Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

C- ja D-palveluskelpoisuusluokat sodan aikana

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja RPG83, 09.09.2014.

 1. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  919
  Pisteet:
  1,286
  Palveluskelpoisuusluokat ovat nykyään A, B, C, E ja T, eikö totta? Vuosikymmen sitten tuossa kirjainperheessä oli muistaakseni myös D-luokka, mutta siitä on sittemmin luovuttu. Mikä on johtanut D-luokasta luopumiseen? Tuskin sitä jaeltiin kovin lievin perustein, enkä näe niin uhkaavaa miespulaa oikein minkään kriisin seurauksena, että tyypillistä D-miestä kannattaisi ottaa mukaan riippakiveksi. Miksi siis tällainen ratkaisu päättäviltä tahoilta?

  Entä pidättekö todennäköisenä edes sitä, että C-miehiä alettaisiin tarkastamaan uudelleen jonkin kriisin aikana tai jälkeen? Viime sotien aikanahan menettely oli tämäntyylinen, mutta entä vaikka A.D. 2015? Itsestäni ajatus tuntuu melko epätodennäköiseltä, koska miehiä on nykyiselläänkin paljon enemmän kuin kalustoa. Toisaalta en pitäisi aivan mahdottomana, että massiivisten nuoria ikäluokkia kohdanneiden miestappioiden jälkeen näiden ikäryhmien C-miehiä alettaisiin tarkastaa uudelleen, koska heissä on vielä paljon potentiaalista käyttöikää jäljellä. Eli mielestäni 20-vuotias C-mies voisi hyvinkin joutua uudelleen tarkastettavaksi sodan aikana tai sen jälkeen, mutta 30-vuotias enää tuskin, vaikka palveluksessa olisikin myös kolmekymppisiä reserviläisiä.
   
 2. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,895
  Tykkäykset:
  2,267
  Pisteet:
  636
  Mitään tietoa minulla ei ole tästä asiasta (eikä kyllä monesta muustakaan :p) mutta kovasti epäilen että kova vaihe ei ehdi kestää niin kauaa, että 1) tappioita ehtisi tulla niin paljon että kouluttamattomia ukkoja pitäisi ruveta haalimaan riviin ja 2) että pystymetsästä revityt nostomiehet ilman varusmieskoulutusta ehdittäisiin vielä kouluttaakin sen verran ettei heistä olisi ihan pelkkää haittaa. Meinaan, useimmat nykysodat (paitsi sisällissodat) ovat viikkojen tai kuukausien juttuja kovan vaiheen kestoltaan, ja meillä on koulutettua, A- ja B- luokiteltua reserviäkin yltäkyllin ilman sijoitusta.
   
 3. Mainos 4. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  919
  Pisteet:
  1,286
  @Samses Sodankäyntihän on aika lailla kuten kirjoitit. Ajattelin enemmän sodan jälkeistä aikaa, jos kyseessä on parin viikon tai kuukauden mittainen mättö. Mutta onhan se kolmannen maailmansodankin riski, ja koska ydinaseet ovat pahoja ja pysyvät siksi bunkkereissa, niin siksi juoksuhautoihinkin jumittumisen riski on todellinen. Viimeksikin kävi niin vaikka oli panssareita ja lentokoneita.

  Edit: Mutta sitä ihmettelen, että miksei tappioita ehtisi syntyä kovin paljon? Sotaahan käydään yleensä niin pitkään, että jomman kumman kyky pettää - ja kun menee kalustoa, menee myös miehiä.
   
 5. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,895
  Tykkäykset:
  2,267
  Pisteet:
  636
  Ilmaisin itseni epäselvästi. Yritän uudelleen. Tarkoitan, että mielestäni on hyvin epätodennäköistä (ja tämä on pelkkä mutu) että toteutuu tilanne jossa kaikki seuraavat asiat ovat voimassa:

  1) tappioita ehtisi tulla niin paljon että kouluttamattomia ukkoja pitäisi ruveta haalimaan riviin, mikä tarkoittaa että

  1a) huomattava osa sodanajan sijoitetuista on kaatunut, haavoittunut, vankina tai kadonnut
  1b) huomattava osa aiemmin sijoittamattomista mutta sijoittamiskelpoisista varusmieskoulutetuista (eli A- ja B- miehistä) on ehditty sijoittaa heidän tilalleen, ja on ehtinyt kaatua, haavoittua, jäädä vangiksi tai kadota

  ja 2) että pystymetsästä revityt nostomiehet ilman varusmieskoulutusta ehdittäisiin vielä kouluttaakin sen verran ettei heistä olisi ihan pelkkää haittaa

  ja 3) että silti Suomi olisi siinä kunnossa että yhä jatkaisi taistelua, vaikka A- ja B- kuntoiset sopivan ikäiset ukot, ehkä puoli miljoonaa miestä, olisi jo jauhettu sodan suuressa makkaramyllyssä. Juu ei. Homma loppuu aiemmin, kansakunta ei kestä elinkelpoisena tuollaista suoneniskua.
   
