"Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lähes vuosi sitten. Ilta-Sanomat listaa nyt kymmenen tärkeintä taistelua, jotka ovat vaikuttaneet sodan kulkuun. Listalle nousevat niin Käärmesaaren taistelu kuin ”suorastaan hulluna” pidetty vastahyökkäys."
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lähes vuosi sitten. Ilta-Sanomat listaa nyt kymmenen tärkeintä taistelua, jotka ovat vaikuttaneet sodan kulkuun. Listalle nousevat niin Käärmesaaren taistelu kuin ”suorastaan hulluna” pidetty vastahyökkäys.
www.is.fi
1. Hostomelin lentokenttätaistelu 24.–28.2.
"Venäläiset Mi-8-kuljetushelikopterit lensivät täyttä vauhtia etelään Dnepr-joen pintaa viistäen tutkan alla. Ne olivat lähteneet matkaan Valko-Venäjältä ja turvana lensi Ka-52-taisteluhelikoptereita. Yhteensä kyydissä oli satoja laskuvarjojääkäreitä.
Oli varhainen aamu 24. helmikuuta 2022,
Vladimir Putin oli pari tuntia aikaisemmin julistanut ”erikoisoperaationsa” alkaneeksi, ja venäläisjoukot vyöryivät Ukrainan rajojen yli useista suunnista.
Uskaliain hyökkäys kohdistui suoraan maan sydämeen, pääkaupunki Kiovan luoteispuolelle Hostomeliin, jossa sijaitsi Antonovin kansainvälinen rahtilentokenttä.
Se oli Putinin kenraalien laskelmissa sillanpääasema Kiovan nopealle valtaukselle."
"
Ukrainan kansalliskaartin 36-vuotias luutnantti
Andri Kulish oli vartijatovereineen keittämässä teetä, kun hän kuuli kopterit. Ne laukaisivat rakettinsa, ja konekiväärit alkoivat tulittaa ilmasta kentän rakennuksia ja parakkeja. Miehet syöksyivät lattialle.
Ukrainalaispuolustajat olivat pahasti alakynnessä, sillä osa heidän raskasta kalustoaan ja henkilöstöään oli maan itärintamalla.
– Kuin olisimme olleet tulitaistelussa puukon kanssa, Kulish kuvaili asetelmia
Wall Street Journalille.
Tyrmistyksen keskellä joku heitti vitsin, joka kaikesta huolimatta nauratti:
– Haluatko vielä teetä?
Venäläishelikopterit saivat niittää tuhoa rauhassa, sillä lentokentän ilmatorjunta oli onnistuttu osaksi lamauttamaan ensi-iskussa. Ilmiantajat olivat paljastaneet niiden sijainnit."
"
Yksittäisestä taistelusta löytyy harvoin sankarihahmoja.
Washington Postin mukaan Hostomelista yksi sellainen on kuitenkin tunnistettu: kansalliskaartin sotilas
Serhi Falatjuk, 25, pudotti ensimmäisen Ka-52-helikopterin.
Se tapahtui vanhalla neuvostovalmisteisella Igla-ilmatorjuntaohjuksella, niin sanotulla manpadsilla, joka laukaistaan olalta kuin sinko. Falatjuk ampui ohi ensimmäisen laukauksen, mutta osui toisella.
Kentän puolustajat karjuivat riemusta. Osuma valoi uskoa, että ylivoimaa vastaan pystyi puolustautumaan."
"
Ukrainalaisilta alkoivat pian loppua manpadsit ja ammukset. Kolme venäläiskopteria oli pudotettu ja kaksi joutunut tekemään pakkolaskun, lähes kolmekymmentä kopteria miehistöineen oli silti jäljellä. Kansalliskaartin joukot vetäytyivät.
Kiovassa sodanjohto tajusi tilanteen vaarallisuuden ja määräsi välittömän vastahyökkäyksen.
Sillä oli vain yksi tavoite: estää Venäjän vahvistusten saapuminen paikalle. Ukrainan tiedustelulla oli käsitys, että parikymmentä Iljushin-76-kuljetuskonetta oli jo ilmassa. Kukin niistä olisi voinut tuoda Hostomeliin yli sata miestä ja heidän rynnäkköpanssarinsa."
"Armeijan komentaja
Valeri Zaluzhnyi antoi torjuntatehtävän 72. mekanisoidulle prikaatille, joka sai avukseen erikoisjoukkoja.
Ensimmäiseksi Ukraina pommitti omaa kenttäänsä tykistöllä, joka rei’itti kiitotietä käyttökelvottomaksi venäläiskoneille. Myös kaksi Suhoi-hävittäjää pommitti kenttää.
Ukrainan joukot hyökkäsivät lännestä, pohjoisesta ja etelästä. Ne kokivat suuria omia tappioita, mutta raivoisan taistelun jälkeen venäläishyökkääjät ajettiin kenttää ympäröivään maastoon."
"Antonovin kenttä päätyi lopulta venäläisille useiden päivien taisteluiden jälkeen, kun pohjoisesta edenneet maajoukot olivat vyöryneet Kiovan porteille.
Ukraina oli kuitenkin ostanut kallisarvoista aikaa. Kentästä ei tuhottuna ollut enää hyökkääjälle etua.
Hävityksen symbolina kentän hangaarissa makasi tuhoutunut maailman suurin lentokone, Antonov An-225-kuljetuskone, eli Mrija (suom. unelma)."