Eduskuntavaalit 2019


Tuosta A-Studiosta jäi mielikuva, että kokoomus hakee jälleen sellaista asemaa, jossa pääsevät käyttämään valtaa ilman vastuuta. Grahnin vastaukset ympäripyöreitä poislukien suora vastaus apupuolueena toimimisesta. Tuollaisella nöyryyden puutteella voi vielä käydä köyhästi.
 
Tätä juuri tarkoitin eilen kun toisaalla sanoin että SDP ja PS koppiin ja sopivat asioista ennen kuin tulee ulos sieltä.

Sellaista koppia ei löydy mihin Rinne lähtisi Halla-ahon kanssa sopua hieromaan ja yhteistä tulevaisuutta rakentamaan :ROFLMAO:

Halla-aho on tehnyt hyvin selväksi että lähtee hallitukseen ihan kenen kanssa tahansa kunhan yksi ainoa ehto täyttyy ja se on se että Suomi nuiventaa pakolaispolitiikkaansa mahdollisimman nuivaksi.

Tällä hetkellä yksikään suuri puolue ei ole tähän valmis. Se tuli harvinaisen selväksi juurikin tuossa A-studiossa. Ajat voivat kuitenkin muuttua ja varmaa on se että mitä enemmän Persuja lyödään sitä suuremmaksi niiden kannatus kasvaa, se tuntuu olevan jonkinlainen luonnonlaki :ROFLMAO: Tämän puolueen kohdalla pätee sääntö...minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

Persut paisuvat kuin pullataikina ja Vihreätkin kasvavat siellä toisella laidalla hitaasti mutta varmasti. Demarit nilkuttavat hautaansa, kun Keskusta etsii itseään ja Kokoomus polkee paikallaan...ajat ovat muuttumassa ja huonosti käy niille jotka eivät muutu mukana.
 
Tuosta A-Studiosta jäi mielikuva, että kokoomus hakee jälleen sellaista asemaa, jossa pääsevät käyttämään valtaa ilman vastuuta. Grahnin vastaukset ympäripyöreitä poislukien suora vastaus apupuolueena toimimisesta. Tuollaisella nöyryyden puutteella voi vielä käydä köyhästi.
Miksi Kokoomuksen edes pitäisi olla nöyränä? Sehän sai käytännössä yhtä vahvan mandaatin suomalaisilta kuin demarit tai persut.
- he saivat 38 kansanedustajaa. Se on vain kaksi vähemmän kuin demareilla. Kaiken lisäksi eduskunnassa on 124 enemmän ja vähemmän porvarillista edustajaa..Siis muita kuin dem+vih+vas, joita yhteensä 76..
- vai onko tarkoitus että vihersossujen tulee saada päättää Suomen asioista vain 76 edustajan mandaatilla?

Kokkareilla on demareita paremmat edyllytykset koota toimiva hallituksen jolla on suomalaisten enemmistön antama mandaatti toteuttaa vastuullista ohjelmaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
- kaiken lisäksi Orpo pisti edellisen hallituksen valtiovarainministerinä Suomen asiat kohtalaisen hyvään malliin. Saatiin vähennettyä työttömyyttä n. 150.000 hlöä..
- myös työllisyysprosentti nousi juuri tavoitteenmukaiselle tasolle.

