APRS ..yms. radioamatööritoimintaa

Tohon Juhani Putkisen Uuden Suomen kolumniin voisin sanoa.... paljon jäi pois mutta Viroa kehuttiin.

Suomessa on siviileillä kyläradio 70 mHz taajuudella, ja yhteysharjoituksia joka viikonloppu ympäri Suomen. Aktiivinen LA-harrastajien porukka. Maailman neljänneksi tihein Mestahtic LoRa-verkko tekstiviestien lähettämiseen radioteitse. Noin 6500 radioamatööriä. Elikeinoelämällä tuhansia ja taas tuhansia vhf/uhf radioita. Toistimia ja DMR-radioita ym. Puollustusvoimilla ehkä parhaimmat SDR-radio verrattuna mihinkää muuhun armeijaan. https://www.uusiteknologia.fi/2024/11/05/bittium-aloittaa-sdr-softaradioiden-sarjatoimitukset/

Ja tietoturvasta... esim. multa löytyy VHF/UHF DMR käsikapula jossa AES256 salaus. Sen purkaminen on miltei mahdotonta.
 
Viimeksi muokattu:
Nää radioasiat on siitä mielenkiintoisia, että tuntuu mahdollisuuksia olevan vaikka miten, kun toisaalla kuvataan kännyverkkojen kaatuvan.
Se on hyvä tietää.
Samanaikaisesti radioasiat on aihe, jossa tekninen selittäminen ei lähennä kuulijaa, vaan etäännyttää. Kun radioiden käyttö on nyt varautumisen myötä esillä, niin hyvin harvaa kiinnostaa tarkemmin koodit, lyhenteet, numerot ja muut herzit. Se minkä nopeasti voi 'pystymetsäläinen' ymmärtää, on laite-tyyppi, soveltuva käyttötarkoitus (kuuluvuus-etäisyys) ja sopivuus reserviläisen sotilaskäyttöön vai ei. Sotilaskäyttö kiinnostaa sen takia kun jo tiedetään, että erikoisjoukot jossain jo toimineet ihan PMR kapuloillakin vaikka kyse ei millään tavoin ole militääri-tavarasta.

Että mihinkä tältä pohjalta kiinnostuneen kansalaisen kannattaa keskittyä, jotta oppi tulee nopeasti, on kevyt ymmärtää ja on suoraan itse asiaan ilman kaikkien radioaaltojen opettelua?

Näistä herää kysymyksiä:
Suomessa on siviileillä kyläradio 70 mHz taajuudella, ja yhteysharjoituksia joka viikonloppu ympäri Suomen. Aktiivinen LA-harrastajien porukka.
Onko tuo siis se mikä kaupan hyllyllä on LA/CB radio? Eipä ihme jos kysyttävää on kun terminologiakin on moninaista; kyläradio, lällärit, LA-harrastajat, CB radio (citizen band). Missä ne kyläradiopiirit ovat? Täällä Etelä-Suomessa n 100 km rannikosta alueella en ole kuullut kenenkään puhuvan LA/CB puhelimista sen jälkeen kun kännykät tuli. Tuntuu lähinnä kuolleelta harrasteelta. Pitäis mielestäni kaivaa uudelleen esiin.

Maailman neljänneksi tihein Mestahtic LoRa-verkko tekstiviestien lähettämiseen radioteitse.
Onko tämäkin joku omanlaisensa "muu järjestelmä" ?

Noin 6500 radioamatööriä.
Ymmärrän että tämä joukko on ihan omansa ja käyttävät kiinteitä laitteita ja tosiaan pystyvät kommunikoimaan puolen maapallon alueella.

Elikeinoelämällä tuhansia ja taas tuhansia vhf/uhf radioita.
Tämä ilmeisesti tarkoittaa metsästysradioita ja meri-vhf ja muuta suht samoilla aalloilla olevaa taajuutta? Onko kaikki lupavapaata ja siksi kansalaisen saatavilla.

