Afganistan

Paitsi että Yhdysvalloissa on lupa korvata joitain omilla varusteilla, Suomessa ei. Ja joka tapauksessa sotilaille hommataan siellä perusvarusteet kuten liivit lippaille ym. Tosissaanko kansainvälistä tasoa oli se M/85 2000-luvun puolivälissä eikä sitäkään ollut jaettu vaan mentiin luotiliivi M/91:n kahdella lipastaskulla...

Ja sitten vielä kuvittelet, että harmaan vaiheen jumalhämärä muuttaisi kaiken, byrokraatit ammutaan kuuhun ja homma järkeistyy? Älä sitten syytä minua, jos huomaat tulevasi ryöstetyksi PERK:ssa, kun joudut taustastasi huolimatta vihreän pakettivolkkarin kuskiksi ajamaan huoltoa jv-komppania Oswald Kuuskajaskarille, komppania, joka muistuttaa enemmän varustukseltaan sudeettisavolaista hamppariaa kuin sotilasjoukkoa. Sinulta koodattua asetta vetää iki-vänrikki Reinhard Hamustus narusta perässään kaikkine reisikoteloineen, siinä ottaa osumaa kivikossa huollettu ja puunattu Glocci.

Jos Homma on tuota Afganistanin taatusti tosiolevaisella sota-alueella, niin miten helvetissä se muuntuisi tolkulliseksi yhdessä isänmaallisessa sodassa, ja tuolla on nylkytetty jo sen 10 vuotta ja rapiat. Eikä vaan saatana muutu. Tarvitaan ainakin kolme sotaa ja täydellinen verenvaihtuminen nykyorganisaatiossa....näköjään.
 
Johtuisiko se siitä että Afganistanissa ei olla sodassa. Kaikki rauhanturvaamis- ja kriisinhallintaoperaatiot ovat lähes varuskuntameininkiä naurettavuuksineen ja sääntöineen. Epäilemättä sellaiseksi muuttuisi sotatilanteessa myös osa niistä joukoista missä on asennevammaisia. Ensisijaisesti reserviläisellä pitää olla monta asetta, pitäähän joitakin jättää kotiväelle ja sukulaisille. Lisäksi minä ainakin tiedän sa-sijoitukseni, siihen varatun varustuksen ihannetilanteessa sekä realistisesti ottaen tiedän sen olevan sitä mitä löytyy omasta kaapista nyt ja tällä hetkellä.
 
Johtuisiko se siitä että Afganistanissa ei olla sodassa. Kaikki rauhanturvaamis- ja kriisinhallintaoperaatiot ovat lähes varuskuntameininkiä naurettavuuksineen ja sääntöineen. Epäilemättä sellaiseksi muuttuisi sotatilanteessa myös osa niistä joukoista missä on asennevammaisia. Ensisijaisesti reserviläisellä pitää olla monta asetta, pitäähän joitakin jättää kotiväelle ja sukulaisille. Lisäksi minä ainakin tiedän sa-sijoitukseni, siihen varatun varustuksen ihannetilanteessa sekä realistisesti ottaen tiedän sen olevan sitä mitä löytyy omasta kaapista nyt ja tällä hetkellä.

Vuonna 2008 - 2009 Firma reagoi suhteellisen nopeasti muuttuviin olosuhteisiin kaluston suhteen. Jo 2007 toimitettiin Afgoihin m/05-liivejä, ja vuoteen 2008 mennessä ne olivat jaossa jo kaikilla. Vuonna 2009, kun itsemurhapommit ja IED:t rupesivat paukkumaan, hankittiin panssarimersuja Toyota Pradojen tilalle varsin nopeasti ja syksyn tullen ei kukaan enää ajellut "softeilla". Seuraavana vuonna (2010) tilanteen edelleen kiristyessä mersuja ruvettiinkin korvaamaan jo RG32:lla varsinaisissa operaatioissa sitä mukaa kun niitä saattiin hankittua. Vuonna 2011 mersuja kelkottiin takaisin Suomeen kovaa tahtia ja RG:tä A-maahan niin että syksyllä 2011 ei enää "ulkona" ajeltu edes panssarimersuilla. 2012 tilanne alkoikin jo rauhoittua kun Talebanilla ei ole mitään erityistä järkeä hyökkäillä pian poistuvia länsijoukkoja vastaan ja viime vuonna tilanne säilyi entisellään.