Orpo saa minulta hyvän arvosanan ja niin taisi saada myös kansalaisilta. Minusta hänen näyttönsä Suomen taloudenhoidosta riittää meriitiksi tulevan hallituksen pääministeriksi. Tulevina vuosina eteen nousee uusia haasteita..
- EU tulee varmasti kiristämään pakolaispolitiikkaa.. Näin tulevat tekemään myös Suomen kokkarit. Eduskuntaan nousi uusia täyspäisiä kansanedustajia, kyllä he tietävät mistä suunnasta tuulet puhaltaa..
- nyt on vain kysymys siitä miten pakolaisasiat nostetaan hallituksen ohjelmaan...Orpo saattaa hyvinkin tulla persuja vastaan tältäosin.. Oikeastaan heidän on jopa pakko noudattaa pakolaisuuden suhteen Euroopan valtavirtaa..
- samoin voi käydä myös ilmastotalkoiden suhteen..Suomi on reilusti edellä EU:n asettamia co2 -vähennystavoitteita. Riittää kun lopetataan kivihiilen poltto Helsingissa ja Rautaruukilla niin on vähennetty yhtä paljon päästöjä kuin koko Suomen henkilöautoliikenne aiheuttaa. Henkilöautojen osalta päästöt vähenevät siinä tahdissa kuinka maailman autotehtaat tuovat markkinoille uusia sähköautomalleja.. Ei Suomella ole tässäkään mahdollisuutta lähteä sooloilemaan. Enempää Suomen ei tarvitsekaan tehdä täyttääkseen reilusti kaikki EU:n jäsenmailleen asettamat päästöjen vähentämisvelvoitteet..

Kokkareilla + persuilla on eduskunnassa yhteensä 77 edustajaa.. Se on enemmän kuin vihersossuilla yhteensä. Enemmistöön tarvittavat lisäedustajat löytyy pikkupuolueista (KD, RKP Hjallis))..Eivät nekään ole eriytyisen halukkaita tarjoutumaan sosialistien apulaisiksi. Kepun taustatuki on mahdollista saada sopimalla Kepun kanssa heille tärkeistä asioista..

Toivotaan ettei Suomi muutu vihersosialistiseksi vain 76 kansanedustajan voimin.. Se olisi hieman samanlainen vähemmistön vallankaappaus kuin Hitlerin valtaannousu 1930-luvun Saksassa..
 
Nyt kun olen haastellut eri puolueissa vaikuttavien tuttujen kanssa, oma käsitys jatkokuvioista alkaa muodostua seuraavanlaiseksi. SDP + KOK + VIHR + VAS pohjalle rakentuva hallitus on se ensisijainen vaihtoehto, näkemyseroja on paljon ja niiden kurominen on haastavaa, eikä vähiten VAS/KOK välillä. Vassarit kuitenkin tarvittaisiin tähän koalitioon, ja heidän pitää kuulemma hyväksyttää hallitusohjelma jäsenäänestyksellä, mikä voi olla haastavaa.

SDP + KESK + VIHR + VAS on toinen vaihtoehto, jota veikkaan että pidetään esillä ihan senkin takia, että jos Demareilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Kokoomus, se antaa kokkareille kaikki pelimerkit. Epäilin Keskustan halua lähteä hallitukseen, mutta punamullalle tuntuu olevan yllättävän paljon intoa puolueen sisällä. Ajatuksena tuntuu olevan, että kaikki oli paremmin ja kannatus ei romahtanut kun on oltu demareiden kanssa kimpassa. Ilmassa on myös ajatusta, että siten on paremmat mahdollisuudet edes ylläpitää kannatusta kun jättäytymällä oppositioon jossa oppositiopisteet sataa Persujen laariin. VIHR/KESK-välillä voi toisaalta yhteisen hallitusohjelman sorvaaminen olla hankalaa.

SDP + PS vaikuttaa mahdottomalta, demarien kenttä repisi pelihousunsa jos näin kävisi. KOK + PS voisi olla mahdollinen, mutta en usko että Keskusta haluaa mennä siihen kelkkaan, tunnelmat ovat että Kokoomuksen kylkeen meneminen on pitkälti aiheuttanut vaalitappion ja olisi täysi itsemurha jatkaa sillä tiellä.

Hankalaksi menee.
 
Näpyttelin mietteitäni ja näkemyksiäni suomalaisesta puoluekentästä käytyjen eduskuntavaalien innoittamana.

Oikeisto

Kokoomus:
Perinteinen oikeistokonservatiivinen porvaripuolue. Puolueen kenttä on oikeisto/vasemmisto-akselilla hajanainen, mutta kuitenkin kokonaan oikealla. Puolueen arvomaailma on niinikään epäyhtenäinen, mutta kokonaisuudessaan konservatiivinen. Puolue omaa käytännössä monopolin omassa poliittisessa lokerossaan, joka takaa vakaan kannatuksen. Siltä löytyy tarjota melkeinpä jokaiselle oikeistokonservatiiviselle äänestäjälle sopiva ehdokas porvarillisuuden asteesta riippumatta.

