Epidemiavarautuminen

Jenkeissä sillä kohta pulassa olevalla nurkkaan ajetulla saattaa olla se käsiase laatikossa. Ihminen tekee nurkkaan ajettuna epätoivoisia tekoja..
 
Ja pisteenä kaiken päälle se, että Suomi tulee ottamaan jättimäisen euromääräisen lainan, jonka korko on sidottu Euroon ja euromääräiseen maksukykyyn. Myös tätä Eduskunnan kaikki puolueet ovat hehkuttaneet. Lyhyelläkin matematiikalla voi laskea, että markka-takaisin huutelu on mennyttä aikaa. Syöksykierteisellä Markalla noita velkoja ei makseta takaisin.

Että kyllä se totta on, koronavirus tulee aiheuttamaan jälkipyykkiä ja muutoksia.

Simpauttaja

Kyllä, muutoksia tulee olemaan. Varmasti soteuudistus tehdään tämän epidemian pohjalta. Kuntien osalta en usko kuntien lakkauttamiseen, vaan siirtämiseen perinneorganisaatioiksi. Nyt toteutunut etäopetus havainnollistaa, että opetuksen järjestämisen tapoja pitää muuttaa. Toisaalta ei voida ylläpitää joka kunnassa omaa koulutusta alakoulusta lukioon. Toisaalta ei voida kyyditä lapsia hirvittävän pitkiä koulumatkoja. Tultaneen siirtymään syrjäseuduilla kouluihin, joissa opetus on etänä, mutta esimerkiksi koulunkäynninavustajia ja erityisopettaja on paikalla.

Etätyö tulee räjähtämään käsiin. Tästä hyötyvät kaikki - lentoyhtiöitä, MaRa -alaa ja kiinteistövuokrausfirmoja lukuun ottamatta. Luonto kiittää liikematkustuksen vähentyessä. Myös työn johtaminen menee monessa organisaatiossa uusiksi.

Rivitalo- ja omakotitaloasuminen tulee saamaan ainakin lyhytaikaisen renesanssin. Vaikka korona olisikin (toivottavasti) once in a lifetime kokemus, voi moni urbaani turbaani miettiä kaiholla vaikka edes rivitalon pihamaata.

Kauppa menee uusiksi luovan tuhon kautta. Jotta Amazon ei keräisi koko pottia, pitäisi muutosta tukea fiksulla tavalla. Kauppakeskuksista tulee elämyskeitaita vielä nykytahtiakin nopeammin.
 
Moikka,

Jos vielä jatkan koronan jälkeisestä elämästä aikaisempaan tekstiini:
https://maanpuolustus.net/threads/epidemiavarautuminen.7085/post-851908

Työn tekeminen ja sen arvostus koronan jälkeisessä maailmassa todennäköisesti tulee muuttumaan.

Muutaman vuoden takaista Keskusta/Kok/Persu hallituksen keskustelua ja suuria päätöksiä KiKy -minuuteista pidettäneen lähinnä järjettömänä vitsinä. Silloisen hallituksen tekemä suuri päätös minuuteista, joka osoittautui arvottomaksi ja päätös edelleen noudatteli vanhan maailman oppia siitä, että duunia tehdään duunipaikalla ja kaikki jotka ovat duunissa ovat duunipaikalla joka päivä.

Korona avaa uudenlaisen näkökannan siihen, että työtä voi tehdä vaikkapa viikon vuoroissa ja on kansalle parempi jos tuotantoketjut ovat lyhempiä, Eurooppalaisempia ja duunia on edes joka toinen viikko, kuin se että töitä ei olisi ollenkaan. Etätyön tuottavuutta alettaneen arvostamaan aivan uudelle tasolle verrattuna siihen, mitä se aikaisemmin on ollut.

Simpauttaja
 
Pidetään huoli ettei unohdu. On tehtävä kaikki mahdollinen. Keskittämispolitiikka ei saa enää jatkua. Ne valtakunnantason poliitikot jotka sitä vielä ajavat niin niiden olo on tehtävä hankalaksi.

Pätee erityisesti vihreisiin ja niitä lähellä oleviin kokoomuslaisiin. Jos nyt tartutetaan puoli Suomea ja tyhjennetään maata vielä sillä lisää niin se sama sakki ei enää sen jälkeen jatka entisellä politiikalla.

Mitä ihmeen tupailtojen agendaa ajetaan pandemian nojalla?

