Epidemiat maailmalla

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 12.12.2013 klo 19:03
Rutto tappanut kymmeniä Madagaskarissa
Sairastuneita on tähän mennessä 86, joista 39 on kuollut. Saarivaltiossa leviää sekä paise- että keuhkorutto.

Rutto on tappanut ainakin 39 ihmistä Madagaskarissa, sanoi maan terveysministeriö torstaina. Ministeriön mukaan rutto leviää ainakin viidellä alueella maan luoteisosassa.

Sairastuneita on tähän mennessä 86, joista 39 on kuollut. Jo aiemmin viranomaiset kertoivat, että saarella on todettu sekä paiserutto- että keuhkoruttotapauksia. Keuhkorutto on erittäin herkästi leviävä ja voi tappaa 24 tunnissa tartunnan saamisesta.

Terveysministeriön mukaan rutto on levinnyt rotista. Rottien kirput levittävät ruttoa aiheuttavaa Yersinia pestis -bakteeria. Paiserutto leviää vain eläinten välityksellä, mutta saman bakteerin aiheuttama keuhkorutto puolestaan leviää pisaratartunana ihmisestä ihmiseen.

Ministeriön lääkärin mukaan 90 prosenttia todetuista tapauksista on keuhkoruttoa, ja vielä keuhkoruton erittäin ärhäkkää tyyppiä.

Ensimmäinen kuolemantapauksista havaittiin jo lokakuun puolella, mutta viranomaiset vahvistivat ruttoepidemian leviämisen vasta 23. marraskuuta. Viranomaiset sanovat nyt, että kaikkien kuumeesta ja päänsärystä kärsivien tulisi viipymättä mennä lääkäriin. Lääkkeitä annetaan ilmaiseksi.

Rutto voidaan parantaa antibiooteilla, jos hoito saadaan aloitettua tarpeeksi ajoissa. Paiserutto tappoi arviolta kolmasosan Euroopan asukkaista eli 25 miljoonaa ihmistä keskiajalla.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea varoitti lokakuussa, että Madagaskarilla saattaa uhata ruttoepidemia. Viime vuoden aikana Madagaskarissa ruttoon kuoli 60 ihmistä, mikä on korkeimpia lukuja maailmassa. Ruttoepidemiat leviävät täpötäynnä olevista ja epähygieenisistä vankiloista Madagaskarissa.

Lähteet:
AFP, Yle Uutiset
 
Mihinkään ei voi enää luottaa, kun Madagaskarillekkaan ei voi enää paeta infektioita.
 
yle 22.3.2014 klo 18:28
AFP: Ebola-virus on surmannut kymmeniä Guineassa
Ebolaa vastaan ei ole vielä kehitetty rokotetta.

Guineassa on puhjennut tappava virusepidemia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan virus on tunnistettu Ebola-virukseksi ranskalaisessa laboratoriossa. Guinean viranomaiset ovat AFP:n mukaan vahvistaneet ranskalaistutkimusten tulokset.

Uutistoimisto AP:n mukaan virus on toistaiseksi tunnistamatta.

Guinean terveysministeriön mukaan noin 30 ihmistä on kuollut verenvuotokuumeeseen helmikuun jälkeen. Uutistoimisto AP:n mukaan kuolleita on 29, AFP:n mukaan 34. Kaikkiaan tautitapauksia on todettu 49.

Tartunnat keskittyvät Etelä-Guineaan. Sitä on todettu pääkaupungissa Conakryssa sekä kolmessa muussa kaupungissa: Gueckedoussa, Macentassa, Kissidougoussa. Lääkärit ilman rajoja -järjestö auttaa paikallisia terveysviranomaisia eristysyksiköiden perustamisessa.

- Nämä rakenteet ovat olennaisia yrityksissä estää taudin leviäminen, sillä se on erittäin tarttuvaa, sanoo järjestön edustaja Esther Sterk.

Ebola on viruksen aiheuttama verenvuotokuume. Sen ensioireita ovat äkillisesti nouseva kova kuume ja kurkkukipu. Oksentelun ja ripulin jälkeen potilaan maksa ja munuaiset pettävät, mikä voi johtaa rajuun verenvuotoon. Virustyypistä riippuen 25-90 prosenttia siihen sairastuneista kuolee.

