Eduskuntavaalit 2019

Puheenjohtaja Petteri Orpolla on kompromissihalukkuutta, mutta eduskuntaryhmän talousoikeistolaiset, muun muassa Elina Lepomäki, painavat päälle.
"Demarilähteistä on levitetty tiedotusvälineille viestiä, jonka mukaan kokoomus ja erityisesti juuri Lepomäki ei olisi hyväksynyt mitään sdp:n veropoliittisia aloitteita, ei edes veropohjan laajentamista. Lepomäki kiistää väitteet jyrkästi."

"Lepomäki sanoi olevansa valmis myös kokoomuksen oppositiokauteen. Hänen mukaansa kokoomuksen puoluejohtajan Petteri Orpon asema puolueessa ei ole tapahtuneen vuoksi heikentynyt."

 
1. Työtön päättää palkkaamisestaan vai olisko se joku muu...
2. Riskit on jo matalat, 6kk koeaikaa, määräaikaisuus jne... Annetaan mielummin porkkanaa sille yritykselle palkkaamiseen, vaikka työnantajamaksuja pienemmäksi.. toisaalta palkkatukin hoitaa tuon, mutta on vaan niin pirun byrokrattinen takautuvine saamisineen hakemuksesta, ja siis tuo että ja jos uusi työntekijä on edes kelvollinen palkkatukeen ja siitäkin päätää joku te-täti...
3. Ennakko-/Arvioverotus on perseestä... siitäkin päätää joku byrokraatti, ei luulis olevan vaikeeta seurata oikeita tuloja...
4. Ideoita? Laitetaan 200miltsii (10%) asumistuesta uusiin asuntoihin ja kunta päätää vuokrat? Vuokrat ja asumistuki laskisi -3-5%/vuosi...
5. Samaa mieltä.

Ja jälkimmäisiin...

1. Meinaatko että se ponnistaa ja pääsee paremmin duuniin katuojasta viimeksi viime kuussa pesulla käyneenä? Viinaa ja huumeitakin voi myydä...
2. Suomessa irtisanominen on jo helppoa verrattuna "kilpailijoihin" (Saksa, Ruotsi). Ok, luovutaan TES:stä, mutta säädetään lakisääteinen minimipalkka (~10€/h), niinkuin muuallakin. Parempi?
3. Verotuksen voisi säätää tulojen mukaan, ennakkoverotus on perseestä...
4. Ei välttämättä ole, mutta yksityinen yleensä säästää väärästä paikasta... Julkista sektoria määrää byrokratia jota voisi vähentää..
5. Pitäisi kurkata työolosuhteita... samasta työstä sama palkka.

Muutama kommentti tuohon
1. Toki jokainen päättää meneekö töihin, ei tässä mitään pakkotyöleireja haluta, mutta kuinka paljon tästä makaamisesta pitää yhteiskunnan maksaa?
2. Osittain samaa mieltä
3. Osittain samaa mieltä
4. Mielenkiintoinen ajatus, nyt esim Helsingin kaupungin vuokra-asunto on jo kallis ja yksityiseltä saatat saada jopa halvemmalla, yleisesti hintataso lienee sama kuin yksityisellä sektorilla.

1. Suomalaisen köyhän elämä on kurjaa kun puhelin on jo vuoden vanha ja televisiokin vain 50"
2. Irtisanomista en pitäisi helppona, paitsi jos syynä käytetään tuotannolliset/taloudelliset syyt, mutta esim henkilöperusteilla ollaan vaikeassa tilanteessa. Olisin valmis heittäen lakisääteiseen prosessiin, jos sillä poistuisi TES:n yleisitovuus
3. Osittain samaa mieltä
4. Omasta nyrkasta katsottuna, juuri päinvastoin, julkishallinto tuhlkaa vaikka kuinka, parhampina esimerkkeinä koulujen/muiden julkistenrakennusten ilmastoinnin sulkeminen. Byrokratian määrästä samaa mieltä.
5. Tuo sama palkka samasta työstä tuntuu julkisella sektorilla(terveydenhuolto) häiritsevän tosi paljon. Siksi jatkuvaa on valitus lusmuista joilla on vain pokkaa olla osaamattomia ja laiskoja. Heille putoaa kuitenkin sama palkka joka kk, kun sille osaavalle ja ahkeralle.
 
Kun katsoo ylen EU-vaalikoneen tuloksia ja vastauksia niin näkee hyvin miksi Kokoomus ja PS eivät tule löytämään toisiaan, oppositiossakaan.