Pianpa kalusto palaa suurimmalta osaltaan kotosuomeen.

Voisin kuvitella että vuonna 2006-2007 PV:n johdolla on ollut tiettyjä hankaluuksia asennoitua Afganistanin operaatioon tarvittavalla vakavuudella ennen Maimanan mellakoita. Kyseisellä reissulla oli käynyt vain kourallinen ylempää henkilökuntaa, ja partiointia oli voinut käytännössä toteuttaa lippalakki päässä ja panssaroimattomalla autolla. Kosovo oli ns kova operaatio ja sielläkin oli pääasiassa rauhallista. Viitteitä Talebanin uudesta noususta oli etelässä, mutta tiedustelu arveli etteivät levottomuudet kantautuisi pohjoiseen.

Sitten kun rämähti ja tilanne rupesi hiljalleen eskaloitumaan, oli ryhdyttävä nopeisiin hankintoihin. m/05-liivi oli vielä melkein proto-asteella, panssarimersuja ei oltu budjetoitu mihinkään RG:istä puhumattakaan! Se , että järjestelmä sai hankittua ja varustettua joukot nykyisellä kalustolla parissa vuodessa, on itseasiassa ihan hyvä saavutus.


Arvelisin, että syy siihen miksi US Army hyväksyy ja jopa korvaa sotilailleen joitain (aika monia) tuotteita, on se, että varustevalmistajat ovat tarjonneet kamojaan asevoimien varustetestauksiin hankintoihin liittyen. Jos ne ovat läpäisseet testit, mutta eivät ole tulleet valituiksi koska eivät olleet halvimpia, ei Armylla ole sinänsä mitään riskiä jos joku sotilas haluaa käyttää rahojaan varusteiden hankkimiseen.

Puolustusvoimat ei nauti yhtä suuresta tuotetarjoajien määrästä, vaan kehittää varusteensa pääasiassa itse antaakseen ne sitten sopimusvalmistajan valmistettavaksi. Vastaavasti PV:llä ei ole mahdollisuutta testata kaikkia Varustelekan tai vastaavien maahantuojien tarjoamia Airsoft-varusteita niiden sotimiseen soveltuvuuden osalta. Seurauksena on se, ettei oteta riskiä siitä, että sotilaan henki, terveys tai tomintakyky menisi tehtävään soveltumattoman varusteen vuoksi.
 
Se ettei PV,llä ole aikaa ja rahaa testata kaikkea postimyynnissä olevaa militari varustetta on lienee selvä, tarvettakaan siihen ei ole.
Ajatus siitä ettei sitten pidä käyttää vaarallista varustetta on hyvä ja myönnän, että ressut tarvitsevat asiassa ohjausta ja valvontaa.

Nythän kuitenkin näyttää siltä, että ohjauksen ja valvonnan sijaan annetaan kieltoja, tämä toki perisuomalaista meininkiä.
Aivan helposti voitaisiin ohjata ostamaan hyväksyttyjä varusteita.
Nuo hyväksynnät on helppo löytää eri tuotteista, monesti niillä oikein mainostetaan tuotteita. Pitäis vain myöntää jonkun muunkin osaavan testata jotain. Voitaisiin siis luottaa muiden testaamiin välineisiin ja saada muiden työstä hyötyä.
 
Mitähän vaarallista on taktisessa nylonkorsetissa sirpaleliivin päällä? Varsinkin jos se vielä sattuu olemaan sama malli jota PV jakaa poseerausmiehille? :D
 
Niin...
Värikin on oikea, mutta ilmeisesti joukon yhtenäinen vaikutelma on se tärkein kriteeri.

