Asevalot

commando

Kenraali
Omassa asunnossa, olettaen ettei se ole pieni kämppä pystyy kyllä harjoittelemaan valaisua mutta harvemmalla siellä mahdollisuutta on ampua. :) Laitetaan kämppään pahvitaulut, valo aseeseen tai käteen ja käytetään klikkipatruunoita tai airsoft-aseita. Parhaimmillaanhan homma toimisi jos kaikille olisi muovikuula-aseita ja rakennuksessa olisi "rosvoja" tai "vihollisia" lamppujen tai ilman kanssa. Juuri sisällä pitäisi mielestäni harjoitella valaisemisen käyttöä koska ulkona ensisijaisesti pitäisi käyttää pimeännäkölaitteita. Samalla sisällä tulee treenattua rakennetulla alueella ja sisätiloissa toimimista kulman haltuunottoineen ja siivuttamiseineen. Sisäampumaradalla pystyy pimeässäkin luomaan hyvällä stage- ja skenaariosuunnittelulla hyvää harjoitusta kun on tarpeeksi ovia, seiniä ja käytävien rakennusmateriaaleja vaikka ampumasuunta onkin hyvin tiukka useimmiten. Eri asia tietenkin jos sisäampumaradalla tarkoitetaan aneemista käytäväkoppien linjaa.

Baikal: Ensisijaisesti pahvitauluja mutta sa-sijoituksen perusteella varmaankin desantteja. Ei pidä unohtaa sitäkään aspektia että jos talon sisältä kuuluu rosvojen mölinää niin on parempi olla kuuden tuomittavana kuin kannettavana.
 

pstsika

Haukka
@baikal

Kaikki nuo kelpaavat mielikuvitusvastustajiksi.


@commando

Juuri tuo asunnon koko asettaa tietynlaiset rajoitteet sisällä tapahtuvalle harjoittelulle, kun en halua herättää ylimääräistä huomiota vyöryttämällä rappukäytävää.E. Moderoitu oma-aloitteisesti viittaus varkaisiin ja jehoviin...
 

baikal

Supreme Leader
Tehkääpä tuo harjoitus joskus toisinpäin: olette varustettu vihollinen ryhmineen, joka on ottanut haltuunsa rakennuskompleksin. Reppunsa on täynnä ammuksia ja miinoja yms. pirullisuuksia. Viritätte leikisti miinat paikoilleen ja otatte retevästi ja fiksusti asemat. Pankaa vaikka vaimonne tulemaan sisään lampun kanssa mellastaen. Tai tyttöystävä, tai molemmat. Pitäkää katseenne alas luotuna, jos olette pimeässä, havainnot ovat aivan yhtä tarkat kuin yritettäessä tähystää pimeän sekaan. Tuo valoa väläyttelevä touhunpoika tai - tyttö paljastaa itsensä ja kärkiryhmän tai - partion, vaikka olisitte puoliunessakin. Sitten leikisti mietitte, mitä tekisitte? Jos miinoitteet ovat paikallaan eikä kukaan tyri aivan karseasti, tuo kärkijoukko on paketissa armotta. Siinä sitä on motivoitavaa päälliköllä, joka aikoo saada vapaaehtoisia seuraavaan yritykseen.

Vaatimaton reserviläisurani on opettanut minua sen verran, että pyrin aina kääntämään jossain kohtaa asiat toisinpäin eli kuvittelen itseni ja joukkoni toisen puolen kollegojen housuihin. Siinä monesti silmät aukeaa kuin pöllöllä soidinaikaan, kun oivalluksia alkaa syntymään.

En arvostele teidän harjoituksianne ja tekemisiänne lainkaan, päinvastoin. Yritän roikottaa vain yli-ikäisen ja käsittämättömän lihavan reserviläisen ajatuksia thråådilla vähän väkisin.
 

pstsika

Haukka
Jos tuo tapahtuisi ihan oikeassa sodassa eikä "harmaan vaiheen" aikana niin radiosta lähtisi yksinkertainen käsky 04:lle tai juoksisin Leo-joukkueen luokse ja sitten isompireikäiset aseet tuhoaisivat tuon rakennuksen ja sen sisällä olevat viholliset.