RKP:
Ruotsinkielinen Kokoomus. Oikeisto/vasemmisto-akselilla puolue Kokoomuksen tapaan hajannainen, mutta kuitenkin selvästi oikeistolainen. Keskimäärin ehkä silti Kokoomusta enemmän vasemmalla. Arvomaailma on puolueessa myös hajallaan: löytyy monenlaista liberaalia ja konservatiivia. Isossa kuvassa ainoastaan ruotsinkieli yhdistää? Jos katoaisi puoluekartalta, niin kannattajien koti löytyisi sujuvasti Kokoomuksesta.

Kristilliset:
Ikuinen pienpuolue. Puoluepoliittiseti "Kepun kristillinen oikeistosiipi". Arvopohja maltillisesti konservatiivinen ja talousajattelussa maltillisesti oikealle kallellaan. Olemassaolon tarkoitus on minulle vähän mysteeri, mutta yhteiset kristilliset arvot ilmeisesti riittävät pitämään puolueen elossa. Jos katoaisi puoluekartalta, niin kannattajat siirtyisivät luontevasti Kepuun ja Kokoomukseen riippuen kumman vahvalla alueella ollaan.

Poliittinen keskusta

Keskusta:
Puolue on nimensä mukaisesti poliittisessa keskustassa, sillä oikeisto/vasemmisto-akselilla kepulaiset jakautuvat maltillisesti vasemmistolaisiin ja maltillisiin oikeistolaisiin. Arvokysymyksissä puolueväki edustaa yhtenäisesti melko maltillista konservatiiviajattelua.

Perussuomalaiset:
Oikeisto/vasemmisto-akselilla puolue on kuin toinen Keskusta: löytyy tasaisesti sekä maltillista vasemmistolaisuutta, että maltillista oikeistolaisuutta. Arvomaailma on kepun tavoin yhtenäinen, mutta askeleen konservatiivisempi ja puolueena siten Suomen vanhoillisin. Ääripäät poistuivat Sinisten mukana ja jäljelle jäi melko yhtenäinen ydin.

Vasemmisto

SDP:
Suurin vasemmistopuolue. Kenttä oikeisto/vasemmisto-akselilla on melko yhtenäinen ja poliittisesti Vasemmistoliiton ja Vihreiden välissä. Arvokysymyksissä kenttä on melko hajanainen, mutta kokonaisuudessaan hieman liberaaleihin arvoihin kallellaan. Konservatiividemareitakin löytyy kuitenkin merkittäviä määriä.

Vasemmistoliitto:
Kommunistien ex-oikeistosiipi: Kenttä oikeisto/vasemmisto-akselilla on melko yhtenäinen ja luonnollisesti poliittisesti SDP:n vasemmalla puolella. Arvokysymyksissä puolue on SDP:tä selvästi liberaalimpi eikä konservatiiveja puolueesta juuri löydy.

Vihreät:
Käytännössä kolmas vasemmistopuolue. Oikeisto/vasemmisto-akselilla yhtenäinen ja vasemmistopuolueista maltillisin. Vihreitä voisi luonnehtia selvästi vasemmalle kallellaan oleviksi keskustavasemmistolaisiksi. Arvokysymyksissä Vihreät on käytännössä kopio Vasemmistoliitosta eli hyvin liberaali.


Kaikki oikeistopuolueet nauttivat melko vakaasta kannatuksesta eikä suurempaa äänestäjien liikettä ole oikeistoryhmän sisällä eikä ryhmästä ulos tai sinne sisään. Kokoomuksella on käytännössä monopoli oikeistokonservativismissa, kun RKP ja KD ovat ja pysyvät omien kapeiden erityisteemojensa ympärillä pyörivinä pienpuolueina.

