaisin.
- Suurimmat investoijat Venäjälle ovat Kypros ja muut veroparatiisit
- Merkittävä osa "ulkomaisia" investointeja Venäjälle ei ollutkaan siis ulkomaista
- "Valtio" työllistää jo reilusti yli neljäsosan venäläisistä työllistetyistä, enemmän kuin ikinä edes USSR aikoina. Öljytulot rahoittavat merkittävän osan tästä palkkasummasta
- Lainananto räjähti käsiin, valuuttalainat yleisiä ja rupla romahtanut, pankkien konkurssiaalto mahdollinen
- Vararahasto loppumassa mahdollisesti jo 2015 lopussa

huh huh...

Lisäksi ne tekevät vastaavia verojärjestelyjä, kuin Suomalaisetkin yritykset.
 
Pakotteet pistävät viljelemään ja viljely laaajenee myös köyhyyden lisääntyessä. Inflaatio laukkaa nopeammin kuin palkat. Työttömyys lisääntyy ja pitkittyy. Kriisiin valmistaudutaan:
"Kun rahat eivät riitä, täytyy viljellä omaa ruokaansa – näin ajattelee moni Venäjällä
Nopeasti nousevat hinnat saavat venäläisiä varautumaan köyhään talveen. Yhä useampii turvaa perheelleen ruokaa viljelemällä sitä itse. Jo 21 miljoonaa ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella.
Venäjän talouskriisi näkyy selvästi arkielämässä. Suurin osa venäläisistä kertoo, että pyrkivät säästämään ruokamenoissa. Tästä syystä yhä useampi myös viljelee vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja.
Jelena Bobkova on eläkkeellä armeijasta, hän on yliluutnantti evp ja hyvin innostunut puutarhanhoidosta. Hänen perheelleen itse viljelty ruoka on elintärkeä. Ensinnäkin on kysymys taloudesta, Jelena sanoo. Toiseksi me emme käytä lannoitteita ja myrkkyjä samalla tavalla kuin laajamittaisilla viljelyksillä.
Talouspakotteista myös hyötyä
Jelenan mielestä Venäjän ja EU:n toisilleen asetetut pakotteet ja tuontikiellot ovat itse asiassa olleet hyödyksi Venäjän viljelykulttuurille. Hän sanoo, etteivät ainoastaan puutarhanviljelijät ole aktivoituneet.
Maatalous kehittyy laajemminkin.
Köyhyys lisääntyy
Köyhyys on Venäjällä läsnä jo noin 21 miljoonan ihmisen elämässä. Näin moni nimittäin elää virallisen köyhyysrajan alapuolella.
Työn saanti on myös hankaloitunut. Kun aikaisemmin esimerkiksi insinöörin oli hyvin helppoa löytää työtä Moskovasta, nyt työnhaku saattaa kestää kuukausia.
Insinöörien palkkoja on nostettu 8 prosenttia viime vuoden maaliskuuhun verrattuna. Tästä ei ole iloa, kun inflaatio samalla kaudella on ollut 21 prosenttia.
Viljelemällä tuntee varmuutta
Jelena viljelee kymmeniä eri lajeja ja käyttää paljon aikaa myös sienien keräämiseen. Häntä kiinnostaa uusien säilöntäreseptien kokeileminen. Tämä työ antaa hänelle sekä iloa että turvallisuuden tunteen.
Tunnen varmuutta, kun tiedän, että voimme elää kokonaisen vuoden säilykkeillä ja juureksilla, joita olemme itse viljelleet, sanoo Jelena Bobkova.
– Tulkoon vaikka minkälainen kriisi, me selviämme talven yli!"
http://yle.fi/uutiset/kun_rahat_eiv...kaansa__nain_ajattelee_moni_venajalla/8316028
 
