Kommunistit ja maolaiset nousemassa johtoon Nepalissa – Vaalitulos kallistaa rajamaata kohti Kiinaa
HIMALAJAN vuoristossa sijaitsevassa Nepalissa pidetyissä vaaleissa on kommunistien ja maolaisten muodostama liittouma saamassa huomattavan vaalivoiton ja selkeän enemmistön parlamenttiin.
Viime torstaina pidettyjen vaalien on tarkoitus sinetöidä pitkä siirtymä kuningasvallasta demokratiaan Nepalissa, jonka sisällissota päättyi vuonna 2006. Vaalien pitäminen määrättiin perustuslaissa, joka hyväksyttiin vuonna 2015.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja yksi Suomen merkittävimmistä kehitysapukohteista. Nepal on yhä toipumassa tuhoisasta maanjäristyksestä, joka vuonna 2015 surmasi yli 8 500 ihmistä.
SUNNUNTAI-iltana kommunistit eli yhdistyneet marxisti-leninistit olivat varmistaneet 68 parlamenttipaikkaa ja voittamassa lisäksi kilpailun 12 paikasta, kertoi
Kathmandu Post -lehti. Heidän liittolaisensa maolaiset puolestaan olivat saaneet 26 paikkaa ja voittamassa yhdeksän.
Parlamenttipaikan sai esimerkiksi entinen pääministeri, kommunistien
Khadga Prasad Oli, josta povataan seuraavaa pääministeriä.
Hallitseva puolue, keskustavasemmistolainen Nepalin kongressipuolue, oli sunnuntai-iltana saanut vain 14 paikkaa, joiden lisäksi se oli voittamassa kahdeksan.
Vaalitulos on vasta alustava. Lopullisen tuloksen saaminen kestää vielä useita päiviä, koska osa äänestyspaikoista on vaikeiden kulkuyhteyksien takana.
NEPALIN vaaleja on pidetty myös Kiinan ja Intian välisenä kilpailuna vaikutusvallasta. Nepal sijaitsee vuoristossa vanhojen kiistakumppanien Kiinan ja Intian välissä, ja kumpikin suurvalta haluaisi sananvaltaa rajamaassa.
Nepal on pitkään ollut paljolti riippuvainen Intiasta, jonka läpi valtaosa sen ulkomaankaupasta on kulkenut. Kommunistien ja maolaisten vaalivoiton on kuitenkin ennakoitu kallistavan vaakaa yhä enemmän Kiinan suuntaan.
Todennäköisellä seuraavalla pääministerillä Olilla tiedetään olevan hyvin läheiset suhteet Kiinan johtoon, kertoo intialainen sanomalehti
Times of India. Kun Oli viimeksi oli pääministerinä vuonna 2016, hän solmi Kiinan kanssa kauttakulkusopimuksen, joka vähensi riippuvuutta Intiasta, kertoi
Nepali Times -sanomalehti tuolloin.