Euroopan uusjaon kohtalonhetki

Kyllähän kiinassa tuota väkeä on sekä kiina on ollut hyvin aktiivinen turvatessaan raaka-aine etujaan. Muistaakseni suomen sotilaassakin oli juttu tästä Kiina casesta.
Ainut järkevä suunta jos haluaa tuota maata on pohjoinen. Japanin kanssa on jo riitelevät muutamista saarista ja sen vesialueista. Molemmat uhanneet käyttää voimaa.

Kyllä uskoisin että kiina varttuu vain oikeaa hetkeä.
 
Viimeksi muokattu:
Tulkintani mukaan Kiina odottelee juurikin tuollaisia poikkeustilanteita, joissa alueita käytännössä vain "tippuisi" sen syliin. Puhdas alueryöstö olisi vaikeaa ydinasevaltaa vastaan jolla on verrattain merkittävät voimat juurikin Kiinan vastaisilla alueille (miksiköhän... :D ). Mutta jos alueet vain kaatuvat halukkaasti Kiinan syliin, niin yhtä lailla niitä on paha, tai oikeastaan mahdoton, mennä ottamaan takaisin.
Kiinan himoitsemat alueet on siellä missä raha virtaa eli merellä. Omia saaria rakennetaan, olemassa olevista kiistellään/väkisin omitaan. Ei Kiina saa pläntistä Siperiaa mitään kasvua, melkein toisinpäin eli tulee maksamaan kehittää niitä alueita. Venäjä on arvokas kumppani YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä.

Kaikki mitä Venäjä tekee auttaa myös epäsuorasti Kiinaa. Yhteinen vihollinen on ainakin. USA ja Kiina tulee tavalla tai toisella taistelemaan Aasian rahasampon hallinnasta. Ainakin toistaiseksi kiinalaiset on kiltisti pyytäny yhdysvaltain koneita lähtemään pois, millon menee yli jommalllakummalla?

Ei sillä etteikö Kiina voisi pudottaa Venäjää kelkasta jos ne tuntee että siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
 
Ainakin toistaiseksi kiinalaiset on kiltisti pyytäny yhdysvaltain koneita lähtemään pois, millon menee yli jommalllakummalla?

Sitten kun saavutettavaa tuntuu olevan enemmän kuin menetettävää. En pidättäisi hengitystä sitä odotellessa...

E: Saarissakin taitaa kiehtoa luonnonvarat. Kiinassakaan ei varsinaisesti ole ahdasta vaikkei se Venäjän tyylinen erämaa olekaan.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä ja Usa "löytävät" toisensa Kiinan suhteen. Milloin ja millä tavoin...ehkä sitten, kun Kiina aidosti alkaa tavoittaa Usan pelotetta? Ei Usa suun mauksi ole maalannut ulkopolitiikkansa huoneentauluun tulipunaisin kirjaimin: kiina, kiina, kiina. Kun näiden kahden jätin edut lyövät tarpeeksi vastakkain, alkaa tapahtua. Usa ei taatusti luovu Tellus No 1. - asemastaan, ei takuulla. Hieman lähihistoriaakin selaamalla voidaan todeta, että Usa on valmis aika ravakoihin toimiin niitä vastaan, jotka yrittävät luimia sen etuja vastaan. No, saa nähdä.
 
Venäjä ja Usa "löytävät" toisensa Kiinan suhteen. Milloin ja millä tavoin...ehkä sitten, kun Kiina aidosti alkaa tavoittaa Usan pelotetta? Ei Usa suun mauksi ole maalannut ulkopolitiikkansa huoneentauluun tulipunaisin kirjaimin: kiina, kiina, kiina. Kun näiden kahden jätin edut lyövät tarpeeksi vastakkain, alkaa tapahtua. Usa ei taatusti luovu Tellus No 1. - asemastaan, ei takuulla. Hieman lähihistoriaakin selaamalla voidaan todeta, että Usa on valmis aika ravakoihin toimiin niitä vastaan, jotka yrittävät luimia sen etuja vastaan. No, saa nähdä.

