Amerikan vastaisuus ja muita lääketieteellisiä poikkeavuuksia

Minuteman

Eversti
Maailmassa on monia asioita joita pieni ihminen ei voi ymmärtää. Yksi sellainen käsityskykyni ulottumattomissa oleva asia on se hysteerinen Yhdysvaltoja kohti heitetyn paskan määrä lehtiuutisten kommenttiriveillä kun Venäjä tai jokin sen kätyreistä syyllistyy johonkin arveluttavaan tai moraalittomaan. Kun lukee Ukrainassa tapahtuneen malesialaiskoneen alasampumisesta kertovien uutisten lukijakommentteja niin väkisinkin joutuu miettimään minkälaista porukkaa tuolla kaduilla kulkee ilman valvontaa.

Eipä silti, ilmiöhän on yhtä vanha kuin Yhdysvallat; Julistautuessaan itsenäiseksi tämä brittien kolonia rikkoi vallitsevan maailmanjärjestyksen ja kirjaamalla perustuslakiinsa ultraradikaalit periaatteet ihmisten yhdenvertaisuudesta se näytti keskisormea Euroopan feodaalisille siirtomaavalloille. Olihan täysin ennenkuulumatonta että aatelisto tiputettiin samalle tasolle moukkamaisen rahvaan kanssa esimerkiksi oikeuden edessä, mon Dieu! Eihän tämmöinen voi toimia vaan USA sortuu omaan mahdottomuuteensa alta aikayksikön, ojentaisitteko nuuskarasiaa tänne päin, s’il vos plait.

Historia antaa USA -vihaajille loppumattomasti materiaalia kun asioita irroitetaan historiallisesta viitekehyksestään, niistä karsitaan pouis kaikki positiivinen ja lopuksi ymmärretään asiat tahallaan väärin niin että kaikki kääntyy päälaelleen. Hyvä esimerkki eräästä vastenmielisestä yleismaailmallisesta ilmiöstä joka nykyään on pistetty yksinomaan USA:n piikkiin on orjuus. Kukaan ei vaan muista semmoisia pikku juttuja kuin että orjuus on ikiaikainen osa ihmiskunnan - pohjoismaidenkin - historiaa ja että esimerkiksi arabit harjoittivat afrikkalaisten orjien kauppaa 800 vuotta ennen yhdysvaltalaisia ja 200 vuotta heidän jälkeensä. Että Yhdysvallat oli ensimmäisten valtioiden joukossa kieltämässä orjuuden. Tai että yhdysvaltalaiset kävivät jopa sotaa keskenään orjakysymyksestä.

Orjista puheenollen: Kuinka moni tunnistaa käsitteen barbareskivaltio? Välimeri oli 1400 -luvulta alkaen Pohjois-Afrikkaan majoittuneiden reconquistan Espanjasta karkoittamien maurien temmellyskenttää ja Välimeren pohjoisranta oli helisemässä merirosvousta ja orjien kaappaamista harrastavien berberien kanssa. Tämä saatiin loppumaan vasta 1800-luvun alkupuolella USA:n aloitteesta.

Tilanteessa on jotenkin tuttu klangi: Englanti ja Ranska maksoivat barbareskivaltioille suojelurahaa siitä että niiden laivat saivat purjehtia rauhassa. Toisaalta ne myös käänsivät katseensa muualle kun merirosvot laajensivat orjienkaappaus- ja ryöstöreviiriään jopa Islantiin asti. Yhdysvaltalaislaivat olivat alunperin Ranskan suoleluksessa mutta kun Ranska irtisanoi sopimuksen ja pari jenkkilaivaa kaapattiin, USA lähetti laivasto-osaston tekemään merirosvoista selvää. Ensimmäiseni barbareskisodan 1801-1805 taisteluista lauletaan edelleen merijalkaväen lauluissa. Samasta sodasta periytyy myös kutsumanimi leatherneck; Merijalkaväen lakissa oli niskassa nahkainen viiltosuoja sekä päälaella koristeommel merkkinä takilasta kannelle ampuville tarkka-ampujille. Sama koriste taitaa löytyä edelleen USMC:n paraativormun lakista.