Se leviää veren, ulosteiden ja hien välityksellä sekä sukupuoliyhteydessä.

Kongon demokraattisessa tasavallassa riehui pari vuotta sitten Ebola-epidemia, joka surmasi 35 ihmistä.

Lähteet:
AFP, AP
 
SASKATCHEWAN, CANADA (INTELLIHUB) — A man is in critical condition in the Canadian town of Saskatoon, after experiencing symptoms of haemorrhagic fever. After examinations, the doctors discovered that the man had been infected with a virus that closely resembles Ebola.

Despite the alarming nature of this discovery, the doctors are downplaying this case and insisting that there is no risk of this virus spreading. Although, many people are concerned that others who came in contact with the man during his travels back to Canada may be infected also. It is likely that officials are downplaying this case to prevent panic, because viruses of this nature are extremely dangerous and contagious.

“There is no risk to the general public,” said Dr Denise Werker, the province’s deputy chief medical officer. “We recognize that there is going to be a fair amount of concern and that is why we wanted to go public with this as soon as possible.”

However, an outbreak of this type of virus recently popped up in southern Guinea and has already killed over 60 people. The virus in southern Guinea is said to be slightly different than Ebola, but just as deadly, and could simply be a mutation of the virus.

“Viral hemorrhagic fever is a generic name for a number of rather exotic diseases that are found in Africa,” Werker said, noting one of the fevers could be Ebola.

“For the most part, people are not very infectious or contagious in the incubation period,” she explained. “This is when their body is becoming ill.”


If you look at a map of northwestern Africa, you can see that southern Guinea is not very far from Liberia, so the possibility of this being the same virus is actually fairly high.

Werker acknowledged an outbreak of Ebola hemorrhagic fever has been identified in Guinea, Africa, and may have spread to Liberia.

“Measures have been taken to isolate the patient to ensure the illness is not transmitted,” officials said. “Public health officials believe the risk to the public is low, and are investigating.”
http://intellihub.com/ebola-like-virus-infects-man-canada/

Ebolan vitsaus on siinä että se tappaa 70 prosenttia kantajistaan ennenkuin he ennättävät levittää virustaan muualle. Muuten me oltaisiin kusesse.
 
http://intellihub.com/ebola-like-virus-infects-man-canada/

Ebolan vitsaus on siinä että se tappaa 70 prosenttia kantajistaan ennenkuin he ennättävät levittää virustaan muualle. Muuten me oltaisiin kusesse.

"Vitsaus" ei liene oikea sana. Tai ainakin olen pitänyt kyseistä sanaa negatiivisena. Ellet tarkoita, että se on negatiivinen juttu virukselle? Siitä huolimatta veikkaan, että jossakin lentoyhtiössä jäljitetään ihmisiä jotka olivat samalla lennolla tuon kaverin kanssa.
 
"Vitsaus" ei liene oikea sana. Tai ainakin olen pitänyt kyseistä sanaa negatiivisena. Ellet tarkoita, että se on negatiivinen juttu virukselle? Siitä huolimatta veikkaan, että jossakin lentoyhtiössä jäljitetään ihmisiä jotka olivat samalla lennolla tuon kaverin kanssa.
Miettikää viruksia noin pidemmän päälle. Järkevää? Ei toki pois pidä sulkea. Kaasunaamariostoksille.

Edit: Kehotan joitain merkkejä, ole varuilla.
 
Viimeksi muokattu:
"Vitsaus" ei liene oikea sana. Tai ainakin olen pitänyt kyseistä sanaa negatiivisena. Ellet tarkoita, että se on negatiivinen juttu virukselle? Siitä huolimatta veikkaan, että jossakin lentoyhtiössä jäljitetään ihmisiä jotka olivat samalla lennolla tuon kaverin kanssa.

Tottakait se on vitsaus juuri negatiivisessa merkityksessä viirukselle. Muuten se olisi ohittanut isorokon biologissa aseissa kauan aikaa sitten.
 