Talouspakotteista myös hyötyä
Jelenan mielestä Venäjän ja EU:n toisilleen asetetut pakotteet ja tuontikiellot ovat itse asiassa olleet hyödyksi Venäjän viljelykulttuurille. Hän sanoo, etteivät ainoastaan puutarhanviljelijät ole aktivoituneet.
Maatalous kehittyy laajemminkin.
://yle.fi/uutiset/kun_rahat_eiv...kaansa__nain_ajattelee_moni_venajalla/8316028
Työteko on unohdettu, elvytääksen sitä tarvitaan vähintäin sukupolvi. Ei ole seed crops. Ei ole liha tuottavaa nautakarja. Heille täytyy ostaa sitä, mutta kuka myy heille sanktioiden ohi. Alla olevassa artikkelissa ei pientäkään maininta tästä. Jossain kylässä ylpeillään isoa uudella tekniikalla kasvatettua perunasatoa. Se on kuitenkin vain vain yksi kylä, ja Venäjällä on 140 asukasta. Nämä jutut pääsevät hesareiden artikkeleihin.

Muutakin pitää ostaa jostain, mutta sanktiot kuitenkin tulevat olemaan niin kauan kun Krimi-on-heidän.

Kirjoituksessa on enemmään sitä, mitä Venäjällä tehdään kaikesta parhaiten: esitetään toiveita todellisuutena.

Maatalouden elvyttäminen Venäjällä, jos kutsutaan asioita oikeilla nimeilla, on äärimmäisen vaikea, vaikka mitkä satuja YLE:t sepittelisi.

Googlen käännös. Yksi esimerki Agroportal ru
"Haluaisin tehdä analyysin taso maatalouden kehitystä Venäjällä, tunnistaa tärkeimmät ongelmat.On aloja, joilla maamme tuli muutamia eri tasoilla. Se siipikarja, sianliha - maatalouskaupan teollisuuden, nopea takaisinmaksuaika. Muut PC teollisuus ei ole kannattavaa. Tämä vuohi, lampaita, hevosia. Mitä jarruttavan sen maatalouden Venäjällä. Ensinnäkin valtiolta ei ole konkreettista tukea. Liiketoiminnassa pätevät asiantuntijat on vältämättömyys. Tietenkin, Venäjällä tälläisiä löytyy. Suurimmaksi osaksi nämä ovat kuitenkin ihmisiä keski-iässä, eläke tai pre-eläkeikä. Tietenkin he haluavat siirtää kokemustaan nuoremmalle sukupolvelle. Mutta mistä ne nuoret saa? Puute nuoren henkilöstön - akuutti ongelma maataloudessa. Venäjällä, korkeakoulujen ja yliopistojen kunnossa, vaikka koulutus on huono. Kuitenkin ihmiset eivät halua mennä töihin maatalouteen. Syy tähän on opiskelun jälkeinen jakelu.Kahdeksankymmentä prosenttia valmistuneista eivät työskentelee ammattin mukaan. On käynyt ilmi, että maatalouden ammatit (mekaanikko, agronomi, eläinlääkäri, zooteknikko) eivät ole arvostettuja. Kuitenkin Lännessä maanviljelijät fermerit, eläinlääkärit - useimmiten ovat varakkaita ihmisiä.

Kuvittele, että asiantuntijat ja johtajat kokoontuivat. Töihin, he tarvitsevat tilat, koneet, laitteet ja, tietenkin, maan. Kuitenkin kaikki tämä vaati rahoitusta. Maatalouden kehittämiseksi on järjestetty kansallisia projekteja. Kuitenkin Venäjän hallitus on äskettäin hämmästynyt maan elintarvikkeiden saanti turvallisuudesta. Sijoittajat eivät halua osallistua karjaprojekteihin ja hankkeisiin, koska karjan kasvatuksessa pitkä takaisinmaksuaika.

Tiet ovat erittäin tärkeä osa taloutta. Kaikki eivät halua mennä maaseudulle, syrjäisillä kylissä ja maaseudulla. Venäjällä ei ole normaalia liikenneverkkoa. Tiet ovat kauhea tilassa. Esimerkiksi rahat ongelma ratkaistu. Vaadittu löytää työpaikkoja. Tämä on myös vakava ongelma maataloudessa. Lisäksi kysymys jää palkoista. Maksaa työntekijöille, jos usein markkinoille / maataloustuotteet ovat hallitseva epäedullinen kohtuulliseen hintaan. Tässä polku venyy ongelmia maataloudelle. Toivomme, että Venäjän hallitus pystyy omistamaan maatalouden kehittämiseen huomiota."
Huh..en puuttu googlen kääntäjän sen enempää. Tietääkseni kansalliset projektit on Venäjällä tänä päivänä luokka jotain: 1 sadasta saa jos pääse mukaan.


