DNA testi

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Entä veriryhmät? Vanhin on O ja se on 20 tuhatta vanha, sitten tuli A ja B, nomaadit ja viljelijat, sitten yhtäkkiä ilmestyi AB veriryhmä, jota pidetään "salaperäisena", käsittämätönä" ja outona tutkijoillekin: sille sopii mitä tahansa veriryhmä mutta se taas stemmaa vain toisen AB:n kanssa, aikamoinen mutantti.

AB on nuorin veriryhmä planetallamme, alkoi ilmestyä vasta 1000 vuotta sitten, vaikka huhutaan että Jeesuksella oli myös AB, mutta kuka sen tietää 100% varmuudella, mistä hänen verinäytteitä otettu. Torinon liinasta on maininta. Jos Jeesuksella oli AB, silloin hän ei ollut juutalainen. Koska eniten tätä ryhmä on Japanissa, ja Itä-Indiassa, Kazahstanissa sitä on 15%, Suomessa 7%, Ukrainassa 8%. Mitä länteeseen mennään sitä AB esintyvyys vähenee.
Kuitenkin eräiden tietojen mukaan esim John Kennedylla, Marilyn Monroella ja Mick Jaggerilla on myös AB.
Itse olen A-miehiä, vaimo B:tä ja muistaakseni lapset AB:tä. Isällä on O-veriryhmä. Seuraavassa sukupolvessa tulee varmaan ABOja Turkuun.
 

Maidan

Respected Leader
Itse olen A-miehiä, vaimo B:tä ja muistaakseni lapset AB:tä. Isällä on O-veriryhmä. Seuraavassa sukupolvessa tulee varmaan ABOja Turkuun.
:rolleyes:
ABO veriryhmä ei voi tulla :D Turkuun matka peruttu.
A ja B ovat tasan O:n vastakohta.

Luovuttajan veren kanssa pitää olla varovainen, joskus liimautumisesta ja syntymisestä agglutinare vastavilla antigeeneilla on oma aktiviisuus: A1,A2, A3 ja B1,B2. Eli nämä antiglutinogeenit ovat erilasissa kombinaatioissa. Aktivisuus vähenee numerointiin mukaan. Matala aglutinogeenien aktiivisuus veressa voi johtaa virheisiin vereryhmän määrittelyssä ja myös väärään sopimattomaan verensiirtoon.

Oli myös todettu että O ryhmällä voi olla antigeeni H eritrositien kalvossa.
Tämä antigeeni H kalvossa on myös muissa veriryhmissä, mutta piilodeterminaatiossa. Ihmisillä joilla on A ja B veriryhmä usein anti-H vastaaineet, joten verensiirron yhteydessä muihin veriryhmiin voi kehittyä hemotransfuusio jälkiseuraukset. Siksi nykyaikana pitetään säännöstä jonka mukaan siirretään vain saman ryhmän veri.
Sorry lääketieteellisen tekstin termit, yritin kääntä niitä parhaani mukaan.
http://www.medicinform.net/human/fisiology4_4.htm
 
Viimeksi muokattu:

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Siinä että otollisessa iässä olevat miehet ja naiset pariutuvat ei kai ole muutenkaan mitään erikoista tai yllättävää tai epätavallista. Asian paheksuttavuuskin riippui ihan siitä kuka lopulta hävisi sodan. Niin se vaan on että kohtuullisessa mitassa vieras perimä omien joukossa on rikkaus. ( Ei kuitenkaan tuhrita tätäkin ketjua mamuväännöksi ) Mitenkähän esim. Pohjois-Karjalalle aiemmin tyypilliset sydän-ja verisuonipuolen sairaudet korreloivat "ahtaan" geeniperinnön kanssa? On myös alueellisia tapoja ja tottumuksia joilla ei liene temistä geenien kanssa.
Eikös P-Karjalan nuo sairaudet ole jo ainakin joissakin tutkimuksissa todistettu tavallaan perinnöllisiksi eli geneettiseksi alttiudeksi? Ja sitten on tämä:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001933397.html

Viitasaarelaisen rytmihäiriösairautta aiheuttavan geenivirheen tutkiminen laajenee, kertoo Keskisuomalainen. Geenivirheen alkuperä on paikallistettu Viitasaaren Hakkaraisiin. Geenivirhe on jäljitetty 1600-luvulla syntyneeseen pariskuntaan, jonka jälkeläisiä on kutsuttu geenitesteihin.