Eivät löydä vielä toisiaan, mutta tulevat löytämään. Siellä tapahtuu vallankaappaus jo ihan lähiaikona (polvihousut+mentorit). Se on ollut tuloillaan jo jonkin aikaa ja oppositiossa homma nopeutuu huomattavasti. Orpo pelasi tai laitettiin pelaaman itsensä pussiin...kellot soivat ja ne soivat Orpolle.
 
1. Työkykyiset ihmiset pitää saada töihin.
2. Uuden työntekijän palkkaamiseen liittyviä riskejä on saatava madallettua, etenkin PK-yrityksillä kynnys on iso. Tämä rajoittaa yritysten kasvua ja työpaikkojen luomista (kohta 1.)
3. Verotuksen muuttaminen kasvuyrityksiä suosivaksi
4. Julkisten menojen hillitseminen
5. Tarpeettoman byrokratian purkaminen

Tämä lista se on kuule työpöydällä seuraavallakin hallituksella, ihan saletisti. Nämä ovat asioita, jotka seuraavat hallitusta ihan riippumatta sen väristä.
 
A-studio: SDP - me haluamme, panostamme, toivomme... kuun taivaalta. Ei mitään mitä me teemme

Joo, jotenkin vaikutti siltä kuin olisi jäänyt vaalitaisteluvaihde päälle. Mulla on sellainen kutina, että melkoiset Ollin oppivuodet ovat vasta alkamassa. Herkuttelen tulevan hallituskokoonpanon henkilösijoituksilla. Ministerinä kun ei loputtomiin voi jäädä toivomaan ja haluaisimaan, signaloimaan ja kuhertelemaan yleisölle, ei, vaan pöydälle virkamiehet kantavat kuulopuheiden mukaan sellaisen määrän paperia, lippua ja lappua, että omaksumisessa ottaa tovin.
 
"Demarilähteistä on levitetty tiedotusvälineille viestiä, jonka mukaan kokoomus ja erityisesti juuri Lepomäki ei olisi hyväksynyt mitään sdp:n veropoliittisia aloitteita, ei edes veropohjan laajentamista. Lepomäki kiistää väitteet jyrkästi."

"Lepomäki sanoi olevansa valmis myös kokoomuksen oppositiokauteen. Hänen mukaansa kokoomuksen puoluejohtajan Petteri Orpon asema puolueessa ei ole tapahtuneen vuoksi heikentynyt."


Niin...Kokoomus on yhtä suurta perhettä :ROFLMAO:

417207-jpg.jpg


Kokoomus romahti Orpon johdolla vuoden 2018 alkupuolen gallup-kärjestä eduskuntavaalien kolmanneksi 38 paikkaan ja 17 prosentin kannatukseen. Orpon niskaan hengittää nyt puolueen oikea laita.

Supersuosioon noussut ex-oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) keräsi koko maassa kolmanneksi eniten ääniä, yli 20 000. Kokoomuksen talousoikeistolaisen ajattelun apostoli Elina Lepomäki keräsi hänkin yli 19 000 ääntä. Orpo sai tyytyä yli 10 000 ääneen, eikä yltänyt edes kovin lähelle kymmenen kärkeä.

Nyt supertähtien osakkeet nousevat, koska kokoomus on ajautumassa kriisiin.

Tähän saakka kokoomus on pystynyt markkinoimaan torjuntavoittoa, mutta puolue ei tavoita edes hallituspaikkaa. Vielä vuosi sitten toiveissa oli pääministerin paikka. Kokoomus putoaa nyt täysin tyhjän päälle.

Kuvitelkaa Petteri Orpo oppositiojohtajana räksyttämässä ankarasti hallitukselle. Ei oikein onnistu. Sen sijaan Elina Lepomäen näkee tylyttäjän asemassa oikein hyvin.