Toistimia ja DMR-radioita ym.
Mikä on DMR ? Tarvitseeko reserviläinen/kansalainen tietää tästä tai jopa käyttää?


Puollustusvoimilla ehkä parhaimmat SDR-radio verrattuna mihinkää muuhun armeijaan. https://www.uusiteknologia.fi/2024/11/05/bittium-aloittaa-sdr-softaradioiden-sarjatoimitukset/
Sotaväki on sotaväki ja heillä varmaan on paremmat laitteet kuin tavan kansalaisella.

Ja tietoturvasta... esim. multa löytyy VHF/UHF DMR käsikapula jossa AES256 salaus. Sen purkaminen on miltei mahdotonta.
Mulla on Wouxhun VHF käsikapula, ihan paketista ulos ja käyttöön. Ei varmaankaan ihmeempiä salauksia.
Miten tämä eroaa sun laitteesta ja pitäisikö tätä jotenkin säätää paremmaksi?


Mun pointti on se, että koko radioviesti ja -laitekeskustelu on tullut vahvasti esille viimeisen parin vuoden aikana.
Näitä keskusteluja lukee ummikot, joilla ei ole mitään käsitystä radiopuhelimista, mutta joille on tullut selväksi, että jollain pelillä olisi erittäin tarpeellista harjoitella. Olisi hyvä jos meidän keskustelumme täällä voisi toimia oppaana ja suositella jotain helposti saatavaa lupavapaata järjestelmää, minkä jokainen voi hankkia itselleen ja läheisilleen harjoitteluun ja kaiken pahan varalle.
Se, että jollain yhteisesti ajatellulla radiolaitteella harjoittelee myös ressupiireissä on edelleen myös hyvä asia.

Jos mä heitän tähän väittämän, että VHF radiopuhelin on ykkönen aika moneen asiaan ja harjoitteluun ja toisena LA/CB on hyvä pidempien matkojen yhteyksiin, niin mitä sanotte siihen ?

.
 
Tulin ostaneeksi yli 10 vuotta sitten jonkun modeemin tietokoneen ja HF -radion väliin. Ja jonkun ohjelmankin latasin ja yritin käyttää. En saanut koskaan pelaamaan. Mulla on mielestäni nekin rojut tallessa. Ja joku toistinasemakin, mutta ei osaamista enää sitäkään vähää mitä pienenä. Yritin saada apuja silloin noiden käyttökuntoon laitossa. Jotain yrittivätkin, mutta jossain vaiheessa mulla loppuu itsetunto avun ruinaamiseen. Noilla systeemeillä pitäis olla erittäin hyvä käyttöönottotuki. Muuten jää muutaman neron kikkailuksi.
Vieläköhän jostain sais virtaa mennä kurssille?
 
RAUHANTEKIJÄLLE vastauksia:

Kyläradio on RHA68 taajuuden radio. Hirvimiehet käytti kyseisen taajuuden käsikapuloita. 2023 Traficom anto siihen lisää kanavia ja sallittiin 25w tukiasemakoneet. Osa kanavista rajoitettu 5 watille. https://www.epk.fi/kylaradiotoiminta-mahdollistaa-viestinnan-kriisitilanteissa/

Mestahtic on avoimen lähdekoodin hajautettu verkko. Vapaaehtoiste harrastajien ylläpitämä verkko jonka kautta voit lähettää kännykällä tekstiviestejä radioaallolla https://www.meshabout.fi/. Samassa taajuus järjestelmässä on esimerkiksi veden mittaus. https://www.digita.fi/etusivu/palve...ut/vesihuolto/omavesi-palvelu-kiinteistoille/ Kuuluvuuskartta https://www.digita.fi/iotn-kartta/

Elinkeinoelämän vhf/uhf laitteilla tarkoitan esim. kauppoja. Puuilo, Tokmanni, Prisma ym aika monessa isommassa yrityksessä on Traficomilta varattu oma tajuus. Se taajuus on sitten ohjelmoitu heidän VHF tai UHF radioihin.

