Näky on kuin takavuosilta Lähi-idästä. Amerikkalaissotilaat seisovat aavikolla auringonpaahteessa aseineen ja aurinkolaseineen. Mutta nyt ei olla aavikolla, vaan kevätauringon alla Satakunnassa Pohjankankaalla Niinisalossa.
Kyseessä on Maavoimien Arrow 16 -harjoitus, johon saapui kirjaimellisesti paikalle ratsuväki, kun Yhdysvaltain armeijan toisen ratsuväkirykmentin jalkaväkikomppania tuli harjoittelemaan yhdessä suomalaisten kanssa.
Hevosia ei kuitenkaan näy, vaan joukot vyöryvät eteenpäin panssaroiduilla Stryker-taisteluajoneuvoilla. Amerikkalaissotilaita Niinisalossa on noin 140, ja Stryker-ajokkeja paikalla on 17.
Sotamies Malvin Jekkein, 26, kertoo yhteistyön suomalaisten kanssa sujuneen erinomaisesti. Jekkeinin mukaan suuremmilta kulttuurishokeilta on vältytty sekä harjoituksissa että niiden ulkopuolella.
– Minä menen sinne, minne käsketään, mutta odotin paljon kylmempää ja rankempaa keikkaa. Mutta täällähän on kaunista ja lämmintä koko ajan, Jekkein toteaa.
– Sitä olen ihmetellyt, että täällä syödään joka aterialla niin paljon leipää.
Kieli keskellä suuta
Usean päivän kestävään harjoitukseen osallistuu Maavoimista noin 2 250 henkeä ja yli 300 ajoneuvoa, ja mukana on kantahenkilökunnan lisäksi varusmiehiä ja reserviläisiä.
Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Seppo Toivosen mukaan harjoituksen tavoitteena on muun muassa "kansainvälisen yhteensopivuuden luominen ja ylläpito" sekä kustannustehokkuus. Suomessa vellovasta Nato-keskustelusta kysyttäessä Toivonen asettelee sanansa varovaisesti.
– Kyse on kansallisesta harjoituksesta, jota on tehty useita vuosia peräkkäin. Nyt siihen vain tuo pienen lisämausteen yhdysvaltalaisyksikön mukanaolo. Sotilaiden tehtävänä on kouluttaa joukkoja ja harjoitella. Meidän harjoituksemme ei liity laajempaan Nato-kehykseen.
Niinisalossa paikalla ollut Yhdysvaltain ratsuväen everstiluutnantti Steven Gventer ei myöskään ryhdy analysoimaan suomalaista Nato-keskustelua, mutta painottaa silti yhteistyön merkitystä yleisellä tasolla.
– Nato on poliittinen kysymys. Mutta mitä enemmän on tällaista yhteistyötä, sen parempi tilanne on koko Euroopassa. Tämä kyseinen harjoitus on meille hieno mahdollisuus harjoitteluun, ja lisäksi pääsemme näkemään erilaisia toimintatapoja ja kulttuuria.
Alikersantti Laaksonen: Askel kohti Natoa?
Alikersantti Emil Laaksonen kertoo, että amerikkalaisten kanssa on tähän mennessä harjoiteltu lähinnä perustaistelua. Hänen mielestään yhteistyö amerikkalaisten kanssa on hyvä asia.
– Voi tämä kai olla askel kohti Natoakin, Laaksonen pohtii.
Miltä tämä mahdollinen askel tuntuu?
– Ei se mitään suuria tunteita herätä, mutta kai se on ihan positiivinen asia.
Everstiluutnantti Gventer kehuu suomalaisia varusmiehiä kyvykkäiksi, aloitteelliseksi ja kielitaitoisiksi. Harjoituksen johtaja, eversti Pekka Järviuskoo, etteivät kehut ole pelkkää sanahelinää.
– Kohteliaisuudet ovat asia erikseen, mutta jenkit ovat olleet hämmästyneitä varusmiestemme ja reserviläistemme osaamisesta ja asenteesta. Sotilaillamme saattaa olla ylänappi auki takista, mutta ase osoittaa aina oikeaan suuntaan.