9e07f9357ff5411f8837bce6fa59c3af.jpg


 
Eivät löydä vielä toisiaan, mutta tulevat löytämään. Siellä tapahtuu vallankaappaus jo ihan lähiaikona (polvihousut+mentorit). Se on ollut tuloillaan jo jonkin aikaa ja oppositiossa homma nopeutuu huomattavasti. Orpo pelasi tai laitettiin pelaaman itsensä pussiin...kellot soivat ja ne soivat Orpolle.
Lievää optimismia ilmassa. Huomion arvoista on että kokoomuksen oppositio taipaleesta heti tuoreeltaan syytetään juuri Lepomäkeä. Monelta joka toivoo, että kokoomus nyt siirtyisi omalle paikalleen oikealle ja kykenisi edes johonkin yhteistyöhön persujen kanssa, tulee pettymään. Jo nyt rakennetaan kulisseissa kokoomukselle polkua lähemmäs vihreitä ja tämä tulee tapahtumaan pelottavalla voimalla kun piiperöt saavat kohta uudeksi johtajakseen Maria Ohisalon. Hänestä on mustasukkaisia kaikki kokoomuksen todelliset strategit puhuvien päiden takana. Lepomäki on tämän porukan ykkös-vihollinen kuten oli aikanaan/edelleen Eija-Riitta Korhola.

Jopa Kirsi Pihaan suhtauduttiin hyljeksien kunnes hyppäsi pois ääniä varastamasta ja alkoi tekemään töitä taustavaikuttajille kanalastaan käsin. Jo 25 vuotta sitten mulle sanoi nykyinen taustavaikuttaja, silloinen kansanedustaja, että Ben ajatuksineen ja missitalleineen on kokoomuksen suurin painolasti. Erityisesti Piha koettiin pelottavaksi. Raivo puhkesi kukkaan Korholan tultua kokoomukseen.

Syy-yhtälön avaamiseen ei tarvi muuta kuin yhdistää kelpoannoksen sosiaalitanttaa ja primitiivistä alemmuudentunnetta. Pistäytyminen kokoomuksen puoluekokouksessa paljastaa keitä nämä ovat. Ne jotka tulevat paikalle ensimmäisenä ja poistuvat viimeisenä. Ei, kyseessä ei ole Kauniaisten kansallispukuun sonnustautunut juppiwannabestubbi vaan huomattavasti raskasrakenteisempi taistelunorsu.

Ainoa toivo on, että tämän taustavaikuttaja konsornion ote lipeää hetkeksi ja valtaan pääsee tuo kokoomusnuorten valonpilkahdus rotaatio joka alkoi Rydmanin ja Antti Häkkäsen aikoihin päättyen pj Susanna Kosken aikaan Rydmanin oikeistoflirttailuun, huipentuen Saul Schubakin irtiottoyritys möläytykseen joka aktivoi taistelunorsut pistämään nuoret ruotuun ja puheenjohtajaksi pikkuorpoja kuten Sazonov ja Vuornos. Mission completed.

Näiden 2010-2015 vuosina kok.nuorissa vaikuttaneiden, nyt eduskunnassa olevin, on ponnistettava kaikkensa jotta linja ja erityisesti pj vaihtuu Porin puoluekokouksessa. Ja erityisesti suhtautuminen persuihin. Tämä tietysti edellyttää myös Halla-Aholta lievää sordinoa suhteessa kokoomukseen jos haluaa oikeiston suomessa pelastuvan. Tämän parempaa hetkeä tuskin tulee.

Antaisin silti vain yhdestä kymmeneen mahdollisuuden että Häkkäsen, Rydmanin ja Lepomäen yms. nousu onnistuu. Näiden ja nyky-persujen varassa on oikeisto plokin syntyminen suomeen. Ovat laajalla kirjolla eri mieltä monista asioista persujen kanssa mutta, eivät samalla lailla pelkää Halla-Ahoa kuin nyky Kok-johto, jota siis ohjaa tuo edellä mainittu näkymätön pullanpehmeä paksu käsi (Brysselistä).

Kokoomusnuoret ei ole merkityksetön petrimalja. Siellä kasvatetaan monet kärkinimet mutta mikä tärkeintä, juuri nämä julkisuudessa näkymättömät taustahenkilöt joille puoluetyö on henki ja elämä.
 
Suomessa olisi ollut useita huomattavasti kriittisempiä kohteita kuin Käteisen sillat...
Väärin. Jos valtatien katkeaminen siltojen huonon kunnon takia ei ole liikenteen prioriteetti niin mikä sitten?

Zyskowicz on ollut aina kokoomuksen jonkinlainen sisäinen oppositio. Kokoomusnuoriajasta lähtien. Tuolta kohdasta historia voi vilkaista taustaa hieman: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kokoomuksen_Nuorten_Liitto

Häkkäsellä on hyvät näkymät puheenjohtajaksi. Nyt kokoomusnuoritaustaisilla voi olla etsikkoaika kun ei ole tarjolla enemmän kokoomusopiskelijataustaisille vuosien saatossa jaettuja avustajapaikkoja vauhdittamaan "oikeita ajatuksia". Ministeriöistä heivataan ulos iso määrä sinne pesiytymään ehtinyttä sakkia yksityiselle sektorille, tai todennäköisemmin etujärjestöihin.