Miten kävi 1918 espanjantaudin kanssa? Kyllä pandemia tiensä löysi sinne vihonviimeiseen kaenuulaiskyläänkin vaikka ei ollut junaa ja hevosrekeä nopeampaa kulkupeliä.

Itse veikkaan tässä käyvän päinvastoin kun ensin poltetaan 10-20 miljardia tämän tilanteen hoitoon niin entistä vähemmän on aluepolitiikan loputtomiin tukiaisiin rahaa. Mitään asutustiloja ei tämänkään jälkeen kansalle jaeta.

Eikä kyse ole mistään Suomen harjoittamasta politiikasta vaan liki luonnonlaista, jolla elinvoimainen osa väestä valuu isompiin keskuksiin. Sitä ei pysäytä mikään.

Maailmanmitassa kehitys toivottavasti kääntyy kiinailmiöstä takaisin päin eli ymmärretään tuotantoketjun kaikkien osien tärkeys.

Toivon myös, että ainakaan tälle sukupolvelle ei tarvitse näitä kahta sanaa enää rautalangasta vääntää: HUOLTOVARMUUS
 
Mitä ihmeen tupailtojen agendaa ajetaan pandemian nojalla?

Miten kävi 1918 espanjantaudin kanssa? Kyllä pandemia tiensä löysi sinne vihonviimeiseen kaenuulaiskyläänkin vaikka ei ollut junaa ja hevosrekeä nopeampaa kulkupeliä.

Itse veikkaan tässä käyvän päinvastoin kun ensin poltetaan 10-20 miljardia tämän tilanteen hoitoon niin entistä vähemmän on aluepolitiikan loputtomiin tukiaisiin rahaa. Mitään asutustiloja ei tämänkään jälkeen kansalle jaeta.

Eikä kyse ole mistään Suomen harjoittamasta politiikasta vaan liki luonnonlaista, jolla elinvoimainen osa väestä valuu isompiin keskuksiin. Sitä ei pysäytä mikään.

Maailmanmitassa kehitys toivottavasti kääntyy kiinailmiöstä takaisin päin eli ymmärretään tuotantoketjun kaikkien osien tärkeys.

Toivon myös, että ainakaan tälle sukupolvelle ei tarvitse näitä kahta sanaa enää rautalangasta vääntää: HUOLTOVARMUUS
Tässä on jo niin kovat patoumat kunnon tupailtoihin ja alueellistamispolitikointiin, mutta kun kokoontumiset on kielletty. :D
 
Mitä ihmeen tupailtojen agendaa ajetaan pandemian nojalla?

Minulla on mittari täynnä vihreitä, ilmastoa, väärää aluepolitiikkaa, Helsinkiin keskittämistä ja kohta globalismiakin. Sori nää toivottavasti vain joskus väärät narratiivit.

Suomen tyyppisessä maassa keskitys Helsingin kaltaiselle paikalle vaan on suuri virhe. Ette sitten yhtään ole miettineet miksi tsaari siirsi pääkaupungin lähemmäksi Venäjää? Piti saada irti lännestä, irti Ruotsista ja paikalle jossa se on tarjottimella.

Se on myös varmistelua ja huoltovarmuuden lisäämistä jos ei olla kaikki samassa kasassa. Samaa mieltä juuri huoltovarmuudesta. Se on EU:n huippua mutta sitä pitää vahvistaa juuri tämän sijaintimme vuoksi.
 
Viimeksi muokattu:
Jos käsidesi on kortilla, niin eikö Sinol, Lasol tms. käy korvikkeeksi? Alkoholi mikä alkoholi.
 
Se on ainakin fakta, että kaupunkipaikoissa ovat varautuneet hyvin mahdollisiin liikkumisrajoituksiin ja viiruksen leviämiseen.
Nimittäin kun minun ja parin kaverin tiedot kun yhdistetään, niin heittämällä tiedämme tusinan verran kesämökkejä, joille on tullut asukit pääosin pääkaupunkiseudulta tässä muutaman päivän aikana.
Yksi hesalaisperhe on avoimesti kertonutkin, että tulivat pakoon, kun sukulainen sairastui koronaan. Ja yhdelläkin pienellä kylällä sai paikallinen mökkitalkkari kuusi mökkitien aukiaurauspyyntöä viikonloppuna. Ja tämä vain kohtuupienellä maantieteellisellä alueella. Mikä mahtaakaan olla siirtymän määrä valtakunnan mitta-asteella?
Että tässä sitä yhteistä vastuunkantoa nyt sitten toteutetaan. Toivottavasti resurssit riittävät pienissä kunnissa ja kaupungeissa. Tuo määrä lisää ostajia hamstrausaallossa viikko pari sitten olisi tarkoittanut paikallisten kauppojen kyykkäämistä täysin ja totaalisesti, kun oletettavasti mökkikausi on käytännössä alkanut.
Mitä se tarkoittaa sitten pienten pitäjien terveydenhuollolle, paljastuu aikanaan...
 
