Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Armeija varautuu rauhanturvaajien mielenterveysongelmiin

Viestiketju osiossa 'Kansainvälinen toiminta' , aloittaja AKE-ukki, 19.07.2010.

 1. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,658
  Tykkäykset:
  5,091
  Pisteet:
  636
  Armeija varautuu rauhanturvaajien mielenterveysongelmiin
  19.7.2010 5:49
  A A Jarmo Huhtanen

  Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

  Helsingin Sanomat

  Suomalaisotilaita saapui Afganistanista lokuussa 2009.

  Puolustusvoimat varautuu siihen, että rauhanturvatehtävissä palvelevien sotilaiden mielenterveysongelmat lisääntyvät.

  Taustalla on Afganistan-operaatio, jossa suomalaiset rauhanturvaajat ovat joutuneet poikkeuksellisen kovaan paineeseen.


  Puolustusvoimat aikoo ottaa oppia tanskalaisten ja muiden eurooppalaisten maiden kokemuksista Afganistanissa ja Irakissa.

  "Tanskassa on armeijan palveluksessa sopimuspsykologeja ja -terapeutteja, jotka tekevät pelkästään kotiin palaavien rauhanturvaajien psykoterapiaa", kertoo professori Jukka Leskinen Maanpuolustuskorkeakoulun käyttäytymistieteiden laitokselta.


  Tulevaisuudessa puolustusvoimat aikoo tehdä kaikille palaaville rauhanturvaajille kysely, jonka avulla pyritään tunnistamaan mahdolliset ongelmat.

  Lisäksi vaarallisista paikoista tuleville järjestetään kotiinpaluuviikonloppu, jossa kokemuksia käydään läpi pienryhmissä.

  Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimuksen mukaan yli puolella Suomeen palanneista sotilaista on ollut ensimmäisten viikkojen aikana sopeutumisongelmia, kuten stressioireita tai perheongelmia
   
 2. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,658
  Tykkäykset:
  5,091
  Pisteet:
  636
  Kirjoitin aikaisemmin toisella foorumilla:
  Mielenkiintoista olisi tietää kuinka kotimaassa on valtiovalta varautunut ko. tyyppisiin ongelmiin. Sillä uskon , että meilläkin on eri KRIHA-tehtävien vuoksi siellä olleille lisääntyvissä määrin taistelustressistä johtuvia henkisiä häiriöitä. Jatkuva pelko-persiissä ei ole normaali olotila. Kuinka stressioireet hoidetaan? Vai työnnetäänkö henkilö "arvauskeskusten" hoidettavaksi ja annetaan kunnallisen terveydenhuollon hoitaa jätteet.

  Hoito on kallista ja terapia pitkäkestoista, kaiken lisäksi tulos voi olla epävarma.
   
 3. Mainos 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,904
  Tykkäykset:
  23,905
  Pisteet:
  1,286
  Onko se perheellisen väärti lähteä ollenkaan? Jokainen tekee omat ratkaisunsa, ei siinä mitään. Mutta kannattaa miettiä sitäkin, että vuoden poissaolo on lapsille paha paikka ja hekin saattavat tarvita apua, kun miettivät isänsä/äitinsä olevan jatkuvassa vaarassa ja tv paahtaa kuvastoa kohdemaasta missä kerätään ihmiskappaleita säkkiin jne. Entäs puoliso? Onko se ihme, jos tulee pientä kitkaa, kun toinen on vuoden poissa kuvioista? Poissa silmistä, poissa mielestä jne.

  Wanhana konnana neuvoisin perheellisiä: harkitkaa ainakin kaksitoista kertaa.
   
 5. Kumitassu

  Kumitassu Alikersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  97
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  6
  Toisaalta, jos mieli tekee keikalle niin kannattaa lähteä silloin heti.
  Muutoin voi käydä niin että löytää itsensä nelikymppisenä baarista oluttuopin pohjaa tuijottelemasta ja miettimästä "miksen minä lähtenyt silloin, nyt on jo myöhäistä"
  Tämämielikuva lainattu on muinaisesta susi1:stä...
   
