Afganistan

Sellainen huomio vielä että Afganistanin talouden rakennuskupla puhkeaa varmaan nyt kun ulkkikset lähtee. Ei liene vaikeaa arvata että ne sedät jotka ovat käärineet fyffet urakoista suuntaavaat pääasiassa ulkomaille...
 
To avoid a repetition of this history, the Biden administration now has little choice but to scramble for military and diplomatic work-arounds as a result of its own withdrawal policy. Hanging in the balance is not just homeland security against terrorism and the fundamental human rights of millions of Afghans threatened by the Taliban, but America’s own capacity for strategic coherence.

Indeed, it’s difficult to see how Washington will be able to sustain the case that countering Huawei and the Belt and Road Initiative ought to be its foremost national-security priorities in a world where transnational jihadists are once again on the march and millions of refugees are fleeing across international borders. Even with the threat of al-Qaeda and the Islamic State seemingly at an all-time low, in public polling Americans still consistently, on a bipartisan basis, identify countering terrorism as an equal if not greater foreign-policy priority than rivalry with Beijing. If Afghanistan again falls into instability, America’s ambition for great-power competition with China may prove among its many tragic and unnecessary casualties.
 
On siinä sellainenkin näkökanta, että mitä hyötyä siitä kouluttamisesta on maassa, jossa kouluttamista ei arvosteta tai pidetään jopa pahana ja kerettiläisenä?
Tyttölasten lukutaito on jalo ja kannatettava asia, mutta mitä hyötyä siitä on, jos se tyttö joka tapauksessa päätyy 14-vuotiaana pakkoavioliittoon, aviomiehen nyrkin alle ja lapsenteko-koneeksi?
En halua vähätellä asiaa, mutta ne afganistanin ongelmat ovat ihan jossain muualla kuin kouluissa tai terveydenhuollossa, ja niihin ongelmiin ei oikeastaan edes yritetty puuttua millään järkevällä tavalla koska se ei ole käytännössä mahdollista.
On siinä sellainenkin näkökanta, että jos sitä kouluttamista ei ikinä aloiteta, niin silloin se ei pääse alkuun. Ongelmia on paljon muitakin, mutta jos koulutus ja terveydenhuolto jätetään kehittämättä, kun on ongelmia ihan jossain muualla (koska niitä on aina), niin silloin sitä koulutusta ja terveydenhuoltoa ei ikinä aloiteta (koska niitä muita ongelmia on aina).

Nyt olisi ollut mahdollisuus mennä romahtaneeseen valtioon ja oikeasti osoittaa se länsimaisen maailman paremmuus muihin nähden. Kaikella sillä rahalla, mikä tuohon maahan on kaadettu, olisi samalla perustettu riittävästi kouluja, että saadaan kaikki lapset perusopetuksen piiriin. Samalla olisi säädetty koulupakko, jolloin huoltajien olisi ollut pakko laittaa lapset kouluun tai paikallinen sotaherra olisi leikannut iskältä ylimääräistä kudosta pois, koska liittouma on vaatinut määräyksen noudattamista vastineena siitä sotaherran asemapaikasta. Jos ei sotaherraa kiinnosta, niin sitten Navy SEALit lyö säkin päähän ja ampuu niskaan (huumekauppa/veljeily talebanien kanssa/rikokset ihmisyyttä vastaan ovat käypä syy) ja seuraava satraappi pääsee yrittämään sotaherran raskaan tehtävän hoitamista. Sama terveydenhuollon kanssa. Ja vastineeksi niistä kaikista lahjusrahoista, olisi niiltä paikallisilta vallankäyttäjiltä vaadittu myös panostamista perusinfraan. Koska niillehän on maksettu ihan vitusti. Ja 20 vuotta. Olisi siitä rahasta voinut vaatia muutakin vastinetta kuin mitä nyt on nähty. Noilla olisi 20 vuodessa saatu jo 1,5 sukupolvea aivopestyä "meikäläiseen" ajatusmalliin.

Se valitettava fakta on, että noita paikkoja ei muuteta, jos hommaa ei koskaan aloiteta. Se tyttöjen kouluttaminen on kaikkein tehokkain keino muutoksen saavuttamiseen ja siksi nuo paskastanilaiset kiihkoilijat sitä vastustavatkin. Mitä enemmän tyttöjä kouluttaa, sitä todennäköisemmin lapsi jää henkiin, jolloin niitä tarvitsee tehdä vähemmän, eli väkiluku tippuu. Myös perheiden elintaso nousee, koska naisten tulot nousevat ja ne käyttävät rahat perheen hyvinvointiin, kun taas mies käyttäisi kohonneet ansionsa omaan huvitteluunsa. Samalla avioitumisikä nousee, jolloin se syntyvyys tippuu sitäkin kautta. Eikä pidä unohtaa esimerkin voimaa, eli tytöt oppivat äidistään, että nainenkin voi tehdä juttuja ja pojat oppivat, että nainenkin saa tehdä juttuja.