Poliittisessa keskustassa Kepu tuntuu milloin nauttivan kovasta kannatuksesta, milloin kipuilevan kriisissä. Äänestäjiä liikkunee paljon Kepun vasemman laidan ja SDP:n konservatiivisiiven välillä. Kulloisistakin poliittista suhdanteista riippuu virran suunta. Nämä ovat pitkälti samalla tavalla ajattelevaa joukkoa, josta juontuu käsittääkseni kummassakin puolueessa vahvana esiintyvä kaipuu punamultayhteistyöhön.

Mielenkiintoista nähdä onnistuvatko Persut vakiinnuttamaan kannatuksensa, kun puolue on Soinilaisten lähdön jälkeen selvästi yhteneväisempi kokonaisuus. Äänestäjien liikkeen Persujen ja SDP:n välillä luulisi hiljenevän, kun puolueilla ei ole vasemmistopopulistien poistumisen myötä enää arvomaailmassa niin selkeää yhteistä rajapintaa. Äänestäjien liikkuvuutta välillä PS ja Kepu esiintynee jatkossakin jossain määrin.

Kaikkia vasemmistopuolueita yhdistää myös liberaali ajattelu lukuunottamatta SDP:n konservatiivisiipeä. Äänestäjiä liikkunee jonkin verran vasemmistoryhmän sisällä, mutta ryhmästä ulos/sisään ainoastaan SDP:n konservatiivien ja Kepun välillä. Vihreistä on puhuttu Kokoomuksen puisto-osastona, mutta poliittisesti puolueet ovat nykyisin suhteellisen kaukana toisistaan. Yhdistävänä tekijänä on lähinnä kaupunkilaisuus.

Näin laskemalla oikeistopuolueiden osuus uudesta eduskunnasta on 54 edustajaa (ryhmä muut myös oikeistoa) (2015 vaaleissa 52 paikkaa), keskustapuolueilla on 70 (87) edustajaa ja vasemmistolla 76 (61) paikkaa. Vasemmistoryhmä on siis vaalien suuri voittaja ja Keskusta-puolue häviäjä. Veikkaisin mututuntumalla Vasemmistoliiton ja Vihreiden ryöstäneen kannatuksensa kasvun SDP:n liberaalisiiveltä, mutta SDP:n korvanneen menetykset korkojen kera voittamalla puolelleen äänestäjiä Kepun vasemmalta laidalta. SDP:n eduskuntaryhmä olisi siis täten aiempaa konservatiivisempi ja Kepun oikeistolaisempi.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun olen haastellut eri puolueissa vaikuttavien tuttujen kanssa, oma käsitys jatkokuvioista alkaa muodostua seuraavanlaiseksi. SDP + KOK + VIHR + VAS

Jos tuohon lisätään RKP jota ilman Orpo ei suostu tuota vaihtoehtoa edes harkitsemaan, niin siinä on todennäköisin joskaan ei helpoin mahdollinen hallituspohja.

Sitä voi jo etukäteen nimittää vaappuvaksi ankaksi, joka ehkä pysyy pystyssä seuraavat neljä vuotta tai sitten ei pysy :ROFLMAO:
 
Näpyttelin mietteitäni ja näkemyksiäni suomalaisesta puoluekentästä käytyjen eduskuntavaalien innoittamana.

Vihreissä on aika paljon hajontaa oikeisto/vasemmisto-akselilla, siellä on oma porukkansa jotka tulee kokoomuksen kanssa hyvin toimeen ja omansa jotka ovat lähempänä vassareita. Tämänkin takia Vihreät voi olla ihan sujuvasti hallituksessa kummankin kanssa. Liberaali ajatusmaailma ja ympäristöasiat riittävät yhdistämään väen sisäisesti, vaikka viimeaikoina vasen siipi on kipuillut ja vuotanut Vasemmistoliittoon esim. Helsingin valtuustossa. Äänestäjätkin liikkuvat Vihreistä niin Kokoomuksen, Demarien kuin Vasemmistoliitonkin suuntaan ja takaisin, mikä tekee kannatuspohjasta hataraa.