Jenkit hyötyvät mielettömästi Lähi-idän öljymaiden hallinnasta. Toki he tiedostavat Kiinan pyrkivän keikauttamaan tilanteen omaksi edukseen, jos mitenkään vain mahdollista.

Kiina taas laajentaa vauhdilla jalansijaa Afrikassa ja se on heidän strategisten tavoitteiden kärkipäässä. Lisäksi kiinalaiset katsovat Lähi-idän suuntaan. Kiinan varovainen tuki Syyrian Assadille ei ole sattumaa tai sympatiaa, se on mahdollinen jalansija noille nurkille. Tähän suurvaltapoliittiseen kilpailuun luonnovaroista liittyy Kiinan pyrkimys murtautua ulos Etelä-Kiinan mereltä ja jenkkien pyrkimys eristää kiinalaiset tuolle merialueelle.
 
Sitten kun saavutettavaa tuntuu olevan enemmän kuin menetettävää. En pidättäisi hengitystä sitä odotellessa...

E: Saarissakin taitaa kiehtoa luonnonvarat. Kiinassakaan ei varsinaisesti ole ahdasta vaikkei se Venäjän tyylinen erämaa olekaan.

Kiinallahan on nykyisessä sotkussa vain voitettavaa, Venäjä heikkenee, ja samalla joutuu rakentamaan kaasuputkia Kiinalle, sekä antamaan parempia hintoja ja aseita...

Kiinaa varmasti kiinnostaa Sahalinin ja muun Venäjän Kauko-Idän kaasu, öljy ja muut luonnonvarat. Samoin arktinen alue, johon Kiinalla olisi käytännössä pääsy jos Venäjän alueita alkais tippua sen syliin. Kyllä Kiinalaiset varmasti osaavat käyttää omaa variaatiotaan pienistä vihreistä miehistä ja separatisteista kun tilanne on sopiva, ja hyödyttää sitä enemmän kuin nykyinen. Sama pätee osittain Japaniin. Mielenkiintoisesti Sahalin on ollut sekä Japanin että Kiinan hallinnassa, ja Kiina ei ole hyväksynyt viimeiseksi Venäjään liitettyjä Kauko-Idän alueita Venäjälle kuuluviksi.

Tässä yks skenaario miten tilanne voisi kehittyä:
http://digitiger.binhoster.com/russia-china/The-Great-Siberian-War-2030.htm Sisältää lievästi seikkaperäisen johdannon :) varsinainen skenaario on osassa Part III: The Great Siberian War of 2030
 
Se on mielenkiintoinen tilanne, kun tai jos Moldova, Ukraina ja Georgia hyväksytään Naton jäseniksi vaikka Abhasiassa, Etelä-Ossetiassa, Donbassissa, Krimillä ja Transnistriassa on Venäjän joukkoja paikalla.

Kremlin herrat huomaavat aikanaan, etteivät he pystyneet estämään maiden liittymistä Natoon.

Kuvitellaan vaikka Georgia. Venäjällä on joukot Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa. Georgia hakee Naton jäseneksi. Georgia otetaan jäsenyyttä edeltävään Membership Action Plan-ohjelmaan. Nato menee ja ottaa Georgian jäseneksi.

Mitä Venäjän joukoille Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa tapahtuu. Annetaanko niille määräaika, johon mennessä niiden pitää poistua Georgian alueelta tyyliin Saddamin joukot Kuwaitissa.

Se on sitten se, että lähtevätkö Venäjän joukot vapaaehtoisesti Nato-maasta vai pitääkö ne poistaa paikalta.


Krimin tilanne on erityisen paha koska Venäjä liitti Krimin Venäjään. Venäjä irtisanoi Sevastopolin vuokrasopimuksen samassa yhteydessä liittäessään Krimin alueen Venäjään. Ukraina pitää Krimiä ja Sevastopolia Ukrainan alueena. Länsi myös sanoo, että pakotteet on kytketty Ukrainan rajojen ja suvereniteetin kunnioittamiseen ja Krimin palauttamiseen Ukrainaan. Baltian maat luovuttivat alueita Venäjälle saadakseen asian pois pöydältä. Ukraina ja länsi ovat kuitenkin ilmeisen selvästi ilmoittaneet, että ne eivät aio hyväksyä Krimin liittämistä.

