Airsoft-toiminta Suomessa

Yritin etsiskellä aihetta, en löytänyt. Löysin kuitenkin tällaisen videon, joka pistää hieman hymyilyttämään:


Lieköhän suomessa yhtä innokasta harrastajapohjaa? Pikkuskideilläkin on supertaktiset kamat tuolla rapakon takana.. mutta ne eivät ole se pointti, vaan toiminnan harjoittelu (mielellään oikein). Skidelitä ei välttämättä onnistu, mutta reserviläisille siitä voisi olla jotain hyötyä.

Harjoitteevatko ressuporukat missään airsoft-romuilla, vai onko hommassa ihan omat harrastajapiirinsä, jotka tekevät mitä tekevät?
 
Last edited by a moderator:
Onhan noita MPK:n kursseja järjestetty rakennetulla alueella taistelusta, jossa on simuloitu sisäänmenoja airsoft-aseilla.
 
http://www.milsimfinland.net/

Kaikenlaista toisistaan aika erillistä toimintaa on.
Olen itse ryynännyt kaatosateessa kenttätoimintaa rakastavan majurin kanssa, muitakin upseereja oli.
Se on hauskaa, erona on lähinnä paukkeen puute, lyhyemmät ametit ja se, ettei pikku kuulanpirut läpäise pusikkoa. Ampumahaavan sijasta tulee mustelma.
 
Mielenkiintoiseksihan tämä toiminta tulee juridisesta näkökulmasta. Suomen (YYA-aikaisen) lainsäädännön mukaanhan sotilaallista koulutusta saa antaa vain Puolustusvoimat. Airsoft-touhuissa kyse on kuitenkin varsin taisteluteknisestä toiminnasta jota sotilaalliseksikin voisi kutsua... Siitä vaan poliisi ottaamaan kiinni pikkupoikia ja vähän vanhempiakin kun harjoittelevat AKE:tusta ja ryhmän toimintaa ilmapyssyillä...
 
Käsittääkseni ko. toiminta on enemmänkin varusteiden keräilyä ja maastokuvioiden sävyjen vertailua kuin treenaamista. Mikä sitten on sotilaskoulutusta, yleisurheilukentällä keihään viskominen, miekkailu, suunnistus, itsepuolustuslajien harjoittajien tuliasetreenit- ja kurssit, yksityisen turvayhtiön kohteen- ja henkilösuojauskurssit itsensä kipeäksi maksaneilla jotka luulevat saavansa töitä henkivartijoina jne. Voisin kuvitella että sotilaallisen koulutuksen antamisen määritelmä on vähän kiinni että kenelle sitä annetaan. Ei ole mitään ongelmaa kun IBA tai vastaava vetäää kurssejaan Suomessa vartijoille mutta jos sama kurssisisältö annettaisiin afgaanipakolaisille niin niskakarvat nousisivat pystyyn varmasti monella.

Yhdysvalloissa on muuten varsin laaja ja toimiva yksityinen sektori joka kouluttaa (ulkomaalaisiakin) sotilaitakin varsinkin Afganistanin keikoille. Aivan järkevääkin koska harvemmin sellaisista rauhanmaista kuten Suomi löytyy taistelukokemuksella varustettuja kouluttajia. Myöskin PV ostaa erikoisemmille miehille ulkomailta koulutusta eikä nyt puhuta mistään teknisen vimpaimen käyttöönottokoulutuksesta.
 
Eikös sotilaallinen koulutus ole määritelty laissa niin, että se tapahtuu PV:n välineillä?
Eli omilla leikkipyssyillä saa sohia niin kuin sielu sietää. En muista tarkkaan, ja juuri nyt on muuatakin tekemistä kuin finlexin selailu..

Juuri sitä mietinkin, että onko harrastus "kato, mulla on haitekimpi taktikal ko sulla" -harrastus vai "Do diin, harjotellaanpas pihapiirin haltuunotto" -harrastus. Taitaapa olla melkomoinen sekametelisoppa.
 
Tässä yksi ressuhenkinen airsoft-harjoitus: Vastaisku

Viime kesänä ja syksynä järkättiin Uudenmaan alueella jopa kaksi (santis ja upinniemi) mpk-kurssia, joissa käytettiin airsoft-aseita. Toinen käsitteli jääkäritoimintaa ja toinen sissitoimintaa. Kumpikin oli joukkuetason treenejä. Näiden lisäksi on ollut rannikkojääkäritoimintaa aiemmin.