Rydmanilla on ilmeisen hyvät välit persuihin, mutta vielä Lepomäkeä mahdottomampi ajatus kokoomusjohdossa. Häkkästä ei kokoomuksen vasen laita juoksisi tukka pystyssä karkuun.
 
Viimeksi muokattu:
Suomessa olisi ollut useita huomattavasti kriittisempiä kohteita kuin Käteisen sillat...

Otsikoita piisasi ennen siltojen korjausta.

Kallansillat poikki, kilometrien jonot
Kuopion vanhat Kallansillat jäivät teknisen vian vuoksi pystyyn useiksi tunneiksi perjantai-iltana.(KUVA: ILPO LOMMI)
Julkaistu: 4.8.2007 7:45

Kuopion vanhat Kallansillat juuttuivat taas yläasentoon eilisiltana. Viitostelle kertyi kilometrien autojonot sekä etelän että pohjoisen suuntaan.
- Tilanne on kestämätön. Tällaista ei saisi nykyaikana tapahtua valtatiellä, todettiin Kuopion poliisista vähän ennen puoltayötä.
Nostosillat sijaitsevat viisi kilometriä Kuopiosta pohjoiseen. Ne nostettiin ylös vähän ennen kello 21:ta, jotta huvialus pääsisi niiden alta. Teknisen vian takia sillat jäivät pystyyn.
Kello 23.30 etelän suunnan silta saatiin käsipelillä lasketuksi, ja korjaajat ahersivat viereisen sillan kimpussa.
Poliisin mukaan oli onni, ettei valtatiellä ollut samaan aikaan hälytysajoja. Muutoin esimerkiksi ambulanssit olisivat joutuneet kiertämään kymmeniä kilometrejä Kuopioon.
1960-luvulla rakennetut nostosillat ovat reistailleet vuosikausia.
 
Vesterbacka ottanut vedettäväkseen tällä kertaa nimellisesti norjalaisten juoksupoikana myös Jäämeren rata -hankkeen.
Voisipa luulla, että tälle uusi hallituspohja tulee olemaan erityisen haastava. Vihreitä ei taatusti lämmitä ajatus saamelaisluonnon raiskaamisesta norjalaiskiinalaisrahoin.

Sinne ennustettiin kyllä liikennettä ja ennen peruskorjausta liikennettä myös oli kohtuullisesti. Se mikä sieltä liikenteen sitten vei oli ainoan liikennöitsijäyhtiön sisäinen päätös ohjata liikenne uudelleen mm. Kouvolan kautta.
Joo, eihän se ilman jotain toiveikasta näkymää olisi mennyt läpi.
 
Viimeksi muokattu:
Niin...Kokoomus on yhtä suurta perhettä :ROFLMAO:
Niin osa antaa ymmärtää ja etenkin demarit, että Orpolla ei neuvotteluvaraa juuri ollut. Ja nyt on tullut tietoa/väitettä ja Orponkin viittauksia kuten uskottavaa onkin, että Sipilä lupasi siirtyä juuri hallituspaikan vuoksi sivuun (sovittu ennen neuvotteluja jo) ja että SDP ensisijainen hallituskokoonpano oli juuri nyt muodostetun kaltainen. Näin ollen Kokoomuksella tai Persuilla ei käytännössä mitään neuvoteltavaa alun alkaen ollutkaa - kunhan tanssivat. Kokoomustapaamiset venyi koska Keskusta jahkasi ehtojaan.
 
Vesterbacka ottanut vedettäväkseen tällä kertaa nimellisesti norjalaisten juoksupoikana myös Jäämeren rata -hankkeen.
Voisipa luulla, että tälle uusi hallituspohja tulee olemaan erityisen haastava. Vihreitä ei taatusti lämmitä ajatus saamelaisluonnon raiskaamisesta norjalaiskiinalaisrahoin.


Joo, eihän se ilman jotain toiveikasta näkymää olisi mennyt läpi.

Virheet katsos saa ratahankkeiden hyväksymiselle vastalahjaksi monta tonnia Libyan ykkösvientituotetta.
 
Lepomäelle varmasti passaa syntynyt tilanne. Tulee mieleen, että seuraaviin edareihin lähdetään joka tapauksessa siten, että Kokoomusta johtaa.....ehkä Lepomäki. Ja oppositiotaipaleella jos onnistuu lihottamaan puoluetta, niin piikkipaikka on saletissa.

