Eränkäynti

Toivottavasti lupaviranomainen on käyttänyt harkintaansa myös toiseen suuntaan ja jättänyt aseiden haltuunoton sikseen, ettei koko kausi mene pilalle.

Asiahan vaikuttaa varsin selvältä. Metsästäjä saa käydä kertaalleen kuulustelussa, jotta asia saadaan paperille ja epäillyn asemassa ei edes tarvitse puhua totta eikä itsekriminointisuojan takia kannata tuoda muutenkaan esille mitään itselleen vahingollista.

Riippuen laitoksesta ja tutkinnanjohtajasta tuon jälkeen menee muutama päivä tai kenties kuukausi ja kotiin tulee kirje, jossa poliisi ilmoittaa tutkinnan päätöksestä "ei rikosta" perusteella.

Jähmeä ja turhauttava prosessi varsinkin ensikertalaiselle, mutta ei tuossa nähdäkseni ole pienintäkään riskiä tuomiosta jos asia on yhtään siten kuin uutisessa sanotaan.
 
Jähmeä ja turhauttava prosessi varsinkin ensikertalaiselle, mutta ei tuossa nähdäkseni ole pienintäkään riskiä tuomiosta jos asia on yhtään siten kuin uutisessa sanotaan

Uutiset ovat uutisia. Poliisi tutkii, koska tapahtumassa on mahdollisuuksia moneksi. Siviilin silmään moni asia näyttää selvältä, poliisilla on erilainen tulokulma, selvää tapausta ei olekaan lähtökohtaisesti.

Kyllähän Pielisen pohjoispään perillä ja esim. Sonkajärven alueella on sen verran kesyjä valtionkoiria liikenteessä, että eipä sitä uskoisi. Mutta sitä se -metsästämättömyys- teettää. Pari kertaa vuodessa toteutettu ajallisesti rajattu ja kiintiöity jahti tekisi vain hyvää niin sudelle kuin ihmiselle.

Nykysysteemissä sudesta on tullut asia, josta ei syrjäseuduilla edes enää puhuta. Sen voi arvata, miksi. Viisaat pitävät turpansa kiinni ja -itsekriminointisuoja- pätee. :cool: Suden itsensä kannalta pahin mahdollinen tilanne vähänkään pidemmällä tähtäimellä ja kyllä se tutkija- ym. tahoilla tajutaan. Keskushallinnolla vaan pitää olla erilaisia keinoja pitää hallintoalamaisia kurissa ja nuhteessa.
 
Varsinais-Suomen ely-keskus myönsi maanantaina poikkeusluvat, joiden perusteella hanhia voidaan tappaa satovahinkojen estämiseksi yhteensä 7 110. Jos luvat käytetään kokonaisuudessaan, lintujen ruhoja kertyy noin 15 tonnia.


https://www.kaleva.fi/kahtena-syksyna-ammuttavista-valkoposkihanhista-sa/2868666

Varsinais-Suomen ely-keskus myönsi maanantaina poikkeusluvat, joiden perusteella hanhia voidaan tappaa Itä-Suomessa tänä ja ensi syksynä 3 555 yksilöä. Jos luvat käytetään kokonaisuudessaan, valkoposkihanhia ammutaan siis yhteensä 7 110.

Reilusti ravinnoksi kelpaavaa


Hanhipaisti on monien arvostamaa riistaherkkua.
Esimerkiksi merihanhia on 2010-luvulla ammuttu 3 000 - 8 900 yksilöä vuodessa ja kanadanhanhia kutakuinkin saman verran.
Valkoposkihanhi on kuitenkin edellisiä lajeja selvästi pienempi ja kooltaan lähempänä metsähanhea.
Yhdestä metsähanhesta saa monien lähteiden mukaan ruokaa kuudelle tai jopa kymmenelle hengelle.
Paistin lisäksi kivipiira, sydän ja maksa sekä rasva kelpaavat ihmisravinnoksi – joskaan kaikki hanhenmetsästäjät eivät niitä suosi.
Kahtena syksynä Itä-Suomen viljelysalueilta ammutaan valkoposkihanhia määrä, joka metsähanheen rinnastettuna riittäisi 40 000 - 60 000 riistaruoka-annokseen.





Valkoposkihanhi ei ole Suomessa riistalaji

Luvallisestikaan ammuttuja valkoposkihanhia ei kuitenkaan saa pistää pataan. :solthum:
Syynä ovat lainsäädännön asettamat rajoitukset.
 
IMG_20200910_104922.jpg
Metsäkanalintujen perässä tänään vesisateessa. Kanta näyttää olevan ok.

Jos oli pystykorva matkassa joka haukkuu lintua, olisi repussakin jotain. Tuonne ei vaan uskalla enää pystykorvaa eikä muutakaan haukkuvaa koiraa viedä, riski koiran menetykseen on liian iso. Koiran haukku on kuin vellikello valtion rakeille.
 