Neuvot, älä osta sitä halpaa jossa ei ole Nato stock numberia , koska se tuskin kestää käyttöä ja tavarasi leviävät keskelle pimeää metsää, ovat hyviä ja jotain mitä kaivataisiin.
Senkin vielä ymmärtäisin jos vaadittaisiin tiettyä camo-kuviota, tai väriä, mutta muuten on vaikea ymmärtää täyskieltoja.
 
yle 3.3.2014 klo 9:36
Karzai: Afganistanin sota käytiin lännen intressien vuoksi
Afganistanin pian väistyvä presidentti uskoo pystyvänsä vasta joidenkin vuosien päästä arvioimaan, kannattiko sota.

Hamid Karzai. Kuva: S. Sabawoon / EPA
Afganistanin pian väistyvän pesidentin Hamid Karzain mielestä Afganistanin sotaa ei taisteltu maan edut mielessä, vaan Yhdysvaltain turvallisuuden ja lännen intressien vuoksi, The Washington Post -lehti kertoo.

- Afganistanilaisia kuoli sodassa, joka ei ole meidän, Karzai sanoi The Washington Postille antamassaan haastattelussa.

Karzai sanoo olevansa hyvin huolissaan sodan uhreista, mukaan lukien Yhdysvaltain sotilasoperaatioiden uhrit. Hänen mukaansa siviiliuhrit hälventävät Afganistanin ja Yhdysvaltain yhteisiä päämääriä.

Karzai katsoo, että Yhdysvaltojen olisi pitänyt kohdistaa lisää toimia Taliban-kapinallisten turvapaikkoihin Pakistanissa ennemmin kuin tehdä sotilasoperaatioita afganistanilaiskylissä.

Karzai on toistuvasti arvostellut Yhdysvaltain operaatioiden vaatimia siviiliuhreja, mikä on pakottanut Yhdysvallat muuttamaan taktiikkaansa. Karzain mukaan julkinen kritiikki on ainoa keino taata, että yhdysvaltalaiset vastaavat hänen huolenaiheisiinsa.

- Minulla ei ollut muuta asetta, muuta keinoa, mihin turvautua kuin puhua julkisesti ja saada niin huomiota. Toisin sanoen, minun oli pakko huutaa, Karzai sanoo.

Karzain mukaan hän voi ehkä muutaman vuoden päästä tunteidensa tasaannuttua vastata kysymykseen siitä, kannattiko sota.

Hän kertoo tuntevansa hyväksyntää, kun näkee hyvää, mutta paheksuntaa, kun näkee Afganistanin kansan tappioita, vammautuneita ja surmattuja lapsia.

Karzai sanoo lehdelle myös pitävänsä terroristiverkosto al-Qaidaa enemmän myyttinä kuin todellisuutena ja uskovansa, että enemmistö Yhdysvaltain vangeista Afganistanissa on viattomia. Kun Bagramin vankilan hallinto siirtyi Yhdysvalloilta Afganistanille, maa vapautti Yhdysvaltain vastalauseista huolimatta joukon vankeja, joita Yhdysvallat epäilee terrorismista.

Turvallisuussopimus Karzain seuraajan kanssa?
Karzain ja Yhdysvaltain välejä on viime aikoina hiertänyt se, että Karzai on kieltäytynyt allekirjoittamasta maiden välistä turvallisuussopimusta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan noin 8 000 yhdysvaltalaissotilasta jäisi Afganistaniin sen jälkeen, kun pääjoukko vetäytyy tänä vuonna.

Yhdysvallat on sanonut valmistautuvansa vetämään pois kaikki sotilaansa, jos Karzai ei hyväksy sopimusta. Karzai on vaatinut Yhdysvaltoja rauhanneuvotteluihin Taliban-kapinallisten kanssa ja lopettamaan ilmaiskut afganistanilaiskoteja vastaan, ennen kuin allekirjoittaa sopimuksen.

Viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kuitenkin kertoi puhelimitse Karzaille hyväksyvänsä sen, että sopimuksen allekirjoittaa huhtikuussa valittava Karzain seuraaja.

Karzai sanoo The Washington Postille pitävänsä sopimuksen solmimista hänen seuraajansa kanssa hyvänä vaihtoehtona.

Haastattelun lopuksi Karzai pyytää välittämään Yhdysvaltain kansalle parhaat terveisensä ja kiitollisuutensa, Yhdysvaltain hallitukselle suuttumuksensa.

Lähteet:
Yle Uutiset
 
As American troops prepare to leave Afghanistan, the US has handed over prized mineral data to Kabul, which is hoping it can provide enough security to lure investors to key mineral deposits that could turn the country into the Saudi Arabia of Lithium in the best-case scenario, or another conflict minerals venue like Congo.

Earlier this month, the US Geological Survey handed Kabul highly advanced hyper-spectral imaging of mineral deposits covering about 70% of the countries territory, but security, infrastructure and legislation must be addressed before these deposits can be tapped into.

Joseph Catalino, acting director of the DOD task force, said the Defense Department’s Task Force for Business and Stability Operations (TFBSO) was working with private-sector firms to encourage them to invest in Afghanistan’s mineral and hydrocarbon sectors.

“Big companies, small companies, even really small companies are all asking the same questions — what’s there, where do we look and where do we drill? That’s where this data comes into play,” Catalino was quoted as saying.
http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Eyes-on-Afghanistan-as-Next-Lithium-Motherload.html
 
Suomalaisia kohtaan tehtiin hyökkäys Afganistanissa
Perjantai 4.4.2014 klo 13.50

Suomalaisia kohti on tulitettu Afganistanissa, kertoo Maavoimat. Kukaan ei ole loukkaantunut hyökkäyksessä.

Välikohtaus tapahtui tänään Pohjois-Afganistanissa lähellä Mazar-e-Sharifia. Suomalainen osasto oli kouluttamassa afgaaniviranomaisia, kun joukkoa kohtaan avattiin tuli singoin ja käsiasein.

Puolustusvoimien mukaan suomalaiset ovat palanneet turvallisesti tukikohtaansa.

STT-IL
 
Kenen käsiin Afganistan jää?
IL Lauantai 5.4.2014 klo 02.26

Afganistanissa valitaan lauantaina presidentti. Talebanit uhkaavat tappaa kaikki, jotka äänestävät.


Väkivalta on kiihtynyt vaalien alla, siviilejä kuolee itsemurha-iskuissa. Talebanit uhkaavat iskeä erityisesti vaalipäivänä. (ZUMAWIRE/ MV PHOTOS)

Ex-ulkoministeri Zalmay Rassoul on istuvan presidentin todennäköinen suosikki. (ZUMAWIRE/ MV PHOTOS)

Ashraf Ghani on talousasioiden tuntija. Hänen varapresidenttiehdokkaansa on pelätty sotapäällikkö. (ZUMAWIRE/ MV PHOTOS)

Presidenttiehdokkaat Ashraf Ghani ja Abdullah Abdullah television vaaliväittelyssä 8. helmikuuta. (EPA/ AOP)

Afganistanissa järjestetään presidentinvaalit huhtikuun 5. päivänä. Presidentiksi on ehdolla yhdeksän miestä, joista kolmella on hyvä mahdollisuus voittaa vaalit.

Istuva presidentti Hamid Karzai nostettiin valtaan samoihin aikoihin, kun Taleban-hallinto kaadettiin ja Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi maahan vuonna 2001. Karzai voitti presidentinvaalit vuosina 2004 ja 2009.

Karzai ei voi enää olla ehdolla presidentiksi, sillä perustuslaki kieltää kolmannen kauden.

Vaalien menestys riippuu siitä, ovatko ne vapaat ja oikeudenmukaiset. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50:ä prosenttia äänistä, järjestetään toinen vaalikierros.

Talebanit ovat uhanneet iskeä erityisesti vaalipäivänä.