Pullantuoksuinen iso käsi on sitten taivahan pelottava, jos se tosiaan ohjaa isoja poikia Suomessa Brysselistä käsin. Jos näin tosiaan on, niin ehkä näiden -poikien- pitää vielä miehistyä muutenkin.

Benkun missitalli on osa sitä julkkishaalintaa, joka osittain on taannut menestymisen vaaleissa.

Miten muuten sovitetaan kansallinen KOK-Persu yhteen, kun siellä niin elimissä se ei passaa edes huonosti? Mitä ne muut meistä ajattelee? Aivan. Aivan. Aivan. Ei pidä unohtaa sitä, että EU-näyteikkunakin pitää olla siisti ja kunnossa. Persu kuitenkin lyöttäytyy EUssa varsin mielenkiintoiseen viitekehykseen. Jakaako KOK siis kuitenkin ne samat Arvot? No eee eee tietysti, mutta kun politiikka on sitä miltä se näyttää.
 
En tunne kokkareiden noblessen kuvioita. Mutta arvaan, että siellä jotakuta ottaa ankarasti kupoliin etteivät kaataneet hallitusta kaksi vuotta sitten kun olivat kannatuksen huipulla.

Olisivat saaneet uusissa vaaleissa pääministerin paikan vahvalla mandaatilla ja todennäköisesti kohtuullisen aseman hallitusneuvotteluihin. Mutta kun roikuttiin soten yksiyistämisbusineksen orjana.

No ei saatu Sotea, yksityistäminen kaatui syliin ja nyt taitaa jäädä hallituspaikkakin saamatta.

Voi voi...
 
Kanki on selvästi poliitikkoainesta...

Kaikkonen kommentoi SDP:n aikeita aktiivimallin leikkurin poistosta torstaina Säätytalolla.

– Jokaisella puolueella on omat positionsa. Meidän tavoitteet lähtevät vaaliohjelmasta eli mitä tuimme ennen vaaleja, olemme samaa mieltä myös vaalien jälkeen. Tietysti, kun hallitusohjelmaa tehdään, jokaisen puolueen täytyy pystyä tulemaan myös vastaan toisia puolueita, Kaikkonen totesi.



Noin ollaan jotain mieltä olematta mitään mieltä :ROFLMAO:
 
Blogi: Olli Pusa, su 05.05.2019 18:26

Hitto kun se ei uppoa!

Suomen politiikasta monilla on varsin kyyninen käsitys. Arvioidaan, että on jokin todellinen vallankäyttäjien ryhmä, joka todellisuudessa johtaa maata. Se määrittelee hallitusohjelman ja valitsee sitten sille toteuttajat. Tuon valtaryhmittymän koordinaatteja ovat ilmeisestikin EK, eläkeyhtiöiden valtavien miljardikasojen päällä istuvat sekä ay-liike. Ay-liike ei tässä ole varmaan keskeisin vallankäyttäjä, mutta se kelpuutetaan mukaan, kunhan se pitää vasemmistopuolueet ruodussa.

Tuollainen ryhmä ei voi avoimesti hallita maata. Eivät ihmiset sitä hyväksyisi. Siksi tarvitaan välikäsi: puolueet, kutsutaan myös puoluekartelliksi. Järjestetään vaalit, joiden jälkeen arvotaan, mitkä puolueet pääsevät hallitukseen. Siitä palkkioksi saavat järjestellä rahaa itseään lähellä oleville tahoille, junailemaan virkoja kavereilleen ja edistämään heidän bisneksiään. Hyvä esimerkki tästä on Kataisen sekametelihallitus, jossa oli mukana puolueet kokoomuksesta kommunisteihin.

Puolueissa kyllä hyvin tiedetään pelin säännöt. Jos olet taustavoimia vastaan, et pääse hallitukseen. Se johtaa mielenkiitoisiin asetelmiin. Ennen vaaleja melkein kaikki puolueet julistivat ilmastonmuutoksen keskeiseksi ongelmaksi. Sen varjolla piti suomalaisilta lopettaa lihan syönti, autolla ajo, lomamatkat. Teollisuus piti ajaa alas ja hakkuut lopettaa maapallon pelastamiseksi. Suomalaisten piti näyttää esimerkkiä siitä, kuinka tehdään sankarillinen joukkoitsemurha ihmiskunnan pelastamiseksi. Se olisi tarjonnut suomalaisille poliitikoille tilaisuuden paistatella sankareina ulkomaisten tovereiden keskuudessa.

