Fennovoimavedätyksen viimeiset vaiheet

@vlad jo tämän sanoikin, mutta korostan vielä tuota avoimuttaa, millä kotimaisuusehtoa yritetään kiertää.

Bulvaanijärjestely on toteuttu hyvin avoimesti. Netistä löytyvistä lähteistä löytyy tieto, että yhtiö on niin putinistinen, kuin on mahdollista. Epäilemättä ei ollut vahinko. Jos tämä järjestely menee läpi, se näyttää kaikille ulkopuolisillekin, mikä on Suomen suvereniteetin taso. Jännityksellä odotan tuloksia.

Tiukka koepallo.
 
- Venäjä testaa sitä, kuinka pitkälle Suomi on valmis menemään asian epäpolitisoinnissa. Jatketaanko yhä puhetta pelkästä energiapolitiikasta, vai sotkeutuuko ulko- ja turvallisuuspolitiikka mukaan?

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/119...venaja+tekee+suomelle+poliittisen+testin.html

brains_18.jpg
 
@vlad jo tämän sanoikin, mutta korostan vielä tuota avoimuttaa, millä kotimaisuusehtoa yritetään kiertää.

Bulvaanijärjestely on toteuttu hyvin avoimesti. Netistä löytyvistä lähteistä löytyy tieto, että yhtiö on niin putinistinen, kuin on mahdollista. Epäilemättä ei ollut vahinko. Jos tämä järjestely menee läpi, se näyttää kaikille ulkopuolisillekin, mikä on Suomen suvereniteetin taso. Jännityksellä odotan tuloksia.

Tiukka koepallo.

Jep.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015070119962903_uu.shtml

Kommersant: Rosatom löysi kroatialaissijoittajat Fennovoiman hankkeeseen
Keskiviikko 1.7.2015 klo 13.55
Venäjän valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom löysi Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen mukaan lähteneet kroatialaissijoittajat, kertoo venäläinen Kommersant-lehti verkkosivuillaan.

Kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energijan omistus Fennovoiman ydinvoimahankkeessa julkaistiin eilen. Yhtiöltä on löydetty kytköksiä Venäjälle.

Lehden mukaan Rosatom löysi sijoittajat viime hetkellä Fortumin jäätyä pois hankkeesta. Fortum oli asettanut osallistumisensa ehdoksi sen, että se saa ostettua osake-enemmistön venäläisestä vesivoimayhtiöstä, mutta neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta.

Kommersantin mukaan Rosatomista luvattiin korvata Fortum jollakin eurooppalaisella kumppanilla.
 
- Venäjä testaa sitä, kuinka pitkälle Suomi on valmis menemään asian epäpolitisoinnissa. Jatketaanko yhä puhetta pelkästä energiapolitiikasta, vai sotkeutuuko ulko- ja turvallisuuspolitiikka mukaan?

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/119...venaja+tekee+suomelle+poliittisen+testin.html

Eikö hankkeen tyrmääminen olisi mennyt seuraavan "törkeyden" vanavedessä - kaksi törkeyttä yhden vaivalla?

Ulkomaat 1.7.2015 klo 12:31 | päivitetty 1.7.2015 klo 12:44
Putinin tiedottaja Suomen päätöksestä evätä duuman puhemiehen matka: "Törkeää"
Suomi ei myönnä Euroopan unionin pakotelistalla oleville venäläispoliitikoille poikkeuslupaa maahantuloon Etyj-kokousta varten.
 
Tästä se lähtee! Mikä lähtee seuraavaksi! 2,16 % on nyt vapaata riistaa.


Päätös tehty: Valio irtautuu Fennovoimasta
Jaa artikkeli:
Facebook54Twitter4WhatsApp
us2.jpg

Uusi Suomi
Luotu:
1.7.2015 14:08
Päivitetty:
1.7.2015 14:20
  • Kuva: Fennovoima
    fennovoimapyhajoki.jpg

    Havainnekuva Pyhäjoen ydinvoimalasta.


|
Fennovoiman ydinvoimahanke
Maitoyhtiö Valio ilmoittaa luopuvansa Majakkavoiman osakkeistaan. Yhtiön hallitus päätti asiasta tänään.

Majakkavoima on yksi Voimaosakeyhtiö SF:n osakas. SF taas on Fennovoiman omistaja.