Kouluta tämmöinen henkivartijaksi pystykorvalle. Irish wolfhound.
52l4g3xq4l921.jpg
 
Metsäkanalintujen perässä tänään vesisateessa. Kanta näyttää olevan ok

Kyllä olin eilen erityisen pahalla päällä, kun vettä tuli kellon ympäri kuin tonkasta kaataen. baikal-setä oli hyvin hyvin vihainen. Tänään on toinen ääni kellossa sään suhteen ja niimpä parin tunnin kuluttua käypi matka saloille. Jos vaikka mehtoja kahtelis sillä silmällä. Koiraa ei täälläkään ole mitään syytä ottaa mukaan. -lintualueeni- on yhden suojelukoira-alueen sydämessä.

Näin vihainen oli setä eilen:

1599802618417.png
 
Nyt sateesta puhutaan niin ostin Lekasta M13-sadetakki. Ja pari kertaa jo käyttänyt pyöräilessä. Siis ihme takki, kerta kaikkiaan!
Miten täysin vedenpitävä takki voi olla tuon verran hiostamaton?! o_O
Onhan siinä selässä tuuletusaukko ja kainaloiden alla pienet reijät mutta silti. Siis oikein hyvä sadetakki ja erinoisen toimiva, hyvillä säädöillä oleva huppu.
Ennenvanhaan kun pisti jonkun Rukan tai muun kumisen sadetakin päälle niin hikoili jo paikallaan seistessä.
 
nahkavyö.png

Kuinkas moni täällä käyttää haulikon kanssa kuvankaltaista tai vastaavaa patruunavyötä ja jos, niin miksi ja millaisissa jahdeissa?

En ole käytännön tasolla ikinä oikein ymmärtänyt miksi noita käytetään. Taskun pohja saati reppu ei välttämättä ole paras paikka varapatruunoille tai toisenlaiselle patruunalle, mutta varsinainen patruunavyö on mielestäni huono jos vyölle haluaa muutakin kuin paukkua, kuten esimerkiksi puukon tai juomapullon.

Irrallisiin vyöhön kiinnitettäviin patruunataskuihin mahtuu se noin 6 patruunaa, joka antaa jo melkoista valinnanvapautta tavanomaisella metsästyshaulikolla metsästävälle ennenkuin on vähääkään tarvetta kaivella reppua olipa kyse sitten siitä, että vaihdetaan pupupaukku metso- tai susipaukkuun tai vaikka molempiin pesiin täyteinen villisikaa varten jos päivä ei ole spesifisti yhden lajin päivä, vaan mennään sen mukaan mitä Tapio haluaa tarjota. Jos pidättäydytään vaikkapa yksinomaan pupujahdissa, niin piipuissa ja vyöllä olevat patruunat riittävät 4 ampumatilanteeseen silloinkin, vaikka pitäisi joka kerta ampua paikkolaukaus.

Yhdessä ampumatilanteessa kaksipiippuista käyttävä joutuisi rajoittamaan tulenkäytön 2 optimi patruunan per patruunalajike, mutta kaksi piipuissa ja 6 vyöllä antaa riittävän mahdollisuuden kantaa ja käyttää 4 erilaista eri tarkoituksiin olevaa patruunaa.

Patruunavyö olisi ihan paikallaan varmaan silloin, jos haulikko olisi taisteluväline ja metsästettävät ampuisivat takaisin, mutta mihin tuon ajatuksen ulkopuolella tarvitaan käsien ulottuvilla 25 patruunaa enemmän tai vähemmän sään ja olosuhteiden armoille ja reppua ikävämpään kantotapaan. Saahan niitä patruunoita siirrettyä repusta patruunataskuun kulutuksen myötä, kun pitää ne ammutut eläimet ja hylsytkin sinne laitella...

Toki metsästyksessä käytettävien patruunoiden kantaminen yleensäkin olisi oma pieni keskustelunsa, mutta en nyt lähtenyt vielä ajatusta syvemmälle siihen, että käytössä olisi ilman rajoitteita oleva pumppuhaulikko irtolippailla ja chestrigissä nippu erilaisilla patruunoilla ladattuja 10 patruunan lippaita kuhunkin tarkoitukseen. Mikäänhän ei sitäkään estä, mutta enemmän se aiheuttaa käytännössä haittaa kuin hyötyä, kun tulivoiman tarve on kuitenkin melko pieni verrattuna sotimiseen ja urheiluammuntaan.
 
@pstsika Et harrasta ns plinking;ä* eli huviammuntaa haulikolla tekstisi perusteella?
Ymmärtääkseni semmoinen on sallittua myös täällä Suomessa jos on omaa (tai kaverin) maata missä voi harrastaa vaarantamatta muita.
Voisin kuvitella että sorsajahdissa on kätevää olla runsaasti patruunoita käden ulottuvilla.

