Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Armeijan tarjoama ajokortti säästää nuoren rahoja jopa tuhansia euroja

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja Tvälups, 13.03.2014.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 13.3.2014 klo 13:18
  Armeijan tarjoama ajokortti säästää nuoren rahoja jopa tuhansia euroja
  Puolustusvoimien kuljettajakoulutus tarjoaa varushenkilölle ajokortin lisäksi perustason ammattipätevyyskoulutuksen. Porin Prikaatissa yhdistelmäkortti kiinnostaa niin paljon, ettei kaikkia halukkaita varusmiehiä ole mahdollista kouluttaa.
  [​IMG]
  Kun on iso peli alla, niin aluksi se pelotti, mutta on se myös hieno tunne, sanoo moottorialiupseerioppilas Joni Juti. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
  Puolustusvoimien kuljettajakoulutuksen ajokorttiluokat
  BE:

  Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg. Ajo-oikeuden saava on täyttänyt 18 vuotta.

  C:

  a) Muut kuin D1- tai D-luokkaan kuuluvat ajoneuvot, joiden kokonaismassa ylittää 3 500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä

  b) Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on tähän luokkaan kuuluva vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg.

  Ajo-oikeuden saava on täyttänyt 21 vuotta tai, jos henkilöllä on muu kuin nopeutetusti suoritettu kuorma-auton kuljettajan perustason ammattipätevyys, 18 vuotta.

  CE:

  a) Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg

  b) Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 12 000 kg.

  Ajo-oikeuden saava on täyttänyt 21 vuotta tai, jos henkilöllä on muu kuin nopeutetusti suoritettu kuorma-auton kuljettajan perustason ammattipätevyys, 18 vuotta.

  C1E:

  a) Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 750 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg

  b) Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on on yli 3 500 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.

  Ajo-oikeuden saava on täyttänyt 18 vuotta.

  Lähde: Trafi

  Moni asepalvelukseen astuva osaa odottaa armeija-ajaltaan lähinnä sitä, että palvelus kestää korkeintaan vuoden. Intissä voi kuitenkin saada myös ammatillisen koulutuksen. Esimerkiksi puolustusvoimien kuljettajakoulutus tarjoaa varushenkilölle ajokortin lisäksi perustason ammattipätevyyskoulutuksen C- ja CE-luokan kuljettajille.

  Tammikuussa Porin Prikaatiin palvelukseen astunut moottorialiupseerioppilas Joni Juti tiesi heti alusta lähtien, mitä hän armeijassa haluaa tehdä. Hän halusi kuljettajakoulutukseen.

  - Ajokortti oli tietysti se, minkä takia tänne halusin. Ja varsinkin se ammattipätevyys kiinnosti. En tiedä, että haluanko ajaa rekkaa työkseni koko elämäni ajan, mutta kyllä sitä varmaan tulee tehtyä joitakin vuosia.

  - Raskas kalusto ylipäätään kiinnostaa minua. Kun on iso peli alla, niin se aluksi pelotti, mutta on se myös hieno tunne, Juti sanoo.

  Yhdistelmäkortti houkuttaa varusmiehiä
  Porin Prikaatin kuljettajakoulutuskeskuksen varajohtajana työskentelevä yliluutnantti Marko Lintunen toteaa, että armeijan tarjoama yhdistelmäkortti kiinnostaa varusmiehiä yhä enemmän. Säkylässä noin 600 varusmiestä saa vuosittain kuljettajakoulutuksen.

  - Kiinnostusta on paljon etenkin isolle yhdistelmäpuolelle. BE- ja CE-luokkaan emme pysty kouluttamaan kaikkia halukkaita. Myös pienempään C1E-luokkaan ja siihen tarjottavaan nopeutettuun ammattipätevyyteen on tosi paljon halukkaita.

  Lintusen mukaan kiinnostus selittyy sillä, että koulutuksen myötä varusmies saa siviiliammatin. Siviilissä ei voi ammatikseen ajaa ilman ammattipätevyyttä.

  - C-kortin ikäraja on noussut 21 ikävuoteen. Meidät rinnastetaan ammattioppilaitoksiin, joten me voimme antaa koulutuksen nopeutettuna jo 18-vuotiaille. Siinä säästyy myös iso raha kaverille, joka haluaa kuljetusalalle.

  Työelämä kaipaa lisää kuljettajia
  Porin Prikaati järjestää kuljettajakoulutuksen yhteistyössä Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedun kanssa. Opetusministeriö rahoittaa osan kuljetuskoulutuksesta. Tällaisenaan koulutus jatkuu ainakin vuoteen 2017 saakka.