http://www.agrokapital.ru/sobytiya/sovremennyie-problemyi-selskogo-hozyaystva.html

Tämä yllä oli jo kevän kirjoitus. Mutta nyt jo puhutaan olemattoman maataloustalouden verotuksesta, juuri yksityisen sektorin. Valtiokassa tyhjenee, ei ole enää varastettava? Se on vähän kun vihjaus, jos haluat enemmään kun kaksi kana, maksa rahat valtiolle, kun nyt harrastaja-viljeilija- vuohen pitäjä oman mökin pihalla EI maksaa veroja, mutta farmeri maksaa. Lisäksi juuri yksityiset harrastus viljelyt ja pienet taloudet ovat uhka korruptoituneille monopolisteille, siellä on sellaisia tietenkin. Ne ovat juuri samoja mitä laitetaan kiiltokuvin kaikki maailman hesareihin ja yle:n.

"Ruvettiin pohtimaan mistä alkaa yksityistalous ja mihin loppu harrastusluonteen talous. Eikä varmaan ihan tyhmiäkään ne kyläläiset, jotka esiintyvät mökkiläisinä ja omistavat tuhat vuohea, muka omistetaan pastoralin ja nautinnon takia. Nyt ehdotetaan että määrälle laitetaan raja, en muista oliko 5 iso karja ja 60 pientä, en ole maalta; jos tästä enemmään, rekisteröity yksityisyrittäjänä ja maksaa veroja. Mikä ero verotuksessa näiden ja fermereiden en tiedä. Varmaan viisasta, mutta mitä tätä toteutetaan käytännössä on iso kysymys, tai ei olekaan mitään kysymystä - perseen kautta ja lahjusten"
(Grani.ru keskustelusta)

Edit. Tekstista unohtui EI.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: krd
Artikkelissa on kohta jossa mainitaan vuosittain vietyjen varojen määrä. Nyt pakotteiden ollessa voimassa, lienee tuo summa käytettävissä kotimaassa ja osin myös käytettäneen talouden tukemiseen. Tämä heikentää pakotteiden voimaa, mutta aiheuttaa myös jännitteitä niiden välille, jotka ovat varoja siirrelleet mikäli varat joutuu käyttämään tavalla johon ei ole tottunut tai ei ole liiemmälti haluja.
"An average of $70.6 billion was moved from Russia illegally each year over the period, or 8.3 percent on average of the country's gross domestic product, GFI said."
 
http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/ennuste/Documents/bve115.pdf

Laitan Suomen pankin ennusteen Venäjästä vuosille 2015-2017.

BOFIT Venäjä-ennuste 25.3.2015

Venäjän talouden kasvu lähes pysähtyi vuonna 2014. Öljyn hinnan pudottua talous on alkanut supistua. Ennusteemme mukaan Venäjän BKT pienenee vuonna 2015 yli 4 %, jos öljyn hinta on runsaat 55 dollaria. Suuri epävarmuus kutistaa yksityisiä investointeja, ja yksityistä kulutusta pienentää etenkin nopea inflaatio. Valtiontalouden menoja aiotaan vähentää reaalisesti. Tuontia painavat supistuva kotimainen kysyntä, ruplan heikkous ja Venäjän vientitulojen väheneminen. Tuonnin arvioidaan putoavan viidesosan verran. Vuosina 2016–2017 öljyn hinta nousee kohtalaisesti, ja tämän myötä talouden ja tuonnin supistumisen odotetaan tasaantuvan vähitellen Venäjän vientitulojen elpyessä. Toisaalta jatkuva jännitys Itä-Ukrainassa sekä epäselvyys pakotteista ja Venäjän omista talouden ja kaupan rajoitustoimista ylläpitävät poikkeuksellista epävarmuutta investoijien keskuudessa. Etenkin investointeja ja tuontia koskevat ennusteen riskit ovat suuret. Talouden kasvuperusta hapertuu mm. investointien vähentyessä ja laman vastaisen tuki- ja suojatoiminnan tukahduttaessa uudistuksia sekä kilpailua entisestään.