Lehti kertoo, että tähän mennessä testiin on kutsuttu pariskunnan yhden pojan jälkeläisiä. Nyt tutkiminen laajennetaan myös toisen pojan jälkeläisiin. Kutsun on saanut jo lähes 1 500 ihmistä. Heistä yli 300 on Viitasaarelta.

Kutsun saaneista yli 75 prosenttia on tutkittu. Heidän joukostaan on löydetty useita geenivirhettä kantavia perheitä.
 

eddie

Kapteeni
Luin pari artikkelia joissa sanottiin että venäläiset ovat dna testien mukaan geneettisesti Suomalaisia. Eli ovat Suomen sukuisten jälkeläisiä. Ovat vaan tappaneet omat esi-isänsä. Venäjällä ei ilmeisesti kannusteta tällaisiin testeihin,heh.
 

aj77

Respected Leader
Ei kun minä olen alien, asun exopalneetalla.
Minä myös. Kuten kaikki joiden veriryhmä AB Rh -.
Ei geneettistä jäljitettävyyttä apinaan. Siksi tuijotan aina tähtiin ja kävelen tolppia päin.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Eli olette ns. "perfect match"... :DSitä en tiedä kumpi olis kumpi ;)
 

Maidan

Respected Leader
Luin pari artikkelia joissa sanottiin että venäläiset ovat dna testien mukaan geneettisesti Suomalaisia. Eli ovat Suomen sukuisten jälkeläisiä. Ovat vaan tappaneet omat esi-isänsä. Venäjällä ei ilmeisesti kannusteta tällaisiin testeihin,heh.
Siellä on näitä samoja DNA 200 $ testeja myös mainostetaan, ja varoitetaan niistä, hujareita on paljon.

Minä myös. Kuten kaikki joiden veriryhmä AB Rh -.
Ei geneettistä jäljitettävyyttä apinaan. Siksi tuijotan aina tähtiin ja kävelen tolppia päin.
AB:lla pitää olla hyvä ja kehittynyt vaisto, myös tolppien suhteen :D Tai sitten se ei vielä herännyt, herää vasta tuhansien vuosien kuluttua .

Ahh, avaruus..kotiini...:D
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Harmi, että Maidan taitaa olla naimisissa...voisi olla hauska geneettinen kombinaatio :D
 

EK

Ylipäällikkö
Luin pari artikkelia joissa sanottiin että venäläiset ovat dna testien mukaan geneettisesti Suomalaisia. Eli ovat Suomen sukuisten jälkeläisiä. Ovat vaan tappaneet omat esi-isänsä. Venäjällä ei ilmeisesti kannusteta tällaisiin testeihin,heh.
Pätkä Nestorin kronikasta, joka kertoo Venäjän perustamisesta:
Tsuudit, sloveenit ja krivitshit ja vepsäläiset sanoivat ruseille: Meidän maamme on suuri ja rikas, mutta siellä ei ole järjestystä. Tulkaa ja ryhtykää johtamaan ja hallitsemaan meitä!
Noista tsuudit ja vepsäläiset ovat suomensukuisia ja sloveenit ja krivitshit slaavilaisia heimoja. Vielä Napoleonin sotien aikaan esim. Moskovan maaseutu oli käsittääkseni käytännössä suomalaissukuisten kielien aluetta. Pietarin kaupungin synty "suomalaiselle suolle" (Puškin) lienee kaikille tuttua, eli alueen asujamisto oli toisaalta alkuperäistä karjalaista (suomensukuista) ja toisaalta Suomesta muuttanutta "inkeriläistä" väestöä.
 

arix

Ylipäällikkö
Oma arvioni on että noin 30 % venäläisistä on suomensukuisista kansoista peräisin. Suurin osa heistä on toki menettänyt kielenvaihdossa alkuperäisen äidinkielensä isovenäläisen pakon alla.