 6. Erkki

  Erkki Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.02.2014
  Viestejä:
  1,386
  Tykkäykset:
  2,205
  Pisteet:
  156
  Toki on teoriassa mahdollista, että tappioita tuottaneen taisteluvaiheen jälkeen seuraa jonkinlainen rauhallisempi luppoaika ennen seuraavaa koitosta. Tyyliin Talvisota-välirauha-jatkosota.
   
 7. HaRaDa

  HaRaDa Kersantti

  Liittynyt:
  27.06.2014
  Viestejä:
  168
  Tykkäykset:
  85
  Pisteet:
  16
  Huomattava haaste tulee myös tuon nykytekniikan osalta. Rynsesterin oppii käyttämään pikakoulutuksella mutta esimerkiksi kannettavankin it-ohjuksen laukaisu, ylläpito ja huolto kenttäolosuhteissa on jo oma lukunsa. Sekin koulutus on toki tehtävissä. Kyllä minäkin tervejärkisestä ja -jalkaisesta pystymetsän jantterista jonkin sortin ohjusampujan teen kohtuuajassa. Marssikoulutus ja punkkien viilaus jää kyllä silloin väliin.

  Oikeasti monimutkaiset järjestelmät ovat toki oma lukunsa. Ne vaativat oman koulutusaikansa kukin. Toisaalta, maamme kalustotilanne on noista taloussyistä johtuen aika lailla semmoinen että järkevää koulutettavaa voi olla pikkuisen hankala näille korkeateknisille värkeille löytää. Esimerkiksi jos Haminoiden miehistöt ovat menehtyneet on aika todennäköistä että aluksetkin ovat kaput. Tuo semmoisena ääriesimerkkinä johon RPG83 jo viittasikin.
  Mutta vaikkapa pst-ohjuksille voisi kouluttaa lisäukkoja tarpeen mukaan jos suinkin ehdittäisiin. Myös muut vastaavat järjestelmät jotka viholliseen "purevat" ja ovat suht monilukuisia voisivat hyötyä koulutuksesta mikäli sitä aikaa ja tarvetta siis on.

  Se mikä on kyllä ihan oma lukunsa on näiden täysin armeijaakäymättömien C-miesten henkinen kantti tosipaikassa ja pikakoulutettuna. Jos siellä selkärangassa muhii omaksuttuna sotaoppina lähinnä alan suht onnettomat elokuvat ei pikakoulutetun C-miehen sotataipaleesta välttämättä kovin pitkää muodostu ennenkuin kuolo korjaa.
   
 8. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,287
  Tykkäykset:
  3,060
  Pisteet:
  1,286
  Osa tehtävistä* on tietysti sellaisia, että ne eivät pitkää koulutusaikaa tarvitse, mutta jos ajatellaan esimerkiksi jalkaväen taistelijoita niin parissa kuukaudessa saadaan aikaiseksi kenties aikaan sellaisia joukkoja, jotka voidaan vain istuttaa linnoitettuihin asemiin käymään staattista puolustustaistelua.

  Parissa kuukaudessa kaiketi saadaan aikaan se, että joukko alkaa hieman muistuttaa sotilaita ja tavanomaisia jalkaväen aseita osataan käyttää jollain tasolla, mutta taistelutekninen osaaminen on kyllä aika vaatimatonta. Ihan jo mieskohtaisten perustaitojen opetteluun tarvitaan aikaa ja sitten yksilöt pitäisi vielä saada toimimaan joukkona. Pelkän rauhan ajan P-kauden käynyt ei nimittäin vielä ole lähelläkään sitä mitä jalkaväen kiväärimieheltä edellytetään.Tietysti koulutusaikaa on enemmän jos velvejä ei ole ja koulutuspäivät ovat pidempiä, mutta perusopetukseen tulee ehdottomasti kuulua myös “yleissotilaallista” opetusta ainakin jossain määrin, jotta porukka myös näyttää sotilailta eikä vain aseistetuilta siviileiltä. Mitään viikon tai kahden viikon tai edes kuukauden pikakoulutuksen saanutta miestä en halua omiin joukkoihin. Ovat vain vaaraksi itselleen ja muille.

  *Yksinkertaisimmasta päästä olevat taitavat olla suurinpiirtein vaihtokelojen kantamista telejoukkueessa tai ammuksien kantamista tykille.
   
 9. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  836
  Pisteet:
  636
  Yleissotilaita ei tosiaan parissa viikossa tehdä. Käsipareja taas tehdään lyhyemmässäkin ajassa. On vain niin, että A- ja B-miehiä ja naisia on yllin kyllin ylimäärin kaikkia kuviteltavissa olevia tapahtumaketjuja varten. En laittaisi paukkuja "ruununraakkeihin" tässä mielessä. Siviiliyhteiskunnan toimivuuden osalta taas voivat olla hyvinkin tärkeitä.
   
