Ampumakoulutus kriisin ensivaiheessa

Isäni oli sodassa 'vain' VI Armeijakunnan 15. AutoK:n keittiömies. Sotapäiväkirjan mukaan ainoa aseellinen tappio komppanialle aiheutui oman vartiomiehen vahingonlaukauksesta. Luoti lävisti majoitusalueella kuorma-auton oven ja tappoi hytissä istuneen autonkuljettajan.
Sukuni historiaa tutkiessani luin Kansa taisteli -lehdet vuosikertaan -69 saakka melko putkeen. Vahingonlaukaukset ynnä muu omien tulesta aiheutunut tappio nousee sieltäkin esiin selkeästi.
Eli sota on kauheaa ja ratsuväki raakaa, se ikään kuin kuuluu koko pakettiin, vaikkei sitä pidetäkään esillä.

Tulee mieleen keskustelu takavuosilta. Kaverille oli uusi ajatus esittämäni seikka, että voitokaskin taistelu voi tuottaa paljon omia tappioita. Ja kuitenkin armeijan käynyt. :confused:
Että onko moni sitten pohtinut ff:ää kovin syvällisesti...
 
Sukuni historiaa tutkiessani luin Kansa taisteli -lehdet vuosikertaan -69 saakka melko putkeen. Vahingonlaukaukset ynnä muu omien tulesta aiheutunut tappio nousee sieltäkin esiin selkeästi.
Eli sota on kauheaa ja ratsuväki raakaa, se ikään kuin kuuluu koko pakettiin, vaikkei sitä pidetäkään esillä.

Tulee mieleen keskustelu takavuosilta. Kaverille oli uusi ajatus esittämäni seikka, että voitokaskin taistelu voi tuottaa paljon omia tappioita. Ja kuitenkin armeijan käynyt. :confused:
Että onko moni sitten pohtinut ff:ää kovin syvällisesti...

Tuosta tulee mieleen Aleuttien Kiskan maihinnousu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cottage

32 kaatunutta, 50 haavoittunutta ja 130 muuten vammautunutta....ja ei ensimmäistäkään vastapuolta....tai no...

The Japanese, however, had secretly abandoned the island two weeks prior, and so the Allied landings were unopposed. Despite this, after over two days in thick fog and in a confused state of affairs, U.S. and Canadian forces mistook each other for the enemy.
 
Nyt kun on puhetta noista omien tuottamista tappioista, niin onko tietoa kuinka paljon venäläiset ammuskelivat toisiaan johtuen meikäläisten sissi touhuista talvi- ja jatkosodan aikana?
 
Kannattaa muistaa noista vahingon laukauksitta se missä ammutaan.

Mikä on arvaus jos teidän/meidän harjoituksissa sattuu vahingonlaukaus, joka vaatii hoitoa?

Siten kun se on lehdissä ja televisiossa niin tuskin pv ainakaan toivottaa porukan tulemaan uudestaan alueelle avosylin.
Eikä varmaan RESUL:kään riemastu tästä näkyvyydestä mediassa.Muutama vuosi siten sattui kimmoke, luoti vallista/maalista taivaalle.
Sattui vain radalla olemaan upseereita.
Seurauksena kuullusta äänestä ampumapaikka 2 vuotta käyttö kiellossa.

(luoti ei siis aiheuttanut mitään oikeaa vaaraa vaan lensi vain ääntäen taivalla)

PS.
Jossain kirjassa oli noista vahingon laukauksitta, joita sodassa on sattunut.
Nämä olivat kuolemaan johtaneitta joita oli käsitelty oikeudessa.
Monta oli, joissa oli asetta puhdistettu teltassa.
Ja monessa tapauksessa kyse oli pistooli.

Antaa vähän näkökantaa asiaan pistooli jokamiehen aseeksi.
 
Minäkin lainasin ja luin tuon Ottovillen mainitseman kirjan, vaan en muista nimeä.

Muistaakseni suurin osa omista tappioista oli mallia "En tiennyt että se oli ladattu!" Tähdättiin kaveria leikillään ja laukaistiin ja bang. Puhdistettiin tyhjäksi luultua asetta ja bang. Sitten oli kännissä soheltamista. Ihan oikeita henkirikoksiakin toki oli, murhia ja tappoja, viinan kanssa ja ilman.
 
Mikään ase ei ole turvallinen osaamattoman käsissä, leikkipyssysstäkin voi irrota pieniä osia mihin voi simppeli kaveri voi hölmöyden hetkellään tukehtua. :p Pistooli on alttiimpi lyhyen piippunsa takia kääntymään väärään suuntaan kuin kivääri, mutta tämän jälkeen kaikki aseet on seuraavassa tasa-arvoisia. Yleisin syy on puutteellinen/olematon/laiminlyöty käsittelykulttuuri ja asenne aseeseen & sen käytön vastuuseen. "Assumption is mother of all fuck ups" eli oletin aseen olevan tyhjä enkä tarkastanut pesää, oletin sen olevan riistaeläin/oikea riistaeläin, oletin ettei taustalla ole ketään, oletin ettei se luoti läpäise sitä yms. Viimeeksi eilen ollessani kyttäämässä kauriita ruokinnalta jossa käy myös valkohäntäpeuroja valon riittämän viime minuuteilla tuli katokselle eläin joka oli 99% uroskauris eikä valkohäntäpeura mutta häntä josta voi eroittaa varmasti jäi puunrungon taakse piiloon. Olin ennalta päättänyt että häntä pitää nähdä koska se ainoa 100% tapa erottaa ne vaikka ovatkin eri kokoisia niin hyvin saman näköisiä. Köhin, naksuttelin yms saadakseni sen vaihtamaan asentoa muttei häipymään niin eläin vain käänteli päätään muttei siirtynyt. Noin 5-10minuutin pelailun jälkeen totesin että enää on epäeettistä ampua koska vain tumma hahmo edes optiikassa. Miksi en ampunut? Koska yhdessäkään aseessa en ole nähnyt "Undo"-painiketta. Olisin voinut saada saaliiksi hienon pukin, mutta huonoimmillaan olisin yksin pimeässä jahdannut haavoittunutta laittomasti ammuttua eläintä (ei siis lupaa valkohäntäpeuralle). Tämä mielestäni käypä käytännön esimerkki miten tulee suhtautua vastuuseen joka liipasimen puristamiseen liittyy ja pätee niin siviili- kuin sotilasmaailmaankin. Kalusto pitää tuntea, homma pitää tuntea ja asiat miettiä mahdollisimman valmiiksi että tosipaikan tullen ei tarvitse kuin toteuttaa jo tehdyt päätöset. Minähän en eilen ase kädessä päättänyt oikeastaan mitään, päätös oli tehty aiemmin ja häntäpää vain pysyi piilossa näyttämättä puuttuuko sieltä huiskahäntä joka olisi ollut lupa "fire @ will". :)
 
Tämä mielestäni käypä käytännön esimerkki miten tulee suhtautua vastuuseen joka liipasimen puristamiseen liittyy ja pätee niin siviili- kuin sotilasmaailmaankin. Kalusto pitää tuntea, homma pitää tuntea ja asiat miettiä mahdollisimman valmiiksi että tosipaikan tullen ei tarvitse kuin toteuttaa jo tehdyt päätöset. Minähän en eilen ase kädessä päättänyt oikeastaan mitään, päätös oli tehty aiemmin ja häntäpää vain pysyi piilossa näyttämättä puuttuuko sieltä huiskahäntä joka olisi ollut lupa "fire @ will". :)

Rules of Engagement. Joillekkin ne on sisällä, joillekkin ne on pitää kertoa.
 
Back
Top