Yhdysvaltojen politiikassa on läpi historian vaikuttanut enemmän tai vähemmän voimakkaana isolaatio-oppi jonka kiteytti doktriiniksi Yhdysvaltojen viides presidentti James Monroe vuonna 1823 julkaisemassaan pamfletissa. Alun perin Monroen opin idea "Amerikka amerikkalaisille" oli tarkoitettu vastustamaan Euroopan monarkioiden suunnitelmia palauttaa uuden maailman koloniat alamaisikseen. Myöhemmin tämä suuntaus on muuttunut ajatukseksi että Yhdysvaltojen tulisi pysytellä kansainvälisten konfliktien ulkopuolella ja keskittyä oman maan asioihin. Ajattelutavan vaikutukset näkyvät nyky-Yhdysvalloissakin haluttomuutena puuttua maailman kriiseihin ennen kuin kriisi on eskaloitunut kestämättömäksi.

Yhdysvallat on muuten ollut suuren osan historiastaan hyvin pasifistinen maa. 1800-luvun lopun ja 1900 -luvun alun eurooppalaisesta militarismista ei ole samalta ajalta merkkejä jos tarkastelee Yhdysvaltoja. Päinvastoin, Yhdysvalloissa kauhisteltiin ja paheksuttiin Eurooppalaista militarismia ja sotakiihkoa. Euroopan ajauduttua ensimmäiseen maailmansotaan ja ympärysvaltojen ollessa hätää kärsimässä Yhdysvalloille alkoi olla kummasti kavereita. Yhdysvalloilla taas ei ollut mitään hinkua työntää lusikkaansa eurooppalaisten soppaan. Mielipde kuitenkin muttui kun saksalaisten sukellusveneiden Atlantilla tekemissä upotuksissa tuli amerikkalaisuhreja.

Kuvaavaa euro-amerikkalaisille suhteille on, että jo pari vuotta sodan päättymisen jälkeen ranskalaispolitikot ilmoittivat pitävänsä saksalaisia jenkkejä parempina kumppaneina.

1900 -luvun suurin aivopieru pärähti ilmoille 11.12. 1941 Berliinissä kun Saksa julisti voimansa tunnossa Pearl Harbourin jälkitunnelmissa sodan Yhdysvalloille. Yhdysvallat oli tuhonnut 1920-luvulla lähes tulkoon kaiken ensimmäisestä maailmansodasta kotiutuneen sotilaskalustonsa eikä sen sotilaallinen kapasiteetti ollut vuonna 1941 syvimmän rauhan vallitessa mitenkään kummoinen, mikä sai politikot sekä Tokiossa että Berliinissä kuvittelemaan että Yhdysvallat oli pasifistinen voimaton jättiläinen. Sotilaat ymmärsivät kyllä asian todellisen laidan, mm. amiraali Yamamoton sanotaan todenneen sodan hävityksi kuullessaan Pearl Harbourista palaavilta lentäjiltään ettei Yhdysvaltalaisia lentotukialuksia upotettu.

Ja jälleen kerran ei tarvittu kuin muutama vuosi toisen maailmansodan päättymisestä niin Pariisissa alettiin kiukutella Yhdysvalloille.

Kylmän sodan jälkeen Yhdysvallat patosi Neuvosto-imperiumin laajenemista ja olemassaolollaan tuki aivan varmasti Suomenkin säilymistä länsimaisena demokratiana. Asiat voisivat olla toisinkin ja meidän osamme voisi aivan hyvin olla sama kuin Ukrainan tai Valko-Venäjän tai vieläkin huonompi. Tästähän vanhat kommunistit ovat ikuisesti katkeria Yhdysvalloille.

Eli yhteenvetona: USA on pelastanut eurooppalaiset kaksi kertaa itseltään ja ainakin kerran Kremliltä. Saksan typeryys pakotti Yhdysvallat mukaan molempiin maailmansotiin, mutta molemmissa tapauksissa politiikoilla oli täysi työ vakuuttaa amerikkalaiset sotaan menon tärkeydestä. Roosevelt ja Churchil edustivat täysin vastakkaisia poliittisia näkemyksiä ja USA:ssa moni olisi halunnut osallistua sotaan Saksan liittolaisena. USA on tukenut Eurooppaa taloudellisesti, ottanut vastaan satoja tuhansia eurooppalaispakolaisia aina kun kakka on lyönyt täällä tuulettimeen. USA on tukenut Euroopan kehitystä tieteissä ja teknologiassa, avannut huippuyliopistonsa koko maailman opiskelijoille ja tutkijoille. Yhdysvallat on johtanut ja johtaa edelleen tieteellistä tutkimusta ja tuottaa jatkuvalla syötöllä koko maailmaa hyödyttäviä innovaatioita ja keksintöjä. Yhdysvallat on tukenut ja tukee edelleen merkittävin ponnistuksin rauhan ja demokratian syntyä sellaisille alueille jotka ovat kärsineet ja kärsivät anarkiasta ja väkivallasta. Yhdysvallat tukee aktiivisesti ihmisoikeudet ja hyvän elämän takaavien instituutioiden syntyä ja voimistumista kaikkialla maailmassa. Yhdysvallat on maailman suurin kehitysyhteistyön rahoittaja. Silti Yhdysvaltoja vihataan patologisesti. Miksi?

