Amerikkalaisen sotataidon suurin ongelma on paradoksaalisesti heidän sotilasteknologinen ylivertaisuutensa. Yhdysvaltain sotavoimat ovat 1950-luvulta lähtien olleet aina lähtökohtaisesti vastustajiaan teknisesti edellä, minkä vuoksi taktiikoita ja strategioita ei ole tarvinnut hioa mirnaansa. Kuuluisa AirLand battle -doktriinikin syntyi siinä harvinaisessa tilanteessa, jossa amerikkalaiset sotavoimat olivat Keski-Euroopassa määrällisesti alivoimaisia hyökkääviä neuvostojoukkoja vastaan. Useimmissa konflikteissa, kuten esimerkiksi vuoden 1991 Persianlahden sodassa, amerikkalaiset joukot olivat sekä määrällisesti, laadullisesti, että teknillisesti vastustajiaan parempia.
Liittouman joukot olivat kylläkin määrällisesti nimenomaan alivoimaisia kun tarkastellaan Persianlahden sotaa Irakia vastaan. Määrällisesti irakilaisilla oli enemmän joukkoja ennen sotatoimien alkua
(saddam uhosi vuodattavansa jenkkien veren hiekka-aavikolle "mother of all battles")
Eikö liittouman joukkojen sotataito ollutkaan siis korkeammalla tasolla kuin irakilaisilla? Miksi olet sitä mieltä että sotataidollisesta näkökulmasta jenkit eivät olleet vahvoilla?
Nimenomaan tuossa Persianlahden sodassa Amerikkalainen sotataito murskasi irakilaiset. Jenkit kärsivät tuskin ollenkaan miestappioita (mitättömän pienet tappiot) kun taas vihollisella pyyhittiin lattiaa. Kysessä oli melko lailla katastrofitappio irakilaisille.
Kuten muinainen Sun tzu opastaa sodankäynnistä. :
"sodan tavoite on voitto, eikä siis pitkittyneet operaatiot"(sodankäynnin taito s.82-83)
"Voittoisa armeija saavuttaa voittonsa jo ennen kuin se sitoutuu taisteluun, häviämään tuomittu armeija taistelee vain toivoen voittoa" (sodankäynnin taito s.94-95)