- Maitomarkkinoiden tilanne on sellainen, että emme halua sitoa pääomaa Fennovoiman hankkeeseen Majakkavoiman osakkuuden tai osakepääoman korotuksen kautta, vaan päätimme sen sijaan laittaa Majakkavoiman osakkeet myyntiin, sanoo Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto.


Valion omistus Majakkavoimasta oikeuttaisi noin 1,6 % osuuteen Fennovoiman tuottamasta sähköenergiasta, yhtiö kertoo.

Fennovoima jätti eilen ydinvoimalalupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön. Samalla Fennovoima tiedotti uudesta kroatialaisesta omistajasta, jonka kytkökset viittaavat Venäjään.

MTV arvioi Valion ja Fennovoiman suhdetta ja kirjoitti viime vuonna, että Fennovoima ei kestä yhtään irtiottoa suomalaisomistajilta.

Valion irtautumisen jälkeen Fennovoimaan jää omistajiksi kaksi suomalaisyritystä: Myllyn Paras ja Outokumpu. Muut suomalaisomistajat ovat kuntien sähköyhtiöitä. Fennovoiman omistajat, joissa Valio on yhä mainittu, näet täältä.
 
Kuinkahan kauan hanketta jaksetaan viedä eteenpäin pelkästään kasvojen säilyttämisen takia?.

Kyse ei ole kasvoista, vaan puhtaasti rahasta ja vallasta.

Fennovoima on ex-ministeri Mauri Pekkarisen tähtihanke. Hänen vävynsä taas pyörittää tuulivoima-alaa Suomessa. Pekkarinen ajoi läpi syöttötariffin. Valtio tukee tuulivoimaa 300 miljoonalla eurolla vuodessa seuraavan 12 vuoden ajan. 3600 miljoonaa euroa.
 
Minua kiinnostaa, kuka ostaa Valion osuuden Majakkavoimasta. Tajuat varmasti, miksi.
Myös Kuopion Energian osuus (n. 1%) on myynnissä. Nämä tuskin jäävät viimeisiksi. Mikä lienee Rautaruukin uuden omistajan SSAB:n kiinnostus? Epäilenpä muidenkin kunnallisten sähköyhtiöiden myyvän omat osuutensa, jos ostaja löytyy.


http://yle.fi/uutiset/kuopion_energ...atialaisten_mukaantulo_heratti_toivon/8118892

Talous 1.7.2015 klo 14:17 | päivitetty 1.7.2015 klo 14:27
Kuopion Energia kauppaa yhä Fennovoima-osakkeitaan – kroatialaisten mukaantulo herätti toivon
Kiinnostus Kuopion Energian Fennovoiman osakkeita kohtaan on ollut vähäistä. Yhtiö omistaa Fennovoimasta runsaan prosentin.

Energiayhtiö Kuopion Energia pyrkii yhä aktiivisesti eroon Fennovoiman osakkeistaan.

Toimitusjohtaja Esa Lindholmin mukaan kiinnostus osakkeita kohtaan on ollut vähäistä, mutta uusien kroatialaisrahoittajien mukaantulo hankkeeseen on positiivinen signaali. Se parantaa myös Kuopion Energian mahdollisuuksia saada sijoituksensa pois hankkeesta.

Kuopion Energian sijoitus Fennovoimaan on 1,6 miljoonaa euroa. Yhtiön osuus kaikista osakkeista on tällä hetkellä runsaan prosentin luokkaa.

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti vetäytyä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta runsaat kaksi vuotta sitten. Päätös tarkoitti sitä, että Kuopion Energia laittoi osuutensa Fennovoimasta myyntiin.
 
Minua kiinnostaa, kuka ostaa Valion osuuden Majakkavoimasta. Tajuat varmasti, miksi.

Tuolla muualla vaaditaan jo luopumaan niistä voimayhtiöistä, jotka suostuvat jäämään Rosatomin bulvaaneiksi. Raaka ehdotus, mutta miten suomalaiset voivat muutenkaan protestoida?
 
Fennovoima sai periaatepäätöksen heinäkuussa 2010, jolloin demarit oli oppositiossa. Hallituksen kakkospuolue Kokoomus olisi halunnut luvat kaikille kolmelle hakijalle, TVO:lle, Fennovoimalle ja Fortumille. Ydinvoimalle penseä pääministeripuolue Kepu suostui toiseen lupaan, kun se annettiin aluepoliittisista syistä Fennovoimalle.