DMR on digitaalinen VHF/UHF radio (toimii myös analogisena ja radioamaatöörit saa vain käyttää). Yksinkertaistettuna. Sun käsiradio menee hotspotin tai toistimen kautta nettiin ja pystyt sillä juttelemaan koko maapallolle. Sulla on siihen oma kansainvälinen dmrid. Voit esim Espanjan lomamatkalla jutella sillä kapulalla minulle. Eikä muut kuule. Siinä on myös erillaisia ryhmiä, esim. koko suomi, eteläpohjanmaa ja radiokerhon oma. Tässä linkki mistä pystyy kuuntelemaan tietokoneella maiden pääryhmiä. Esim sunnuntaisin klo 19 aikaan on Suomen DMR-rinkula, jossa harrastajat ilmottavat tunnuksen rinkulan pitäjälle (rinkulaan osallistujia yleensä yli sata). https://hose.brandmeister.network/?subscribe=24462

Toistin on taas keskusantenni joka välittää kauemmas radiosignaaliasi. Normi 5 watin kasikoneella yhteys on joku 10 km. Ja kun otat toistimen käyttöön, niin voit sillä olla yhteydessä satoja kilometrejä. Tossa linkki toistinasemista Suomessa https://automatic.sral.fi/

Wouxhuun sun varmaan pitää ohjelmoida käytetyt taajuudet. Se on analoginen laite ja jos lähettää amatööritaajuuksilla, niin ei kannata ilman radioamatöörilupaa siihen huudella (kuunnella voi). Woxua löytyy elinkeinoelämän puhelimena valtavasti..... Voin DMR puhelimellani jutella kanssasi, mutta sun puhelin on analoginen. Sitä ei voi salata.

Radiotekniikasta ja erillisistä järjestelmistä voisi kirjoittaa kirjan. Tää on niin laaja alue. Ja kun sanoit että sun kapula on VHF, niin sitäkin on ylä-VHF ja ala-VHF.

Ukrainan sodassa taistelijoilla on DPRM puhelimet tetsareissa kiinni. Sanoit, että erikoisjoukot ovat toimineet PMR kapuloilla. Niin tod näk ne on ollu DPRM puhelimia. Eli PMR jossa on myös digitaalinen puoli ja silloin myös puheensalaus.

Mutta.... ettei tämä olisi maallikolle niin helppoa. HF taajuus 1-30 MHz (La-puhelin toimii 27 MHz eli kuuluu joukkoon HF). RHA68 (70 MHz) kuuluu joukkoon VHF (VHF taajuusalue 30-300 MHZ) PMR (446 MHz) kuuluu joukkoo UHF (UHF taajuusalue 300 MHz-3 GHz). Eikä siinä vielä kaikki. Puhutaan myös allon pituudesta. Eli LA on 11 metrille, RHA68 on 4 metrille. Liitän tähän linkin radioamatöörien taajuuksista http://www.oh3ac.fi/OH3AC_Bandijako_2022.pdf Sieltä näkyy taajuus ja sitä vastaavat metrit.

Sitte loppukaneetti..... Jokaisella pitäisi olla RHA68 puhelin, edes käsikapula (https://www.rxtx.fi/paavalikko/rha6...-vaikka-kerrostaloon-ja-kylaradioon/p/140309/). Järjestelmässä on 26 kanavaa. Yhdellä kanavista voi olla yhteydessä radioamatööreihin. Muutama kanavista on vakiintunut erikoiskuljetuksille, kanava VaPepalle ja tiepalvelulle. Tossa kanavaluettelo https://www.rxtx.fi/metsastysradiot/
RHA68 antennit on sopivan pieniä ja taajuus häiriötön. LA-puhelimissa auringonpilkkujen vuoksi kolmisen vuotta tullut ulkomainen puhe läpi, joten sillä ei päivällä kuule kaikilla modulaatioilla sielä älämölön keskellä mitää.

Tässä vähän pintaraapaisua. Kysykää ihmeessä lisää, jos kiinnostaa.
 