 6. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,101
  Tykkäykset:
  1,557
  Pisteet:
  636
  Tai sitten selittää kaikille että: "Kyllä mäkin olisin lähteny silloin vuoona X, mutta oli just tojotan pakoputkiremotti..."

  Mutta aiheesta: Tähän asti RT-veteraanien mielenterveysongelmiin on ollut tarjolla lähinnä viinaa. Olis kiva saada sille jonkinlainen jälkihoito. Onnekkaimmat ovat onnistuneet löytämään vertaisukea muista. Täytyy muistaa että suomalaisia on ollut tulen alla jo vuodesta 1957 eikä ne keikat ole aina olleet pelkkiä autonhakumatkoja.
   
 7. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Kohta kai ne on metsässä piilossa niinkuin Tanskassa ja Norjassa......
   
 8. Morgenstern

  Morgenstern Luutnantti

  Liittynyt:
  27.12.2011
  Viestejä:
  396
  Tykkäykset:
  3
  Pisteet:
  36
  Nykyajan suomalaissotilaat näköjään romahtavat henkisesti jo silloin, kun yhtä ainuttakaan vihollisen kaatunutta ei ole saatu aikaiseksi suomalaisvoimin! Sotilasurheusmitalit Maimanan tuntikausia kestäneestä piiritystaistelusta annettiin siitä, etteivät suomalaiset ampuneet kertaakaan kohti heitä tulittaneita sinko- ja kiväärimiehiä. Ruotsalaisetkin sentään vastasivat tuleen, ja ottivat osumaakin suomalaisten piileskellessä.
  Otetaan niiltä saman tien kaikki aseet pois, kun niitä ei käytetä. Voisivat keveämmin turvata rauhantilaa: lenkkeillä compoundissa, saunoa ja ajella samaa lähiympyrää.
   
 9. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  jaa...
   
 10. Roope Ristintekijä

  Roope Ristintekijä Kersantti

  Liittynyt:
  05.12.2011
  Viestejä:
  210
  Tykkäykset:
  4
  Pisteet:
  16
  Ihan tulee mieleen, että jonkun hakemus rauhanturvajoukkoihin on palannut positssa kielteisellä päätöksellä.
   
 11. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Suomalaisilla on ulkomailla maine aiemmin ollut huonosti varusteltuina kerjäläisjoukkoina jotka ovat lähinnä tiellä kun paska osuu tuulettimeen koska voimankäytön säädökset eivät ole aikaisemmin oikein mahdollistaneet edes hätävarjelua. Eivätkä suomalaiset nytkään mitään taistelijakansaa A-stanissa ole vaikka vermeet alkavat olla viimeisen päälle vihdoin ja voimankäytön sääntöjä tuotu lähemmäs realismia. Kunhan pyrkivät olemaan poissa tieltä ja ajelemaan pilluringit niin ettei vain missään tapauksessa osuttaisi lähelle vihollisia ja annettaisi vaikutelmaa että oltaisiin sotimassa. Sitten jos osutaan paikalle niin karkuun ja nykyään saatetaan jopa sinnepäin ruilia. Ero on suuri norjalaisiin, tanskalaisiin ja virolaisiin. Ulkomailla tämä tiedetään, siksi suomalaisia ei operaatioissa sijoiteta vaarallisiin paikkoihin koska tiedetään ettei munaa tai taitoa ole.
   