Suomessa yleisin miesten isälinja on N1C, vajaa 60%.
Lisätietoa löytyy vaikkapa täältä: muinainensuomi.foorumimme.com/viewforum.php?f=10
 
On itse asiassa täysin kiistaton fakta että kaikki aikojen kuluessa petollisesti venäläisten nimiin merkatut saavutukset tieteiden, taiteiden ja kulttuurin alalla aina avaruusraketeista Alla Pugatsovaan ovat oikeasti suomalaisten tekemiä. Ne aidot venäläiset ovat sitten tehneet myrkkyvodkaa ja niitä laitteita jotka eivät pärise eivätkä mahdu sinne missä niiden pitäisi päristä. Älkääkä tulko sekoittamaan mun rasvankäryistä sydän- ja verisuonitautista geeniperimää, ***kele. Leivän päälle laitan 100% voita, maidon tulee olla punaista ja niitä molempia tulee nauttia käyttää paljon!
 

VanhaPate

Kenraali
Tuollainen halvemman pään testi tuli tehtyä ja yllätyin kun tulos oli tasan 100% eli sellanen sisäsiittoinen suomalainen. ;) Tuo tulos selittyy myös sillä, että lähisukulaisista kukaan muu ei ole tuota testiä tehnyt. Tosin tuo MyHeritage taitaa keskittyä lähinnä sukulaisuhteiden etsimiseen enemmän kuin eri etnisyyksien selvittämiseen.

Kalliimmissa tutkitaan erikseen isä- ja äitilinjat ja niistä tuloksista näkyy sitten missä päin ne esivanhemmat on eksyilleet ennen Suomeen päätymistä. Tosin jonkin verran näkyi noissa ”sukulaisissa” olevan alle prosentin verran eskimoa/inuiittia eli tuossa näkyy varmaan jollain tavalla se, missä päin porukka on vaeltanut.

Suomalaisuus on sitten luokiteltu noissa ihan omaksi etnisyydeksi kun taas esimerkiksi ruotsalaiset ja norjalaiset on yleisesti skandinaaveja. Pohjois-Amerikan valkonen porukka saa varmaan paljon monimuotoisempia tuloksia, kun nuo testit ei tunne valkoista amerikkalaista.

BF99D814-FB5A-44D0-AD43-29B73FE9076A.jpeg
233503AB-2CA1-4F23-9F51-C126B1711D59.jpeg


Kotigeenitestit eivät kerro koko totuutta – "Hieman huolestuttaa, menettääkö joku viikkokausiksi yöunensa testitulosten vuoksi"

Dna-testien markkinasuosio on kovassa kasvussa.Perimä ei kuitenkaan ole mikään tarkka valokuva ihmisen sukupuusta.

Yksityisten ihmisten teettämä geenitestaus on kasvuala. MIT Technology Reviewin mukaan jo yli 12 miljoonaa ihmistä on lähettänyt oman dna-näytteensä yksityisille tutkimusyhtiöille analysoitavaksi. Määrä yli kaksinkertaistui vuoden 2017 aikana.

Itse homma on varsin yksinkertainen: ihminen ottaa itseltään joko sylki- tai poskisolunäytteen ja postittaa sen alan yritykseen. Yritys analysoi näytteen dna:n joko omassa tai alihankkijansa laboratoriossa ja lähettää vastauksia ihmisen perimästä.

–Testejä on kolmentyyppisiä, kertoo geneettisen sukututkimuksen asiantuntija, tietokirjailija Marja Pirttivaara.

Näistä ensimmäisen, Y-kromosomin dna-testin, voi tehdä vain miehille, ja lopputulos näyttää sukupuun isälinjan (isä, isänisä, isoisän isä...). Toinen, mitokondriotesti, sopii sekä naisille että miehille, ja siitä paljastuu sukupuun äitilinja.

–Kolmas testityyppi on autosomaali-dna, jossa katsotaan, kenen kanssa yhteistä perimää on niin paljon, että ihmisiä voidaan kutsua serkuiksi. Tämä testi on sekä miehille että naisille, Pirttivaara jatkaa.

Testejä teettävä ihminen voi valita yhtiön vaikkapa testityypin mukaan. Pirttivaaran mukaan esimerkiksi markkinajohtaja AncestryDNA käyttää autosomaalitestiä, ja yritys on erityisesti amerikkalaisten suosiossa.