Samanlaisia linjauksia on ajettu mm. maahanmuuton suhteen. Laajamittaisen islamilaisen maahanmuuton vastustajat on leimattu rasisteiksi, fasisteiksi ja ties miksi. Vaikka valtaenemmistö suomalaisista ei hyväksy tätä politiikkaa, median raivokkaasta propagandasta huolimatta.

Tuo toiminta toimi aikaisemmin hyvin ja joidenkin näennäisten varausten saattelemana kaikki eduskuntapuolueet kuuliaisesti noudattivat määräyksiä. Paitsi yksi, persut. Persut on pitkään ollut ongelmallinen toimija. Se ei ole kulkenut muiden mukana. Niin kauan kuin persut oli pikkupuolue, asialla ei ollut väliä. Eksoottinen kummajainen vain piristi puoluekenttää.

Ongelmat alkoivat, kun persut saivat jytkyn 2011 eduskuntavaaleissa. Silloin sen toi tyytymättömyys europolitiikkaan, maahanmuuttoon ym. Mitä tehdä puolueelle, jota äänesti jo lähes viidennes äänensä antaneista. Sellaista on aika vaikea sivuuttaa. Se jätettiin kuitenkin oppositioon toivomalla, että oppositiokausi hajottaa puolueen. Suunnitelma ei kuitenkaan toiminut ja se uusi jytkynsä 2015 vaaleissa. Seurasi uusi yritys hajottaa puolue.

2015 se otettiin hallitukseen tyhjäntoimittajaksi, jonka politiikkalinjauksia otettiin jopa mukaan hallitusohjelmaan. Käytännössä se ei merkinnyt mitään, hallitusohjelma oli kuollut kirjain. Suomi maksoi kiltisti osansa kritisoidusta Kreikan tukiohjelmasta. Suomen on tähän mennessä arvioitu hävinneen tuossa seikkailussa 6 miljardia euroa. Sillä rahalla olisi esimerkiksi melkein uusinut armeijan hävittäjät. Persujen kannattajat olivat raivoissaan.

Sitten tuli 2015 maahanmuuttoryntäys. Sitä persujen äänestäjät vastustivat tiukasti. Seurasi omituinen teatteriesitys. Timo Soini käytti tiukkoja puheenvuoroja siitä, ettei hyväksy kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista parilla sadalla. Tiukka linja siis? Samaan aikaan maahan marssi 32.000 miestä islamilaisista maista ja heistä 80% oli hävittänyt paperinsa tehden mahdottomaksi selvittää, keitä he oikeasti ovat.

Tästä vaelluksesta Timo Soinilta oli turha odottaa tiukkoja kantoja. Ulkoministerin sanalla olisi luullut olevan painoakin. Samoin Soini oli hiljaa siitä, että hallitusohjelmaan kirjattuja maahanmuuttoon liittyviä asioita ei toteutettu.

Seuraukset oli arvattavissa. Persujen kannattajat olivat raivoissaan, puolueen kannatus puolittui. Oli lupaavasti tulossa tilanne, jolloin persujen kasvu leikkaantui ja siitä oli tulossa normaali (hieman kutistettu) apupuolue. Soini olisi voinut kruunata uransa ulkoministerinä, siirtyä johonkin sopivaan palkkiovirkaan ja jättää puolueen uskollisten apulaisten käsiin.

Tässä vaiheessa homma karkasi käsistä. Hermostunut kenttä alkoi kapinan ja Soinin joukot menettivät vallan Soinin itsensä perustamassa puolueessa. Uusi puheenjohtaja Halla-aho oli keskustelemassa hallituskumppaneiden kanssa. Hän ilmoitti, että persuille kelpaa aikaisempi hallitusohjelma ja sen toteuttaminen. Mutta juuri sehän ei kelvannut muille. Se oli vain kulissi, jolla persut perustelivat hallitukseen menoa. Tätä ei tietenkään kerrottu syyksi, vaan siksi ilmoitettiin erilainen ”arvopohja”.

Puolue jaettiin kahtia kokoomuksen ja keskustan avustuksella ja "sopiva" puoli jäi hallitukseen apupuolueeksi. Sen kansanedustajamäärä riitti pitämään hallituksen pystyssä, mutta mitään kannatusta sillä ei ollut. Siitä taas aiheutui ongelmia. Persut saivat rivinsä koottua ja pääosa jäljellä olevista kannattajista jäi persujen kannattajiksi.