Yhdeksän miestä kisaa Afganistanin presidentin paikasta huhtikuun 5. päivänä järjestettävissä vaaleissa.

Vaalit ovat merkittävät, sillä nykyinen presidentti Hamid Karzai on ollut vallassa siitä lähtien, kun Taleban-hallinto kaatui ja Yhdysvallat liittolaisineen nosti hänet maata johtamaan.

Kaksi kertaa uudelleenvalittu Karzai ei enää Afganistanin perustuslain mukaan voi kilpailla presidenttiydestä.

Ehdokkaita oli alun perin 11, mutta kaksi on jo vetäytynyt vaalikilvasta. Entinen puolustusministeri Rahim Wardak jättäytyi pois, kuten myös nykyisen presidentin veli Qayyum Karzai aiemmin maaliskuussa.

Jäljelle jääneistä ehdokkaista kolmella on todennäköinen mahdollisuus voittaa vaalit. Nämä miehet ovat Zalmay Rassoul, Abdullah Abdullah ja Ashraf Ghani.

Karzain veli ilmoitti pois jäädessään tukevansa Rassoulia presidentiksi. Presidentti itse ei ole suosikkiaan kertonut.

Rassoul on kuitenkin Afganistanin ex-ulkoministeri ja presidentin uskottu mies. Jos Rassoul valitaan, Karzain toivoma linja todennäköisesti jatkuu.

Myös Abdullah on entinen ulkoministeri. Hän on ammatiltaan silmäkirurgi ja menneisyydessään kunnostautunut myös talebanien vastaisen vastarintataistelijan neuvonantajana. Hän johtaa perustamaansa oppositioallianssia ja jäi Karzaille toiseksi vuoden 2009 presidentinvaaleissa, joita on syytetty vilpillisiksi.

Tänä vuonna Abdullahin kannattajat ovat varmoja voitosta.

Ghani on entinen valtiovarainministeri ja talousasioiden asiantuntija, joka pyrkii saamaan kannatusta eri puolilla maata. Hänen varapresidenttiehdokkaansa Abdul Rashid Dostum on pelätty sotapäällikkö Pohjois-Afganistanista. Hänen ehdokkuutensa on arveluttavaa, sillä ihmisoikeusasiantuntijat syyttävät häntä tuhansien ihmisten surmaamisesta ja sotarikoksista. Kenraali Dostumilla on yhä oma yksityisarmeijansa.


Abdullah Abdullah (keskellä) jäi viime presidentin- vaaleissa kakkoseksi. Hän on ammatiltaan silmäkirurgi. (ZUMAWIRE/ MV PHOTOS)

Presidentti Hamid Karzai ei enää voi asettua ehdolle. Hän haluaa amerikkalais- sotilaat ulos maastaan. (ZUMAWIRE/ MV PHOTOS)
Kaikki pääehdokkaat kuuluvat etnisiin pashtuihin, joka on Afganistanin suurin väestöryhmä - tosin Abdullah kuuluu äitinsä puolelta myös tajik-vähemmistöön. Afganistanissa äänestetään pitkälti etnisten linjojen mukaisesti.

Väkivaltaa luvassa

Talebanit ovat uhanneet tappaa kaikki, jotka osallistuvat vaaleihin.

Tavallisten äänestäjien lisäksi erityisen suuressa vaarassa ovat kampanjatyöntekijät ja vaalitoimitsijat. Talebanien terrorikampanja perustuu heidän uskomukseensa siitä, että vaalit ovat Yhdysvaltain manipuloimat.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vedonnut Afganistanin viranomaisiin, jotta nämä takaisivat kampanjatyöntekijöiden ja äänestäjien turvallisuuden.

Ainakin kahdeksan vaalikampanjointiin osallistunutta ihmistä on murhattu sen jälkeen kun kampanjointi alkoi helmikuun alussa. Ihmisiä on myös siepattu.

Afganistanin sisäministeriön mukaan noin 400 000 sotilasta ja poliisia voidaan tarvittaessa valjastaa turvaamaan demokraattiset vaalit.