–Jos haluaa perehtyä isä- ja äitilinjoihin, testillä ei pääse tutkimuksessa eteenpäin. Lisäksi suuri osa asiakkaista esiintyy nimimerkillä, ja heihin joutuu ottamaan yhteyttä yrityksen kautta. Yhteyttä ei oikein tahdo saada.

Suurista toimijoista FamilyTreeDNA on Pirttivaaran mukaan suomalaisten suosiossa.

Tuloksillaon toki rajansa. Niin isä- kuin äitilinjatestitkin kertovat varsin pienestä osasta ihmisen sukua, sillä esivanhempiemme määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Jokaisellahan on kaksi biologista vanhempaa, neljä isovanhempaa ja niin edelleen. Kaksi oksaa tästä puusta on kovin vähän.

–Kun menee jonkin aikaa taaksepäin, jokainen tietyllä ajanhetkellä elänyt ihminen, jolla on nykyään jälkeläisiä, on kaikkien nykyään elävien ihmisten esivanhempi, kertoo populaatiogenetiikan tutkija Elina Salmela Helsingin yliopistosta.

Joidenkin laskennallisten mallien mukaan jokainen noin 1 000 vuotta sitten elänyt eurooppalainen on sukua joko kaikille nykyeurooppalaisille tai ei kenellekään meistä. Tämä tarkoittaa siis yhteistä sukupuuta, ei yhteistä perimää, sillä dna ei periydy tasaisesti kaikilta esivanhemmiltamme, vaan se voi kadota osittain.

Lisäksi mallinnus edellyttää, että väestö on liikkunut tarpeeksi.

–On vaikeaa arvioida, mitä "tarpeeksi" tarkoittaa, mutta aika pienet määrät riittävät siihen, että näin voi päätellä.

Marja Pirttivaara muistuttaa, että sen jälkeen kun nykyihminen, homo sapiens, noin 100 000 vuotta sitten lähti Afrikasta, se innostui jatkamaan sukuaan myös "serkkujensa" kanssa.

–Meidän perimästämme löytyy jälkiä neandertalin- ja denisovanihmisen dna:sta. Esimerkiksi minulla on arviolta 3,4 prosenttia neandertalin dna:ta.

Varauksellapitää myös suhtautua tuloksiin, jotka kertovat perimän maantieteellisestä alkuperästä. Koska testitulokset ovat pääosin nykyajasta, vaikkapa saksalaiset geenit tarkoittavat samanlaisuuksia Saksassa nyt asuvien ihmisten kanssa.

–Jos jollakulla on yhteisiä esi-isiä saksalaisten kanssa, se ei vielä automaattisesti tarkoita, että nämä esi-isät olisivat olleet saksalaisia, Elina Salmela toteaa.

Toki myös muinaista dna:ta tutkitaan nykyään. Perimä säilyy luissa ja hampaistossa. Tutkimus vain on toistaiseksi keskittynyt Eurooppaan, joten saatu aineisto on kaikkea muuta kuin kattavaa.

–Käytännössä muinais-dna:ta on yleensä hyvin vähän, se on pilkkoutunutta ja seassa on yleensä paljon muutakin kuin alkuperäisen yksilön dna:ta. Mitä kuumemmat ja kosteammat ovat ilmasto-olosuhteet, sitä vähemmän dna:ta säilyy.

Lisäksi itse dna-tutkimuskin on metodeista riippuen altis epätarkkuuksille. Jos yrityksellä ei ole tietystä väestöstä tarpeeksi vertailudataa, kaksi ihmistä voi näyttää olevan läheisempää sukua kuin todellisuudessa.

–Ei kuitenkaan ehkä ole kovin vaarallista, jos jonkun ihmisen viidenneksi pikkuserkuksi nimetään joku, joka oikeasti onkin 12:s pikkuserkku.

Salmelan mukaan ongelma ei suomalaisten keskuudessa ole todennäköisesti järin suuri, sillä täällä on innostuttu dna-testauksesta tarpeeksi paljon.