 12. Radar

  Radar Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  771
  Tykkäykset:
  78
  Pisteet:
  76
  Totta puhut
   
 13. Morgenstern

  Morgenstern Luutnantti

  Liittynyt:
  27.12.2011
  Viestejä:
  396
  Tykkäykset:
  3
  Pisteet:
  36
  Maimanan sotilasurheat kirjoittivat itse piiitkän tarkan artikkelin Suomen Kuvalehteen "taistelustaan ", ja tietoni tapahtumista ovat siitä, Halosen mitaleista taas kertoi minulle upseerihevosmiesten tietotoimisto, myöhemmin oli jossain lehdessäkin minimaininta.
  No nythän Presidentti uudvuoden puheessaan halusi lisää superkalliiden suomalaiskuosisten aavikkopukujen käyttäjiä, samalla kun lumipukuihimme on tarjolla vain vihreä tstliivi.
  (= hyvä jantteri, argh. ) :)
  Ihan maalitauluina pitävät r-turvaajia jos huvittaa:Qanassa Israel tykistöi lennokkijtulenjohdolla suoraan hollantilaisten compoundiin: 120 kuoli , Khiamissa suom pisteeseen, Jarno Mäkinen kuoli. Mitä me kaukomailla saamme aikaan?
   
 14. Mainos 15. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,030
  Pisteet:
  636
  Jätkät saa ton kuulostamaan siltä että kaikki nuo ongelmat ovat tasan sen yksittäisen rt:n pääköpasta kiinni.

  ja yltiörealistimme morgenstern voi puolestani naamioida sitä omaa tst-liiviään ihan rauhassa maalarinteipillä, sillalla, vanhojen lumipukujen jäännöksillä, kierähtää loskalammikossa jne.

  Miksi kaikesta pitää tehdä helvetin vaikeaa, mystifioda ja itkeä kun kerrankin meillä on kilut ja vehkeet joilla voidaan toimia edes säällisesti. Kun vielä saadaan kaiken lisäksi jätkille lanttuhoitajakin minimoimaan ongelmia jo ENNEN kuin niitä tulee, ollaan mielestäni vähintäänkin kohtuullisella tasolla. Ei kaiken hoitamisen tarvitse olla aina sitä trauman poistoa vaan tuolla voidaan jopa ehkäistä sen trauman muodostumista. Ihan samalla tavalla kuin urheilijat venyttelevät suorituksen jälkeen, on jonkun hyvä hoitaa sitä pääkoppaakin vaikkei siellä välttämättä vielä mitään näkyisi. Varautuminen ja ennakointi on niitä päivän sanoja.
   
 16. Morgenstern

  Morgenstern Luutnantti

  Liittynyt:
  27.12.2011
  Viestejä:
  396
  Tykkäykset:
  3
  Pisteet:
  36
  Otan takaisin sen verran, että IED-tapauksissa ja em keskityksissä mukana olleille on ehdottomasti syytä tarjota kaikki apu, jo paikalta alkaen.
   
 17. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,904
  Tykkäykset:
  23,905
  Pisteet:
  1,286
  Sitähän minäkin. Ei pään hoitamisessa ole mitään mystistä, sitä kannattaa opetella ihan terveenä ollessaan.

  Tästä Maimanan "kyyristelystä" on paljon puhuttu ja siitä kuinka naapurisoturit ampuivat jne.jne.

  Yksi mitta, jolla voidaan myös arvioida asiaa: suomalaisjoukko sai käskyn olla ampumatta ja joukot TOTTELIVAT KÄSKYÄ. Se on nimittäin helvetin iso asia, jonka merkitystä ei ole mielestäni tuotu esille tarpeeksi. Minä annan 9 pistettä ja papukaijan, jos sotajoukko totteli käskyä. Jos joukkoa olisi käsketty avata tuli niin he olisivat totelleet sitäkin.....MISSÄ ONGELMA?????? Sotilaat tottelivat annettuja käskyjä niinkuin pitää. Kannattaa funtsia näitä sattumuksia vähän pidemmälle kuin miltä ensin näyttää.
   