Minusta voi jo sanoa että Persut ovat vakiinnuttaneet asemansa aika hyvin, viimeisissä kolmissa vaaleissa on saatu aika sama tulos. Vaalien välillä kannatus elää paljonkin, mutta tuntuvat osaavan löytää äänestäjänsä aina tarvittaessa.

Jos tuohon lisätään RKP jota ilman Orpo ei suostu tuota vaihtoehtoa edes harkitsemaan, niin siinä on todennäköisin joskaan ei helpoin mahdollinen hallituspohja.

Sitä voi jo etukäteen nimittää vaappuvaksi ankaksi, joka ehkä pysyy pystyssä seuraavat neljä vuotta tai sitten ei pysy :ROFLMAO:

RKP on varmasti kaikissa vaihtoehdoissa mukana, KD on epävarmempi takiainen.
 
KD voi hyvinkin päästä mukaan ihan siksi, että Persut muodostavat jo yksinään todella vahvan opposition.
 
Aaltolan Mika oli kaivanut tätä kaipaamaani dataa valmiiksi. Muokkasin sitä vähän erilaiseksi ja piirsin graafiksi.

Tästä näkyy eduskunnan tasaisesti kehittynyt pirstaloituminen, joka on vielä kehittynyt koko ajan kiihtyvästi.

Kuvaajassa siis suurimman puolueen saama osuus, kolmen perinteisen vanhan suuren saama osuus (SDP, KOK, Keskusta) sekä neljän suurimman saama osuus (viimeiset 3v PS).
Mika Aaltola vetelee naruja liian suoriksi...hän ei taida ymmärtää koko asiaa. Kokkarit ei ole koskaan olleet poliittista keskustaa...eikä sitä ole myöskään myöskään demarit.

Poliittinen keskusta on mennyt käytännössä Kepun sisällä...Alkiolaiset haluvat tehdä yhteistyötä vasemmiston suuntaan ja se toinen puoli Kepusta on enemmän ja vähemmän oikeistoon suuntautuvaa..
Lisäksi keskustaan voi laske myös RKP:n jossa kielipolitiikka yhdistää niin vasemmistolaiset kuin porvarit.

Vihreissä on jokunen edustaja joka edustaa myös muuta henkiläkohtaista ideologiaa kuin perinteinen vasemmisto...(sukupuolisuuntaukset, feministit jne.) Vihreiden ydinporukka on kuitenkin jopa äärivasemmistölaisia..

Persuja voi sanoa myös jossain määrin keskustalaiseksi. Varsinkin siinä mielessä että puolueen ohjelmasta löytyy kummankin poliittisen laidan mukaisia tavoitteita..

Ja sitten se sirpaloituminen:
Poliittinen pirstaloituminen on toki lisääntynyt.. Ehkä nykyaikanen some- ja muu mediateollisuus ruokkii kaikenlaisia yhteiskunnallisia suuntauksia jne. Läheskään kaikki mitä somessa toimii ei kuitenkaa edusta poliittista mielipidevaikuttamista.. Mutta jotain kertoo sekin että poliittisiksi toimijoiksi on nousut kaikenlaisia pieniä puolueita ja ehdokaslistoilla näkyy jopa yksittäisiä henkilöitä ehdokkaina. Osa "puolueista" näyttäisi tavoittelevan muutakin kuin perinteistä poliittista valta-asemaa.. Vaaleja käytetään ikäänkuin välineenä markkinoitaessa omien taustaryhmien mielipiteitä tai jopa kaupallisia tavoitteita.

Maailma muuttuu nykyään aika nopeasti.. Uudet toimistatavat sekä kaikenlaiset mediavälineet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisten tavoitteiden edistämiseen. Se koskee niin hyviä kuin huonoja asioita..ja käytössä on sekä avoimia että salaisia keinoja vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin.

Olishan se jo melkoinen ihme jollei myös yhteiskunnalliset ja hallintoon liittyvät asiat sirpaloituisi muiden mukana.
 