Guinean pääkaupungissa todettu lisää ebolatartuntoja

Tähän mennessä virus on tarttunut koko maassa 111 ihmiseen, joista 70 on kuollut. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan tauti leviää hautajaismenoissa, joissa ihmiset ovat tekemisissä ruumiiden kanssa.


  • Länsiafrikkalaisen Guinean viranomaiset kertovat, että maan pääkaupungissa Conakryssa on todettu 8 ebolavirustartuntaa. Tähän mennessä yksi tartunnan saaneista on kuollut. Muut potilaat on eristetty karanteeniin, jotta virus ei pääsisi leviämään.

    Tautia on aiemmin tavattu Guinean maaseudulla, mutta loppuviikon aikana se on ensimmäistä kertaa levinnyt kahden miljoonan asukkaan pääkaupunkiin. Apujärjestöt ovat lähettäneet kymmeniä työntekijöitä auttamaan taistelussa virusta vastaan. Guinea on yksi maailman köyhimmistä valtioista.

    Ebola on trooppinen virus, joka aiheuttaa korkeaa kuumetta, lihaskipua, heikotusta, oksentelua ja ripulia. Vakavissa tapauksissa esiintyy myös runsasta verenvuotoa ja häiriöitä sisäelinten toiminnassa.

    Lähteet:
    AFP
http://yle.fi/uutiset/guinean_paakaupungissa_todettu_lisaa_ebolatartuntoja/7162907
 
Länsi-Afrikassa Senegal on sulkenut Guinean-vastaiset rajansa Guineassa leviävän ebolaviruksen vuoksi. Senegalin sisäministeriön mukaan raja-asemat pysyvät kiinni "kunnes toisin ilmoitetaan". Guineassa on todettu jo yli sata ebolatautitapausta. Sairastuneista 70 on kuollut.

Viranomaiset pelkäsivät, että ebola alkaisi levitä suosituilla viikkomarkkinoilla, jotka keräävät Etelä-Senegaliin tuhansia ihmisiä useista maista.

Ebola levisi aluksi Guinean eteläosissa maaseudulla, mutta keskiviikosta saakka tautia on todettu myös pääkaupungissa Conakryssä. Guinean terveysministeriön mukaan perjantai-iltaan mennessä kahdeksan ihmisen tiedettiin sairastuneen pääkaupungissa, heistä yksi on kuollut.

Avustusjärjestöt ovat lähettäneet Guineaan kymmeniä työntekijöitä taistelemaan verenvuotokuume-epidemian leviämisen estämiseksi. Euroopan unioni lupasi puoli miljoonaa euroa taudin vastaiseen taisteluun Guineassa. Länsi-Afrikan maiden talousjärjestö ECOWAS puolestaan ilmaisi vakavan huolensa epidemiasta, joka muodostaa "vakavan uhkan koko alueelle".

Monta tapaa tarttua

Ebolavirus aiheuttaa verenvuotokuumeen, jonka oireina ovat lihaskipu, heikkous, pahoinvointi ja ripuli sekä vakavissa tapauksissa sisäelinten pettäminen ja verenvuoto, jota ei pysty tyrehdyttämään. Ebolaan ei ole tunnettua hoitoa tai rokotetta. Guineassa leviävä ebolatyyppi on niin kutsuttua Zairen kantaa, jonka kuolleisuusprosentti on pahimmillaan 90.

Guinean terveysministeriön mukaan on epäselvää, kuinka ebola on levinnyt Guineaan. Viranomaiset tekevät vielä tutkimuksia, joilla alkuperää pyritään selvittämään.

Ebola tarttuu villieläimistä ihmisiin. Se voi tarttua myös ihmisestä ihmiseen suorassa kosketuksessa sairastuneen vereen, hikeen tai muihin ruumiineritteisiin, seksiyhteydessä tai tautiin kuolleen ruumiin suojaamattomassa käsittelyssä. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan ebola on levinnyt Guineassa hautajaisissa, joihin ihmiset ovat matkanneet muualta maasta ja joissa on koskelteltu ruumista.

Guinea on kieltänyt myös paikallisena herkkuna pidetyn lepakkokeiton syönnin, sillä hedelmälepakoiden uskotaan olevan viruksen kantajia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Liberiassa on kahdeksan epäiltyä ebolatapausta, joista kuusi on kuollut, ja Sierra Leonessa on kuusi tartuntaepäilyä, joista viisi on kuollut.