Sisäministeriön edustajan Mohamad Najib Nikzadin mukaan talebanien väkivallalla uhkailu on heidän normaalia propagandaansa ja vaalit pidetään suunnitelmien mukaisesti. Nikzad kertoi Voice of Americalle, että neljällä eri alueella turvallisuusuhkat ovat kuitenkin vakavia.

Mitä lähemmäs vaaleja on tultu, sitä pahemmaksi väkivalta on muuttunut yleisemminkin. Viime kuussa 15 ihmistä kuoli, kun itsemurhapommittaja räjäytti pomminsa torilla Maimanassa. Kaikki kuolleet olivat siviilejä. Myös 10 poliisia kuoli, kun seitsemän itsemurhapommimiestä hyökkäsi poliisiasemalle Jalalabadissa maaliskuussa.

Nato-joukot lähtevät

Naton johtamat joukot jättävät Afganistanin joulukuussa, 13 vuoden sotimisen jälkeen. Yhdysvallat on ajanut pienemmän amerikkalaissotilaiden joukon jäämistä Afganistaniin tämän jälkeenkin ylläpitämään rauhaa ja kouluttamaan afgaanisotilaita.

Sen toteutuminen näyttää kuitenkin epävarmalta, sillä nykyinen presidentti Karzai on kieltäytynyt allekirjoittamasta jo neuvoteltua turvallisuussopimusta.

Karzain mielestä Yhdysvallat sotilaineen on vapaa poistumaan maasta, sillä Afganistanin omat joukot kontrolloivat jo 93 prosenttia maasta. Karzai on viime aikoina syyttänyt Yhdysvaltoja pelkästään omien ja muiden länsimaiden etujen ajamisesta Afganistanissa ja muuttunut muutenkin kriittiseksi Yhdysvaltoja kohtaan.

- Afgaanit kuolivat sodassa, joka ei ole omamme, presidentti totesi hiljattain The Washington Postin haastattelussa.

Kansainvälisen politiikan asiantuntijat pitävät hyvänä sitä, etteivät Karzain sukulaiset ole enää ehdolla vaaleissa. Silloin Afganistan ei ajaudu minkään yksittäisen poliittisen dynastian hallintaan.

Lähteet: The Guardian, Reuters, Deutsche Welle, Voice of America, Fox News, The New York Times

Juttu on julkaistu Iltalehdessä 21.3.2014.
 
Onko muuten mahdollista, että esim. Kiina kokeilee seuraavaksi, millaista on hallita Afganistania?
 
Onko muuten mahdollista, että esim. Kiina kokeilee seuraavaksi, millaista on hallita Afganistania?

Sinnehän imperiumit ovat menneet kuolemaan, ainakin kreikkalaisista alkaen...



yle 5.4.2014 klo 18:44
Jonot kiemurtelevat – Afganistanin vaalit näyttävät odotettua suositummilta
– Haluan ääneni olevan isku vasten talibanien kasvoja, sanoi kotirouva Laila Nejazi.


Afgaanimies äänesti maan presidentinvaaleissa 5. huhtikuuta. Kuva: Shah Marai / Lehtikuva / AFP
Afganistanilaiset ovat äänestäneet innokkaasti presidentinvaaleissa väkivallan pelosta huolimatta.

Pitkiä jonoja on muodostunut äänestyspaikoille kylmästä ja sateisesta säästä huolimatta. Ääniä on annettu noin 6 000 äänestyspaikassa eri puolilla maata.

Äänestyksen oli määrä päättyä kello 14.30 Suomen aikaa, mutta vaalilautakunta jatkoi äänestystä tunnilla. Äänestys päättyi iltapäivällä.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Ahmed Jusuf Nuristani sanoo äänestysvilkkauden kohonneen odotettua korkeammalle, mutta ei antanut vielä lukuja.

En pelkää talibanien uhkailuja, me kaikki kuolemme kuitenkin jonain päivänä.