Ilmeisesti Yhdysvallat on liian menestynyt. Yhdysvallat on kuin aatelisperheen sivuun sysätty hyljeksitty äpärälapsi josta on kaikkien ikäväksi yllätykseksi kasvanut vastoin ennakko-odotuksia rikkaampi, vahvempi ja vaikutusvaltaisempi kuin vanhempansa. Yhdysvallat on kaikkea sitä mitä me haluaisimme olla mutta mihin emme yllä.

Siksi me eurooppaliset projisoimme kuvitellussa moraalisessa ylemmyydessämme Yhdysvaltoihin kaikki pelkomme, ahdistuksemme, valta- ja väkivaltafantasiamme. Haluamme että Yhdysvallat olisi oikeutus kaikkeen siihen julmuuteen, kyynisyyteen, moraalittomuuteen ja väkivaltaan johon itse haluamme syyllistyä tai johon joku “paha poika” syyllistyy. Maailmasta ei löydy mitään niin perverssiä sadistista julmuutta etteikö meillä suomessakin löytyisi sille hyväksyjiä ja ymmärtäjiä jollottamaan tunnuslauluaan mutkuusakin, mutkuusakin, mutkuusakin.

Minkähänlainen maailma olisi jos Yhdysvallat olisi 2. maailmasodan jälkeen antanut muun maailman hoitaa omat ongelmansa? Saddam Husseinin kaasuttelisi Kurdistaniassa. Muamar Gaddafikin taitaa nykyään olla lupsakka vähän höpsähtänyt ukkeli jonka pervoja harrastuksia ymmärretään. Serbit pitäisivät pippaloita bosnialaisten haudoilla ja kävisivä porukalla kiksauttamassa bordelleissa muslimityttöjä. Arabit olisivat saaneet hoitaa Hitlerin lopullisen ratkaisun loppuun Välimeren itäpäässä kenenkään puuttumatta asiaan. Suomen väkiluku olisi yli kymmenen miljoonaa joista 75% venäläisiä. Intian valtamerellä purjehtiminen ilman mukana seilaavaa tulivoimaa olisi itsemurha. Punalippu liehuisi Gibralttarin niemellä. Ja niin edelleen.

Palatakseni alkuun. En millään pysty keksimään mitään muuta syytä kuin vakavan persoonallisuushäiriön niiden ihmisten olemassaololle jotka asettavat komentotalouden ja totalitaristisen umpimilitaristisen kaikkia ihmisoikeuksia vastaan rikkovan diktatuurin demokratian, vapauden ja luovuttamattomien ihmis- ja kansalaisoikeuksien edelle. Tällaisissa ihmisissä on pakko olla sisällä jotain pahasti rikki.

Ehkä se on väkivallan viehätys ja halu päästä itse käyttämään valtaa pikkunatsina kokardi otsassa. Halu päästä kyykyttämään, nöyryyttämään, mahtailemaan, pahoinpitelemään, raiskaamaan ja murhaamaan ilman pelkoa jälkiseurauksista. Keskitysleirin vartijoilla ja kidutuskammoitten kuulustelijoilla ei ole koskaan rekrytointivaikeuksia.