Näin kaksi surkeinta hakijaa sai luvat. TVO on jo luopunut omastaan ja Fennovoima on täysi vitsi. Fortum ei saanut lupaa, ja keskittyi investoimaan Venäjälle.

Vanhasen hallitusten elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on myös mies Talvivaaran takana.

Kiitokset oikaisusta, haukuin väärää puuta.
 
Tuolla muualla vaaditaan jo luopumaan niistä voimayhtiöistä, jotka suostuvat jäämään Rosatomin bulvaaneiksi. Raaka ehdotus, mutta miten suomalaiset voivat muutenkaan protestoida?

Jep jep. Mutta nythän idän ostajan markkinat vasta alkavat, kun tulee myyntiin.
 
Sanonpa vaan, että merkittäviä syitä tämän mahdollistumiselle on siinä, että Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Suomessa ei tehty tiliä neuvostoajan suhteen ja se poliitikkosukupolvi on edelleen kiinni vallansyrjässä, joka keräsi kannuksensa 70- ja 80-luvuilla ja sille on luontevaa ottaa ne tarvittavat askeleet vasemmalle jotta Venäjän helmoihin päästään ja olo tuntuu jälleen kotoisalta. Eikä myöskään pidä aliarvioida Halosen 12-vuoden valtakautta länsimyönteisen kehityksen hidastajana ja torppaajana, etenkin ku se ajoittui juuri aikakauteen jolloin Suomi horjui kirjaimellisesti idän ja lännen välillä ja askel NATOn suuntaan oli lyhyt - nyt se on (mielestäni) joltisenkin pidempi ja kiitos kuuluu menetettylle 12-vuodelle yhdistettynä geopoliittisiin tapahtumiin Suomen lähialueilla ja Itä-Euroopassa.
vlad.

Pahinta tässä on se että Suomi saattaa olla jälleen olla sitoutunut Venäjän vasalliksi (aivan kuin NL:n ja YYA-aikoihin) maamme poliittisten johtajien henkilökohtaisella hyväksynnällä? Ilman että kansalaisille annettaisiin minkäänlaista tietoa todellisesta tilanteesta.

Tässä mielessä Suomen johto ei juurikaan eroa venäläisistä kollegoistaan. Veikkaan että myös meillä on lehdistölle yms. medialle annettu tarkat ohjeet kuinka pitää käyttäytyä valtakunnan korkeinta johtoa kohtaan. Aika nirkoseksi ovat jäänet esim. Niinistön kommentit parin viikon takaisesta Putinin tapaamisesta. Joko sovittiin että Suomi pysyy Venäjän kaverina ja NATO:n ulkopuolella? Ja. toisekseen mitä Moskovassa sovittiin ajankohtaisista energiaratkaisuista?

Hyvä esimerkki vaisusta uutisoinnista on vaikkapa NATO-jäsenyyden käsittely julkisuudessa. Presidentti ja ministerit ovat sanoneet että Suomi (ja Suomen hallitus) säilyttää mahdollisuuden hakea puolustusliiton jäsenyyttä. Mutta mitä todellista sisältöä kyseisen lausuman takana on jää kokonaisuudessaan hämäräksi. Kaksikymmentä vuotta tätä on vatvottu mutta koskahan maailman politiikassa koittaa sellainen hetki jolloin jäsenyyttä todella ryhdytään hakemaan? Venäjän rajanaapureina ei taida enää olla muuta liittoutumatonta valtiota joka ei jo olisi NATO:n jäsen..paitsi tietysti ne joihin Venäjän on sotavoimin hyökännyt ja jotka jo entuudestaan ovat Venäjää liittolaisia (ja hyväksyvät myös Venäjän armeijan läsnäolon maassaan). Siis koskahan mahtaa koittaa päätösten aika Suomen osalta?