Ainakin pääkaupunkiseudulla toimivalla ampumareserviläisseuralla on ollut yksi SPOL-tyyppinen harjoitus, jonka aikana käytössä oli kokonainen kerrostalo huoneistoineen :heart:

Kannattaa kirjautua tuonne milsimfinlandiin, siellä on se reserviläishenkinen airsoft-sakki. Sen porukan järjestämät harjoitukset ovat kaukana tuosta videon esittämästä "Ville 15-v" -pelailusta. Porukassa on ikähaitari 20....50-v ja mukana on useita samaa hommaa työkseen tekeviä. Uskon että jatkossa airsoftia nähdään yhä useammalla mpk-kurssilla. Varusteiden hinnat tulevat jatkuvasti alas ja mikäli ressun kaapista löytyy kaikki "perusvarusteet" niin aseistuksen ja suojalasit saa jo muutamilla satasilla. Tuossa porukassa ei myöskään katsota onko varusteet just niin kuin hylkeillä afganistanissa, tärkeintä on se oikea tunnelma (siis että tilanne ns. päällä) ja pitkäkestoisempi toiminta. Nuo harjoitukset kestävät lähes aina vähintään 24 tuntia nonstoppina, joten siellä tarvitaan osaamista huoltamisesta ja ukkojen johtamisesta. Noita "harjoituksia" johtaa pelinjohto, joten kyse ei ole vapaasti rynnimisesti pitkin metsiä. Alueetkin ovat lähiön metsiä suurempia, näissä harjoituksissa tontit mitataan sadoissa hehtaareissa.
 
Nytpä ehdin lukemaan lakia:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070556

Annettu Helsingissä 11 päivänä toukokuuta 2007
Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta

2 §
Sotilaallinen koulutus ja sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus
Sotilaallisella koulutuksella tarkoitetaan tässä laissa puolustusvoimien aseilla, ampumatarvikkeilla tai räjähteillä tapahtuvaa sotilaallisten taitojen sekä joukon yhteistoiminnan kehittämistä sodassa tai muissa aseellisissa selkkauksissa toimimista varten.

Sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella tarkoitetaan tässä laissa muuta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta.

17 §
Sotilaallisen koulutuksen antaminen
Puolustusvoimat voi antaa sotilaallista koulutusta vapaaehtoisille 18 vuotta täyttäneille henkilöille järjestämällä harjoituksia tai hankkimalla palveluja Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä siten kuin siitä erikseen sovitaan. Perusyksikköä suurempien joukkokokonaisuuksien sotilaallinen koulutus, joukkojen operaatioihin valmentaminen ja taisteluammuntojen järjestäminen kuuluu kuitenkin yksinomaan puolustusvoimille. Perusyksiköllä tarkoitetaan enintään komppanian vahvuista joukkoa.

Vapaaehtoisen sotilaallisen koulutuksen on tapahduttava puolustusvoimien käytössä olevilla harjoitusalueilla.

Tarkempia säännöksiä sotilaallisen koulutuksen käytännön järjestämisestä voidaan antaa puolustusministeriön asetuksella.

20 §
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämä sotilaallinen koulutus ja sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus
Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää puolustusvoimien tilaamaa sotilaallista koulutusta. Koulutus, jossa käytetään puolustusvoimien aseita, ampumatarvikkeita tai räjähteitä, on järjestettävä puolustusvoimien henkilökunnan johdolla ja noudattamalla voimassa olevia puolustusvoimien ohjesääntöjä, varomääräyksiä ja muita pysyväismääräyksiä.

Lisäksi Maanpuolustuskoulutusyhdistys voi antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta yli 18-vuotiaille.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys voi jäsenjärjestöjensä kanssa sopia muun koulutuksen järjestämisestä.
 
En tiedä tulkitsenko oikein, mutta esim. airsodft-aseiden avulla sotilaallisen toiminnan harjoittelu olisi tuota sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Äkkiä silmään ei pistänyt ehdotonta kieltoa sen harjoittamiseen.

Löysinpähän sen kiellon:

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1995/19950578

Laki rikoslain muuttamisesta
4 §
Laiton sotilaallinen toiminta
Joka laittomasti perustaa, organisoi tai varustaa sotilaallisesti järjestäytyneen yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin, toimii sellaisessa yhteenliittymässä johtavassa asemassa, taloudellisesti tai muutoin merkittävällä tavalla tukee sitä tai siinä toimeenpanee tai antaa sotilaallista koulutusta, on tuomittava laittomasta sotilaallisesta toiminnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

----

Äkkiä tulkittuna siis airsoft on sotilaallisen toiminnan harjoitteluun ihan laillista, kunhan tarkoituksena ei ole vaikuttaa "valtiollisiin asioihin"
 
4 §
Laiton sotilaallinen toiminta:
Joka laittomasti perustaa, organisoi tai varustaa sotilaallisesti järjestäytyneen yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin,.....
---------------no se ei onnistu pectus -pastilleja sylkevillä aseilla. Oma pistoolini ampuu kyllä läpi limutölkistä, mutta silti... :-D

.... toimii sellaisessa yhteenliittymässä johtavassa asemassa, taloudellisesti tai muutoin merkittävällä tavalla tukee sitä tai siinä toimeenpanee
---------------------------------viittaa edelliseen, ei aihetta toimenpiteisiin.

tai antaa sotilaallista koulutusta
----------------ohhoh, no nyt kyllä joudun linnaan. Ja etenkin muut! Katsokaas, onko kunnon sotahommaa vai finnikloppien lipunryöstöä :-D
 
Last edited by a moderator:
Ohho, tuota voisi jo sanoa organisoiduksi :D

Mutta tuskin tarkoituksena oli vaikuttaa valtiollisiin asioihin, eikä sellaiseen vaikuttamiseen pyrkivässä järjestössä antaa sotilaskoulutusta. Ja eihän meidän lait ruotsissa päde.
 