Elina Salmela toivoo, että ihmiset miettisivät tarkkaan, haluavatko testata dna:nsa. Tulokset kun voivat yllättää.

–Mitä sitten, jos testissä paljastuu, että testattava ei ole sukua niille ihmisille, joille kuvittelee olevansa?

Oma lukunsa ovat ne yritykset, jotka tarjoavat tietoa perimässä kulkevista sairausriskeistä. Tietyt vakavat sairaudet (esimerkiksi Huntingtonin tauti) liittyvät selvästi yhteen geeniin, mutta monissa tilanteissa kyse on useamman geenin yhteisvaikutuksesta, joka voi olla varsin vaikeasti arvioitavissa.

–On myös sairauksia, jotka ovat pitkälti geneettisiä, mutta eivät kuitenkaan puhkea kaikille. Jotkut sairaudet riippuvat esimerkiksi ympäristötekijöistä, joita kaikkia ei edes tiedetä, Salmela muistuttaa.

–Hieman huolestuttaa, menettääkö joku viikkokausiksi yöunensa testitulosten vuoksi.
Geenitestejä verkosta yli 10 vuotta

Ensimmäisen dna-sormenjälkitekniikan kehitti Sir Alec Jeffreys Leicesterin yliopistossa vuonna 1985.

Ihmisen genomi, koko perimä, saatiin selvitettyä 2000-luvun alussa.

Maksullisia geenitestejä alettiin tarjota yksityishenkilöille samoihin aikoihin. Useimmat tarjoajat ovat yhdysvaltalaisia yrityksiä, joilta testin voi tilata verkossa.

Osa yrityksistä myy testejä vain sukuselvityksiin. Toiset ovat keskittyneet terveys- ja hyvinvointitietoihin. Joidenkin kautta saa tilattua yhdellä sylkinäytteellä sekä sukujuurista että terveysriskeistä kertovat tiedot.

Halvimmillaan sukujuurensa voi testata alle 80 eurolla. Monipuoliset terveystestit maksavat noin 300 euroa.

Todennäköisyyksiä ja tulkintaa

Etninen alkuperä kerrotaan todennäköisyyksinä. Prosenttiosuudet muuttuvat sitä mukaa kun yhä useammat sukulaiset tekevät saman yrityksen testin.

Vaikka olisi olemassa geneettinen riski sairastua johonkin tautiin, ihminen ei välttämättä koskaan sairastu. Riskin puuttuminen ei puolestaan sulje pois sairautta, koska testit näyttävät vain osan sairaudelle altistavista geenivirheistä. Ihmisen 23 kromosomiparissa on nykyarvion mukaan noin 20 000 geeniä.

Tulokset tulevat sähköpostiin yleensä englanniksi muutaman viikon kuluessa. Niiden tulkitseminen ilman aiheeseen perehtynyttä asiantuntijaa voi olla vaikeaa.

Yritykset vakuuttavat, että tietosuoja on "alan standardien mukainen" eikä tunnistustietoja talleteta. Bioetiikan ammattilaiset varoittavat, että geenitietoa saatetaan silti pystyä yhdistämään tunnistettavasti. Facebook on esimerkki siitä, että tietosuoja voi myös pettää.

Esimerkkejä sukutesteistä

1999 perustettu Family Tree DNA on ollut suosituin Suomessa. Sukututkija Lauri Koskinen perusti sen testiin liittyvän Suomi DNA -projektin vuonna 2006.

AncestryDNA aloitti ensimmäiset dna-testit 2002. Se mainostaa sivuillaan olevansa maailman suurin dna-testiyhteisö, jonka tietokannassa on yli 7 miljoonaa testin tehnyttä.

2003 aloittanut MyHeritage kertoo, että sillä on 95 miljoonaa käyttäjää, mutta ei mainitse testin tehneiden määrää. Se korostaa, että sillä on 42 tuettua etnisyyttä, mikä on enemmän kuin muilla.

2006 perustettu 23andMe tarjoaa sukutestien lisäksi eri maksusta myös terveys-, hyvinvointi- ja ominaisuustietoja.

