Mike Pohjola: Onko poliisissa natseja?
17.12.2017 15.00
1990-luvulla saattoi kuulla humalaisten teinipunkkarien huutavan, että kyttä on natsi. Silloin lähes varmasti kyttä ei ollut natsi.
Mistäkö tiedän? Suomessa ei silloin ollut kuin ehkä viisi natsia. Heidän keskushahmonsa oli yleisesti pellenä pidetty valtakunnanjohtaja Pekka Siitoin. Asuimme Siitoimen kanssa silloin molemmat Naantalissa, ja yritin myydä hänelle partiolaisten joulukalenteria.
Nykyään fasistien ja äärioikeiston lisäksi jopa täysin avoimet uusnatsit ovat palanneet kaduille. Itsensä kansallissosialistiseksi määrittelevä Suomen Vastarintaliike on tappanut jo yhden ihmisen. SVL:ää johdetaan Ruotsista uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toimistolta.
Poliisi: ”Provokaatio ei oikeuta pahoinpitelyyn. Mutta ilman provokaatiota ei olisi ollut pahoinpitelyäkään.”
Marraskuun lopussa Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi Suomen Vastarintaliikkeen lakkautettavaksi, koska sen toiminta on laitonta ja räikeästi hyvän tavan vastaista. Lakkautuspäätös ei ole vielä lainvoimainen, koska SVL aikoo valittaa siitä hovioikeuteen ja oikeus ei asettanut sitä väliaikaiseen toimintakieltoon.
Itsenäisyyspäivänä SVL järjesti Helsingissä natsimarssin. Silloin oli myös 612-soihtukulkue sekä Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Soihtukulkueen järjestäjät korostivat moneen kertaan, että eivät ole natsimarssi, ja kulkueella oli paljon erilaisia rasistisia ja äärioikeistolaisia tahoja. Natsimarssin osallistujat kuitenkin liittyivät oman kulkueensa jälkeen 612:een.
Suhtautuiko poliisi samalla tavalla näihin kolmeen tapahtumaan?
Toissa vuonna natseja vastustavaan mielenosoitukseen osallistui Jari Laine. Poliisi halusi niin voimakkaasti turvata natsien mielenosoitusoikeuden, että oli valmis käyttämään ”vähemmän tappavia aseita” vastamielenosoittajia vastaan. Tällaisen aseen ammus kimpoutui Jari Laineen silmään, ja hän joutui sairaalaan. Ihmisoikeuksien kannattajien oikeuksilla ei ilmeisesti ollut niin väliä.
Viime vuoden itsenäisyyspäivänä poliisi pidätti Laineen ja ruotsalaisen uusnatsin ja sulki heidät jostain syystä kahdestaan samaan poliisiautoon. Siellä Laine oli pahoinpidellyt uusnatsin.
Tänä vuonna vantaalainen Laine ei aikonut osallistua Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen. Hän oli itsenäisyyspäivänä käymässä puoliltapäivin postilaatikolla kauppakasseineen, kun poliisi tuli hakemaan hänet ja vei Tikkurilan poliisiasemalle turvatakseen yhteiskuntajärjestyksen ja natsien mielenosoitusoikeuden.
Samoin pidätettiin tunnuksettoman poliisiauton valokuvannut nainen, koska poliisi epäili hänen ”heittäneen pullon jossain”. Miksi? Koska hänellä oli mustat vaatteet ja polkupyörä. Helsingissä.
Jos poliisit kohtelivat natsinhakkaajaa ja satunnaista kansalaista näin, miten he suhtautuivat itse natseihin?
Natsimarssille osallistui uusnatsi Jesse Torniainen, joka on yksi Suomen Vastarintaliikkeen perustajista. Viime vuonna SVL:n mielenilmauksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla Torniainen hyökkäsi sivullisen kimppuun. Sivullinen kuoli vähän myöhemmin vammoihinsa. Tätä kirjoittaessani on vielä auki, tuomitaanko Torniainen törkeästä pahoinpitelystä vai törkeästä kuolemantuottamuksesta, ja sitä odotellessa häntä ei vangita. Asia käsitellään Helsingin hovioikeudessa juuri nyt eli 15.12.
