Eduskuntavaalit 2019

@Jarppi Se että Siniset pääsi hallitukseen ilman vaaleja oli sylkemistä Suomen demokratian naamalle. Kun Persujen puheenjohtaja vaihtui ja Soini menettämässä ministerisalkun olisi pitänyt järjestää ylimääräiset vaalit.
Jollain lailla näkemys on ymmärrettävissä, kuten myös sekin ettei vaaleja pidä järjestää aina uusiksi sen vuoksi, että yksittäinen hallituspuolue vaihtaa puheenjohtajiston ja osoittautuu kompromissikyvyttömäksi. Isänmaan etu ennen puoluepolitikointia.
 
Vaalivaikuttamista?

Yle hyllytti turvapaikkadokumentin, ohjaaja kertoo, miten tilanne ajautui umpikujaan: ”Ylen edustaja kertoi, että minulla olisi nyt kaksi vaihtoehtoa”

Tänään klo 6:00

Turvapaikkakriisistä kertovasta dokumentista syntyi syvä kiista ohjaajan ja Ylen välille. Ohjaaja Matti Reinikka pitää Ylen toimintaa hävyttömänä.

 Ohjaaja Matti Reinikka odottaa edelleen, aikooko Yle hyväksyä hänen dokumenttinsa.

 Ohjaaja Matti Reinikka odottaa edelleen, aikooko Yle hyväksyä hänen dokumenttinsa.

Ohjaaja Matti Reinikka odottaa edelleen, aikooko Yle hyväksyä hänen dokumenttinsa. BORIS SALOMON

Kohua herättänyt Seinäjoen arabikevät - dokumenttia esitetään parhaillaan muutamissa elokuvateattereissa.

Sitä ei ole näytetty Yleisradion kanavilla, vaikka Yle on dokumentin tilaaja.Elokuvan rahoittajat ja etenkin Yleisradio julkaisivat viime kuussa yhteisen kannanoton, jonka mukaan ne eivät ole hyväksyneet dokumentin sisältöä.

Ylen tuottaja Erkko Lyytisen mielestä dokumentin ohjaaja Matti Reinikan leikkausversiossa painottuivat islamofobiset näkökulmat ja tästä syystä Yleisradio pani dokumentin jäähylle.

Muut rahoittajat eivät olleet edes katsoneet elokuvaa, ennen kuin julkaisivat kannanoton. Syksyn esitys oli suunniteltu olevan 25. lokakuuta 2018, mutta koska leikkaus oli kesken, esitys jouduttiin perumaan. Valmis, ohjaajan mielestä julkaistava versio valmistui vasta tämän vuoden helmikuussa.


Viiden kohdan poistot
Reinikan dokumentti kertoo jännitteistä Seinäjoella, kun yllättäen vuonna 2015 paikkakunnalle tulee turvapaikanhakijoita Irakista ja Syyriasta.

Dokumentti esittelee kriisiä kolmen päähenkilön näkökulmien kautta. He ovat Seinäjoen vastaanottokeskuksen johtaja Henrik Majunen, turvapaikanhakija Shihab ja katupartiotoiminnan Seinäjoella käynnistänyt Antti-Jussi Hirsimäki.

Ennen elokuvasta noussutta kohua, Reinikka oli saanut Yleltä viiden kohdan listan niistä poistoista tai lyhennyksistä, jotka Yle halusi tehtäväksi.

Reinikka ei halunnut taipua asiassa. Kohun jälkeen Yle poisti vaatimuslistastaan kolme kohtausta. Jäljelle jääneissä kohtauksissa kaksi entistä muslimia kertovat kokemuksistaan.

Reinikan mukaan Yle olisi tahtonut erityisesti leikata Antti-Jussi Hirsimäen osuuksia, vaikka niissä ei ole mitään sisällöllisesti arveluttavaa ja lopulta Yle luopuikin vaatimuksistaan.

”Suorastaan hävytöntä”
Iltalehti haastatteli ohjaaja Matti Reinikkaa. Missä kohudokumentin osalta nyt mennään?