Talous alkanut supistua öljyn hinnan pudottua – tuonti vähentynyt paljon

Venäjän talouden kasvu on hidastunut kolme vuotta, mikä on johtunut mm. käytettävissä olevan työvoiman, pääoman ja tuottavuuden kasvun laantumisesta. Lisäksi vientihintojen lievä lasku, Ukrainan kriisi, pakotteet, Venäjän vastasanktiot ja muut kielteiset toimet sekä niiden lisäämä epävarmuus hiljensivät Venäjän BKT:n kasvun runsaaseen puoleen prosenttiin vuonna 2014. Osan vuotta kasvu oli pysähdyksissä. Vientihintojen lasku jyrkentyi vuoden loppua kohden öljyn hinnan luisuessa. Vaikutus alkoi näkyä vuoden 2015 alkukuukausina, kun BKT pieneni hieman. Ilman erityistekijöitä talous olisi supistunut jo viime vuonna.

Puolustusmenojen kova lisäys vuonna 2014 kannatteli osaltaan teollisuustuotantoa, kuten jo vuonna 2013. Ruplan reaalikurssin heikentyminen vuoden 2013 alkukuukausista lähtien on tukenut joidenkin teollisuudenhaarojen asemaa tuontiin nähden sekä mahdollisesti hieman myös eräiden energiasektorin ulkopuolisten perushyödykkeiden vientiä.

Ruplan heikentyessä voimakkaasti syntyi kuluttajien ostoryntäyksiä. Ne pitivät yksityisen kulutuksen 2 prosentin kasvussa. Palkkojen nousu kuitenkin hidastui, kuten myös eläkkeiden kasvu. Inflaatio yltyi (lähes 17 % helmikuussa) ruplan heikentymisen sekä Venäjän vastasanktioina käyttöönottamien elintarvikkeiden tuontirajoitteiden myötä, ja tämän vuoksi kotitalouksien reaalitulot pienenivät koko vuoden osalta ensi kertaa sitten vuoden 1999. Tuloja tuki työllisyyden pysyminen toistaiseksi hyvänä. Kotitalouksien luotonotto väheni entisestään.

Hallituksen ohjauksessa useimmat suuret valtionyritykset investoivat suhteellisen hyvin, mikä ei kuitenkaan riittänyt estämään kokonaisinvestointien parin prosentin supistumista. Yrityssektorilla nettopääomavirta ulkomaille lisääntyi, mikä osin johtui ulkomaisten velkojen takaisinmaksuista sekä Venäjän epävarmuuksien ja rahoitussanktioiden aikaansaamasta ulkomaisen rahoituksen huomattavasta vaikeutumisesta.

Viennin määrä väheni 2 %. Raakaöljyn ja kaasun vienti supistui huomattavasti, kun taas öljytuotteiden viennin kasvu jatkui voimakkaana. Vientihintojen laskun jyrkennyttyä vientitulot olivat vuoden 2014 loppukuukausina jo toistakymmentä prosenttia pienemmät (euroissa) kuin vuotta aiemmin. Tuonti, joka on supistunut puolitoista vuotta, väheni määrältään 7 % vuonna 2014. Alamäki jyrkentyi huomattavasti vuoden loppua kohden.

Talous pienenee tuntuvasti ja tuonti vähenee edelleen, elpyminen hidasta

Öljyn hinta on pudonnut lähes puoleen vuoden 2014 keskihinnasta, ja tässä ennusteessa öljyn tynnyrihinnan oletetaan olevan vuonna 2015 runsaat 55 dollaria eli noin 40 dollaria edellisvuotista alempi. Tämän muutoksen vaikutus on hyvin suuri, sillä energian viennin osuus Venäjän BKT:stä on lähes viidesosa. Lisäksi Ukrainan tilanne, pakotteet, Venäjän käyttöönottamat talouden ja kaupan rajoitustoimet ja öljyn hinnan luisu ovat lisänneet Venäjän talouteen liittyvää epävarmuutta. Pakotteiden oletetaan säilyvän nykyisellään varsin pitkään. Pakotteiden sekä Venäjän epävakauden vuoksi ulkomaisen rahoituksen saannin odotetaan pysyvän vaikeana. Valtiontalouden menojen ennakoidaan vähenevän reaalisesti.

