Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Jos tämän uskaltaisi laitta tänne.
Vaikka on tv- teatteria ( ei siis dokumentti) niin sisältää aikalaisten haastatteluja.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sodan_ja_rauhan_miehet
https://areena.yle.fi/1-4195013
YLE ltä kulttuuriteko. Tätä on uusittu hyvin säästeliäästi. Kirjaimellisesti, sillä näyttelijöiden ja ohjaajan oikekeudenomistajille piti maksaa korvaukset joka esityskerrasta. Sisällöltään vastaa enemmän kuin dokkaria sillä dialogi perustuu neuvotteluista pidettyihin pikakirjoitusmuistiinpanoihin. Neuvottelujen välejä on sitten täydennetty ajan tapahtumilla. Käsikirjoittaja sekä ohjaaja oli Helsingissä ylioppilaaksi kirjoittanut ja sitten teaiierikoulun ohjaajalinjan käynyt Matti Johanson, jonka taiteilijanimi oli Matti Tapio. Teki tiivistä yhteistyötä profVaikka on tv- teatteria ( ei siis dokumentti) niin sisältää aikalaisten haastatteluja.
YLE ltä kulttuuriteko. Tätä on uusittu hyvin säästeliäästi. Kirjaimellisesti, sillä näyttelijöiden ja ohjaajan oikekeudenomistajille piti maksaa korvaukset joka esityskerrasta. Sisällöltään vastaa enemmän kuin dokkaria sillä dialogi perustuu neuvotteluista pidettyihin pikakirjoitusmuistiinpanoihin. Neuvottelujen välejä on sitten täydennetty ajan tapahtumilla. Käsikirjoittaja sekä ohjaaja oli Helsingissä ylioppilaaksi kirjoittanut ja sitten teaiierikoulun ohjaajalinjan käynyt Matti Johanson, jonka taiteilijanimi oli Matti Tapio. Teki tiivistä yhteistyötä prof
Keijo Korhosen kanssa, josta syystä faktat on kyllä kohdallaan. Näyttelijöiksi valikoituivat ajan ehdottomat ykkösnimet.
Ensi-ilta TV:ssä oli tapaus, jonka muistavat kaikki tuolloin lehtiä lukeneet. Oli katsottava livenä, koska videoita ei vielä ollut. Neuvostoliiton lähetystö yritti saada esityksen peruuntumaan ja sitten keskeytymään. Niin kävikin kun alkupään toinen tai kolmas jakso jäi esittämättä. YLE ei myöntänyt sensuuria edes vuosikymmeniä jälkeenpäin vaan vetosi teknisiin syihin. Viikon tauon jälkeen esitettiin loput jaksot muuttamattomina. Dramatiikkaa lisäsi ohjaaja Matti Tapion kuolema ensi-illan aikoihin.
Seven people are striving for better lives in countries where the top 0.1 percent owns as much wealth as the bottom 90 percent.
https://yle.fi/uutiset/3-9949556?origin=rssHarvinainen dokumentti sodanaikaisista radiotiedustelijoista antaa erikoissotilaille kasvot – katso tästä
Vaiteliaat miehet -dokumentin voi katsoa kahden kuukauden ajan Yle Areenassa. Ohjelma käynnistyy tämän jutun pääkuvasta.
Viisi vuotta sitten sotaveteraani Paavo Kotilainen sai kutsun Linnan juhliin – ensimmäistä kertaa elämässään.
Hän kuitenkin kieltäytyi kohteliaasti kunniasta, sillä hän ei kokenut olevansa yhtä lailla ansioitunut kuin varsinaiset rintamamiehet.
Kotilainen nimittäin palveli sodan aikana radiotiedustelijana, ei taistelujoukoissa.
– En ole ollut koskaan tulitaistelussa, niin ajattelin, että en perhana lähde sinne näyttämään naamaani, koska en ole sillä tavalla ansioitunut. Olen ansioitunut radiotiedustelun kehittämisessä, mutta en taistelutoiminnassa, Kotilainen kertoo tuoreessa dokumentissa, joka on julkaistu Yle Areenassa.
Vaiteliaat miehet -dokumentti on harvinainen kuvaus radiotiedusteluun erikoistuneista sotilaista, jotka eivät ole liiemmin julkisuudessa kasvoillaan esiintyneet. Omakohtaisista kokemuksista ei ole enää kertomassa kuin kourallinen veteraaneja.
Dokumentissa sodanaikaiset radiotiedustelijat Kaarlo Salmela, 94, ja Paavo Kotilainen, 97, kertovat, miten vihollisen viestiliikennettä käytännössä seurattiin.