Meillä on siis mahdollisesti tuleva sotilaallinen yhteenotto. Korostan Krimin tilannetta. Venäjä otti Krimin valtioalueeksi ja näin sulki portit siltä, että Putinin seuraaja voisi perääntyä Krimiltä. Tuosta voi tulla vielä selkkaus, jos Nato ottaa Ukrainan jäseneksi sillä tavalla, että Venäjä ei ole palauttanut Krimiä Ukrainalle.


Neuvostoliiton valloitukset olivat oman aikansa tuote. Stalin liitti Venäjän keisarikunnan alusmaat Viron, Latvian, Liettuan, Valko-Venäjän, Moldovan, Ukrainan, Georgian, Azerbaidzanin, Armenian, Turkmenistanin, Uzbekistanin, Kazakstanin, Tadzikistanin ja Kirgisian Neuvostoliittoon ja asetti nukkehallitukset Neuvostoliiton valtaamiin maihin Itä-Saksaan, Puolaan, Tsekkoslovakiaan, Unkariin, Jugoslaviaan, Romaniaan ja Bulgariaan. Kremlissä varmaankin haaveillaan, että he voisivat toimia kuin Neuvostoliitto ja yksinkertaisesti jyrätä armeijan voimalla paikalle ja asettaa nukkehallitus. Kremlille melkein ainoa konsti keskeyttää Ukrainan, Moldovan ja Georgian assosiaatio länsimaihin olisi vaihtaa vallanpitäjät Kiovassa, Chisinaussa ja Tbilisissä.


Jos Venäjä vielä ryttyilee, pitää asettaa tavoitteeksi Venäjän hajoaminen itsenäistyneiksi oblasteiksi, jotka liittyvät länteen.

Pyrkimys on ensisijaisesti saada aikaan poliittisia muutoksia Moskovassa. Putinin lähtemistä vallasta odotellaan kärsivällisesti. Hommaa ei viedä Putinin suunnitelmien perusteella.

Se on sitten se, että jos Putinin jälkeen valtaan nousee vielä pahempi. Tämän takia sitten pitää varmistaa, että heillä ei ole käsissään suurvallan voimia tai edes suurvaltaa vaan taloudellisesti romahtanut hajonnut Venäjän federaatio.


Luulen, että Nato alkaa hyvissä ajoin savustamaan Venäjän joukkoja ulos Georgiasta ja Ukrainasta ja Moldovasta ennen kuin näiden jäsenyydestä tulee puhetta.

Kun Ukraina, Moldova ja Georgia eivät kuulu puolustusliittoa sitovan artikla viiden piiriin on niiden suhteen enemmän mahdollisuuksia tehdä siirtoja, jotka eivät sido Natoa mihinkään sillä tavalla kuin artikla viisi sitoisi. Tämä tekee toimet helpommiksi Naton jäsenmaille, etenkin pehmeille ja aroille Euroopan jäsenmaille, kun niillä ei ole mitään velvoitetta sekaantua tapahtumiin.

Luulen, että ensimmäinen maa, josta Venäjän joukot savustetaan on Transnistria. Siksi, että Transnistria on Ukrainan ja Moldovan välissä ja sillä ei ole rajaa Venäjän kanssa. Transnistria on siis melko helposti eristettävissä ja Venäjä savustettavissa ulos.

Nämä alueet - Krim, Abhasia, Pohjois-Ossetia ja Donbass - joilla on rajaa Venäjän kanssa ovat hiukan konstikkaampia ja niiden suhteen pitänee mennä Venäjän talouden rakenteellisia heikkouksia hyväksi käyttäen ja siis Venäjän talouden heikkouksien kautta.


MajorOilFields.jpg



Keltaisella merkityt alueet Siperiassa ovat melko kiinnostavia. Kiina voi ehkä haluta vallata Siperian. Kiina tyhjentää Siperian Venäjän joukoista sillä tavalla, että Kiina alkaa koota joukkoja Kazakstanin rajalle ja siten laittaa Venäjän siirtämään Siperiassa olevat joukot Kazakstanin aroille.