Suomi tarvitsee välttämättä omavaraisuutta sähköenergian tuotantoon. Se on välttämätöntä kansantaloutemme kehityksen kannalta. Joka vuosi tuomme 20-25% sähköstämme ulkomailta ja sen myötä maksamme vähintäänkin miljardin suuruusluokkaa valuuttaa sähkön toimittajille. Nämä eurot (ja tietysti se sähkökin) tarvitaan oman maamme kilpailukyvyn kasvattamiseen. Tuulisähköhölmöilyllä menetämme vielä lisää 200 miljoonaa vuodessa valtion (=kansalaisten verorahaa) tukiaisin joista suuri osa menee myös ulkomaille. http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/tuulivoiman+tuki+on+miljardien+tulonsiirto/a2299667 Eikä tuulisähköllä kuitenkaan ole käytännön merkitystä valtakunnallisessa energiantuotannossa.

Siis tarvitsemme ydinvoimaa vähintäänkin 2-4 voimalan verran. Mutta Venäläinen ydinvoimala ei ole meille sopiva ratkaisu. Siis venäläisten rakentama ja puoliksi omistama, jonka polttoainehuollosta sekä ylläpidostakin vastaisi venäläiset. Tuollaiseen ratkaisuun liittyy paljon muutakin sitoutumista josta koituu Suomelle taloudellista ja poliittista rasitetta vuosikymmeniksi tulevaisuudessa.
 
Tämä oli odotettavissa.

Valio jättää Fennovoima-hankkeen

http://yle.fi/uutiset/valio_jattaa_fennovoima-hankkeen/8118988

Luulenpa, että suomalaisten omistajien vetäytyminen yksi kerrallaan tarjoaa oivan tavan pistää hankkeelle piste. Minkä poliitikot markkinatalouden voimille voivat?

Fennovoiman oli tarkoitus tuottaa omistajilleen sähköä omakustannushintaan Mankala-periaatteella. Mitähän hankkeelle tietää se, että nämä Mankala-asiakkaat poistuvat siitä? Kuinka venäläinen ydinvoimala pärjäisi sähköä sähköpörssiin tuottavana laitoksena?
 
Pahinta tässä on se että Suomi saattaa olla jälleen olla sitoutunut Venäjän vasalliksi (aivan kuin NL:n ja YYA-aikoihin) maamme poliittisten johtajien henkilökohtaisella hyväksynnällä? Ilman että kansalaisille annettaisiin minkäänlaista tietoa todellisesta tilanteesta.

Tässä mielessä Suomen johto ei juurikaan eroa venäläisistä kollegoistaan. Veikkaan että myös meillä on lehdistölle yms. medialle annettu tarkat ohjeet kuinka pitää käyttäytyä valtakunnan korkeinta johtoa kohtaan. Aika nirkoseksi ovat jäänet esim. Niinistön kommentit parin viikon takaisesta Putinin tapaamisesta. Joko sovittiin että Suomi pysyy Venäjän kaverina ja NATO:n ulkopuolella? Ja. toisekseen mitä Moskovassa sovittiin ajankohtaisista energiaratkaisuista?

Hyvä esimerkki vaisusta uutisoinnista on vaikkapa NATO-jäsenyyden käsittely julkisuudessa. Presidentti ja ministerit ovat sanoneet että Suomi (ja Suomen hallitus) säilyttää mahdollisuuden hakea puolustusliiton jäsenyyttä. Mutta mitä todellista sisältöä kyseisen lausuman takana on jää kokonaisuudessaan hämäräksi. Kaksikymmentä vuotta tätä on vatvottu mutta koskahan maailman politiikassa koittaa sellainen hetki jolloin jäsenyyttä todella ryhdytään hakemaan? Venäjän rajanaapureina ei taida enää olla muuta liittoutumatonta valtiota joka ei jo olisi NATO:n jäsen..paitsi tietysti ne joihin Venäjän on sotavoimin hyökännyt ja jotka jo entuudestaan ovat Venäjää liittolaisia (ja hyväksyvät myös Venäjän armeijan läsnäolon maassaan). Siis koskahan mahtaa koittaa päätösten aika Suomen osalta?

Suomi tarvitsee välttämättä omavaraisuutta sähköenergian tuotantoon. Se on välttämätöntä kansantaloutemme kehityksen kannalta. Joka vuosi tuomme 20-25% sähköstämme ulkomailta ja sen myötä maksamme vähintäänkin miljardin suuruusluokkaa valuuttaa sähkön toimittajille. Nämä eurot (ja tietysti se sähkökin) tarvitaan oman maamme kilpailukyvyn kasvattamiseen. Tuulisähköhölmöilyllä menetämme vielä lisää 200 miljoonaa vuodessa valtion (=kansalaisten verorahaa) tukiaisin joista suuri osa menee myös ulkomaille. http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/tuulivoiman+tuki+on+miljardien+tulonsiirto/a2299667 Eikä tuulisähköllä kuitenkaan ole käytännön merkitystä valtakunnallisessa energiantuotannossa.