Mene ja tiedä. Ainakin noiden USA-vastaisten kommenttien kirjoitusasu viittaa usein tyyppin jonka älykkyysosamäärä on jossain kengännumeron suuruusluokassa. Ja kumma kyllä jokainen suuriääninen USA-vihaaja on valmis riemusta kiljuen pakkaamaan laukkunsa jos mahdollisuus muuttaa länteen kultaa vuolemaan tarjoutuisi.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt menee kyllä ylistyslauluksi, 2. MS jälkeinen sotilaallis industriaalinen kompleksi on ajanut yhdysvallat kauas monroen opeista. 2. ms ansiosta yhdysvaltojen talous oli kuin steroideilla pumpattu karhu ja kun 70-luvulla carterin aikaan talous alkoi "laantua" eli normalisoitumaan, ei jenkit diganneetkaan vaan Reagan tuli "pelastamaan" ja yhdysvaltojen laina karkasi käsistä jotta mahdollistettiin se sama teollisuuden ja talouden aste mikä on epänormaalilla tasolla 2. ms takia. Yhdysvallat on käytännössä ollut jatkuvassa sotatilassa 2 MS jälkeen. Ja kun ainoa työkalu on jumalaton armeija (vasara) alkaa kaikki maailman ongelmatkin näyttää nauloilta.

That being said. Pidän silti yhdysvaltojen kulttuurista ja muutenkin symppaan enemmän jenkkejä kuin venäläisiä, mutta mikään puhdas pulmunen yhdysvallat ei ole. Suurvalta kuten venäjäkin. Ja mehän tiedämme että suurvalta politiikkaa ei ole sitä puhtoisinta politiikkaa. Pahoittelen mahdollisia kirjoitusvirheitä/kielioppi virheitä, en jaksa korjata.
 
Tällaisissa ihmisissä on pakko olla sisällä jotain pahasti rikki.

Ehkä se on väkivallan viehätys ja halu päästä itse käyttämään valtaa pikkunatsina kokardi otsassa. Halu päästä kyykyttämään, nöyryyttämään, mahtailemaan, pahoinpitelemään, raiskaamaan ja murhaamaan ilman pelkoa jälkiseurauksista. Keskitysleirin vartijoilla ja kidutuskammoitten kuulustelijoilla ei ole koskaan rekrytointivaikeuksia.

Mene ja tiedä. Ainakin noiden YYA-vastaisten kommenttien kirjoitusasu viittaa usein tyyppin jonka älykkyysosamäärä on jossain kengännumeron suuruusluokassa. Ja kumma kyllä jokainen suuriääninen Neuvostoliiton-vihaaja on valmis riemusta kiljuen pakkaamaan laukkunsa jos mahdollisuus muuttaa länteen kultaa vuolemaan tarjoutuisi.

Vaihda pari sanaa niin tuo kirjoitus on suoraan 70- tai 80-luvun suomesta!

En hyväksynyt neuvostopsykiatriaa hiipivine skitsofrenioineen (oireeana mm. poliittinen aktivoituminen ja epäluottamus yhteiskuntaa kohtaan). En tule myöskään hyväksymään mitään sen läntistäkään vastinetta. Suomalaisilla psykiatreilla sentään oli selkärankaa lopettaa yhteistyö neuvostoliittolaisten kolleegoidensa kanssa kun tieto väärinkäytöksistä levisi suomalaisissa lääkäripiireissä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Political_abuse_of_psychiatry_in_the_Soviet_Union

Neukkulainen psykiatria on kyllä karmaiseva esimerkki siitä mitä tapahtuu kun laitetaan lääketiede politiikan palvelukseen!
 
Viimeksi muokattu:
Jenkit toki auttoivat meitä salatusti ja epäsuorasti kylmän sodan aikana, mutta suurin apu ettemme ole hävinneet russifikaation alle tuli 1900-luvulla Saksasta. Ruotsalaiset saivat isolla kädellä apua Jenkkilästä, mikä olisi kelvannut meillekin ja kelpaa edelleenkin. Jos joskus osoittautuu, että esim. operaatio Gladio kattoi Suomenkin olisin valmis nostamaan hattua rapakon taakse enemmänkin.

Kaiken kaikkiaan Suomi on joutunut aina raapimaan uhkien alla hyvin pienillä resursseilla.
 
Jos nyt suomalaisia katsotaan ja siten, että unohdamme hetkeksi tämän foorumin pikku pikku piirin, niin:

melkoinen osa suomalaisista kokee ns. suuret tekijät epäluotettavina. Siihen nippuun pääsee sitten ihan sillä, että on suuri ja mahtava, riippumatta ideologioista tai synneistä. Minusta tuo epäluulo suuria orgaaneja kohtaan on varsin tervettä.