 18. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Kuten v. 2004 Kosovon mellakoissa jossa suomalaisen rivistön päälle yritettiin ajaa kuorma-autolla, suomalaisia kiellettiin ampumasta mutta onneksi norjalaiset eivät totelleet vaan ampuivat, pystyivät pysäyttämään ja täten säästivät suomalaisten nuorten miesten henkiä! Ilman norjalaisia suomalaisten käskyjen noudattaminen olisi aiheuttanut "sankarivainajia". Tämän jälkeen voimankäytön sääntöihin lisättiiin oikeus mm. ampua kohti kiihdyttävää autoa. Käskyjen suorittaminen ei ole sankaruutta, niitten vastustaminen ja oma-aloitteisuus tuo mitaleita tai vaihtoehtoisesti sotaoikeutta! Huonoja käskyjä ei pidä totella, ei keskitysleirissä tai taistelutantereella. Huonon käskyn antaminen tai toteuttaminen voi myös tuoda mitalit tai sotaoikeutta! Mikä on totuus siitä että ampuivatko suomalaiset vai ei? Eivät varmasti jättäneet ampumatta jos muut leirissä olijat ampuivat. Muu on paskapuhetta (=suomalaiselle medialle menee mikä tahansa läpi) tai sitten suomalaiset ovat oikeasti tyhmiä jos luulevat heitä konekivääreillä ja kranaateilla ampuvien tekevän jonkin eron leirissä olevien kansalaisuuden tai toiminnan suhteen!
   
 19. Morgenstern

  Morgenstern Luutnantti

  Liittynyt:
  27.12.2011
  Viestejä:
  396
  Tykkäykset:
  3
  Pisteet:
  36
  Olisikin mielenkiintoista tietää mistä tuli käsky olla vastaamatta tuntikausien tuleen, ja miltä tämä tuntui ruotsalaisista, kun compoundissa oli varsin vähän väkeä.
  Artikkelissa suomalaissankarit itse kertoivat ampuneensa muutaman laukauksen huolella tähdättyä tulta "pylvään päähän "," hiekkaan","taivaalle",yms.
  Perusteeksi on esitetty että "ei haluttu rikkoa ystävällisiä välejä paikallisväestöön".

  Ei, en minä näitä keksi! :-D

  "Vaan kumpujen kätköstä, mullasta maan, isät..."
   
 20. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Tod. näk. paikallisten annettiin Islamin perinteitä kunnioittaen hakea ruumiit haudattaviksi hyvissä ajoissa ja tämän jälkeen kurkistettiin ulos todeten että koska ruumiita ei ole niin ammuttiin vain varoituslaukauksia... :D Periaatteessa kysymys on siitä onko oikein valtiojohdon valehdella kansalle? Tuskin tuo lehtiartikkeli ihan on vain paikallaolijoiden kertomus vaan tiukan sensuurin läpikäynyt tekele. Asiastahan ei alkuunsa edes uutisoitu ja se yritettiin pitää pimennossa. Olisihan se tietysti yllätys että heti ja vain ainoastaan kun suoraan intistä päässeitä ruvettiin lähettämään paikalle alkoi uutisiinkin tulla juttuja tulitaisteluista. On vaikeampi kontrolloida nykyään mitä päätyy medialle. Paljon on mediaseksikkäitä juttuja jotka eivät vain koskaan päädy rt-kentältä uutisointiin. Hyvä niin.
   
 21. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,101
  Tykkäykset:
  1,557
  Pisteet:
  636
  Jumalan kiitos meillä löytyy näitä asiantuntijoita. Ei muuta kuin commando ja Morgenstern seuraavassa rotaatiossa maailmalle niin saadaan hommat kuntoon ja tietoa kentälle.
   
 22. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,904
  Tykkäykset:
  23,905
  Pisteet:
  1,286


  En voinut tyytyä lievään vahvennukseen. Olenko minä nyt ymmärtänyt sotalaitoksesta jotain perusteellisesti väärin? Eikö enää tarvikaan noudattaa käskyjä ja määräyksiä ehdottomasti ja järkähtämättä? Ymmärrän, että ao. taistelija voi kieltäytyä noudattamasta laitontä käskyä tai suorittamasta rikosta tai vast. mutta....

  Armeija ei todellakaan ole mikään yksityisten soturien mitalin- ja sankaruuksien suoritusmesta. Se on mesta, jossa tehdään kuin käsketään. Ei tarvi edes tehdä parastaan, riittää, kun tekee mitä käsketään.:a-cool:
   

Jaa tämä sivu