Luulen, että jos Kazakstan päästäisi Kiinan joukot sen alueelle niin Venäjä hyökkäisi Kazakstaniin. Kiinan joukot Kazakstanissa olisi myös täysi hälytys Brysselissä ja Pentagonissa koska Kiina olisi lähempänä Natoa. Kiinan kannalta Kazakstanin nappaaminen voisi olla oikeasti merkittävä liike, se paitsi pakottaisi Venäjän siirtämään joukot Siperiasta Moskovan suojaksi, ja näin tyhjentäisi Siperian niin, että se olisi helppo napata. Sitten Kiina hyökkäisi Kazakstanista Uzbekistanin ja Turkmenistanin ja Iranin läpi Persianlahden öljykentille.

Jos Kiina ryttyilee, pitää asettaa tavoitteeksi Kiinan hajoaminen itsenäistyneiksi kantoneiksi, jotka liittyvät länteen.

Kauhuskenaario on se, että Kiina hyökkää tälle puolelle Kazakstanin läpi ja valtaa Kremlin. Nato teki sille operaatiolle valmistelut tuhoamalla Venäjän talouden savustaakseen Venäjän ulos Georgiasta, Ukrainasta ja Moldovasta. Enne Kiinan hyökkäykselle Venäjälle on, jos Kiina tekee läpikulkusopimuksen Mongolian kanssa sillä tavalla, ettei sen tarvitse taistella mongolien kanssa. Ehkä tälläinen on salaisesti jo olemassakin.


Sitten meillä on tietysti planeetan ylikansoitus ja saastuminen ja luonnonvarojen loppuminen. Muistutan myös, että joka vuosi ilman hiilidioksidipitoisuus on korkeampi ja merissä enemmän lämpöä ja pohjavesivarannot pienemmät ja planeetta saastuneempi ja ihmiskunnan lukumäärä suurempi ja eläinkannat pienempiä ja luonnontilaista luontoa yhä vähemmän.


Minä kannatan Euroopan unionia ja Natoa, koska niissä voidaan rakentaa ratkaisuille niin suuri mittakaava, että ne tehoavat tehokkaalla tavalla, kun niitä päätöksiä tehdään.
 
Viimeksi muokattu:
Tämmöinen sotilaallinen tyhjiö kuin Siperia on siis mahdollisesti melkoinen tekijä mikäli Venäjän talous romahtaa ja federaatio hajoaa.

Jos Kiina valtaisi Siperian ja pääsisi Beringinsalmeen perille asti niin Kiina voisi sijoittaa risteilyohjuksia lähemmäksi Yhdysvaltoja. Yhdysvallat ei varmaankaan sietäisi tätä ajatusta.

Toisaalta Kiinakaan ei voi sietää ajatusta, että Yhdysvallat valtaisi Siperian ja etenisi Kiinan rajoille Siperian rantoja pitkin ja näin saa risteilyohjuksensa lähemmäksi Kiinaa.

Se, että Venäjän kyky puolustaa Siperian aluettaan vähenee, aiheuttaa tilanteen Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä koska niille syntyy tarve ottaa Siperia ennen kuin toinen ehtii.

Siperia on siis Yhdysvalloille ja Kiinalle tärkeä koska Siperiaa pitkin Kiina pääsee lähemmäksi Pohjois-Amerikkaa.

111004_GLOBE.jpg


Voisi varmaan olettaa, että jos Kiina hyökkää vallatakseen Siperian ja siinä sivussa ihan muina miehinä päästäkseen lähemmäs Yhdysvaltoja niin Yhdysvallat ei katsele sellaista vaan hyökkää varsin äkäisesti Beringinsalmen yli.

Eli..

Pystyykö Yhdysvallat auttamaan Eurooppaa taistelussa Venäjää vastaan, jos Yhdysvalloilla on kädet täynnä Kiinaa vastaan taistellessa. Japani oli vielä pikkujuttu verrattuna Kiinaan. Saattaa olla, että Yhdysvallat sanoo Euroopalle, että olette omillanne.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top