Kun tuossa yllä koetettiin vertuutella jopa mielenterveyttä niiden osalta, jotka epäilevät Usan käyteaineita ja tavoitteita, niin yleensä on niin, että ympäristön keskiarvo määrittää yksilön mielenterveyttä. Yleensä jos huomaa olevansa yksin oikeassa ja pääsääntöisesti 5 miljoonaa väärässä, niin kehotan kyllä lämpimästi tarkastelemaan asioita lähinnä peliliä hyväksikäyttäen. Mistä juuri minun päähäni kosahtaa tieto ja ymmärrys ja nuo "muut" ovat niin tyhmiä, että eipä uskoisi.

Ei Usa muutu enkelinsiivillä leuhottavaksi toimijaksi sillä, että Kiina ja Venäjä ovat vielä pahempia. Usan toimet esim. vakoilun saralla ovat viime aikoina nousseet framille. Suomalainen keskustelu aiheesta on ollut lähinnä säälittävää. Aihe on vaiettu todella tehokkaasti. Usaa tuskin kiinnostaa esim. Suomen tosisuuret sotilassalaisuudet, mutta innovaatiot, kauppa ja teollisuus sitäkin enemmän. Ompa ihan vitun pyyteetön ja kiva kaveri: nussii chi chi kavereitaan holeen niin että tukka ei kohteella päässä pysy ja sitten vielä joku aloittaa itkun, että miksi suomalaiset suhtautuvat suuriin tekijöihin varauksella. Kokeilkaa nyt vähän otsaanne.
 
Jenkit toki auttoivat meitä salatusti ja epäsuorasti kylmän sodan aikana, mutta suurin apu ettemme ole hävinneet russifikaation alle tuli 1900-luvulla Saksasta. Ruotsalaiset saivat isolla kädellä apua Jenkkilästä, mikä olisi kelvannut meillekin ja kelpaa edelleenkin. Jos joskus osoittautuu, että esim. operaatio Gladio kattoi Suomenkin olisin valmis nostamaan hattua rapakon taakse enemmänkin.

Kaiken kaikkiaan Suomi on joutunut aina raapimaan uhkien alla hyvin pienillä resursseilla.

Unohtakaa nyt vittu jo nuo sadan vuoden takaiset ihmeet ja sankariteot...katsokaa, mitä se suuri ystävä rapakon takana tekee kavereilleen koko ajan today, tänään, reality-maailmassa. Nussii silmään jokaista niin ettei sitä todeksi voi uskoa. Ettekö tosiaan ole lukeneet, mitä Usa tekee ja on tehnyt "ystävilleen" jo vuosia? Usa auttaa meitä, jos se on sen etu, muuten se tyytyy keräämään kaupalliset ja muut edut kaikin eri keinoin talteen. Maailma on tällainen.
 
Unohtakaa nyt vittu jo nuo sadan vuoden takaiset ihmeet ja sankariteot...katsokaa, mitä se suuri ystävä rapakon takana tekee kavereilleen koko ajan today, tänään, reality-maailmassa. Nussii silmään jokaista niin ettei sitä todeksi voi uskoa. Ettekö tosiaan ole lukeneet, mitä Usa tekee ja on tehnyt "ystävilleen" jo vuosia? Usa auttaa meitä, jos se on sen etu, muuten se tyytyy keräämään kaupalliset ja muut edut kaikin eri keinoin talteen. Maailma on tällainen.

Ootko kännissä vai etkö vittu osaa lukea? Tuossahan nimenomaan esitin vastaväitteen alkuperäiselle väitteelle, että Suomi olisi erityisesti ja suoraan hyötynyt USA:n avusta 1900-luvulla. Sanoin, että jenkkilän apua olisi voinut tulla huomattavasti enemmän kylmän sodan aikana ja nytkään sitä ei paljon tule. Osoitin kritiikkiä Yhdysvaltojen suuntaan, onko tässä joku ongelma? Olisiko tämä pitänyt kirjoittaa enemmän kulmakarvat yhteenkasvaneina, perseseksiä ja anglismejä viljellen? Sanoin myös, että olemme joutuneet tulemaan toimeen pienillä resursseilla, eli luottamaan monesti vain itseemme.

Meidän ongelma on se, että alueemme on ainoastaan meidän ja Venäjän mielenkiinnon kohde. Intressimme eivät ole kuitenkaan yhtenevät. Tämän ongelman kanssa saamme tapella varmasti pitkään.
 