Jesse Torniainen on tuomittu useista muistakin väkivaltarikoksista, viimeksi marraskuun alussa.
On siis selvää, että hän on väkivaltarikollinen, joka ei kadu tekojaan. Miten poliisi varmisti, että Jesse Torniainen ei pääse jatkamaan väkivaltaansa natsimarssin tai 612:n yhteydessä?
Ei mitenkään.
Natsit itse julkaisivat videon, jossa heidän siirtyessään omalta marssiltaan 612:een sivullinen pahoinpidellään ja myöhemmin Torniainen kehuu tätä tekoa. Videossa näkyy, että paikalla oli useita poliiseita, mutta he eivät pidättäneet pahoinpitelijöitä eivätkä ottaneet heiltä edes nimiä ylös. Pahoinpidellyn tiedot he kyllä ottivat talteen.
Rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista ei osaa selittää, miksei pahoinpitelijöiden henkilöllisyyksiä kysytty, mutta perustelee Helsingin Uutisissa asiaa uhrin tekemällä provokaatiolla, koska hänellä oli kädessään natseja vastustava paita. ”Provokaatio ei oikeuta pahoinpitelyyn. Mutta ilman provokaatiota ei olisi ollut pahoinpitelyäkään.”
Poliisin on siis mielestään turvattava pohjoismaisten natsien ja väkivaltarikollisten oikeus marssia Helsingissä, mutta ei tavallisten kansalaisten oikeutta kävellä heidän ohitseen.
Voi tietenkin olla sattumaa, että natsien ja tuomittujen väkivaltarikollisten annetaan toimia rauhassa ja heidän väkivaltarikoksensa painetaan villaisella, kun taas heitä vastustavat henkilöt pidätetään varmuuden vuoksi.
Toinen vaihtoehto on, että poliisissa on joitain ihmisiä, jotka tahallaan suosivat natseja tai äärioikeistoa. En pidä tätä todennäköisenä, mutta mahdollisena kyllä. Se on kylmäävä vaihtoehto.
Esimerkkejä on runsaasti muitakin.
Vasemmistonuorten lippukepit takavarikoitiin ”astaloina”. Natsien lippukepit, soihdut ja oikeat astalot saavat jäädä.
Rautatientorilla oli turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenosoitus ja äärioikeistolaisen Suomi ensin -järjestön teltta. Ensimmäinen käyttäytyi koko ajan asiallisesti ja positiivisesti. Jälkimmäinen uhkaili ohikulkijoita ja sen osallistujat syyllistyivät toistuvasti pahoinpitelyyn. Poliisi salli Suomi ensin -porukan pysyä torilla kuukausia ja vasta, kun pahoinpitelyitä oli useita kymmeniä, karkotti heidät. Samalla karkotettiin ilman perustetta myös Oikeus elää -mielenosoitus.
Jari Aarnion tapaus on osoittanut, että huumepoliisissa voikin olla huumerikollisia. Tässä valossa ei ole mahdotonta, että järjestyspoliisissa olisi joitakin natseja tai muita väkivaltaisen äärioikeiston kannattajia.
Kun Pekka Siitoin asui vielä Naantalissa, hän sai pitää Pariisin rauhansopimuksen kieltämiä natsimarssejaan kaupungissa. Siitoimen omien sanojen mukaan sen mahdollisti se, että Naantalin silloinen poliisipäällikkö oli ”meidän miehiä”. Ehkä se oli yksittäistapaus.
Joka tapauksessa epäilyskin natseista poliisin riveissä on liikaa. Sisäministeriön on viipymättä selvitettävä, onko poliisissa natseja. Toivottavasti ei.