Eduskuntavaaleissa lopulta persut palauttivat kannatuksensa kutakuinkin 2015 tasolle. Vaalien jälkeen puoluekartellilla on vastassaan samansuuruinen persut kuin aikaisemminkin. Nyt puolue on kuitenkin paljon yhtenäisempi, kokeneempi ja paljon aikaisempaa vaikeammin kontrolloitavissa. Mitä tämän puolueen kanssa nyt pitäisi tehdä? Oppositio ei sitä upottanut, monimutkainen hallitusoperaatiokaan ei sitä upottanut. Puolue on selkeästi eri linjoilla kuin puoluekartelli monissa asioissa.

Otetaan taas mukaan hallitukseen? Sitähän Antti Rinne joukkoineen mm. nyt pohtii. Mutta enää persuja ei saada mukaan kuin Soinin aikaan. He vaativat linjansa näkyvän ohjelmassa ja toimenpiteissä. Se aiheuttaisi kuitenkin monenlaisia ongelmia hallituksessa. Kun ennakoitavissa olevat kriisit realisoituvat, hallituksen kaatuminen voi olla hyvinkin mahdollinen vaihtoehto.

Toinen vaihtoehto on työntää persut oppositioon. Kun se siellä olisi tosiasiassa ainoa puolue, joka vastustaa monia kansalaisten enemmistönkin vastustamia asioita, se voisi vahvistaa puoluetta entisestään. Jos kyse olisi pikkupuolueesta, tuollainen ei olisi vaarallista. Mutta kun puolueesta on tullut Suomen suurimpia, tietynlainen uskottavuuskynnys on ylitetty. Vaalien jälkeen monet ovat todenneet, että persujen suhteutuminen maahanmuuttoon, ilmastonmuutoksen torjuntaan ym. on järkevimmästä päästä. Vaalitenteissä toimittajat persuja potkimalla lisäsivät persujen kannatusta. Puheenjohtajatenteissä muiden puolueiden puheenjohtajien touhua on lukuisissa keskusteluissa luonnehdittu kakaralauman tai apinalauman mölinäksi.

Kun uskottavuuskynnys ylittyy ja samalla puolue oikeastaan ainoana ajaa linjoja, joita väestön enemmistö kannattaa, tilanne on tulenarka. Kun politiikkaan tulee kaksi uskottavaa eri mieltä olevaa toimijaa, niiden kannatukset tuppaavat lähestymään toisiaan. Tuosta seuraisi se, että persuista voisi tulla vastavoima puoluekartellille ja kannatus nousta paljon suuremmaksi kuin muilla yksittäisillä puolueilla.

Lukemattomat ihmiset ovat ottaneet asian kanssani puheeksi. Nyt kuuluu paljon kommentteja, että Halla-aho on arvostettava poliitikko. Sitähän kenenkään TV-keskusteluja seuranneen on vaikea kiistää. Mutta ihmiset empivät keitä on Halla-ahon takana. Ihmisillä on median tunnetun manipuloinnin seurauksena käsitys, että siellä on Hakkarainen tunnettuine ansioineen ja ongelmineen. Mutta todellisuudessa siellä taitaa olla hyvin koulutettu, perehtynyt ja aatteellisesti vahva joukko, joka saattaa päihittää muiden puoluekoneistojen osaamisen. Esimerkiksi mediassa yhdeksi Halla-ahon läheisimmistä mainittu Sakari Puisto taitaa olla Cambridgessä väitellyt tohtori?

Miten siis estää puoluekartellin vaikutusvallan romahdus? Toistaiseksi ei ole tullut esiin mitään uusia oivalluksia, vaan yritetään vanhoja kikkoja. Tällainen on yritys siirtää persut eduskunnassa toiseen paikkaan vastoin tahtoaan. Kikkaa on joskus käytetty SMP:n nuijimiseen. Mutta vanhoihin kikkoihin päätyminen kertoo neuvottomuudesta. Toki ilmeisesti kokoomuksessa on vihdoinkin havahduttu, että ainakaan julkisesti tuollainen ei sille sovi. Jos kokoomus tuohon lähtisi mukaan, se ilmoittaisi äänestäjilleen, ettei se enää ole oikeistopuolue. Se voisi olla kohtalokasta, monilla äänestäjillä kokoomuksen hylkääminen voi olla jo lähellä.