Jos tuo tapahtuisi harmaan vaiheen aikana niin sitten olisi vain pakko elää sen asian kanssa, että talon tarkastaminen on todella vittumaista puuhaa, mutta jonkun pitää silti tehdä se.
 

commando

Kenraali
Vaikka olisi sitten valoisaa tai pimeää niin rakennuksen haltuunotto harvemmin menee kuin Strömsössä ellei rakennusta päätetä sitten ampua tykillä. Valon käytöllä on suuri merkitys ja valoa ei käytetä niinkään vihollisen etsimiseen vaan tunnistamiseen jotta ampumapäätös voidaan tehdä. Ammutko äänen tai hahmon suuntaan, entä jos se onkin siviili? Olisiko pitänyt valaista? Osutko paremmin valaisulla. Toki. Tietenkin hienointahan olisi jos on yönäkölaitteet ja ip-säteilijät- ja lamput niin ei siinä mitään jakoa ole teknologisesti ja osaamiseltaan alivoimaiselle. Ansoja ja kaikkea voi ja pitää rakennella ja mahdoton kuvitellä että niitä kaikkia pystyisi huomaamaan jos asentaja osaa asiansa ja on aikaa. Kaikki tälläiset asiat pitää ratkaista, ei mikään lamppu tai pimeännäkölaite tee pelkästään autuaaksi vaan täytyy valita taktiikkaa tehtävän mukaiseksi että osataan sanoa että ammutaanko sitä rakennusta tykillä vai mennäänkö sisään ja mitkä ovat siinä tapauksessa arvioidut tappiot.

edit: pstsika sen ehtikin jo kirjoittaa.
 

kimmo.j

Respected Leader
Koska asevoimat ympäri maailman kouluttavat taistelua sisätiloissa, on oletettava, että taito on hyödyllinen. Asevalo on vain yksi työkalu tässä toiminnassa.
Lisäksi on hyvä muistaa, että valaisijan ei tarvitse olla se joka ampuu, vaan ampuja voi olla taistelupari, tai joku muu ryhmän jäsenistä. Tämä varmasti edellytää harjoittelua yhdessä toimiakseen.

Baikalin kommentti on kuitenkin hyvä muistaa, valolla ei voi sohia miten vain.
 
Kerroppa Baikkali miten tuo rakennuksen valtaaminen sitten mielestäsi onnistuu paremmin ILMAN valaisinta (ja pimeänäkövehkeitä), kuin sen kanssa. Olettaen, että rakennuksessa on jotain sellaista, että sen posauttaminen tykeillä atomeiksi ei ole mahdollista, eikä sitä voi vihollisellekaan jättää (siviilejä, atomimiilu, öljyntislaamo tms.). Onko sokkona tai korvakuulolta ammuskelu jotenkin tehokkaampaa?

Pareenhan se on möllöttää teltassa/korsussa ja odotella valoisaa aikaa, kun ei ole niitä yönäkölaitteita. Vastapuolikin varmaan ymmärtää, että eihän pimeässä sodita.:a-rolleyes:
 

noska

Ylipäällikkö
Minen käytä valoja. Luotan siihen että Hejsan on sellainen valopää ett' siihen osuu säkkipimeässäkin.
 

baikal

Supreme Leader
Victor Charlie kirjoitti:
Kerroppa Baikkali miten tuo rakennuksen valtaaminen sitten mielestäsi onnistuu paremmin ILMAN valaisinta (ja pimeänäkövehkeitä), kuin sen kanssa. Olettaen, että rakennuksessa on jotain sellaista, että sen posauttaminen tykeillä atomeiksi ei ole mahdollista, eikä sitä voi vihollisellekaan jättää (siviilejä, atomimiilu, öljyntislaamo tms.). Onko sokkona tai korvakuulolta ammuskelu jotenkin tehokkaampaa?

Pareenhan se on möllöttää teltassa/korsussa ja odotella valoisaa aikaa, kun ei ole niitä yönäkölaitteita. Vastapuolikin varmaan ymmärtää, että eihän pimeässä sodita.:a-rolleyes:

hep hep: valaisin ja pimeänäkölaite eivät ole sama asia.