Onhan objekti noteerattu myös minkkiketjussa.. :love:
Subjekti

Tuosta A-Studiosta jäi mielikuva, että kokoomus hakee jälleen sellaista asemaa, jossa pääsevät käyttämään valtaa ilman vastuuta. Grahnin vastaukset ympäripyöreitä poislukien suora vastaus apupuolueena toimimisesta. Tuollaisella nöyryyden puutteella voi vielä käydä köyhästi.
Höperöhän sitä pitäisi olla jos kävisi rajaamaan liikkumatilaansa julkisuudessa ennen kuin edes neuvottelut kunnolla käynnissä. Antaa Rinteen tehdä niin jos haluaa.
 
Vihreissä on aika paljon hajontaa oikeisto/vasemmisto-akselilla, siellä on oma porukkansa jotka tulee kokoomuksen kanssa hyvin toimeen ja omansa jotka ovat lähempänä vassareita. Tämänkin takia Vihreät voi olla ihan sujuvasti hallituksessa kummankin kanssa. Liberaali ajatusmaailma ja ympäristöasiat riittävät yhdistämään väen sisäisesti, vaikka viimeaikoina vasen siipi on kipuillut ja vuotanut Vasemmistoliittoon esim. Helsingin valtuustossa. Äänestäjätkin liikkuvat Vihreistä niin Kokoomuksen, Demarien kuin Vasemmistoliitonkin suuntaan ja takaisin, mikä tekee kannatuspohjasta hataraa.
Vaikka Vihreissä jonkinverran Soininvaaralaista oikeistoliberaalisuutta (harvinaista Suomessa muuten, eduskuntapuolueista lähinnä kai Vihreistä ja RKP:stä löytyy jossainmäärin) esiintyykin, niin puolueen iso pääjoukko on kyllä mielestäni selvästi vasemmistoliberaaleja ajatusmaailmaltaan.
 
Viimeksi muokattu:
Vihreissä on aika paljon hajontaa oikeisto/vasemmisto-akselilla...

Vaalikoneiden perusteella ei ole. Aanestajissa saattaa olla mutta valtaosa puolueaktiiveista ei on nykyaan suunnilleen kuorittuja arbuuseja, Niinisto, Kari, Hassi, Ymparisto asiat ovat jaaneet taysin taka-alalle mita nyt ilmastomuutoksella elamoidaan paasaantoisesti taydellisen tietamattomyyden tuomalla varmuudella.
 
Toivotaan ettei Suomi muutu vihersosialistiseksi vain 76 kansanedustajan voimin.. Se olisi hieman samanlainen vähemmistön vallankaappaus kuin Hitlerin valtaannousu 1930-luvun Saksassa..

Ähh... Demokratia tarvitsee moniarvoisuutta. Toimiakseen vastuullisena valtionhoitajapuolueena Kokoomuksella pitää olla kurinpitäjät oikealla ja vasemmalla - Vihreät, VL ja SDP pitämässä huolta siitä ettei ympäristöä ja työntekijöiden oikeuksia poljeta maan lakoon, toisaalta Persut pistämässä rajoja talousliberalistisille rajat auki -utopioille. Ihan samoin vaikkapa SDP tarvitsee omat kurinpitäjänsä ym.

Minua aina huvittaa, kun puolueiden kannattajat esittelevät juuri oman puolueensa erinomaisuutta kun Suomessa pitäisi kyetä näkemään puolueen rooli monipuoluekentässä. Sinänsä Kok kehusi oli hyvin kirjoitettu.
 
Onhan toi kyllä karuveto muilta puolueilta, että hallitusta on jo sorvattu syksyllä, ettei vaan persut pääse takasin valtaan.
Tulee mieleen se sanonta: " mistä periaate alkaa siihen järki loppuu "
Tätä taustaa vasten tarkastelen demarien lausuntoja mediassa siitä kenen kanssa hallitusta neuvotellaan ja kenen kanssa ei. Juurikin niin kuten @magitsu edellä sanoi.
.
 
Kovia väitteitä herrasta esitetty ja radiohiljaisuus on toistaiseksi pitänyt...mielenkiintoista nähdä kestääkö tämä aikaa vai tuleeko Lelu-Rami2..


 
Back
Top