Usa on vakoillut kaikkia, ihan niin kuin jokainen järkevä valtio on tehnyt. Jos me emme ole tehneet, emme ole olleet kovinhuonoissa aikeissa realistisia. Vakoilun keinoista löytyy sitten monelle erilaisia keinoja ja välineitä käytettäväksi varallisuuden, terpeen ja resurssien mukaan.

Olen monessa asiassa samaa mieltä Minutemanin kanssa, mutta tuo kirjoitus on sanalla sanoen huono, eikä lainkaan sitä hyvää tasoa jota olen tottunut lukemaan häneltä.
Valtioiden hyvät ja huonot teot vain ovat usein näkökulmakysymyksiä. Meidän pitää katsoa omasta näkövinkkelistämme.
Oma näkökantani on, ettei ihmisten ajatuksia pidä rajoittaa, vaan sallia erilaiset mielipiteet, jopa ne omasta mielestä väärät. Se on vapaan yhteiskunna merkki. Tämä ei ole aina onnistunut meillä, eikä Yhdysvalloissa.
 
Oma näkökantani on, ettei ihmisten ajatuksia pidä rajoittaa, vaan sallia erilaiset mielipiteet, jopa ne omasta mielestä väärät. Se on vapaan yhteiskunna merkki. Tämä ei ole aina onnistunut meillä, eikä Yhdysvalloissa.

Ajatuksenvapaus on kuitenkin toteutunut parhaiten juurikin länsimaissa, joiksi USA:n ja Suomen luen. Kaikki muut yhteiskuntamallien kokeilut tai pitkäikäisemmätkin noudattamiset ovat juuri tuolta osin olleet huonoja ja katastrofaalisen huonoja.

Ei ole sattumaa, että länsimaat johtavat maailmaa kaikilla mahdollisilla mittareilla. Kaikki muut valtiot, joissa rosvouksen ja sortamisen taso nousee länsimaiden tasolta ovat enemmän tai vähemmän kehitysmaita - ja sellaisina tulevat pysymäänkin.
 
USA on suurvalta ja suurvaltojen tapaan sillä on taipumus vastenmieliseen päällepäsmäröintiin. Jos jotain halutaan tehdä, se myös tehdään mistään välittämättä. USA on demokraattinen länsimaa minkä takia se on miellyttävämpi vaihtoehto kuin Venäjä, mutta sekä USA:n historiassa että nykyisyydessä on niin vastenmielisiä tempauksia, että varsinaista ihailua sitä kohtaan on vaikea tuntea. Suurvallat ajavat aina ensisijaisesti omaa etuaan. Tätä ei pidä tulkita liian kyynisesti, uskon USA:n kyllä pyrkivän lähtökohtaisesti toimimaan "oikein". Mutta ylevät periaatteet lentävät ikkunasta heti jos oma etu vaatii muuta.
 
USA on suurvalta ja suurvaltojen tapaan sillä on taipumus vastenmieliseen päällepäsmäröintiin. Jos jotain halutaan tehdä, se myös tehdään mistään välittämättä. USA on demokraattinen länsimaa minkä takia se on miellyttävämpi vaihtoehto kuin Venäjä,.

Kuvitelkaa Venäjä tai jokin islamistinen valtio USA:n tilalle ainoaksi supervallaksi, joka kurmoottaisi pienempiään mennen tullen. Järkyttävää jo pelkkänä ajatuksenakin.

USA on kuitenkin demokratia, olkoonkin osa toimista ja päätöksistä huonoja. Todennäköisesti sen salaisuus on juurikin siinä demokraattisuudessa. Kaikki muut yhteiskuntamallit ovat kaatuneet omaan mahdottomuuteensa.
 
Jenkit toki auttoivat meitä salatusti ja epäsuorasti kylmän sodan aikana, mutta suurin apu ettemme ole hävinneet russifikaation alle tuli 1900-luvulla Saksasta. Ruotsalaiset saivat isolla kädellä apua Jenkkilästä, mikä olisi kelvannut meillekin ja kelpaa edelleenkin. Jos joskus osoittautuu, että esim. operaatio Gladio kattoi Suomenkin olisin valmis nostamaan hattua rapakon taakse enemmänkin.

Kaiken kaikkiaan Suomi on joutunut aina raapimaan uhkien alla hyvin pienillä resursseilla.

Oli täysin Suomen oma häpeä, että Neuvostoliittoa pelättiin niin paljon, ettei Marshall-apu kelvannut! Meillekin kyllä tarjottiin, mutta suomalaiset päättäjät kieltäytyivät.