Pyydän, jatketaan keskustelua, kun olette kokeilleet harjoitusta toisinpäin, pliis. Silmät avautuu kuin pikkupöllöllä, uskokaa pois.
 

pstsika

Haukka
Mietin tuota baikalin asettamaa tehtävänkuvausta hieman.

Jos tosiaan olisin unessa ja havahtuisin siihen, että ulko-ovi aukeaa ja ainoa näkö- ja kuulohavaintoni on taskulampun valokiila, joka tuossa tapauksessa tarkoittaisi, että sisääntulijalla on pahoja aikeita meikäläistä kohtaan, niin Alibi saisi aika järkyttävän uutisen seuraavaan numeroonsa.
En pidä kirvestä sängyn alla ainoastaan sen takia, että saan tehtyä uusia sotamiehiä.

baikal kirjoitti:
Sitten leikisti mietitte, mitä tekisitte?

Saha kauniiseen käteen ja kylppäriin. :D
 

commando

Kenraali
Ai avautuu, eiköhän tässäkin porukassa ole aika monia jotka ovat olleet maaliosastoina tuollaisissa harjoituksissa. Ei kukaan ole sanonut sen olevan helppoa ja jokainen tietää että antamalla varusteissa tasoitusta tai ylivoimaa viholliselle se on vielä vaikeampaa. Kukaan ei myöskään ole sanonut että varusteet väärinkäytettyinä olisivat tehokkaita kuten tässä esimerkissä taskulampulla itsensä tarpeeton paljastaminen ja vaikka ulkomailla suomalaisen sotilaan ase jolla saadaan aikaan lähinnä vahingonlaukauksia kun välineitä ei hallita. Jokainen väline vaatii oikeaa käyttämistä. Edelleen miten tunnistat ilman kunnollista näköyhteyttä (pimeys) vihollisen siviilistä, hengittävätkö he jotenkin eri tavalla jos eivät puhu vai haistatko mahorkan erityisen hyvin jottei sinun tarvitse valaista kohdetta ennen ampumapäätöksen tekemistä?
 

koponen

Kenraali
Itse asiassa minulla on vahva haisu siitä, että ne yksilöt jotka ovat tärvänneet eurojaan erittäin kapean käyttöalan lamppuseen, ovat niitä yksilöitä joilla todennäköisimmin on kokemusta niin valon kanssa + ilman asetreenistä kuin taktisistakin harjoituksista.

Esimerkiksi toiminta-ampujille asevalo on aivan turha himmeli.

Hämärätoiminnassa valottomuudella on huima arvo. Pimeätoimintaa harjoiteltaessa alkaa valollekin löytyä kummasti käyttökohteita.
 

ctg

Greatest Leader
Onko SA joukoilla oikeasti tarvetta valoille, kun ne mielestäni sopivat kuin nyrkki silmään kaikille sisäministeriön alaisille HAT HAT joukoille. Tämä senkin vuoksi että sodan ajan tarpeissa on parempi olla piilossa kuin osoittaa valoilla joka suuntaan. Ainoastaan jossakin luola tyyppisessä sotimisessa tarvittaisiin valoja, mutta niin niitä tarvitsee vastapuolikin.
 

commando

Kenraali
Ei varmasti kaikilla, kaikilla ei ole tarvetta edes aseella ja siksi niitäkään ei ole kaikille hankittu. Joka tapauksessa jokainen (!) sotilas tarvitsee taskulampun ihan ilman taktisiakin tarkoituksia ja jos se voidaan kiinnittää aseeseen ja pois siitä kätevästi niin se on plussaa. Tässäkin ketjussa on vain harva kommentti valon käytöstä, ilmeisesti (ja aika varmasti) hyvin harva on saanut mitään muuta koulutusta varusmiehenä valonkäytöstä kuin että tupakan tulipää pitää peittää ja sitten kun ryssä juoksee meidän valmiiksi kaivettuja juoksuhautoja kohti niin ammutaan valopistoolilla valaisua eikä sitä myöhemminkään olla laajennettu kuin harvojen toimesta. Ne ryssät on sitten tietysti bongattu ennen valaisua sillä pataljoonan ainoalla yönäkölaitteella joka sattui olemaan juuri silloin lainassa meidän ryhmällä...
 