Lähteet:
AFP
http://yle.fi/uutiset/ebola-paniikki_leviaa_senegal_sulki_rajansa/7163468
 
Ebola, one of the world's most deadly viruses, has spread from a remote forested corner of southern Guinea to the country's seaside capital, raising fears that the disease, which causes severe bleeding and almost always death, could spread far beyond this tiny West African nation's borders.

In the first outbreak of its kind Guinea, Ebola already has killed at least 70 people including one man whose family brought him to Conakry, the capital, for medical treatment. Now six of his relatives and two others exposed to him are being kept in isolation at a hospital.

Health officials warn that the arrival of Ebola in this sprawling city of some 2 million people with an international airport could spell disaster. Among the poorest countries in the world, Guinea has severely limited medical facilities and a large population living in slums where the virus could spread quickly.
http://news.ca.msn.com/world/ebola-epidemic-could-become-global-crisis-experts-warn
 
Vaarallisen ebola-viruksen pelätään levinneen länsiafrikkalaiseen Maliin. Aiemmin tautia on esiintynyt ainakin Liberiassa ja Guineassa. Tautitapauksia on kaikkiaan yli 130. Pahin epidemia on Guineassa, missä kuolonuhreja on yli 80.

Ranskan terveysviranomaiset ovat varoittaneet lääkäreitä viruksesta, sillä alueella liikkuu paljon ranskalaisia. Ranskalaissairaaloiden valmiutta onkin nostettu varoituksen seurauksena.

Lääkärit ilman rajoja kertoi maanantaina, että epidemian levinnäisyys on ennennäkemätön. Maailman terveysjärjestö WHO on sen sijaan rauhoitellut toteamalla, että epidemia on levinnyt melko hitaasti.

Lähteet:
Reuters, AFP
http://yle.fi/uutiset/ebola-virus_saattanut_levita_maliin/7173249
 
Nyt heti kaikki joukolla ottamaan kaikki rokotteet mitä thl tarjoaa!
 
An Ebola treatment center in Guinea was attacked by an angry mob who believed that they were responsible for spreading the virus

By John Vibes
GUINEA (INTELLIHUB) — One of the worst Ebola outbreaks in recent memory has been taking place in north west Africa, with one case of a traveler taking the virus to Canada. Over the past several weeks the virus has been responsible for nearly 100 deaths in the Guinea region. This week it was reported that the virus even spread as far as Mali.

An angry crowd attacked an Ebola treatment center in Guinea on Friday, accusing its staff of bringing the deadly virus to the town, Medecins Sans Frontieres said.

Resident Kolie Martin accused doctors of transferring patients to the isolation ward who had not tested positive for Ebola.

“As soon as someone is brought here, they don’t try to figure out whether he is sick or not, they just transfer him directly to the sick ward. So it’s them who are killing the people who are in good health,Martin said.

As a result of the mob attack, the outbreak center decided to temporarily close down.

“We have evacuated all our staff and closed the treatment center,” said MSF spokesman Sam Taylor. “We have the full support of the local leaders and we’re working with the authorities to try and resolve this problem as quickly as possible so we can start treating people again.”

“We understand very well that people are afraid because it is a new disease here,” Taylor said. “But these are not favorable working conditions so we are suspending our activities.”

In a statement broadcast on state television late on Thursday, Mali’s government announced that three people had been placed in quarantine and samples sent off to Atlanta in the United States for tests, Reuters reported.

“The international community has rapidly mobilized to help us in these difficult moments with considerable medical support and specialists on the ground at the disease’s epicenter,” the statement said. “That’s why the government is calling on people to stay calm and allow our partners to help us eradicate this epidemic….A high-speed intervention team has been created to follow the evolution of the situation on the ground,”
http://intellihub.com/angry-mob-attacks-ebola-treatment-center-guinea/
 
Afrikassa leviävän Ebola-viruksen epäillään levinneen Ghanaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Ghanan terveysviranomaiset tutkivat parhaillaan maan pääkaupungissa Accrassa verinäytteitä 12-vuotiaasta tytöstä, joka kuoli verenvuotokuumeseen.