Nyt se lopputulos on ollut koko ajan nähtävissä. Jenkit ja länsivallat pumppaavat rahaa Afganistaniin ja sen hallinnolle. Hallinto kertoo, että "EVERY OK! SEND US MORE MONEY!" ja jenkit kertoo, että "Vitusti pommeja pudotettiin vuoristoon ja nyt on kaikki voitettu, ihan kuin Vietnamissakin!" Perus-afganistanilaiset toivovat, että ensimmäisen kerran 1970-luvun lopun jälkeen jonkinlainen normaaliarki palaisi. Siksi ne kannattavat kysyttäessä aina sitä, joka kulloinkin näyttää olevan voitolla. Kunhan siellä kukkulan huipulla on sitten se yksi voittaja, niin kertoo säännöt, joita voi noudattaa. Jos nyt "hallitus" ja talebanit antavat molemmat omia ohjeitaan ja molemmat rankaisevat ankarasti niiden noudattamisesta, niin ei se kovin herkkua ole olla puun ja kuoren välissä.
 
Mulla sellainen kutina että Afganistan sössittiin ja käteen ei jäänyt mitään....pakolaisia saadaan lisää, se ilmeisesti tavoite.
 
Sellainen huomio vielä että Afganistanin talouden rakennuskupla puhkeaa varmaan nyt kun ulkkikset lähtee. Ei liene vaikeaa arvata että ne sedät jotka ovat käärineet fyffet urakoista suuntaavaat pääasiassa ulkomaille...

Uskon että suurin osa on nostanut jo kytkintä- matkan järjestäminen matkustusasiakirjoineen A-maasta johonkin turvalliseen paikkaan tahi eurooppaan vie aikaa ja rahaa, etenkin jälkimmäistä. Lisäksi henkilöt jotka työskentelivät jo aiemmin länsimaalaisten kanssa olivat uhattuina myös turvallisilla alueilla, kuten pohjoisessa- tällä hetkellähän Taleban kolkuttelee jo Mazar-i-sharifin portteja.
 
Jäsen @EK PAALUTTAA mielestäni jykevästi omatkin käsitykseni. Asiaa joka sana.

Mutta ehkäpä tässä taas pitää ymmärtää, että lavalla pressun alla hiljaa! Kun ei olla oltu Afganistanissa. :cool: Siviilit eivät ymmärrä näitä asioita. Tosin ne inhoittavat siviilitkin ovat kohtu lukutaitoisia ja ymmärryskin pelaa helteistä huolimatta tai juuri helteiden ansiosta.

Nämä demokratian vientisodat on kyllä jo niin nähty. Keksisivät jotain uutta ja varmasti keksivätkin. Pääasiana säilynee vakaasti se, ettei vientikohteelta kysytä mitään. Yleisölle voidaan myydä mikä tahansa missio, parin viikon propagandaiskulla se hoituu.

Sota ei vaan saatana ole mikään fantsu vientituote, jos kysyttäisiin edes kerran vientikohteelta.
 
Mulla sellainen kutina että Afganistan sössittiin ja käteen ei jäänyt mitään....pakolaisia saadaan lisää, se ilmeisesti tavoite.
Tavoitteina oli
- saada klienttivaltio jolla
* tarvittaessa luoda painetta ympärys valtioihin (Iran, Pakistan, Kiina, Venäjän keski-Aasian liittolaisvaltiot)
*Varmistaa pääsy harvinaisten metallien tuottaja markkinoille
- pumpata veronmaksajien rahaa lobbarien ase/logistiikateollisuuden firmoille
- näyttää maailmalle ja omalle kansalle että jenkeille ei vittuilla seuraamuksitta
...
...
- demokratia humanitaariset syyt yms. lässynlää

Poikasena luin Thukydideen peloponnesolaissotien historian, ja sieltä ammentaen yksi yhteinen tekijä Ateenan ja kaikkien muiden sortuvien imperiumin välillä on sotilaallinen ylisitoutuminen. Yhdysvalloilla tämä ylisitoutuminen on terrorisminvastainen sota, ja sillä on sama nolo loppu kuin tällä Afganistanin operaatiolla:confused:
 
Nämä demokratian vientisodat on kyllä jo niin nähty. Sota ei vaan saatana ole mikään fantsu vientituote, jos kysyttäisiin edes kerran vientikohteelta.
Näinhän se on. Toisaalta, Afganistanissa kysyttiin vientituotteen vastaanottajalta, joka siis oli maan vähemmistön edustajat. Miksei annettu heidän teurastaa toisiaan sisällissodan keinoilla ja sillä tavalla selvittää kuka tulee johtoon. Eikös tällainen demokraattinen voima ole meillä lännessäkin vallalla.