Tuohon Baikalin esimerkkiin:

Ensinnäkään, en väittänyt, että valaisin korvaa pimeänäkölaitteen. Mutta kun pimeänäkölaitteita EI OLE, on parempi opetella toimimaan valojen kanssa kuin ilman niitä.

Toiseksi, valoa käytetään vasta, kun ollaan tulitaistelussa tai sellaisessa tilanteessa, että maalin tunnistaminen on välttämätöntä (oma/vihollinen). Etenemiseen pimeässä ei käytetä ainakaan asevaloa.

Mikäli vihollisen tiedetään olevan rakennuksessa, sinne EI mennä "hiipimällä", vaan nopealla ylläköllä, johon yleensä kuuluu harhautus (valehyökkäys, aukon räjäyttäminen seinään tms.) ja mieluummin ainakin kahdesta kohtaa yhtä aikaa. Hyökkäyksen valmistelun aiheuttamat äänet peitetään esim. ajoneuvojen moottoriääniin tai tulitaisteluun. Sisäänmenoa varten pyritään yleensä räjäyttämään aukko seinään, jolloin vältytään valmiiden kulkureittien ansoituksilta. Paljon tietysti riippuu siitä, kauanko aikaa vihulaisella on ollut pesiytyä rakennukseen.

Rakennuksen sisällä käytävässä tulitaistelussa suuliekit paljastavat ampujan yhtä varmasti kuin valojen väläyttelykin. Lisäksi oma suuliekki sokaisee ampujan. Valon käyttäjä ainakin näkee mihin ampuu.
 

kimmo.j

Respected Leader
Mikä on tuo mystinen SA joukko?
Käsittääkseni tuohon joukkoon kuuluu monia eri tehtäviin koulutettuja ja varustettuja joukkoja. ase valoja ei varmastikkaa tarvitse jakaa huollon, tai tykistön yksiköille, mutta jalkaväelle joka joutuu toimimaan rakennetulla alueella niitä olisi syytä jakaa ja kouluttaa käyttöä. Lähin "luola" jonka keksin on talomme kellari. siella on aina pimeää.
 

noska

Ylipäällikkö
kimmo.j kirjoitti:
Mikä on tuo mystinen SA joukko?
Salaisen Agentin kuvastosta aiemmin löytynyt heidän spesiaalina tilaamansa myyntiartikeli. Valiteettavasti se on myyty jo loppuun ja uutta ei ole saatu tilalle valmistuksessa käytetyn ylijäämämateriaalin varastojen tyhjennyttyä.
 

baikal

Supreme Leader
Victor Charlie kirjoitti:
Tuohon Baikalin esimerkkiin:

Ensinnäkään, en väittänyt, että valaisin korvaa pimeänäkölaitteen. Mutta kun pimeänäkölaitteita EI OLE, on parempi opetella toimimaan valojen kanssa kuin ilman niitä.

Toiseksi, valoa käytetään vasta, kun ollaan tulitaistelussa tai sellaisessa tilanteessa, että maalin tunnistaminen on välttämätöntä (oma/vihollinen). Etenemiseen pimeässä ei käytetä ainakaan asevaloa.

Mikäli vihollisen tiedetään olevan rakennuksessa, sinne EI mennä "hiipimällä", vaan nopealla ylläköllä, johon yleensä kuuluu harhautus (valehyökkäys, aukon räjäyttäminen seinään tms.) ja mieluummin ainakin kahdesta kohtaa yhtä aikaa. Hyökkäyksen valmistelun aiheuttamat äänet peitetään esim. ajoneuvojen moottoriääniin tai tulitaisteluun. Sisäänmenoa varten pyritään yleensä räjäyttämään aukko seinään, jolloin vältytään valmiiden kulkureittien ansoituksilta. Paljon tietysti riippuu siitä, kauanko aikaa vihulaisella on ollut pesiytyä rakennukseen.

Rakennuksen sisällä käytävässä tulitaistelussa suuliekit paljastavat ampujan yhtä varmasti kuin valojen väläyttelykin. Lisäksi oma suuliekki sokaisee ampujan. Valon käyttäjä ainakin näkee mihin ampuu.