Zero The Hero kirjoitti:
Mielenkiintoiseksihan tämä toiminta tulee juridisesta näkökulmasta. Suomen (YYA-aikaisen) lainsäädännön mukaanhan sotilaallista koulutusta saa antaa vain Puolustusvoimat. Airsoft-touhuissa kyse on kuitenkin varsin taisteluteknisestä toiminnasta jota sotilaalliseksikin voisi kutsua... Siitä vaan poliisi ottaamaan kiinni pikkupoikia ja vähän vanhempiakin kun harjoittelevat AKE:tusta ja ryhmän toimintaa ilmapyssyillä...

Entäs nämä alle 18-vuotiaat lapsisotilaat? Kohta on Stefan hilut kintussa Haagissa. Suomi nosti inttiin menon alaikärajaakin vuodella ja MPK:n kursseilla ei saa alaikäisille jakaa aseita eikä kokardillisia lakkeja eikä takkeja joiden hihassa on Suomen lippu. EI ole valtiovalta puuttunut moiseen lapsisotilaiden koulutukseen. Vaadin rangaistuksia.
 
Onko se suomalainen RK95 rynkky tullut suomeen air-soft mallina ?
 
Olen nähnyt kurinalaisiakin kloppeja, jotka olisivat lyhyellä ruutiasekoulutuksella suorastaan pelottavia solttuja. Ne on vielä nykyään niin isojakin. No eipä tule intissä vaikeata.
 
Hej Hejsan, tulihan se rynkky, mutta se ei ole ihan paras vaikka on kaunein. Paras on Real Swordin AK. Taittoperäisenä se on sama joka on erikoisjoukoillamme ollut. Osat tulevat osin samasta kiinalaistehtaasta kuin rynkky. Ei niitä erota millään aidosta aukaisematta , kuten ei Beretta -pyssyänikään. Minulla on erittäin suuria vaikeuksia sojotella niillä tai olla sojoteltavana, koska ruutirynkyn turvakoulutus on niin luissa. :)
 
Onpas RK-klooni kallis.. jostain syystä ei näytä "oikealta" minun silmään. Liekkö niin kuuskakkoseen tottunut..

http://www.milgear.fi/kauppa/rk95-gk99-blowback-metallinen-p-2184.html
 
Touhottaja kirjoitti:
Yritin etsiskellä aihetta, en löytänyt. Löysin kuitenkin tällaisen videon, joka pistää hieman hymyilyttämään:


Lieköhän suomessa yhtä innokasta harrastajapohjaa? Pikkuskideilläkin on supertaktiset kamat tuolla rapakon takana.. mutta ne eivät ole se pointti, vaan toiminnan harjoittelu (mielellään oikein). Skidelitä ei välttämättä onnistu, mutta reserviläisille siitä voisi olla jotain hyötyä.

Harjoitteevatko ressuporukat missään airsoft-romuilla, vai onko hommassa ihan omat harrastajapiirinsä, jotka tekevät mitä tekevät?

Tsekkaas tää video Suomesta. Ei tässäkään noissa harjoitteissa mennä ihan vielä täysin oppikirjan mukaan, mutta yritystä on jo todella paljon. Enemmän tässä tehdään hommia tosissaan kuin mpk:n makkaranpaiston jatkokurssilla.

 
Last edited by a moderator:
Joku toiminta-ampuja näyttää harjoitelleen tänään lippaan vaihtoa airsoft Glockilla. Miksi ei, ne kun käsittääkseni on kooltaan ja painoltaan 1:1 tai ainakin lähellä oikeita. Sopisiko G&G GK99 käsittelyharjoituksiin ja vastaaviin?

En ole hankkimassa mutta mietinpähän huvikseen. Ties vaikka joku tuota hyödyntääkin harjoittelussaan.
 
Sopisiko G&G GK99 käsittelyharjoituksiin ja vastaaviin?
Olen kerran kyseistä vehjettä käyttänyt ja omistaja sanoi että kannattaa varoa lippaan "kynsiä", koska eivät kestä samanlailla kun oikeat. Kaksi lipasta hajotin muutamassa tunnissa, vaikka yritin varoa. Muuten ase vaikutti kutakuinkin aidolta rk95:lta, ehkä hiukan muoviselta...
 
Lippaat istuvat myös liian tiukasti ja vaativat enemmän voimaa kiinnittämiseen. Latauskahva on heikko eikä liiku kuin lyhyen matkan (koska sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi). Optiikoiden kiinnitys ei onnistu kiinnitysreikien välin väärän mitoituksen vuoksi.
Mutta teoriassa niillä kyllä voisi harjoitella valmiusasentoja, jos niihin lisää hiukan lisäpainoja. Muistaakseni tuo on reilut puoli kiloa kevyempi kuin oikea RK 95.

Lisäksi esim. TRA:n harjoittelu kyllä kävisi tuolla.
 
Back
Top