Esimerkkejä terveystesteistä

Edellä mainittu 23andMe kertoo muun muassa alttiuden tiettyyn Alzheimer-riskiin ja silmänpohjanrappeumatautiin. Se paljastaa myös, kannatko joitain sairauksia, joita voit siirtää tietämättäsi jälkeläisillesi. Lisäksi testissä on "nice to know" (mukava tietää) -ominaisuuksia, kuten onko sinulla todennäköisesti korvannipukka tai maistuuko korianteri suussasi pahalta.

EasyDNA ja Nordic Genex testaavat kroonisten sairauksien riskejä. Ne antavat myös ruokavalio- ja elämäntapasuosituksia.

Koonnut: Marjo Oikarinen
https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/kotigeenitestit-eivat-kerro-koko-totuutta-hieman-huolestuttaa-menettaako-joku-viikkokausiksi-younensa-testitulosten-vuoksi-200886999/
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Itse latasin Myheritagen mutta olen siinä tilanteessa, että pitäisi maksaa 120 euroa vuodessa jotta sukupuu päivittyisi. Itsellä menee jo 1700 luvulle ja lisääkin löytyisi. Äitini puolelta kaikki nimet ihmisillä ovet todella hienoja. Birger, Regnar, Sigmund, ja dottireita iso kasa. Isän puolelta sitten juntimpaa suomalaista.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Itse latasin Myheritagen mutta olen siinä tilanteessa, että pitäisi maksaa 120 euroa vuodessa jotta sukupuu päivittyisi. Itsellä menee jo 1700 luvulle ja lisääkin löytyisi. Äitini puolelta kaikki nimet ihmisillä ovet todella hienoja. Birger, Regnar, Sigmund, ja dottireita iso kasa. Isän puolelta sitten juntimpaa suomalaista.
Edit: 0800 alkuisesta soitettiin ja erehdyin vastaamaan. Joku heritagen myyjä englanniksi (vahva vietnamilaisaksentti) yritti kaupitella lisäpalveluita.
 

Talvela

Greatest Leader
FamilyTreeDNA on ainoa mitä kannattaa käyttää, sieltä on laajat projektit suomalaisille ja saatte ilmaiseksi tulkinnan tuloksista sekä apua jatkoon.
Joistakin voitte toki siirtää tulokset sinne mutta itse en näe vaivan arvoiseksi vaikka jotain säästyisi rahallisesti ja ftdna:lla on myös tarjouksia monta kertaa vuodessa testeistä.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
FamilyTreeDNA on ainoa mitä kannattaa käyttää, sieltä on laajat projektit suomalaisille ja saatte ilmaiseksi tulkinnan tuloksista sekä apua jatkoon.
Joistakin voitte toki siirtää tulokset sinne mutta itse en näe vaivan arvoiseksi vaikka jotain säästyisi rahallisesti ja ftdna:lla on myös tarjouksia monta kertaa vuodessa testeistä.
Olin jo tilaamassa DNA paketin mutta päätin vielä harkita. Järjestelmä lähetti pari päivää myöhemmin ilmoituksen, että suorita tilaus loppuun niin saat ilmaisen postituksen.
 

Talvela

Greatest Leader
Suomi DNA projekti auttaa suomalaisia ja Suomessa asuvia sekä muita, joilla on suomalaisia juuria, löytämään esivanhempiaan ja sukulaisiaan sekä selvittämään juuriaan geneettisen sukututkimuksen avulla.

DNA-testin näytteenantopakkauksen tilauslomake: http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland

Suomi DNA projektissa tarkastellaan sekä Y-DNA, mtDNA että Family Finder -tuloksia eli suoria isälinjoja, suoria äitilinjoja että kaikkia sukulinjoja.
Projektiin ovat tervetulleita myös pelkästään Family Finder -testin tehneet.
Projektissa ei ole syntymäpaikka-, asuinpaikka- tai sukunimirajoituksia.


https://www.familytreedna.com/groups/finland/about

https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland
 

Hallinkorva

Ylipäällikkö
Ei kai minun tarvitse, kun sisareni teki ja näytti tuloksen. Luulisi, että jotain samanlaista on sitten minullakin.

Hänellä oli 94,8 suomalaista ja loput kreikkalaista, Pohjois-Afrikkaa ja inuiittia.
 
Top