Ennusteemme mukaan Venäjän BKT supistuu vuonna 2015 yli 4 %. Suuri epävarmuus heikentää yksityisiä investointeja, ja yksityistä kulutusta vähentää etenkin nopea inflaatio. Vaikka Venäjän tuonti on jo supistunut, sen arvioidaan putoavan noin viidesosan verran ruplan heikennyttyä jyrkästi vuoden 2014 loppukuukausina.

Vuosina 2016–2017 maailmantalouden ja -kaupan kasvu vilkastuu ja öljyn hinnan oletetaan nousevan noin 65 dollariin. Venäjän talouden supistumisen odotetaan jatkuvan lievänä ennen hidasta elpymistä vuonna 2017. Investointien pudotuksen odotetaan tasaantuvan ennustejakson loppua kohden. Myös yksityisen kulutuksen elpyminen vie aikaa, sillä kotitalouksien reaalitulot pysyvät matalina. Viennin määrä kasvaa hyvin verkkaisesti. Tuonti elpyy vuoden 2016 jälkeen.

Kulutus vähenee, ja investoinnit luisuvat

Yksityinen kulutus vähenee vuonna 2015 merkittävästi ja vielä myös vuonna 2016 hieman. Vain vähitellen talttuva inflaatio syö ostovoimaa siinä määrin, että kotitalouksien reaalitulot pienenevät tuntuvasti. Yksityisen sektorin palkkojen nousunäkymät ovat niukat, sillä yritysten kannattavuus on heikko ja työllisyyteen kohdistuu vähentymispaineita. Julkisen sektorin palkkoihin on luvassa korkeintaan pieniä inflaation alittavia korotuksia, ja hallitus pyrkii julkisen sektorin työntekijämäärän vähentämiseen. Eläkkeitä korotetaan enintään inflaation tahtiin. Kotitalouksien luotonotto pysyy vähäisenä, vaikka lyhytaikaisten velkojen kuoletusrasite helpottaa vähitellen. Säästäminen voi vuoden 2009 kriisissä nähtyyn tapaan olla melko tuntuvaa. Julkinen kulutus vähenee valtiontalouden paineissa.

Maailmankaupan elpyminen tukee Venäjän vientiä, mutta vienti lisääntyy hyvin hitaasti. Ennen muuta yli 60 % kaikista vientituloista muodostava energianvienti pysyy mm. Venäjän viranomaisten tuoreiden arvioiden mukaan melko ennallaan. Ruplan heikkous voi tukea joidenkin perushyödykkeiden vientiä siihen asti, kun kapasiteettia on, mutta yritysten halu uusiin investointeihin on kyseenalainen, sillä Venäjän liiketoimintaympäristö on sumuinen ja uudet kauppapakotteet ovat mahdollisia.

Investoinnit supistuvat paljon tänä ja myös ensi vuonna. Etenkin yksityisiä investointeja painaa epävarmuuksien vyyhti, jonka muodostavat jatkuva jännitys Itä-Ukrainassa, epäselvät pakotenäkymät sekä mahdollisista lisäpakotteista ja laman torjunnasta kumpuavien Venäjän talous- ja kauppatoimien arvaamattomuus. Valtionyritysten investoinnit, joiden lisää- misyritykset valtion johdon piirissä ovat vaimenneet, sekä valtion ja sen pankkien luotottamat suurhankkeet jäävät vaikutukseltaan suhteellisen pieniksi. Kotimaista rahoitusta sitoo jo muutoinkin mm. tarve tukea yritysten ja pankkien ulkomaisten velkojen maksua. Taantuman saapuessa yritykset vähentänevät myös varastojaan edelleen.