Mitkä ovat ne elokuvan kohtaukset, joista erimielisyydet tilaajan kanssa syntyi? Mitkä kohdat Yle olisi tahtonut poistaa?
–Elokuva ja siitä solmittu sopimus perustuu kolmeen eri näkökulmaan. Kun elokuva vihdoin oli valmis ja mielestäni tasapainoinen, YLEn mukaan kansallismielisen päähenkilön kohtauksia pitäisi edelleen lyhentää ja jotkut kohtaukset poistaa. Erityisen ongelmallisia olivat kohtaukset, joissa entiset maahanmuuttajataustaiset muslimit kertovat omista kokemuksistaan islamista.Nämäkin asiat on käsikirjoituksessa kuitenkin mainittu. Tämän vuoksi YLEn kantaa on ollut vaikea käsittää. Ilmeisesti kyse on poliittisista näkemyksistä, Reinikka sanoo.

Dokumentin leikkausvaiheessa sen raakaversio on luottamuksellinen. Onko Yle rikkonut tätä sääntöä?
–Ensinnäkin, on suorastaan hävytöntä kommentoida julkisuudessa keskeneräisiä raakaleikkauksia, joita ei ole tarkoitettu julkaistavaksi. Ne ovat luottamuksellisia.On täysin käsittämätöntä, että Yle tuo näistä keskeneräisistä luonnoksista arvioitaan julkisuuteen. Kuinka kukaan tekijä uskaltaa enää näyttää mitään keskeneräistä työtään Ylessä, jos niitä repostellaan julkisuudessa?

Ylen kommentit ovat leimanneet elokuvaa, ohjaaja ja siinä esiintyviä henkilöitä islamofobiksi?
–Elokuvassa esiintyvä somalitaustainen, Ruotsissa asuva Mona Walter elää salatussa osoitteessa, koska on luopunut islamista ja on kertonut mitä hänelle on ruotsalaisessa moskeijassa opetettu. Hänen henkeään on uhattu tämän vuoksi.Yle kommentoi Mona Walterin puheita raakaleikkausvaiheessa: "ilmeisesti somalitaustainen nainen puhuu levottomia" ja minun "tulisi leikata islamofobihöpötykset" pois.
–Mitä YLE tietää hänen kokemuksistaan? Olen tutustunut tämän elokuvan aikana kristinuskoon kääntyneihin entisiin muslimeihin. Joitakin on siirretty turvaan vastaanottokeskuksista muiden asukkaiden taholta tulleiden uhkausten vuoksi. Jotkut ovat vaihtaneet paikkakuntaa Suomessa vain sen takia, että he ovat luopuneet islamista. Minulle näiden ihmisten kokemukset eivät ole hömpötystä eikä levottomia puheita.

Dokumentin julkaisupäätöstä Ylellä ei ole tehty, koska sisältöä ei hyväksytty. Miten tästä eteenpäin?
–Tuotantoyhtiöllämme on oikeus levittää elokuvaa elokuvateattereissa ja muissa näytöksissä. Ylellä on tv- ja internetoikeudet. Olemme aloittaneet elokuvan tarjoamisen elokuvateattereille. Ensimmäisen näytöksen järjesti Vaasan vaalipiirin vihreät Jalasjärvellä. Seuraavaksi elokuva nähdään teatterissa Kauhavalla.Turussa, Porissa ja Helsingissä on erillisnäytökset ja muista neuvotellaan parhaillaan. Olen toimittanut Ylelle uuden version, jossa yhtä kohtausta on parannettu. Toivon, että se kelpaa.

Ylellä on kaikki oikeudet dokumentin tv-esittämiseen. Koskeeko yksinoikeus dokumentin näyttämiseen televisiossa vain Suomea?
–Ylellä on ensiesitysoikeus televisiossa. Tämän jälkeen sitä voidaan esittää muissakin maissa. Kiinnostusta on ollut jo kahdesta maasta, joiden edustajat olivat paikalla lehdistönäytöksessä.

”En ollut uskoa kuulemaani”

Minkälainen mielikuva sinulle jäi Ylen kanssa käynnistäsi neuvotteluista?
–Minulla ei ole koskaan aikaisemmin ollut mitään ongelmia Ylen tuottajien kanssa, päinvastoin. He ovat aina auttaneet kokemuksellaan vaikean raakaleikkausprosessin yli. Tämä prosessi on ollut aivan poikkeuksellinen, Reinikka kertoo.