  - Siviilipuolella herättiin kuljettajapulaan siinä vaiheessa, kun määräys tästä ammattipätevyydestä tuli voimaan. Sen takia tähän lähti vähän isommat instanssit mukaan, Lintunen sanoo.

  [​IMG]
  Yliluutnantti Marko Lintusen mukaan armeijan kuljettajakoulutus tuottaa hyvin kuljettajia siviiliin.
  Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
  Lintusen mukaan puolustusvoimien kuljetuskoulutus on tuottanut merkittävästi lisää kuljettajia siviiliin.

  - Tutkimustemme perusteella meiltä lähtee kuljetusalalle töihin noin puolet varusmiehistä. Koulutuksen jälkeen heillä on vankat perusteet, sillä täällä he toimivat erilaisissa maastoissa ja saavat tosi paljon myös siviilipuolen koulutusta.

  Lepoajoista pidetään tarkkaa kirjaa
  Raskaan liikenteen säännöksiä on kiristetty entisestään ja nykyään ammattikuskin tulee lain mukaan levätä yhdeksän tuntia vuorokaudessa. Lepoaikoja valvotaan esimerkiksi pakollisten ajopiirtureiden avulla.

  Lintunen kertoo, että lepoaikoja valvotaan armeijassa yhtä tarkkaan kuin muualla yhteiskunnassa. Varusmiehet täyttävät ajopäiväkirjaa, johon me merkitsevät lepoajat, tauot ja ajoajat.

  - Ainoat poikkeukset ovat sotilaalliset harjoitukset. Siellä yksittäisiä ajomääriä voidaan lisätä ja vuorokausiaikoja pidentää. Viikkolepoa emme voi kuitenkaan poistaa edes näissä harjoituksissa.

  Myös varusmies Joni Juti uskoo, että lepoajoista pidetään hyvin huolta puolustusvoimissa.

  - Siitä pidetään täällä tarkkaa kirjaa. Eikä se haittaa ollenkaan, kun muut ryömivät metsässä ja itse saan nauttia vielä pari tuntia nukkumisesta, Juti kertoo.
   
 2. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Ajokortin hinta on aivan älytön. Omasta sai pulittaa sen 1500euroa ilman C-korttia. Se ois ollu jo 2000 euroa kaikkineen.

  Nykyään ainoa keino saada järkihintainen ajokortti on joko logistiikka ammattikoulussa tai intissä kuljettajana. Näihin on hakua paljon enemmän mitä paikkoja on tarjolla.
   
 3. Mainos 4. sherlokki

  sherlokki Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2013
  Viestejä:
  969
  Tykkäykset:
  203
  Pisteet:
  76
  Joo kyllä tuo hinta on vähän lapasista karannut. Osittain myös tarkoituksella, kun vihreät hallituksessa, niin kaikki käy kalliiksi. Anteeksi kannanottoni.
   
 5. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,107
  Tykkäykset:
  1,580
  Pisteet:
  636
  Saahan sitä vihreitäkin syytellä, mutta ajokorttisäädökset taidetaan kirjoittaa enempi tuolla autokoululiiton puolella.
   
  Tvälups tykkäsi tästä.
 6. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Lobbaus on toiminut, aivan kuten lukuisan muunkin lain osalta. Follow the money toimii tässäkin asiassa.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 7. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Joskus tuolla liikenteessä näyttää siltä, että jotkut ovat nukkuneet koko sen kalliin autokoulunsa ajan.
   
 8. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Ei kai rattimatiksi pääse, jos ei ole vähintään B-luokan ajokorttia valmiina?

  Tuosta sinun listastasi puuttuu sen varsinainen pointti eli ammattipätevyys. Pelkällä autokoulun C-kortillahan ei enää ajeta ammatiksen metriäkään vaan vaatii ammattipätevyyden, jonka hankkiminen edellyttää uusille kuljettajille puolen vuoden kurssitusta. Siitä voi laskea, paljonko puolen vuoden palkkamenetykset olisivat, jos pätevyyden hommaa siviilissä.
   
 9. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,117
  Tykkäykset:
  1,522
  Pisteet:
  636
  Riippuu koulusta se kurssin pituus, osassa se on 9kk.
  Mutta joo kyllä PV:ssä suoritetusta ajokortista on oikeasti rahallista hyötyä aika paljon nykyään.
   
 10. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Heitin tohon vaan esimerkkiä pelkän ajokortin hinnoista "nykyään". Tarvii siihen korttiin saada aika paljo aakkosia ennenku pääsee yhdistelmää kuljettamaan.
   

Jaa tämä sivu