Valmiuslain voimaantulon jälkeen hallituksella on mandaatti antaa asetus maakuntien Mehiläisten, Terveystalojen, jne väliaikaisesta sosialisoimisesta ja toiminnan suuntaamisesta tukemaan julkisen terveydenhuollon koronaponnistuksia. Tilat, laitteet ja henkilökunta.

Simpauttaja
 
Rouva työskentelee lääkehuollon kannalta kriittisellä työnantajalla ja sai eilen töistä käsidesiä & kertakäyttökäsineitä kotiintuomisiksi. Mielestäni tämä olisi ollut ajankohtaista pari viikkoa sitten. No parempi myöhäänkin, eipähän tarvitse lähteä apteekeista käsidesiä metsästämään.
 
Heippa,

Tämän päivän uutisissa on otsikointia, että THL ei ole laskelmissaan ottanut huomioon ulkomailta Suomeen palaavia 200000 kansalaista. Joista suurin osa kuuluu riskiryhmiin ja joilla todennäköisesti on suuremmalla osalla koronavirus, mitä tällä hetkellä Suomen rajojen sisäpuolella olevilla henkilöillä on.

Uutisena tämä on tietenkin suorastaan pöyristyttävä. Ehkä kannattaa hetkeksi pysähtyä vetämään happea ja miettiä, mihin suuntaan sen syyttävän kirveen lennättää.

Syy, miksi näin on päässyt käymään on siinä, mitä olen toistanut jo Ivalon tapahtumien jälkeen. On selvää, että Suomen terveydenhuollon kriisivalmius on osoittautunut autettavaksi. Tämä selvisi jo siinä kohtaa, kun ilman laillista perustetta, ilman ilmoitettua organisointia Ivalossa alettiin ottaa useiden valtioiden kansalaisia kiinni. Eri skenaarioita ei ole mallinnettu ja niitä ei ole kriisiajan organisaatiorakenteella harjoiteltu. On naivia kuvitella, että THL:n virkamies tekee jotain, jos ministeriö ei niin määrää. THL on asiantuntija organisaatio ja toteuttaja. Ministeriö päättää. Ja ministeriö vastaa siitä, että THL:n johdossa on kyvykkäät henkilöt. Ja oikeuslaitos valvoo toimintaa. Näin se täysin selvästi pitäisi olla, mutta sosiaali- ja terveysministeriön kohdalla tämä ei ole toteutunut useiden hallitusten aikana. Ei Marinin, ei Sipilän eikä sitä edeltävän hallituksen.

Otsikoissa on myös se, että HelsinkiVantaan lentokentällä yskivät maahanpalaavat ovat ensimmäiseksi menossa junaan tai lentoaseman Alepaan. Lentoasemalla toiminnasta vastaava organisaatio on rajavartiolaitos. Sisäministeriöltä ei ollut tullut ohjeistusta rajavartiolaitokselle, mitä tehdä, millä valtuuksilla ja miten. Jos tuo ohjeistus olisi tullut, maahanpalaavat olisivat olleet lentokoneesta astumisen jälkeen karanteenialueella.

Olen edelleen sitä mieltä, että sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ei ole ollut tehtäviensä tasalla koko tämän kriisin aikana. Ensin kadotaan julkisuudesta ja sen jälkeen viestintä on ollut ristiriitaista ja toiminnan organisointi puutteellista. En pitäisi mahdottomana sitä, että Pekonen jää sairaslomalle tai hänet erotetaan tehtävistään.

Yksi asia on varma: Venäjällä seurataan tällä hetkellä hyvin tarkkaan, mitä EU -alueella ja NATO -maissa tapahtuu. Miten päätöksiä tehdään ja miten kriisiajan valmiutta nostetaan tai ei nostetaa. Venäjä saa ilmaista tiedustelutietoa pelkästään lukemalla uutisia. Valitettavasti tieto, mitä Venäjä Suomesta kerää saattaa tällä hetkellä jopa naurattaa Moskovan bunkkereissa.

Simpauttaja
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top