–Marraskuussa 2018 elokuvan yhden keskeneräisen raakaleikkauksen katselun jälkeen Ylen edustaja kertoi, että minulla olisi nyt kaksi vaihtoehtoa: A) Sopimus puretaan ja kaikki tuotantoyhtiöllemme myönnetyt rahat peritään takaisin, B)YLE palkkaa omalla kustannuksellaan tuotantoon leikkaajan, joka leikkaa tekemästäni raakaleikkauksesta elokuvan loppuun. Käytännössä menettäisin mahdollisuuden vaikuttaa elokuvan lopputulokseen. En ollut uskoa kuulemaani.Ilmoitin Ylen edustajalle, että minun on turvauduttava lakimiehen apuun. Tähän Ylen kanta oli, että Ylessä riittää lakimiehiä ja heillä riittää aikaa. Reklamoin tästä Ylen edustajan esimiehille. Kysyin heiltä myös kirjallisesti, onko Ylellä oikeus purkaa sopimus raakaleikkausvaiheessa ja millä perusteilla. En ole saanut tähän päivään mennessä vastausta.

Pääsitkö yhteisymmärrykseen dokumentin muiden rahoittajien kanssa?
–Ilman muuta. Elokuva on käsikirjoituksensa ja sen pohjalta tehdyn sopimuksen mukainen. Katsojapalaute ja julkiset arviot ovat olleet yksimielisiä, että elokuvassa ei ole sellaista mitä ei voisi julkisesti esittää.
Ohjaaja Matti Reinikka toivoo, että dokumentti turvapaikkakriisistä voitaisiin esittää jollakin muulla tv-kanavalla, jollei Yle sitä esitä.

Ohjaaja Matti Reinikka toivoo, että dokumentti turvapaikkakriisistä voitaisiin esittää jollakin muulla tv-kanavalla, jollei Yle sitä esitä.

Ohjaaja Matti Reinikka toivoo, että dokumentti turvapaikkakriisistä voitaisiin esittää jollakin muulla tv-kanavalla, jollei Yle sitä esitä. BORIS SALOMON

Millainen kokemus tämä kohu on ollut sinulle ohjaajana?
–Jokainen ohjaajahan toivoo elokuvalleen näkyvyyttä. Sitä on tullut nyt etukäteen paljon. Uskon, että tämän kohun myötä elokuva todella kiinnostaa katsojia. Vähintään yhtä tärkeää on se, että Ylen toiminta tulee myös nyt päivänvaloon.

–Toisaalta varmasti kukaan ohjaaja ei halua joutua samanlaisen painostuksen kohteeksi elokuvanteon aikana, mihin jouduin, mutta onhan se ollut mielenkiintoista nähdä minkälaisia keinoja verovaroin ylläpidetty Yle käyttää, kun sisältö ei miellytä.

Suomen elokuvasäätiö hyväksyi 2. huhtikuuta Reinikan Seinäjoen arabikevät -leikkausversion. Kyseessä on sama versio, jota Yle ei ole hyväksynyt. Säätiön päätös tarkoittaa, että elokuva on heidän mukaansa sopimuksen mukainen.

Kyllästyneenä turhauttaviin neuvotteluihin Ylen kanssa Reinikalla on vielä yksi toive.

–Olisi hienoa, jos elokuva voitaisiin esittää haluamassani muodossa jollain toisella tv-kanavalla Suomessa, mutta toistaiseksi on auki, onko se muiden rahoittajien kanssa tehtyjen sopimusten mukaan mahdollista.

Yle vastaa: Väitteet eivät pidä paikkaansa
Ylen tuottaja Erkko Lyytinen kiistää ohjaaja Matti Reinikan esittämät väitteet.

– Meillä on käyty pitkään dialogia Matti Reinikan kanssa ohjelman saattamiseksi julkaisukelpoiseen muotoon. Kyse on sisällön tasapuolisuudesta. Pallo on nyt hänellä, Lyytinen vastasi Iltalehden kysymyksiin sähköpostitse.

– Matti Reinikan esittämät väitteet hänen kohtelustaan Ylen suunnalta eivät pidä paikkaansa. Pyrimme dialogiin ja uskon sen edelleen olevan mahdollinen.