- Laila Nejazi

Tuloksen on määrä olla selvillä huhtikuun 24. päivänä, ja mahdollinen toinen kierros järjestetään toukokuun lopulla. Presidenttiyttä tavoittelee kahdeksan ehdokasta.

– Me tulimme tänne, jotta saamme sellaisen johtajan, jonka oikeasti haluamme. Tässä on kyse rauhan luomisesta maahan, meidän tulevaisuudestamme. Hyvän presidentin avulla se onnistuu, sanoi Nader-niminen äänestäjä Yle Uutisille Kabulissa.

Pääosin rauhallista
Äänestys on sujunut pääosin rauhallisissa merkeissä. Joillekin äänestyspaikoille on tehty yksittäisiä iskuja.

Qalatin kaupungissa tienvarsipommi surmasi kaksi poliisia ja haavoitti muita. Lisäksi Kabulin lähellä sijaitsevassa Logarin maakunnassa tehdyssä iskussa on kuollut yksi henkilö ja haavoittunut neljä.

Taliban on uhannut äänestäjä väkivallalla ja kuvaa vaaleja ulkomaalaiseksi salajuoneksi.

– En pelkää talibanien uhkailuja, me kaikki kuolemme kuitenkin jonain päivänä. Haluan ääneni olevan isku vasten talibanien kasvoja, sanoi kotirouva Laila Nejazi uutistoimisto AFP:lle.
 
Onko afganistanin luononvaroja alettu jo hyödyntämään? Yhdysvaltojen armeija löysi 2010 Afganistanista suuria mineraali esiintymiä joitten arvo on ihan tähtitieteelinen, ja kenties suurimmat esiintymät mitä yksittäisellä maalla on wikipedian mukaan.
 
Vaikka olisi luonnonvaroja niin niiden käyttöönotto maassa jossa ei ole infrastruktuuria saati toimivaa hallintoa ei ole ihan halpaa lystiä eikä välttämättä siten ole kannattavaa taloudellisesti. Jos niitä sieltä joskus oikeasti louhitaan niin kyllä niitä louhii paikalliset, kyllä se hyöty sieltä sitten yritetään imeä esim. IMF:n kautta esimerkiksi. Vähän vaikea skenaario sekin koska muslimit eivät hyväksy korkoja.
 
Jos nämä terroristit ovat uzbekkeja, ovat todennäköisimmin tulleet Pakistaniin Afganistanin kautta.

Ulkomaat 9.6.2014 klo 0:01 | päivitetty 9.6.2014 klo 7:16
Asemiehet hyökkäsivät pakistanilaiselle lentokentälle
Ainakin 24 ihmistä kuoli hyökkäyksessä. Vielä ei ole tietoa siitä, ketkä ovat hyökkäyksen takana.

Savuja nousee Karachin kaupungin kansainväliseltä lentokentältä varhain 9. kesäkuuta. Kuva: Rehan Khan / EPA
Joukko raskaasti aseistautuneita miehiä hyökkäsi sunnuntaina Pakistanin vilkkaimmin liikennöidylle lentokentälle Karachin kaupungissa.

Hyökkäyksessä menehtyi ainakin 24 ihmistä. Surmansa saaneiden joukossa ovat 10 hyökkääjää, lentokentän työntekijöitä sekä paikallisen lentoyhtiön henkilökuntaa. Kaikki lentokentällä olleet matkustajat ovat tiettävästi turvassa.

Poliiseiksi naamioituneet asemiehet hyökkäsivät lentokentälle, tulittivat ihmisiä automaattiaseillaan ja heittelivät käsikranaatteja. Kentältä kuului myös kaksi räjähdystä, joita arvellaan itsemurhapommeiksi.

Tilanne johti yli viisi tuntia jatkuneeseen tulitaisteluun, kun poliisi ja Pakistanin armeija ottivat yhteen hyökkääjien kanssa. Piiritystilanne on nyt ohi.