  Samses tykkäsi tästä.
 10. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,023
  Tykkäykset:
  17,875
  Pisteet:
  1,286
  Tiettyjä rakenteita kannattaisi varmasti panna käyntiin jo rauhan aikana. Tarkoitan sitä, että nämä käsiparit voisi valjastaa tukitoimin palvelemaan yhteiskuntaa jo nyt. Niin pitkälle kuin mahdollista. Osa kimpoaa siitä jaloilleen, osa ei, osa nyyköttää entisellään. Mutta niinhän se on start up-yritystenkin kohdalla: 1/10:stä on elossa kaksi vuotta perustamisesta. Turhaako? Ei, se on yrittämistä, yrittämistä ja yrittämistä. Samaa ajattelua soisin valtiolta yksilöitä kohtaankin. Rahaa käytetään niin monella tavalla, pahinta on passiivinen myötätuntoa teeskentelevä alentuva tapa "hoitaa" pudokasarmeijaa. Sanokaa sanoneen.
   
  Sardaukar tykkäsi tästä.
 11. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  7,581
  Tykkäykset:
  13,198
  Pisteet:
  1,286
  Baikalia hieman kompaten, syrjäytyneiden ihmisten kohtelu Suomessa on joskus aika häpeällistä. Puhumattakaan siitä, mitä se on joissain muissa maissa. Skandinaavinen hyvinvointivaltio nyt tietysti yrittää.

  Itse voi sanoa ajaltani Israelissa, että olen siellä myönteisesti yllättynyt, että ihmisillä sekä riittää kiinnostusta että rahaa pitää yllä sosiaalista turvaverkkoa. Olin valmistautunut suorastaan darwinistiseen menoon ja homma itse asiassa toimii joillain osin paremmin kuin Suomessa. Eli muutakin osataan, kuin tapella.
   
 12. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,023
  Tykkäykset:
  17,875
  Pisteet:
  1,286
  Israelissa on osattu, kuulemma, yhdistää ennakkoluuttomin keinoin eri asioita. Minä veikkaan, että siinä on perintöä kibbutz-ajoilta ja sitten siitä, että muuttoliike on ollut välillä aika kovaa maahan, viimeksi itä-Euroopasta ja Venäjältä. Valtion asema on muutoinkin sellainen, että väestöstä on huolehdittava....sillä on merkitystä. Hei, eikös meillä ole siinä mielessä ihan sama juttu.
   
 13. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,184
  Pisteet:
  1,286
  Syrjäytyminen on kyllä mielenkiintoinen ilmiö. Se kun lähtee liikkeelle, niin sitten se etenee kuin lumipallo vyöryy rinnettä alas. On ollut hämmästyttävä huomata miten ihminen voi lyhyessä ajassa muuttua sen takia.
   
  TT tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,023
  Tykkäykset:
  17,875
  Pisteet:
  1,286
  Asian tosiolevaista vaikuttavuutta ei ratkaista ideologisin dogmein, eikä varsinkaan lakaisemalla sitä maton alle. Vaikea ja huolestuttavakin ilmiö. Olen aidosti huolestunut nuorten ikäluokkien kehittymisestä vinoon. Osa pärjää, osa ei, osa ei enää edes yritä ja osalla ei ole aidosti edes mahdollisuuksia.
   
  jee3z tykkäsi tästä.
 16. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  836
  Pisteet:
  636
  Kaikkein huonoin vaihtoehto on minusta se, että ihminen joka ei ole vahvimmillaan, hylätään kokonaan tekemispiirien ulkopuolelle. Kirotaan mitä kirotaan näitä yhdeksän euron päiväpalkkalaisia, mutta sieltä on muutamakin löytänyt kiinniottokohtaa oikeaan elämään, vaikkakin sitten vähemmän juppimaiseen kohtaan yhteiskuntaa. (Toki on "työnantaja"-paskiaisia, jotka hyväksikäyttävät järjestelmää. Korjatkaa järjestelmä, älkää rankaisko ihmisiä joiden auttamiseksi se on kehitetty.)

  Ihminen joka lähtee kerran päivässä kotoa ja menee vaikka tunniksi-kahdeksi avustaviin tehtäviin, on ratkaisevasti paremmassa ennusteessa kuin kotiin muurautunut.
   
  TT tykkäsi tästä.
 17. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,184
  Pisteet:
  1,286
  Tämä on varmasti totta. Lisäksi jos se kotiin muuratunut saadaan vaikka sinne avustaviin tehtäviin, niin hän voi olla sitten sosiaalisesti melkoisessa lukossa, joka vaikeuttaa sosiaalista kanssakäymistä ja yrittämistä, kun on viettänyt viime ajat lähinnä neljän seinän sisällä ja ainut sosiaalinen kontakti ollut lähikaupan myyjän kanssa. Lisäksi fyysinen ja henkinen kunto voi olla huono, jo aikatauluista selviäminen voi tehdä työtä, vaikka halua olisikin.
   

Jaa tämä sivu