Ylen mukaan ohjelman tulee olla sekä Suomen lain että Ylen Ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisten ohjeiden mukainen. Yle katsoo, että sillä on oikeus muutosten tekemiseen tai teettämiseen, mikäli sopimuskumppani kieltäytyy muutosten tekemisestä.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dad2d74e-b64c-4fa9-8811-aa69e5821582
 

PerSut 16,3% ja SDP 19%. Tuossahan ei enää tarvita kuin se, että SDPllä on se 1,5% gallupjohtajailmaa, ja PerSut vetävät vielä reilun prosenttiyksikön lisää niin kuin viime vaaleissa gallupeissa tapahtui.
 
Perussuomalaiset kiilasi kakkoseksi, SDP:n etumatka kutistunut
Vielä ei ole yhtäkään ääntä laskettu...pitää vaan jaksaa odottaa sunnuntai-iltaan. Toivotaan että vielä viimeisetkin persujen kannattajat jaksavat lähteä äänestämään.
Nyt on kaikki mahdollisuudet auki muutokselle Suomen politiikassa.

Uusimman gallupin mukaan vihervasemmisto (demarit+vi+va) saa edelleenkin lähes 40% äänistä. Suomen kohdalla se tarkoittaa todennäkäisesti vasemmistohallitusta. Mutta jos persujen kannatus nousisi 20%:iin niin porvarillisen hallituksen mahdollisuudet kasvaa.. Toki Suomen oloissa siihen tarvitaan oikeistolle yhteensä liki 70%:in äänimäärä (=samaa luokka kuin oli vanhalla eduskunnalla). Lisäksi niin ettei Kepu saisi paljoa yli 10 %:äänistä..muuten se lähtee vasemmiston apupuolueeksi.

Omat äänet on jo annettu..mutta hyvään tulokseen tarvitaan 25%:ia vaalipäivän äänistä. Sitä ennen ei kannata näytellä voiton merkkejä tai vilkuilla sivulle. Lopullinen ja oikea tulos kerrotaan vasta sunnuntai-iltana.
 
Persujen vaalivoitto olisi hienoa, mutta siitä on vielä tosi pitkä matka johonkin erityiseen muutokseen Suomen politiikassa.

Kun ei puhuta 50 % äänisaaliista niin luvassa kompromissejä kompromissien jälkeen. Sitä kuuluisaa vastuun kantamista.
Politiikka on aina kompromisseja. Perussuomalaisilla on muutama kynnyskysymys, joista tulevat 100% varmuudella jatkossa myös pitämään kiinni. Ja jos noilla hallitukseen päästään, on muutos suomessa iso.
 
HELSINGISSÄ EI OLE TÄNÄ VUONNA VAADITTU VANGITTAVAKSI YHTÄÄN SEKSUAALIRIKOKSESTA EPÄILTYÄ, JOLLA OLISI SUOMALAINEN NIMI – POLIISITARKASTAJA SEISKALLE: HUOLESTUTTAVAA JA HÄLYTTÄVÄÄ!

11.4.2019 09:40

Ulkomaalaisten ja ulkomaalaistaustaisten tekemät seksuaalirikokset ovat nousseet erityisesti Oulun tapahtumien vuoksi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Poliisin ja Tilastokeskuksen tilastot viime vuosilta kertovat karua kieltä siitä, että ulkomaalaiset ovat yliedustettuina tilastoissa.

Tilanne on erityisen synkkä Helsingissä, sillä vuonna 2018 pääkaupungissa ilmoitettiin tapahtuneeksi 682 seksuaalirikosta. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli lähes puolet. Ulkomaalaisten osuus ilmoitetuissa seksuaalirikoksissa oli yli 38 prosenttia. Helsingin ilmoitetuista raiskauksista yli 53 prosenttia oli ulkomaalaisten tekemiä.

Kyseisessä tilastossa eivät näy ulkomaalaistaustaiset henkilöt. Eli jos henkilö on vaikka viikkoa ennen epäiltyä rikosta saanut Suomen kansalaisuuden, niin hänet lasketaan tilastossa suomalaiseksi.

NIMISTÄ VALTAOSA LÄHI-ITÄLÄISIÄ
Seiska teki selvityksen Helsingissä vuonna 2019 tähän mennessä epäillyistä seksuaalirikoksista, jotka ovat olleet luonteeltaan sellaisia, että tekijää on vaadittu käräjäoikeuden pakkokeino-osastolla vangittavaksi tai matkustuskieltoon. Tilasto kuluneen vuoden osalta näyttää hätkähdyttävältä: jokaisella rikoksesta epäillyllä on ulkomaalainen nimi.