Siis tarvitsemme ydinvoimaa vähintäänkin 2-4 voimalan verran. Mutta Venäläinen ydinvoimala ei ole meille sopiva ratkaisu. Siis venäläisten rakentama ja puoliksi omistama, jonka polttoainehuollosta sekä ylläpidostakin vastaisi venäläiset. Tuollaiseen ratkaisuun liittyy paljon muutakin sitoutumista josta koituu Suomelle taloudellista ja poliittista rasitetta vuosikymmeniksi tulevaisuudessa.

Ainoa valopilkku on tämä Niinistön lausunto, jos hän ei puhu muunneltua totuutta.

Niinistö arvioii, että transatlanttisten suhteiden merkitys on kasvanut viimeisen vuoden aikana.
http://yle.fi/uutiset/boehner_suomi_on_ollut_usan_hyva_liittolainen/8113432
 
Fennovoima on jo menetetty Rosatomille! Nyt testataan kuinka pitkälle takaperin poliitikkomme suostuvat taipumaan, kuinka matalan riman alta se limboaminen vielä onnistuu ja mitä kansa sanoo kun omistus lipeää aidosti Venäjälle.

Voimalan suunniteltuun käyttöönottoon on vielä 9 vuotta. Ranskalainen Areva kaatui Olkiluodon ongelmiin ja päätyi EdF:n syliin. Ehkäpä Pyhäjoella onnistutaan tekemään sama Rosatomille. Edistetään ydinaseriisuntaa kaatamalla ydinteknologiayhtiöt..
 
Eniten kai kuitenkin tuulivomabisnekseen, jota Pekkarisen vävy pyörittää... :)

Juuri siihen, vaikka epäilen että kaikki tuulivoima ja tukirahat olisivat kuitenkaan menossa Pekkarisen vävyn liiketoimintaan. On siellä muitakin kahmijoita.
Pekkarointi taisi maksaa Pekkariselle ainakin ministerinpaikan, mutta suomalaille Pekkarinen jäänee historiaan yhtenä kalleimmista poliitikoista..Hän on tullut maksamaan jo tuhansia euroja/jokainen Suomen veronmaksaja.
 
Voimalan suunniteltuun käyttöönottoon on vielä 9 vuotta. Ranskalainen Areva kaatui Olkiluodon ongelmiin ja päätyi EdF:n syliin. Ehkäpä Pyhäjoella onnistutaan tekemään sama Rosatomille. Edistetään ydinaseriisuntaa kaatamalla ydinteknologiayhtiöt..

Jep, Suomi on ydinvoimayhtiöiden Stalingrad ja Stuk toimii päämajan reservinä. :)

http://yle.fi/uutiset/areva_vahvisti_jattitappiot/7844085

Ydinvoimayhtiö Areva teki viime vuonna nettotappiota 4,8 miljardia euroa. Arevan tappioissa näkyy erityisesti Suomeen rakennettavan Olkiluodon kolmannen yksikön viivästyminen. Nyt hanke on yhdeksän vuotta jäljessä alkuperäisestä aikataulustaan.

http://yle.fi/uutiset/areva_ja_edf_yhdistavat_reaktorituotannot/8043384

Rankkaa sopeutusohjelmaa läpikäyvän Arevan ydinreaktoritoiminnot yhdistetään toiseen ranskalaiseen alan jättiyritykseen EDF:ään. Syntyvän yhteisyrityksen on määrä olla EDF:n komennossa.

Molemmat yritykset ovat Ranskan valtion kontrolloimia ja hallitus on jo tovin aikaa tahtonut järkeistää ydinreaktorituotantoa.

Viime kuussa Areva ilmoitti yli miljardin euron säästöohjelmasta ja 6 000 työpaikan vähentämisestä. Viime vuonna Areva teki lähes viiden miljardin euron tappiot.

Tulosta ovat rasittaneet vastoinkäymiset ydinreaktoriprojekteissa. Muun muassa Olkiluotoon rakennettava reaktori on myöhästellyt raskaasti pitkin urakkaa.
 
Back
Top