Talouden supistuminen, heikko rupla ja vientitulojen väheneminen kutistavat tuontia

Venäjän tuonti reagoi voimakkaasti vuonna 2015. Osaltaan tuontia heikentää talouden supistuminen. Verrattakoon, että kun BKT vuoden 2009 taantumassa pieneni 8 %, tuonnin määrä kutistui 30 %. Ruplan reaalikurssi on nyt pudonnut paljon enemmän kuin vuonna 2009 ja on neljäsosan heikompi kuin vuoden 2014 keskikurssi. Venäjän vientitulot, jotka vuonna 2009 vähenivät kolmasosan, supistuvat ennusteen mukaisen öljyn hintaoletuksen perusteella lähes neljäsosan tänä vuonna. Tuonti joutuu sopeutumaan vientitulojen vähenemiseen tavanomaistakin tiiviimmin, sillä vaihtotaseen alijäämää olisi nykytilanteessa vaikea rahoittaa. Alijäämää on viimeksi ollut vain vähän aikaa vuoden 1998 kriisissä. Tätä taustaa vasten tuonnin määrän arvioidaan putoavan viidesosan verran vuonna 2015.

Vuoden 2015 jälkeen tuonnin väheneminen tasaantuu talouden supistumisen helpottaessa. Lisäksi ruplan reaalikurssi vahvistuu, sillä inflaatio on Venäjällä tuntuvasti nopeampaa kuin kauppakumppanimaissa (ero on kasvanut yli 10 prosenttiin). Ilman pääomaa ulos sysääviä häiriöitä ruplan nimelliskurssin odotetaan pysyvän melko ennallaan, sillä mm. yritysten ja pankkien ulkomaisten velkojen takaisinmaksuista johtuva pääoman nettovirta ulkomaille ei välttämättä muodostu suuremmaksi kuin vaihtotaseen ylijäämä. Vaihtotasetta tukevat tuonnin supistuminen sekä Venäjän vientitulojen elpyminen öljyn hinnannousun myötä. Tämä vientitulojen elpyminen antaa jälleen tilaa tuonnin kasvulle.

Rahapolitiikka on tiukentunut, ja valtion menoja pyritään karsimaan

Rahapolitiikalla on ollut vaikea edistää talouden kasvua, sillä yritysten halukkuus investoida on kärsinyt ympäröivästä epävarmuudesta. Talvella 2014–2015 rahapolitiikan huomio kääntyi epävakauden torjuntaan. Keskuspankki nosti roimasti ohjauskorkoaan – joka tosin ei ole aivan inflaation tasolla – hidastaakseen inflaatiota ja hillitäkseen pääomien ulosvirtausta. Tämä on nostanut pankkien talletus- ja luototuskorkoja paljon, mikä asettaa lisärasitetta investointinäkymille.

Valtiontalouden avulla on viritelty uusia tukitoimia yrityksille tuonnin korvaamiseksi ja talouden pitämiseksi kasvussa. Pankkitukea on myönnetty. Öljyn hinnan putoaminen ja edessä oleva taantuma ovat kuitenkin heikentäneet valtiontalouden tulonäkymää, vaikka ruplan heikkous korvaakin budjetin nimellistulojen menetystä dollarimääräisten öljyverojen ansiosta. Talvella presidentti Putin ohjeisti vähentämään federaatiobudjetin menoja reaalisesti vuosina 2015‒2017 (lukuun ottamatta puolustusmenoja sekä sisäiseen turvallisuuteen ja järjestykseen liittyviä menoja). Tätä seuranneet hallituksen linjaukset tähtäävät varsin tuntuvaan menojen reaaliseen karsintaan lähivuosina (pois lukien myös eläkkeet). Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta myönnettävät hankeluotot ja tuet paikkaavat tilannetta suhteellisen vähän.