Tulin ostaneeksi yli 10 vuotta sitten jonkun modeemin tietokoneen ja HF -radion väliin. Ja jonkun ohjelmankin latasin ja yritin käyttää. En saanut koskaan pelaamaan. Mulla on mielestäni nekin rojut tallessa. Ja joku toistinasemakin, mutta ei osaamista enää sitäkään vähää mitä pienenä. Yritin saada apuja silloin noiden käyttökuntoon laitossa. Jotain yrittivätkin, mutta jossain vaiheessa mulla loppuu itsetunto avun ruinaamiseen. Noilla systeemeillä pitäis olla erittäin hyvä käyttöönottotuki. Muuten jää muutaman neron kikkailuksi.
Vieläköhän jostain sais virtaa mennä kurssille?
Jos haluat radioamatööritukinnon. Niin ei sun tarvi mihinkään kursseille mennä. Voi treenata ne kotona tietokoneella niin, että saat ne kokeet läpi. Autan siinä mielläni. Itse suoritin alkuvuodesta suoraa yleisluokan radioamatöörin paperit ja jätin perusluokan tutkintoon lukemisen välistä. 10 vuodessa netti on muuttanut tilanteen. Apua laitteisiin voit saada ympäri maailman.
 
Viimeksi muokattu:
Jos haluat radioamatööritukinnon. Niin ei sun tarvi mihinkään kursseille mennä. Voi treenata ne kotona tietokoneella niin, että saat ne kokeet läpi. Autan siinä mielläni. Itse suoritin alkuvuodesta suoraa yleisluokan radioamatöörin paperit ja jätin perusluokan tutkintoon lukemisen välistä. 10 vuodessa netti on muuttanut tilanteen. Apua laitteisiin voit saada ympäri maailman.
No jos mulla on HF radio, niin mulla saattaa olla myös luvat. Eli on ollut n. 15 vuotta jo perusluokka ja tunnus. Radioitakin on, mutta lojuu kaapissa ja antenni tippunut puiden välistä. En oo hävittänytkään kalustoa siltä varalta, että jos lapsenlapsista joku vaikka innostuisi.
 
Wau ! Kiitos tietopaketista ! Täytyy lukea parikin kertaa plus linkit.
On tää kuitenkin kiehtovaa. (y)

.
 
No jos mulla on HF radio, niin mulla saattaa olla myös luvat. Eli on ollut n. 15 vuotta jo perusluokka ja tunnus. Radioitakin on, mutta lojuu kaapissa ja antenni tippunut puiden välistä. En oo hävittänytkään kalustoa siltä varalta, että jos lapsenlapsista joku vaikka innostuisi.
Hienoa. Ei muuta ku kone tulille ja antennilanka puuhun.
 
Tallennetaas tännekin ajatuksia.

MPK:n piiristä kuultu "RES radio". Wouxun dualbander, samalla kapulalla sekä RHA68 hirvitaajuudet että PMR taajuudet. Huomiona, että analoginen venttiseiska taipuu myös hirvitaajuuksille. https://koneita.com/fi/ammattiradiopuhelimet-/1640-wouxun-kg-uv2d-l74.html

Arjen välineet- mallin johtamispäätteenä voidaan pitää lentokonetilassa olevaa älypuhelinta, johon ladattu valmiiksi karttasoftan kartat offline- käyttöä varten. Tilannekuvasovellukseksi ATAK. Siirtotieksi poikkeusoloissa joko oma RHA68/PMR radio (normaalioloissa datalähetys noilla alueilla kiellettyä?) tai LoRa verkko ja Meshtastic.

PMR taajuuksille ohjelmoituna Baofengin radiot ovat olleet suosittuja. UV-5R ei maksa juuri mitään (n.20€), mutta poikkusolojen käyttöä varten 5W lähetysteho. Virallisesti taitaa vaatia radioamatööriluvat koska irrotettava antenni.

Tämän vuoden uutuutena Baofeng UV-32 joka maksaa n.60€ mutta kykenee PMR taajuuksilla jopa 10W lähetystehoon.
 
Back
Top