Edit: Mitä Operaatio Gladioon tulee, niin suomalaisillahan oli jo organisaatio valmiina asekätkennän pohjalta. Eiköhän Suomessakin ollut yhteyshenkilöitä, olimme vieläpä Neuvostoliiton syleilyssä eturintamassa. Täällä tosin ei esiintynyt rauhanaikaista toimintaa, mutta olisiko sekin ollut aivan harkittua? Ei haluttu ärsyttää neuvostoliittoa suotta, mutta tarvittaessa yöperho olisi kuitenkin koteloitunut.
 
Viimeksi muokattu:
Ajatuksenvapaus on kuitenkin toteutunut parhaiten juurikin länsimaissa, joiksi USA:n ja Suomen luen. Kaikki muut yhteiskuntamallien kokeilut tai pitkäikäisemmätkin noudattamiset ovat juuri tuolta osin olleet huonoja ja katastrofaalisen huonoja.

Ei ole sattumaa, että länsimaat johtavat maailmaa kaikilla mahdollisilla mittareilla. Kaikki muut valtiot, joissa rosvouksen ja sortamisen taso nousee länsimaiden tasolta ovat enemmän tai vähemmän kehitysmaita - ja sellaisina tulevat pysymäänkin.

Ehdottomasti samaa mieltä.
Ajatuksenvapaudessa on vain sellainen vika, ettei sekään ole täydellinen malli, vaan tuottaa joskus sutta ja sekundaa.
Silti se on paras mahdollinen malli ja siksi meidän kannattaa hengailla sen kannattajien seurassa, eikä diktatuurin kannattajien, kuten Venäjän seurassa. Toki meidän pitää käydä kauppaa Venäjän kanssa, mutta kaverit etsitään muualta.
 
Oli täysin Suomen oma häpeä, että Neuvostoliittoa pelättiin niin paljon, ettei Marshall-apu kelvannut! Meillekin kyllä tarjottiin, mutta suomalaiset päättäjät kieltäytyivät.

Edit: Mitä Operaatio Gladioon tulee, niin suomalaisillahan oli jo organisaatio valmiina asekätkennän pohjalta. Eiköhän Suomessakin ollut yhteyshenkilöitä, olimme vieläpä Neuvostoliiton syleilyssä eturintamassa. Täällä tosin ei esiintynyt rauhanaikaista toimintaa, mutta olisiko sekin ollut aivan harkittua? Ei haluttu ärsyttää neuvostoliittoa suotta, mutta tarvittaessa yöperho olisi kuitenkin koteloitunut.
Totta marshall-apua tarjottiin ja Suomi kieltäytyi. Ilmeisesti NL oli jopa erikseen kieltänyt Suomea vastaanottamasta tukea. Yhdysvallat ei olisi voinut varmaankaan samaan aikaan taata Suomen turvallisuutta, mikä olisi käytännössä pitänyt tulla mukana. Tässä ehkä taas näkyy mikä tärkeys Suomella silloin oli lännelle. Länsiliittoumalla ei ollut sodan jälkeen resursseja palauttaa Puolaan demokraattista hallintoa, joten Suomellakin oli varmaan hyvä syy olettaa, että ainakaan sotilaallista apua ei olisi tullut Marshalla avun mukana. Suomettumisen aikaa ja vaaran vuosia on ainakin itselle hieman hankalaa kuutioida. Haastellista arvioida mitä olisi seurannut esimerkiksi Marshall-avun vastaanottamisesta, mutta toisaalta suomettuminen oli häpeällistä aikaa.

Samalla tavalla voisi esittää toiseen suuntaan, että lännellä ei ollut uskallusta taata Suomen turvallisuutta.

edit: Siltikin Neuvostoliitto/Venäjä on syyllinen 100%:iin suomalaisten kohtaamista vaikeuksista 1900-luvulla.

Tällä editillä varmaan tilattiin taas Baikal luennoimaan anaaliseksistä.
 