Jos öljyn hinta pysyy oletetusti noin 55 dollarissa, federaatiobudjetin vaje on menopäätöksistä huolimatta syvenemässä vuonna 2015 niin suureksi (noin 3,5 prosenttiin BKT:stä), että hallituksen reservirahastosta voi kulua jopa puolet. On mahdollista, että tukitoimia toteutetaan käyttäen valtion velkakirjoja (kuten joulukuun 2014 pankkitukioperaatiossa, joka oli 1,4 % BKT:stä). Tukitoimissa voidaan käyttää myös velallisten velkakirjoja (kuten valtion öljyjätin ulkomaisten velkojen maksun rahoittamisessa, joka oli vajaan prosentin BKT:stä). Näitä molempia pankit voivat tarpeen mukaan antaa vakuudeksi keskuspankille ottaessaan siltä melko pitkäaikaistakin luottoa. Keskuspankin käyttö on jo lisääntynyt mittavammaksi kuin koskaan aiemmin.

Rahoituksen valtiollistumisen ohella Venäjän johto on laman äärellä lisännyt ns. reaktiivista käsiohjausta usealla rintamalla. Tuontirajoituksia on lisätty mm. korottamalla eräitä tuontitulleja ja suosimalla kotimaisia tuotteita julkisissa sekä myös valtionyritysten hankinnoissa. Pääoman virtausta pois maasta on rajoitettu mm. tehostamalla pankkien valvontaa ja ohjeistamalla valtionyrityksiä. Yrityksiä on suostuteltu kohdistettuun hintasäännöstelyyn, joka tosin ei ainakaan vielä ole laajaa.

Pidemmän aikavälin näkymät heikkenevät. Talouden kasvu- ja kehitysperusta hapertuu, kun yksityiset investoinnit vähenevät. Valtiontalouden menot painottuvat yhä enemmän puolustukseen ja eläkkeisiin, kun taas kovimman karsinnan kohteeksi ovat joutumassa julkiset investoinnit. Taantuman vastainen kamppailu tuki- ja suojatoimin on omiaan tukahduttamaan vähäisetkin uudistuspyrkimykset ja vähentämään kilpailua.

Ennusteriskejä yltympäriinsä

Ennusteen riskit ovat suuret. Ne liittyvät varsinkin Venäjän talouden epävarmuuksiin, investointeihin ja tuontiin. Uudet taistelut Itä-Ukrainassa sekä lisäpakotteet ja niistä tai taantuman torjunnasta johtuvat talouden ja kaupan rajoitustoimet Venäjän puolelta voisivat entisestään heikentää yksityisten yritysten haluja investoida reaalitalouteen. Yksityisen pääoman virta pois Venäjältä voisi kasvaa, vaikka viranomaiset pyrkivät rajoittamaan sitä. Tämän myötä rupla heikentyisi, inflaatio nopeutuisi ja vaimentaisi kulutusta. Tämä supistaisi tuontia lisää.

Öljyn hinta voi olla oletettua halvempi tai kalliimpi. Hinnan muutos vaikuttaisi nopeasti ruplaan, Venäjän vientituloihin ja tuontiin sekä valtiontalouden tuloihin. Yksityisten investointien supistuminen voi puolestaan kärjistää talouden tuotantopääomarajoitetta, jolloin talouden kyky vastata kysynnän elpymiseen voisi osoittautua hyvinkin heikoksi.

Pankkipaniikkitilanteet, joissa kotitaloudet ja yritykset vetävät varojaan pankeista, ovat mahdollisia, vaikka viranomaiset ovat tehostaneet pankkien valvontaa. Toisaalta keskuspankki on valmiudessa välittömiin tukitoimiin. Julkisessa taloudessa aluebudjetit, joita on vaikea rahoittaa velalla, voivat joutua yllättä- vän heikolle pohjalle, jos keskeisten tuloerien (voittoveron, työtuloveron ja federaatiolta tulevien varainsiirtojen) saanti pettää. Valtiontalous saattaa lähivuosina osin tukea talouskasvua arvioitua enemmän, jos maan johto ei saa karsittua federaation menoja tavoitteidensa mukaisesti. Johto voi myös päätyä käyttämään valtionpankkien ja keskuspankin rahoitusta huomattavasti lisää. Pidemmälle katsoen tämä kuitenkin pahentaisi syntyvää rahoituksen umpikujaa.
 
