Filippiinit (ent. Mindanao)

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 8.12.2013 klo 21:44
150 000 henkeä vaatinut sisällissota päättymässä
Filippiinien hallitus ja islamilaiset kapinalliset ovat allekirjoittaneet tärkeän sopimuksen, jonka perusteella Mindanaon saarella valta jaetaan maan hallituksen ja paikallisten asukkaiden kesken. Lopullinen rauhansopimus on määrä allekirjoittaa tammikuussa.

MILFin sotilaita valokuvattuna lokakuussa 2012. Kuva: STR / EPA
Filippiinien hallitus ja Mindanaon saarella toimiva islamilainen järjestö ovat allekirjoittaneet sopimuksen vallanjaosta. Sopimus on tärkeä askel Filippiinien islamilaisia alueita repineen sisällissodan lopettamisessa. Neuvotteluja on käyty Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Sopimuksen myötä Mindanaolla toimiva Moron islamilainen vapautusrintama MILF luopuu vaatimuksestaan itsenäisestä valtiosta. Vastineeksi Filippiinien hallitus lupaa alueen asukkaille laajan autonomian.

Sopimuksen yksityskohdat eivät ole täysin tiedossa. Molemmat osapuolet ilmoittavat kuitenkin olevansa tyytyväisiä sopimukseen. Osapuolet uskovat, että rauhansopimuksen viimeisetkin osaset saadaan sovittua nopeasti ja lopullinen rauhansopimus allekirjoitetaan ensi vuoden tammikuussa.

Hallituksen ja MILF:n on hyväksyttävä kaikkiaan neljä sopimusta sisällissodan lopettamiseksi. Nyt allekirjoitettu sopimus oli näistä kolmas. Kaksi aikaisempaa sopimusta koskivat ylimenokauden hallintojärjestelyjä ja julkisten varojen jakamista.

Jäljellä on enää sopimus olojen normalisoimisesta, mikä pitää sisällään mm. vaatimuksen entisten sissitaistelijoiden aseiden luovuttamisesta. Tämä ei liene helppoa, sillä kapinalliset eivät ole halukkaita luopumaan aseistaan.

Ennen kuin rauhansopimus astuu voimaan, on laki islamilaisten alueiden itsehallinnosta vielä hyväksyttävä Filippiinien parlamentissa ja alueen asukkaiden hyväksyttävä se paikallisesti järjestettävissä kansanäänestyksissä.

Filippiinien johto uskoo, että rauha saadaan aikaan. Presidentti Benigno Aquino on onnitellut molempien osapuolten neuvottelijoita hyvästä työstä.

Mindanaon sisällissota puhkesi jo 1960-luvulla ja siinä on saanut surmansa noin 150 000 ihmistä.

Lähteet:
AFP
 
Ja arvata saattaa, että tuolta alkaa pakolaisaalto pois Sharia -lain alta.
 
yle 26.1.2014 klo 13:55
Sopimus: Sota loppuu ja 12 000 viidakkosissiä luovuttaa aseensa
Filippiinejä jo 1970-luvulta riivannut sisällissota päättyy, kun viimeinenkin rauhansopimuksen osa saatiin hyväksyttyä. Tuhannet islamilaiset taistelijat luovuttavat aseensa.

Filippiinien hallituksen edustaja Miriam Coronel-Ferrer (vas.) ja Moron islamilaisen vapautusrintaman MILF:n edustaja Mohagher Iqbal kättelivät Malesian Kuala Lumpurissa lauantaina Kuva: Ahmad Yusni / EPA
Filippiinien hallitus ja Mindanaon saarella toiminut Moron islamilainen vapautusrintama (MILF) ovat hyväksyneet lopullisen rauhansopimuksen sisällisodan päättämiseksi.

Neuvottelutulos saatiin syntymään Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa käydyissä neuvotteluissa. Filippiinien parlamentin on vielä hyväksyttävä rauhansopimus laiksi. Tämä tapahtunee helmi- tai maaliskuussa.

Filippiinien hallitus ja Moron islamistisissit ovat solmineet jo kolme keskinäistä sopimusta rauhantilan palauttamisesta. Ne koskivat vallanjakoa, verotulojen jakamista ja autonomisen alueen hallintoa.

Neljännestä ja viimeisestä sopimuksesta odotettiin kaikkein vaikeimpia neuvotteluja. Sopimus koskee olojen normalisointia ja sen keskeinen osa on MILF-sissien lupuminen aseistaan. Sopimus saatiin kuitenkin lauantaina aikaan ja 12 000 islamistisissiä luovuttaa aseensa. Mindanaon autonomiselle alueelle perustetaan omat poliisivoimat.