– Se on normaalia sotilastoimintaa, jossa sotilaat tiedustelevat tietysti vastapuolen toimia. Ei se ole mitään rikollista tai vakoilua, Kotilainen tähdentää heti ohjelman alkusanoissa.
Hyvältä radiosähköttäjältä vaadittiin esimerkiksi rytmitajua, jotta morseaakkoset pystyttiin kirjaamaan ylös. Salmelan etuna oli hanurinsoittotausta, jonka perusteella hänet valittiin asepalveluksessa vuonna 1942 radiosähköttäjäkurssille. Kotilainen oli puolestaan radioamatööri.
Arkistoissa vain rajallisesti lähdemateriaalia
Vaiteliaat miehet on sotahistoriaa harrastavan toimittajan Ahti Koskisen käsialaa. Hän kiinnostui aihepiiristä selvitettyään tiedusteluosastossa palvelleen isänsä sotapolkua.
– Sota-arkistossa kaivelin, mitä miehet tekivät, mutta ei siitä löytynyt kauheasti tietoja. Osa tiedoista oli hävitetty ja osa on siirtynyt eteenpäin vain suullisena, Koskinen kertoo.
– Konkreettisen sykäyksen sain sitten yhdeltä kaveriltani, jonka naapurina mökkeilevä mies oli kertonut olleensa radiotiedustelija.
Tuo mies on Kaarlo Salmela, johon Koskinen otti yhteyttä haastattelua varten ymmärrettyään, että nyt olisi viimeisiä hetkiä jututtaa radiotiedustelua tehneitä sotaveteraaneja.
– Sen verran kuitenkin myöhästyimme, että Salmela oli vähän ennen haastattelua saanut lievän aivoinfarktin, mikä vaikutti hänen puheeseensa. Siinä määrin tuli kuitenkin kiinnostavia tietoja, että tiesimme saavamme toisella haastateltavalla dokumentille enemmän pohjaa.
Toinen haastateltava, Paavo Kotilainen, löytyi Elektronisen sodankäynnin killan myötävaikutuksella.
Vihollisen käskyjen purku saattoi pelastaa tuhansia suomalaisia
Radiokuunteluun erikoistuneet sotilaat eivät paljoa tehtävistään hiiskuneet sotavuosina tai niiden jälkeenkään, jolloin moni heistä joutui kuulustelluiksi. Erityisellä Stella Polaris -operaatiolla (siirryt toiseen palveluun) varauduttiin jopa siihen, että tiedustelutoiminta jouduttaisiin aloittamaan uudelleen, jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen.
Radiotiedustelijoiden vaiteliaisuus johti osaltaan siihen, että heidän osakseen saama arvostus sodanaikaisesta toiminnastaan on ollut erilainen kuin monella muulla sotaveteraanilla.
Suomalaisten radiotiedustelulla, käytännössä siis Neuvostoliiton joukkojen sähkötysliikenteen seurannalla, saatiin joka tapauksessa merkittäviä tuloksia aikaan. Radiotiedustelun kehittäjä ja sodanaikainen johtaja, eversti Reino Hallamaa (siirryt toiseen palveluun) on arvioinut, että tiedustelulla saatettiin pelastaa jopa tuhansien suomalaisten henki, kun vihollisen käskyt saatiin tietoon etukäteen.
Alexis Conran is definitely someone you don't want to be playing cards with. An expert poker player and a man thoroughly at home in a casino, Alexis enjoys the thrill that comes with gambling.
But what for Alexis is a pleasurable past-time and part of a lucrative career, ruined his father. Alexis's Greek father was a gambling addict who committed fraud to get money for betting and went to prison for his crimes. Alexis has become increasingly interested in exploring the tipping point that turns the odd flutter into something darker and more dangerous. Why can most people place one bet and then walk away; when some men and women are compelled to lose their shirt, their house and their families on a losing streak?
In this documentary, Alexis travels around Britain, to Las Vegas and to Athens in Greece. He meets gambling addicts, experts and members of his own family to try and understand what makes gambling, for some, a compulsion that can end in ruin.
Just nyt TV:ssä TV-1 :ssä ; Täällä Pohjantähden alla, kertoo hyvin aiemmasta menosta Sumomessa. Vaikkakaan nyt ei ihan virallista dokumetti tasoa.
Veli Hansai. Hyvää yleissivistävää katsontoa kantoa, näissä annetaan Suomen kannalta hyvinkin arvostettuja oppeja , siinä ei riistolle ole sijaa.