*Taktisten säilyketölkkien ja pullojen muiden vaarallisten esineiden hupiammuskelua.
 
Viimeksi muokattu:
Ostin ruotsalaisen LK35-repun. Alkuperäissäkki turhan iso niin laitoin tilalle Ruosin PV vanhan päivärepun.

 
@pstsika Et harrasta ns plinking;ä* eli huviammuntaa haulikolla tekstisi perusteella?
Ymmärtääkseni semmoinen on sallittua myös täällä Suomessa jos on omaa (tai kaverin) maata missä voi harrastaa vaarantamatta muita.
Voisin kuvitella että sorsajahdissa on kätevää olla runsaasti patruunoita käden ulottuvilla.

*Taktisten säilyketölkkien ja pullojen muiden vaarallisten esineiden hupiammuskelua.
Harrastan ammuntaa, mutta en ammuskele hiekkakuopilla olutpurkkeja haulikolla. En myöskään metsällä ollessa harjoittele, vaan kaikki laukaukset ammutaan eläviin maaleihin tappamistarkoituksella.

Toki joku kiikarin kohdistaminen metsästysreissulla esimerkiksi aseen kaatumisen jälkeen ja kohdistuksen hävittyä on eri asia, mutta sitäkään ei ole tarvinnut omakohtaisesti ikinä tehdä.

Harjoittelua ja kilpailua varten on lähtökohtaisesti ampumaradat ja käytän niitä siihen tarkoitukseen. Ampumaurheilussa käytän lajeihin sopivia varusteita, jotka eivät suinkaan ole yksi yhteen metsästysvarusteiden kanssa, kuten myöskään urheiluaseet eivät ole mielestäni aina sopivia metsästykseen, mutta tässä asiassa tunnustaudun hieman konservatiiviseksi. En siis ammu kauriita Kalashnikovilla, vaikka laki sen salliikin.

Mitä tarkoitat runsaalla määrällä patruunoita? Kyllä mullakin on tarpeen mukaan muovinen patruunarasia repussa muutaman patruunataskussa olevan paukun lisäksi, mutta en ole ikinä ollut tilanteessa, että piipuissa olevat 2 ja patruunataskussa olevat 6 patruunaa eivät olisi yksittäisessä ampumatilanteessa riittäneet, sillä tavattoman usein ne riittävät yltäkylläisesti päiväksi tai pariksi ellei jopa pidemmäksikin aikaa. En myöskään pienpetoja lukuunottamatta tapa eläimiä ilman, että aion syödä ne ja ampumisen jälkeen on tarpeen kerätä ja ainakin suolistaa ammuttu eläin. Samalla kertaa niitä patruunoita repusta ottaa lisää, kun saaliin laittaa kantokuntoon.

Ainakaan mulla ei ole ensisijainen tarkoitus ampua piippuja niin kuumiksi, että aseen käsittely vaikeutuu ja viettää ekan tilanteen jälkeen loppupäivää haavakkoja etsiessä. Tiedän kyllä, että näitäkin on ja haavakkoja ei edes etsitä sen jälkeen, kun on puskettu ihan vitusti hauleja ilmaan. Sellainen on eettisesti täysin perseestä ja tuota harjoittavien kannattaisi säästää patruunat radalle harjoitteluun ja ostaa lihansa kaupasta. Kun viaton luontokappale ammutaan ruuaksi, niin sille ei tule aiheuttaa enempää kärsimystä kuin on välttämätön pakko.
 
@pstsika

Et taida ihmeemmin sorsa/kyyhky/varis jahtia harrastaa? Kyllä tuommoinen vyö edellä mainituissa jahdeissa puolustaa paikkansa missä tulee nopeaan tahtiin paljon laukauksia. Eihän kuudella patruunalla saa edes pumppu haulikon makasiinia täyteen. Ja vaikka saisikin, niin mistä ne varapatruunat sitten kun ase on ammuttu tyhjäksi? Ja eipä kyllä kuusi patruunaa ole kaksipiippuisenkaan kuin kolme tuliannosta. Nopeasti menevät kun on hyvä kyyhkyjahti päällä.
 
Haulikko käsissä ja kivääri selässä, ts. reppua ei voi pitää. Taskuissa tavarat painavat ja/tai heiluvat eestaas. Ratkaisu on tetsari ja patruunavyö: ensimmäiseen juomat, muonat, kännykät, etäisyysmittari, varavaatetus ja kiväärin patruunat. Patruunavyöhön haulikon paukut, omaani mahtuu 28, mutta eihän sitä ole pakko täyttää kokonaan.
 
Ja nyt tyhmä minä (en tajua paljoa mitään metsästyksestä) kysyy miksi molemmat (kivääri ja haulikko) mukana?
 
Back
Top