Yli 90 ihmistä on kuollut Ebola-viruksen aiheuttamaan kuumetautiin Guineassa ja Liberiassa. Ainakin yhtä tautitapausta epäillään myös Malissa.

Guineassa on päätetty mitata kuume kaikilta kaikilta maan pääkaupungista Conakrysta läheviltä lentomatkustajilta. Jos kuumetta on yli 38 astetta, matkustaja joutuu tutkimuksiin. Ranska ilmoittaa tarjoavansa apua lentokenttätarkastuksiin.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on varoittanut vakavan epidemian vaarasta köyhissä Afrikan maissa, joissa on heikot terveyspalvelut.

Lähteet:
Reuters, AP
http://yle.fi/uutiset/tappavan_ebola-viruksen_epaillaan_levinneen_ghanaan/7176768
 
Geneva (AFP) – West Africa’s Ebola unprecedented outbreak is among the “most challenging” for health workers since the deadly disease emerged elsewhere in Africa four decades ago as the suspected death toll topped 100, the WHO said Tuesday.

Keiji Fukuda, assistant director-general of the World Health Organization (WHO), said the agency was concerned about the spread of the virus from its epicentre in the forests of southern Guinea.

“We have not had an Ebola outbreak in this part of Africa before,” said Fukuda, whose agency has rushed scores of aid workers to the region to contain the epidemic.

“This is one of the most challenging Ebola outbreaks we have ever faced,” he said.
http://news.yahoo.com/west-africa-e...-154200277.html;_ylt=AwrTWfwRIkRTVUcASETQtDMD
 
Death Toll from Ebola Outbreak Rises to 135
April 17, 2014

The World Health Organization says the death toll from the Ebola outbreak in West Africa has risen to at least 135.

In a Thursday statement the WHO says Guinea's health ministry had reported a total of 122 deaths, while 13 deaths had been reported by Liberian health officials.

The WHO says officials are investigating more than 200 suspected or confirmed cases of the virus in Guinea, Liberia and Sierra Leone.

Six suspected cases in Mali tested negative and no new suspected cases have been reported.

In Gambia, Sierra Leone fights back against Ebola stigma
April 17, 2014

The newly appointed Sierra Leonean Ambassador to The Gambia Ambassador Soulay Daramy, has even before presenting his credentials to President Yayah Jammeh faced with the uphill task of defending his nation and putting the records straight against the stigma of the deadly EBOLA virus suspected of being present in his country.
 
yle 18.4.2014 klo 7:51
Jo 122 kuollut Ebolaan Guinessa
Tutkijoiden mukaan Länsi-Afrikassa puhjennut Ebola-epidemia voi olla täysin uuden viruskannan aiheuttama ja lepakoiden levittämä.

Maailman terveysjärjestön mukaan tappavan Ebola-epidemian uhriluku on Guineassa nyt 122. Tautitapauksia maassa kerrotaan olevan 197. Kaikkiaan 24 terveydenhuollon työntekijää on saanut tartunnan ja heistä 13 on kuollut.

Liberiassa tautiin on kuollut 13.

Tutkijat epäilevät, että erityisesti Guineassa ihmisiä tappanut Ebola-virus on todennäköisesti uutta viruskantaa. Väitteensä tutkijat perustavat sille, ettei kyseistä epidemiaa aiheuttavaa virusta ole tavattu muissa Afrikan maissa, joissa Ebolaa on aiemmin esiintynyt.

Guinean Ebola-virusta tutkineen kansainvälisen asiantuntijaryhmän on onnistunut selvittää viruksen perimä. Tutkimustulosten mukaan Guinean Ebola poikkeaa Gabonissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa esiintyneistä viruskannoista, vaikka niillä onkin yhteinen kantaisä.

Ebolaan ei ole lääkettä tai rokotetta. Taudin kuolleisuusprosentti on tutkijoiden mukaan 71–86 prosenttia.

Virologian tutkijat uskovat, että virusepidemia on saattanut levitä hedelmälepakoiden heimoon kuuluvan lentäväkoiran välityksellä. Tutkimus julkaistiin The New England Journal of Medicinessä.

Lähteet:
AP, AFP
 
Back
Top