Toisaalta vaikea kuvitella, kuinka persut voitaisiin ottaa Rinteen kasaamaan hallitukseen. Sen politiikan linjoja on nähtävissä. Eurooppa tulee kokemaan taas vuoden 2015 kaltaisen muslimiryntäyksen. Persut eivät enää sitä hyväksyisi. Ero näkyy mediankin julkaisemissa vaalikonetutkimuksissa. Kysyttiin, pitäisikö Välimeren ylitystä laittomasti yrittävät ”siirtolaiset” pelastaa. Kysymyshän on typerä. Pitäisi kysyä pelastetaanko heidät Eurooppaan vai palautetaanko Afrikkaan.

Tuossa kysymyksessä persujen EU-ehdokkaista valtaosa ei halunnut, että nuo pelastetaan (Eurooppaan?). Sen sijaan muiden puolueiden EU-ehdokkaiden mielestä heidät pitää pelastaa (Eurooppaan?) EU-parlamentissa tässä asiassa suomalaisten äänet tulevat hajoamaan.

Edelleen maailmantalous on kyykkäämässä. Euroopalla ei ole keinoja elvyttää, korot ovat jo nyt negatiivisia. Kenen rahoilla pelastetaan Italian pankit tai Deutsche Bank? Paljonko siihen käytetään suomalaisten veronmaksajien rahoja? Jokainen voi arvailla, miten suomalaiset puolueet ja niiden EU-edustajat tuohon suhtautuvat.

Entä kenen rahoilla pelastetaan Italia, kun se pankkiensa ja valtion sotkujen takia ajautuu umpikujaan? Entä Ranska? Näitä kysymyksiähän ei Suomen EU-vaaleissa varmaan edes käsitellä. Kreikan tukipaketeista muistamme, että lukuisat puoluekartellin puolueet vastustivat ennen vaaleja Kreikan tukemista, mutta mieli muuttui. Jokainen voi itse arvailla, mikä on tilanne nyt.

Kun Antti Rinne kokoaa hallitusta, samalla ehkä tehdään perustavanlaatuisia ratkaisuja suomalaisen poliittisen järjestelmän toiminnasta tulevaisuudessa. Asetelma tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen.

OM60x60.jpg
 
Minimipalkkaa parempi ja joustavampi keino on työntekijä- ja työnantajajärjestöjen palkka tessit. Silloin kun ne toimisivat.

Silloin on teoriassa 1-3 vuoden aika jänne, jolla voidaan säädellä palkkoja maailman kilpailutilanteen mukaan. Mutta joustoja harvoin ollaan valmiina tekemään.
 

PS:n kansanedustaja LS:lle: Tuomioni on sulka hattuun

Juha-Pekka Tikka | 09.05.2019 | 08:55- päivitetty 09.05.2019 | 09:09

Julkisesta kehottamisesta rikokseen tuomittu Ano Turtiainen perui valituksensa hovioikeuteen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on perunut Itä-Suomen hovioikeuteen tekemänsä valituksen tuomiosta, jonka hän sai julkisesta kehottamisesta rikokseen.
Ano Turtiainen julkaisi 2015 Facebook-kirjoituksen, jossa hän käräjäoikeuden tuomion mukaan ”kehotti kohdistamaan tuhoamis- ja eliminointitoimia” eli ainakin omaisuusrikoksia Suomen Punaisen Ristin toimipisteisiin. Turtiainen ei ollut tuolloin kansanedustaja.
Turtiainen sanoo Länsi-Savossa, että vaalien päätyttyä hänellä ei enää ole samanlaista tarvetta medianäkyvyydelle.
Kansanedustaja uskoo asian auttamaan häntä ”merkittävästi” pääsemään eduskuntaan.
– Enää en voisi kirjoitella ihan samaan tyyliin, mutta asioista olen edelleen samaa mieltä, Ano Turtiainen sanoo Länsi-Savossa.
Kansanedustajan mielestä ei ole ristiriitaa, että hän on lainvoimaisen tuomion saaneena nyt säätämässä lakeja.
– Olisi eri asia, jos tuomio olisi tullut jostakin muusta asiasta. Tässä porukassa (perussuomalaisissa) tämä tuomio on vain sulka hattuun.


Kun joku joskus on ihmetellyt miksi en oikein tykkää persuista. Niin tällainen toiminta ei vaan herätä minussa mitään suurta ihastumisen tunnetta kyseistä puoluetta kohtaan. Vaikka tämä maa tarvitsisi poliittista muutosta. Ja oikeasti kansaa kuuntelevaa johtoa.
 
Back
Top