skärdis
Greatest Leader
Turistimatka Itä-Ukrainaan voi tuoda ikäviä seurauksia – suomalaiset rikkoivat lakia lähdettyään katsomaan ”elämää etulinjoilla”
Venäjän kautta toteutettu turistimatka Itä-Ukrainan kapina-alueille voi tuoda matkalaisille syytteen rajarikoksesta Ukrainassa.
ULKOMAAT 30.7.2016 16:00
Anneli Ahonen
MARTTI KAINULAINEN
Kaupungin kyltti Donetskissa 15. heinäkuuta 2015.
ITÄ-UKRAINASSA kävi heinäkuussa suomalainen turistiryhmä, joka meni kapinallisten hallussa olevalle alueelle Venäjän kautta.
Mikään tavanomainen turistikohde alue ei ole. Sota Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten ja Ukrainan välillä on jatkunut yli kaksi vuotta. Keväällä 2014 Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti.
Artikkeliin liittyvät
Viime viikonloppuna taisteluissa kuoli Ukrainan mukaan kuusi sotilasta. Osapuolten solmiman Minskin sopimuksen määräämä tulitauko ei ole pitänyt, ja taistelut ovat jälleen kesällä kiihtyneet.
MATKALLE LÄHTI mukaan mielenkiinnosta myös Kokoomuksen Nuorten Liiton jäsen, liiketalouden opiskelija Ville Sipilä, 22.
”Olen luonteeltani todella utelias”, hän kertoo.
Matkan järjesti Donetskin ”kansainvälinen lehdistökeskus”, jota johtaa Itä-Ukrainan kapinallisten näkökulmien tiedonvälittäjäksi ryhtynyt suomalainen Janus Putkonen. Hän viettää paljon aikaa alueella. Tervehdyskirjeessä Putkonen lupaa ottaa henkilökohtaisen vastuun jokaisen matkailijan hyvinvoinnista.
UKRAINAN Suomen-suurlähettiläs Andrii Olefirov toteaa suomalaisen matkailijaryhmän rikkoneen Ukrainan lakia kulkemalla alueelle Venäjän kautta.
”Tämä on vastoin Ukrainan lakia. Enimmillään rajarikoksesta voi saada kolme vuotta vankeutta”, Olefirov sanoo puhelimitse.
Ukrainan lain mukaan Krimin niemimaalle ja Donetskiin ja Luhanskiin tulee matkustaa vain Ukrainan kautta ja ulkomaalaiset tarvitsevat siihen Ukrainan maahanmuuttoviraston luvan.
Käytännössä esimerkiksi järjestöt ja toimittajat käyttävät Venäjän kautta kulkevaa reittiä, jotta pystyvät tekemään töitä sota-alueella.
”Ymmärsin reissulaisten puheista, että Ukrainan puolelle ei tämän jälkeen enää ole asiaa. Vähän ärsyttää tietysti”, Ville Sipilä sanoo.
MATKALLE oli saatu kokoon yhteensä 15 osallistujaa. Osaan matkaohjelmasta osallistui myös Johan Bäckman, joka esiintyy Ukrainasta eroon pyrkivän Donetskin virallisena edustajana.
Ryhmä lähti 11. heinäkuuta Suomesta junalla Moskovaan ja sieltä bussilla Donetskiin. Venäjän ja Itä-Ukrainan rajalla heidän passejaan ei leimattu. Viiden päivän Donetskissa ja osin Luhanskissa oleilun jälkeen he palasivat samaa reittiä Suomeen.
ETUKÄTEEN matkaohjelmassa mainostettiin mahdollisuutta nähdä ”elämää etulinjoilla”.
Mainoksessa ei mainittu, että reittivalinta rikkoo Ukrainan lakia ja mitä seurauksia rajarikoksesta voi tulla. Suomalaiset matkanjärjestäjät pitävät yleensä ohjenuoranaan Suomen ulkoministeriön matkustustiedotetta. Ukrainassa se kehottaa välttämään kaikkea matkustusta Donetskin, Luhanskin ja Krimin alueille.
Suomi ei voi edes antaa konsuliapua näille alueille, koska ne eivät ole Ukrainan hallinnassa, ulkoministeriön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikönpäällikkö Päivi Peltokoski huomauttaa.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston arvion mukaan mainos ei kuitenkaan johda kohderyhmää harhaan.
”Sivustolle ei eksy kuka tahansa, vaan olettamana on, että matkaa harkitseva tietää tilanteesta sen, mitä pitää. Kuluttajansuojalaki ei anna eväitä tähän puuttumiseen”, apulaisjohtaja Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.
Matkailijan oma vastuu lähdöstä on siten riskialueilla suuri. Jos jotain sattuisi, myös matkanjärjestäjää saattaa silti koskea vahingonkorvausvastuu, arvioi Suomen matkatoimistoalan liiton apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson.
SIPILÄ KERTOO, että halukkaat vietiin Donetskista Luhanskin kapinallisalueen puolelle tutustumaan ulkomaalaisiin, jotka vapaaehtoisesti sotivat kapinallisten puolella. Sipilä oli tavannut yhden heistä, suomalaisen Petri Viljakaisen. Tämä oli ehdottanut, että Sipiläkin voisi liittyä taistelijoiden joukkoon.
”Yritin päästä tilanteesta eroon”, Sipilä toteaa.
Lisäksi käytiin rintamalla.
Matkan järjestänyt Putkonen vakuuttaa sähköpostiviestissä, että aselepo on pitänyt niissä paikoissa, joilla suomalaiset vierailivat.
SIPILÄ SANOO miettineensä etukäteen sitä, että matkanjärjestäjät tunnetaan Suomessa Venäjän-mielisten kapinallisten näkemysten ahkerina ajajina.
”Tiesin, että se vaikuttaa siihen, missä käydään ja mitä nähdään”, hän kuvaa.
Sipilän mukaan hän oli kuitenkin kävellyt myös itsekseen kaupungilla ja puhunut paikallisten kanssa.
Venäjän tukemat Donetsk ja Luhansk ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, mutta niitä ei tunnusta yksikään kansainvälisesti tunnustettu maa maailmassa, ei myöskään Venäjä.
SUURLÄHETTILÄS Olefirov kehottaa matkalla olleita suomalaisturisteja ottamaan yhteyttä Suomen ulkoministeriöön, mikäli he haluavat vielä matkustaa Ukrainaan.
”Jos he kertovat, etteivät tienneet mitä tekivät ja ovat pahoillaan, voin ulkoministeriön kautta välittää tiedon Ukrainaan. En usko, että matkustus Ukrainaan olisi tämän jälkeen ongelma”, hän toteaa.
Kyllä on jäätävää keskustelua tämän uutisen kommenteissa Hesarin verkkosivuilla. (En tiedä pääseekö niihin käsiksi ilman tunnareita, kun monet keskustelijat ovat jo moneenkertaan päättäneet Hyysärin tilauksensa).
Joko bäckmannilaisilla on monet tunnarit tai sitten heidän tavoin ajattelevia suomalaisia on oikeasti paljon! Ei luulisi paljoa vaativan älynlahjoja ymmärtää, että etenkin meidän suomalaisten kannattaa torpata alkuunsa tuollaisten terijoenhallitusten puuhailut Venäjän naapurimaissa.
Kokonaan toinen kysymys on, että mitä ihmettä kokoomusnuori tekee tuollaisessa seurassa? Lienee järjenvalo jäänyt koskaan syttymättäkin tämän Ville Sipilän päässä! Vai oikeastiko aikoo kulkea Ike Kanervan ja kumppaneiden jalanjälkiä?