Sotaan osallistuneille sisseille luvataan armahdus, mutta se koskee vain sopimuksen solminutta MILF-järjestöä. Mindanaolla on jonkin verran muita kapinallisryhmiä, jotka ovat irrottautuneet MILF:stä. Niiden taistelijat eivät kuulu armahduksen piiriin.

Eteläisen Filippiinien islamistikapinaalkoi jo 1970-luvulla ja sen aikana noin 150 000 ihmistä.

Lähteet:
AFP, AP
 
Päivitys tilanteeseen.

Filippiinien kovaotteinen presidentti Rodrigo Duterte on julistanut maan eteläosaan sotatilalain.

Sotatilalaki koskee Filippiinien eteläosassa sijaitsevaa Mindanaon saarta, joka on maan toiseksi suurin saari ja jossa asuu yli 20 miljoonaa ihmistä.

Armeija on käynyt Mindanaolla paikoin taisteluja niin muslimiseparatisteja kuin kommunistisissejäkin vastaan. Viime päivinä saarella Marawin kaupungissa ovat ottaneet yhteen filippiiniläisjoukot ja äärijärjestö Isisiin kytköksissä olevat taistelijaryhmät.
http://yle.fi/uutiset/3-9629647
3Ht5Ugp.jpg

ShFZNy7.jpg

FNTr4IU.jpg

qORnTJR.jpg

8PmhJD9.jpg

lxntPJM.jpg
 
Duterte vs Islamistit. Tuostahan se hyvä tulee... :facepalm:
 
Nyt saattaa käydä niin, että maailma näkee miten ratkaistaan möhlimi terrorismi ongelmat.

Jotenkin ei jaksa uskoa, että Duterte olisi se johtaja, joka asian ratkaisee. Hän osannee kyllä hyvin hyödyntää asian.
 
Jotenkin ei jaksa uskoa, että Duterte olisi se johtaja, joka asian ratkaisee. Hän osannee kyllä hyvin hyödyntää asian.

Voi toki olla. Mutta tapa jolla tyyppi on käsitellyt huumekauppiaita ja nistejä antaa ymmärtää, että tyypillä on oikeat otteet ja asenne möhlimien hoitelemiseen. Kunhan vaan ei menisi liian pitkälle hommassa.
 
Kiinalaisethan ovat käsittääkseni ne jotka näitä huumeita tai ainakin niitä varten tarvittavia kemikaaleja toimittaa.
 
3. Maailmansota kohta?

http://yle.fi/uutiset/3-9633805

Isis pitää hallussaan suurkaupunkia Filippiineillä – johdossa yksi maailman etsityimmistä terroristeista
Filippiineille on tullut ulkomaalaisia taistelijoita tukemaan paikallista Abu Sayyaf -terroristijärjestöä.
 
Miten Isiksen vastustamisessa voi mennä liian pitkälle ??
Kiinan hallinnolla on oma pikku ongelmansa uiguurien kanssa, joita muuten, yllätys yllätys, on tuhansittain ollut sotimassa Syyriassa Assadia vastaan. Kiina on kyllä osoittanut osaavansa suhtautua islamistikapinallisiin ainoalla oikealla tavalla
 
Miten Isiksen vastustamisessa voi mennä liian pitkälle ??
Kiinan hallinnolla on oma pikku ongelmansa uiguurien kanssa, joita muuten, yllätys yllätys, on tuhansittain ollut sotimassa Syyriassa Assadia vastaan. Kiina on kyllä osoittanut osaavansa suhtautua islamistikapinallisiin ainoalla oikealla tavalla

Filippiineillä on 6 miljoonaa muslimia. Oikein kömpelösti toimimalla saattaa terroristeja riittää.
 
Voi toki olla. Mutta tapa jolla tyyppi on käsitellyt huumekauppiaita ja nistejä antaa ymmärtää, että tyypillä on oikeat otteet ja asenne möhlimien hoitelemiseen. Kunhan vaan ei menisi liian pitkälle hommassa.

Tuo Duterten huumesotakin on tappanut sivullisiakin rankalla kädellä. Ja kuolemanpartioiden ja muiden vigilanttien en kyllä soisi leviävän yleiseksi tavaksi.
 
Ovatkos nuo kaikki 6 miljoonaa isisläisiä?

Ei varmaan, mutta kommentistasi sai käsityksen että mikäli isisin annetaan maistaa kovemman kautta, tulee maan 6 milj. muslimista kenties terroristeja..

Edit: nickit meni sekaisin, jos olisin huomannut en olisi viitsinyt edes vastata..
 
Isku Marawiin tehtiin jo ennen ramadania ja Duterten Venäjän vierailun aikana. Voi olla poliittista peliä myös tämän kuvion takana, tilattu operaatio.

Nämä muslimiterroristit aiheuttavat saatanallista päänvaivaa juuri Filippiinien Mindanaolla ja myös Thaimaan eteläisissä maakunnissa.
 
Back
Top