No tehdäänpäs kuvitteellinen hole betonirakennuksen seinään parilla tellulla. Odotetaanko savun ja pölyn hälvenemistä vai raastetaanko nasse päähän ja mennään rynnäköiden sisään? Tuossa mötkäyksessä syntyy vähän helvatinmoinen pöläkkä ja tulipalon poikasiakin, savua ja tomua hirmuisesti, häkää sisälle loihakasti. Mitä tehdään? Nasse päähän ja taskulamppu käteen ja sisään?

Ymmärrän toki sen, että räjähdemäärää kasvattamalla vallattava kohde voidaan muuttaa vaikka tomuksi eikä sieltä enää takaisin ammuta.

Otetaans: viisi vihollisen erikoisjoukkojen jäsentä on vallannut Ostarin varaston ja siviilejä on jäänyt sisään epälukuinen määrä. On pimeetä ja rukoilusta huolimatta nämä pahikset eivät laske siviilejä ulos vaan pitävät heidät luonnollisesti kilpenä.

Taskulamppu käteen ja kaksi kivääriin ja eikun tunnistamaan ja ampumaan. Ohhoijjaa.
 

Mosuri

Alokas
BAN
Tuntuu nyt vähän siltä, että tässä keskustelussa ei maailmat kohtaa.

Yhtenä ryhmänä on spol-jumalat jotka tarvitsevat asevaloa pitkään, lyhyeesen ja vieä haulikkoon sekä taktisen käsivalaisimen. Sokerina pohjalla sellainen tosi himmee punainen ledivalaisin 5000 tunnin patterikestolla, että voidaan lukea karttaa sadeviitan alla. Aivan tarpeellista härpäkettä kun tarkastetaan hiilivoimalan merenalaista hiilikuljetintunnelia harmaassa vaiheessa.

Sitten on se perinteinen korpisoturi, tykäri, it-mies ja kuski jolle on taottu kaaliin, että VALO TAPPAA SAATANA- jos yksikin lamppu välähtää metsässä niin sille huomiselle marssille lähdetään jo yöllä. Tuo kaveri sitten tarvii sen himmeän kahden euron Robin Hoodista ostetun punaisella muovilla peitetyn fikkarin siihen kartan lukemiseen sadeviitan alla tai päivällä sen kuminauhalla puristetun punamuovin voi ottaa pois kun etsii repusta kalsareita koska hämärässä teltassa ei näe mitään kun tulee kirkkaasta auringonvalosta.
 

Roger Mike

Alikersantti
baikal kirjoitti:
Otetaans: viisi vihollisen erikoisjoukkojen jäsentä on vallannut Ostarin varaston ja siviilejä on jäänyt sisään epälukuinen määrä. On pimeetä ja rukoilusta huolimatta nämä pahikset eivät laske siviilejä ulos vaan pitävät heidät luonnollisesti kilpenä.

Taskulamppu käteen ja kaksi kivääriin ja eikun tunnistamaan ja ampumaan. Ohhoijjaa.

Et voi tehdä mitään, mitä teet? Miksi kritiikki valon käyttöä tai käytön harjoittelua kohtaan pitää esittää muodossa "Entä kun tulee ninja?"

Valoissakin rakennuksessa on pimeitä huoneita. En ole tässä säikeessä vaistonnut perusteetonta uskoa aseeseen kiinnitetyn valonlähteen kaikkivoipaisuuteen. Otsalampulle on käyttönsä, mutta niin on mielestäni asevalollekin. Jännässä tilanteessa valitsisin itse mieluummin asevalon.

Kun olette improvisoineet rynnäkkökiväärin ja taskulampun yhteenliittämistä, onko ilmastointiteippi ollut paras ja ainoa kiinnitystapa? Oletteko kokeilleet esim. kumi- tai puupalaa kädensuojuksen ja lampun välissä parantamassa paikallaan pysymistä?

Miten PV:n taktisen valon kiinnityskisko on kiinnitetty aseeseen? Pannoilla piippuun tai jotenkin pistimen istukkaan?
 
Top