Viimeksi muokattu:
Artikkelissa on kohta jossa mainitaan vuosittain vietyjen varojen määrä. Nyt pakotteiden ollessa voimassa, lienee tuo summa käytettävissä kotimaassa ja osin myös käytettäneen talouden tukemiseen. Tämä heikentää pakotteiden voimaa, mutta aiheuttaa myös jännitteitä niiden välille, jotka ovat varoja siirrelleet mikäli varat joutuu käyttämään tavalla johon ei ole tottunut tai ei ole liiemmälti haluja.
"An average of $70.6 billion was moved from Russia illegally each year over the period, or 8.3 percent on average of the country's gross domestic product, GFI said."
Ei pakotteet muuta veijareiden rahojen siirtoja. Liikkuuhan tavara edelleen Venäjälle ja Venäjältä. Osittain kaupankäynti vain suuntautuu eri maihin. Raha taas kyllä löytää reittinsä.
 
Mistä ajattelit ko. kuvaajan kertovan?

Tällä sivulla on toinen. Elo-syyskuun vaihteessa vastaava piikki... ja ennen elokuun puoliväliä oltiin vasta laskeutumassa 55:n tasolle.
http://www.nasdaq.com/markets/crude-oil-brent.aspx

Normaalia markkinaheilahtelua on oma arvioni.

Juuri näin. Markkinoilla odotellaan Iran'in tuotannon pääsyä myyntiin. Todennäköisesti sen myötä hinnat jonkin verran laskee nykyiseltä tasoltaankin. Pitkässä juoksussa sopimus globaalista päästöjen vähennyksestä vähentää hiilivetyjen käyttöä. Juuri tämän vuoksi jenkit (Shell) päätyivät pari viikkoa sitten keskeyttämään pohjoisen alueen (Alaskan) porauksia. Ei kanata..
 
Juuri tämän vuoksi jenkit (Shell) päätyivät pari viikkoa sitten keskeyttämään pohjoisen alueen (Alaskan) porauksia. Ei kanata..
Olisi hauska nähdä venäläisten vastaavat laskelmat kun Arktikseen on syydetty rahaa kuin viimeistä päivää. Murtajia, huikea kasa Pohjoisen väylän tukikohtien parannuksia...
 
Reservit on tarkoitettu käytettäviksi ja geopolitiikka pelattavaksi. Hetki on tullut.

Olet oikeassa!

Amerikkalaiset käyttää tällaista termiä kuvaamaan sitä hetkeä, johon Putinin Venäjä on juuri saapumassa. :cool:

10152012_WileECoyote1_article.jpg
 
Reservit on tarkoitettu käytettäviksi ja geopolitiikka pelattavaksi. Hetki on tullut.
Kyllä tuo edelleen enemmän näyttää siltä kuin pidettäisiin hinnasta mistä hyvänsä kiinni nykyisten valtaapitävien asemasta. Arabikevään pelosta lähdettiin ja nyt ollaan suuren kansansuosion ja heikkenevän talouden puristuksessa.

Hienoja tilaisuuksiahan nämä Kaspianmereltä Syyriaan paiskotut ohjukset jne. olisi venäläisten asekaupoille, mutta entistä harvempi on valmis ostamaan heiltä. Voisi sanoa, että jotkut joutuu ostamaan venäläistä. Tosin ei naurata pitkään jos vaihdetaan aiheeksi energiaratkaisut. :oops:
 
Kyllä tuo edelleen enemmän näyttää siltä kuin pidettäisiin hinnasta mistä hyvänsä kiinni nykyisten valtaapitävien asemasta. Arabikevään pelosta lähdettiin ja nyt ollaan suuren kansansuosion ja heikkenevän talouden puristuksessa.

Hienoja tilaisuuksiahan nämä Kaspianmereltä Syyriaan paiskotut ohjukset jne. olisi venäläisten asekaupoille, mutta entistä harvempi on valmis ostamaan heiltä. Voisi sanoa, että jotkut joutuu ostamaan venäläistä. Tosin ei naurata pitkään jos vaihdetaan aiheeksi energiaratkaisut. :oops:

Niin...selkeästi tehdään Kremlissä töitä johdonmukaisesti tietyn päämäärän eteen, mutta se päämäärä ei näyttäisi olevan Venäjän talouden ja muiden asioiden pistäminen kuntoon.
 
Back
Top