Tarkkaan suunniteltu hyökkäys
Sindhin maakunnan pääministeri Qaim Ali Shahin mukaan hyökkäykseen osallistui kymmenen militanttia.

– He olivat hyvin koulutettuja. Heidän suunnitelmansa oli tarkkaan mietitty, Shah sanoi.

Hänen mukaansa hyökkääjien tavoitteena oli tuhota lentokoneita ja rakennuksia, mutta he eivät onnistuneet suunnitelmassaan.

Vielä ei ole tietoa siitä, ketkä olivat hyökkäyksen takana. Puolisotilaallisten joukkojen pääjohtaja Rizwan Akhtar kertoi toimittajille, että hyökkääjät olivat ilmeisesti uzbekistanilaisia.

Viranomaiset yrittävät kuitenkin edelleen selvittää hyökkääjien henkilöllisyyksiä ja kansallisuuksia.

Lähteet:

AFP, AP, Reuters
 
Vaikka olisi luonnonvaroja niin niiden käyttöönotto maassa jossa ei ole infrastruktuuria saati toimivaa hallintoa ei ole ihan halpaa lystiä eikä välttämättä siten ole kannattavaa taloudellisesti. Jos niitä sieltä joskus oikeasti louhitaan niin kyllä niitä louhii paikalliset, kyllä se hyöty sieltä sitten yritetään imeä esim. IMF:n kautta esimerkiksi. Vähän vaikea skenaario sekin koska muslimit eivät hyväksy korkoja.

Kiina on kyllä ollut kovin halukas louhimaan mm. kuparia.

http://www.reuters.com/article/2013/08/26/us-afghanistan-mines-idUSBRE97P0KA20130826

ja muista luonnonvara löydöistä:

http://www.mining.com/1-trillion-motherlode-of-lithium-and-gold-discovered-in-afghanistan/
 
Viimeksi muokattu:
Ulkomaat 5.7.2014 klo 15:48 | päivitetty 5.7.2014 klo 15:48
Talibanit sytyttivät 200 polttoainerekkaa tuleen Afganistanissa - video
Rekkojen kuljettama polttoaine oli tarkoitettu Nato-joukkojen käyttöön. Isku kiristää entisestään vaikeaa tilannetta maan presidentinvaalien alustavien tulosten julkistuksen edellä.
%C3%96ljyrekat+tulessa+afganistanissa.jpg

00:35
Video: Reuters/ Tolo-tv
Talibanin taistelijat Afganistanissa ovat myöhään perjantai-iltana tehneet iskun maan pääkaupunki Kabulin lähellä sijainneeseen varastoalueeseen, jonne oli pysäköity useita polttoainetta kuljettaneita rekkoja. Polttoaine oli tarkoitettu Yhdysvaltain johtamien Nato-joukkojen käyttöön.

Afganistanin sisäministeriön mukaan talibanit polttivat yhteensä noin 200 rekkaa lasteineen. Hyökkääjien käyttämistä sytytyskeinoista on vielä epäselvyyttä, mutta joidenkin paikallisraporttien mukaan he olisivat ampuneet rekkoja raketeilla. Mahdollisista kuolonuhreista ei vielä ole tietoa.

Talibanliikkeen edustajat ovat jo ilmoittaneet julkisesti olevansa hyökkäyksen takana. Yhdysvaltoja ja Afganistanin hallitusta vastaan kapinoiva uskonnollinen liike on vannonut häiritsevänsä kaikin keinoin loppusuoralla olevia presidentinvaaleja. Talibanien edellinen hyökkäys tapahtui torstaina, kun taistelijat ampuivat raketteja Kabulin kansainväliselle lentokentälle ja tuhosivat helikopterin.

Maanantaina odotetaan julkistettavaksi maan presidentinvaalien viimeisen kierroksen alustavat tulokset. Ilmapiiri vaalien ympärillä on jännittynyt, sillä molemmat presidentti Hamid Karzain seuraajaehdokkaista ovat syyttäneet vastaehdokastaan vaalipetoksista.

Lähteet:

Reuters
 
Back
Top