Vaihtoehtona voisi sitten olla sellainen, ettei edes kysytä kohdemaan mielipidettä, vaan kansanteurastajia lähdetään tuhoamaan sellaisella "maailmanpoliisin" otteella. Oltaisiin lännessä mietitty raamit sille miten valtioissa pitää ihmisiä kohdella ja jos kohtuullisuus ei onnistu maan omalla toiminnalla, niin länsivallat tulevat paikalle ja kukistavat talibanijohdon tyyppiset häiriköt.

Olishan tässä mielenkiintoisia ratkaisun tasoja Afganistanillekin. Tosiasia kuitenkin on se, että siellä maltillinen vähemmistö nyt saa väistyä ja maasta tulee talibanivaltio.
.
 
Kiina on tulossa tilalle.

Ylemmän uutisen lähteenä käytetty tätä, mutta en päässyt loggausmuurien ohi helposti. Sen voi silti lukea harmaana sieltä alta.
 
Ei pidä unohtaa Bush Jr:n hönkäisyä: olet joko meidän puolellamme tai meitä vastaan. Hönkäisyn aikoina ei sen enempää Rus kuin Irankaan uskaltanut paljon volahdella....

No sen aikaisen Afganistanin "opposition" pohjoisen liiton suurimmat tukijat oli Iran ja osin venäjä. Ja Bushin ystävät Saudit olivat Talibanin merkittävin rahallinen tukijat.

Veikkaan että Iranissa on naurettu räkäisesti kun ensimmäinen ilmaisku Talibaneja kohtaan suoritettiin.
 
Iran ja Taliban olivat sodan partaalla 90-luvulla. Ne partaveikot ei tosiaan olleet bestiksiä.
 
Tosiasia kuitenkin on se, että siellä maltillinen vähemmistö nyt saa väistyä ja maasta tulee talibanivaltio.
Vastaolettamus:
Ulkomaisen sotavoiman poistuttua maasta, Afganistan palaa matalan tason sisällissotaan, jonka osapuolet jakautuvat karkeasti ottaen kansallisuuksien ja heimojen mukaan. Saatamme nähdä myös voimaryhmien erottautumisen Taliban liikkeestä eli eräänlaisen Pashtun sisällissodan lisänä siihen kähinöintiin jota käydään Uzbekki, Tadjikki, Turkmen ja Nuriikki militioiden kanssa.
 
Kiina on tulossa tilalle.
Nyt on sitten Kiinan vuoro yrittää. Sittenpähän on kaikki suurvallat ottaneet turpiin. Tosin heitähän ei vaivaa länsimaiset moraalirajoitteet, joten...
 
Vastaolettamus:
Ulkomaisen sotavoiman poistuttua maasta, Afganistan palaa matalan tason sisällissotaan, jonka osapuolet jakautuvat karkeasti ottaen kansallisuuksien ja heimojen mukaan. Saatamme nähdä myös voimaryhmien erottautumisen Taliban liikkeestä eli eräänlaisen Pashtun sisällissodan lisänä siihen kähinöintiin jota käydään Uzbekki, Tadjikki, Turkmen ja Nuriikki militioiden kanssa.
Eli käytännössä palataan normaaliin. Tuotahan se on ollut about tuhat vuotta.
 
Nyt on sitten Kiinan vuoro yrittää. Sittenpähän on kaikki suurvallat ottaneet turpiin. Tosin heitähän ei vaivaa länsimaiset moraalirajoitteet, joten...
Kiinalla on tosiaan kokemusta etnisistä "toiminnoista".
Noh, kunhan alueelle tulee totaalinen viestintäsulku niin tietää että Kiina siellä häärää...
 
Muistaakseni joku ansiokkaasti tiesi tällä sivustolla A-maan öljyvarat ja mineraalit. Eipä ihme jos Kiinalaisia himottaa luonnon varojen (varastaminen) hyödyntäminen.
 
Back
Top