Pakkokeino-osastolla on käsitelty tähän mennessä 11 eri juttua, joissa epäiltyä on vaadittu vangituksi tai matkustuskieltoon. Epäillyistä yhdeksän nimi viittaa Lähi-Itään, yhden nimi itäeurooppaan ja yhden vangitun nimi on ruotsinkielinen.

"IKÄVIÄ JA TUOMITTAVIA TAPAUKSIA"
Seiska tavoitti Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkisen kommentoimaan Helsingin pakkokeino-osaston tilastoa kuluneelta vuodelta.
-Onhan se huolestuttavaa ja hälyttävää, että ulkomaalisten osuus niin suuri, ja se näkyy myös pakkokeinopuolella. Tässä vaiheessa on vaikea mennä sanomaan, onko ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset kasvussa, Heikkinen tuumaa.

Heikkisen mukaan tilastolle voi olla myös muita selityksiä.
-En halua selitellä mitään, mutta siellä voi taustalla olla myös se, että asiat eivät välttämättä tule poliisin tietoon tuoreeltaan, vaan viiveellä. Jos ei ole mitään tutkinnallisen turvaamiseen liittyvää syytä, niin kantasuomalaista ei välttämättä pidätetä tai vangita.

Ulkomaalaisen kohdalla voidaan vangitsemalla estää esimerkiksi maasta poistuminen.
-Joka ikinen teko on liikaa ja yhtään ei pitäisi sattua. Ne ovat ikäviä ja tuomittavia tapauksia, Heikkinen painottaa.

 
Persujen vaalivoitto olisi hienoa, mutta siitä on vielä tosi pitkä matka johonkin erityiseen muutokseen Suomen politiikassa.

Kun ei puhuta 50 % äänisaaliista niin luvassa kompromissejä kompromissien jälkeen. Sitä kuuluisaa vastuun kantamista.

Kaksissa edellisissä vaaleissa persut ovat saavuttaneet erittäin hyvän tuloksen. Eipä muuttuneet kuviot oppositioon jäämällä eikä hallitukseen menemällä. Eivätkä muutu nytkään. Ja miksipä muuttuisivat jos vain yksi viidestä äänensä antaneesta on ollut muutoksen takana. Hallitukseenkin tuolla saa vain kolmanneksen äänivallasta.

Halla-Ahon tarinoissa on useasti asiaakin mukana. Valitettavasti puolue on kokonaisuutena sellainen ettei moni voisi ikimaailmassa sille ääntään antaa. Jotkut asiat arvatenkin nousevat persujen manifestista muiden puolueiden listalle. Ainakin puheissa ja Kokoomuksen sivustaa/selustaa suojaavilla porukoilla.
 
Kaksissa edellisissä vaaleissa persut ovat saavuttaneet erittäin hyvän tuloksen. Eipä muuttuneet kuviot oppositioon jäämällä eikä hallitukseen menemällä. Eivätkä muutu nytkään. Ja miksipä muuttuisivat jos vain yksi viidestä äänensä antaneesta on ollut muutoksen takana. Hallitukseenkin tuolla saa vain kolmanneksen äänivallasta.

Halla-Ahon tarinoissa on useasti asiaakin mukana. Valitettavasti puolue on kokonaisuutena sellainen ettei moni voisi ikimaailmassa sille ääntään antaa. Jotkut asiat arvatenkin nousevat persujen manifestista muiden puolueiden listalle. Ainakin puheissa ja Kokoomuksen sivustaa/selustaa suojaavilla porukoilla.
Moni ei voisi ikimaailmassa myöskään vihreille tai Kokoomukselle antaa. Mielummin vaikka piraateille.
 
Halla-Ahon tarinoissa on useasti asiaakin mukana. Valitettavasti puolue on kokonaisuutena sellainen ettei moni voisi ikimaailmassa sille ääntään antaa. Jotkut asiat arvatenkin nousevat persujen manifestista muiden puolueiden listalle. Ainakin puheissa ja Kokoomuksen sivustaa/selustaa suojaavilla porukoilla.

Ajatus esim persujen varapj:stä ministerinä on kyllä melko kammottava..
 
Ketkä perussuomalaiset olisivat ulko- ja turvallisuuspoliittiselta osaamiseltaan hyviä vaihtoehtoja, jos tulisi kutsu Moskovaan neuvotteluihin?
 
Back
Top