Totta marshall-apua tarjottiin ja Suomi kieltäytyi. Ilmeisesti NL oli jopa erikseen kieltänyt Suomea vastaanottamasta tukea. Yhdysvallat ei olisi voinut varmaankaan samaan aikaan taata Suomen turvallisuutta, mikä olisi käytännössä pitänyt tulla mukana. Tässä ehkä taas näkyy mikä tärkeys Suomella silloin oli lännelle. Länsiliittoumalla ei ollut sodan jälkeen resursseja palauttaa Puolaan demokraattista hallintoa, joten Suomellakin oli varmaan hyvä syy olettaa, että ainakaan sotilaallista apua ei olisi tullut Marshalla avun mukana. Suomettumisen aikaa ja vaaran vuosia on ainakin itselle hieman hankalaa kuutioida. Haastellista arvioida mitä olisi seurannut esimerkiksi Marshall-avun vastaanottamisesta, mutta toisaalta suomettuminen oli häpeällistä aikaa.

Samalla tavalla voisi esittää toiseen suuntaan, että lännellä ei ollut uskallusta taata Suomen turvallisuutta.

edit: Siltikin Neuvostoliitto/Venäjä on syyllinen 100%:iin suomalaisten kohtaamista vaikeuksista 1900-luvulla.

Tällä editillä varmaan tilattiin taas Baikal luennoimaan anaaliseksistä.

Jaa, että olisi pitänyt lähettää vielä kymmenen divisioonaa dollarien päälle... Sanonko mitä? :mad: Jos oli päätetty, ettei haluta aloittaa uutta sotaa, niin ehkä turvatakuita ei kannattanut antaa? Ehkä Suomi ei kuitenkaan ole miljoonien amerikkalaissotilaiden arvoinen? Ei Yhdysvallat asettanut Suomea muuta huonompaan asemaan tarjotessaan Marshall-apua, eikä voi olettaa, että joku laittaisi itsensä 100 prosenttisesti likoon meidän puolesta hyvää hyvyyttään.

Edit: Avun vastaanottamisen vaikutuksista on hankalampi sanoa, mutta luulisin Suomen taloudellisen toipumisen olleen vielä voimakkaampi kuin se oli. Tarjoukseksi jääneen Marshall-avun lisäksi Yhdysvalloista tuli kuitenkin myös konkreettista tukea, mm. vaalitukea demareille, tiedustelukalustoa ja tiedustelutietojakin, joista kylläkin voi väittää käydyn kauppaa, kun tietoa liikkui kuitenkin puolin ja toisin.
 
Viimeksi muokattu:
No voi hellanlettas.
Tästä puuttuu vaan "The Star-Spangled Banner" soiminen taustalla.
Voisin yrittää vastata jotain fiksua, mutta ...

(a) Viesti kuuluisi kuuroille korville niille joille se olisi tarkoitettu.
(b) Niillä joilla "älykkyysosamäärä on jossain kengännumeron suuruusluokassa" ei ole mitään tarvetta kuunnella vastaväitteitä ruusunpunaisten lasien takaa katsovan henkilön ininälle.

Toki USA on hieno maa, josta löytyy paljon positiivista. Sen arvoa ei kuitenkaan mitata sillä, mitä se on tehnyt X määrä vuosia sitten.

p.s. 136
 
Yhdysvalloissa oikeus kuitenkin yleensä voittaa ainakin siinä mielessä, että edellisten hallintojen väärinkäytökset tulevat yleensä julkisiksi ja niistä voi vapaasti keskustella. Rangaistusta kaikki pahantekijät eivät sielläkään aina saa, mutta totuus kyllä yleensä tulee lopulta julki.
 
Yhdysvalloissa oikeus kuitenkin yleensä voittaa ainakin siinä mielessä, että edellisten hallintojen väärinkäytökset tulevat yleensä julkisiksi ja niistä voi vapaasti keskustella. Rangaistusta kaikki pahantekijät eivät sielläkään aina saa, mutta totuus kyllä yleensä tulee lopulta julki.

Jep, niin se vaan tuli lähtö Busheille, Clintonille ja Obamankin vallalla on rajansa. Toista se on Venäjällä, eikä se vallan vaihtuminen Suomessakaan aivan niin vakaalla pohjalla ole ollut.

Mielenkiintoista nähdä, miten Putin junailee valtakautensa (2 + 2 toimikauden) jatkon. Aikaa tosin on vielä 4 + 6 vuotta, mutta sen jälkeen pitäisi keksiä jotakin. Itse veikkaan, että Putin julistautuu sitä ennen keisariksi. Vaalikausihan junailtiin juuri ennen Putinin kolmatta valintaa 4->6 vuodeksi eli hän sai heti ikäänkuin 4 vuotta bonusta.
 
Back
Top