Yle Isisin valtaamassa kaupungissa Filippiineillä: "Se valtaa alueen, tuhoaa ja nostaa mustan lipun liehumaan"
Kaupunkisota Mindanaon saarella on ajanut ihmiset ulos kodeistaan ja autioittanut Marawin kaupungin.
Filippiinit
1.6.2017 klo 11:30päivitetty 1.6.2017 klo 16:00
Kirsi Crowley
@kirsicrowley
ovat taistelleet yli viikon ajan. Ylen kuvausryhmä liikkuu Filippiinien armeijan ääri-islamilaisilta taistelijoilta takaisin valtaamilla alueilla. Islamistiryhmän alueille ei ole menemistä.
Lapset vanhempineen olivat jumiutuneet koteihinsa taisteluiden keskelle. Nyt sotimisen keskeltä pelastetut istuvat järkyttyneen näköisinä maakunnan kriisivalmiustoimistossa. Heille tuodaan keksejä ja mehua.
Kirsi Crowley / Yle
Harvoilla kaupunkiin jääneille maakunnan toimistorakennus on turvapaikka. Täältä johdetaan operaatiota terrorismia vastaan.
– Olimme vain sisällä. Emme uskaltaneet mennä ulos, aloittaa 28-vuotias Mary Jane Lagaspa kertomuksen kotikadun muuttumisesta sodan näyttämöksi ja purskahtaa itkuun.
Raju taistelu parinsadan tuhannen asukkaan muslimienemmistöisessä Marawissa alkoi viime viikon tiistaina.
Armeija saapui silloin kaupunkiin etsimään länsimaalaisten sieppauksista ja teloituksista tunnetun Abu Sayyaf-äärijärjestön johtajaa Isnilon Hapilonia. Tämän uskottiin olevan kaupungissa yhdistämässä pientä Maute-ryhmää osaksi terroristijärjestö Isisiin kytköksissä olevaa liikettä. Abu Sayyafin tukikohta on Basilanin ja Sulun saarilla Mindanaon saaren kupeessa.
Yle Uutisgrafiikka
Pieni Maute-ryhmä vastasi armeijan ratsiaan yllättävällä voimalla. Se valtasi kaupungin, poltti vankilan, koulun ja kirkon. Ryhmä otti useita panttivankeja, mukaan lukien katolisen kirkon papin.
Asevoimat ja hallitus yllättyivät vain sadan taistelijan vahvuiseksi luullun joukon voimasta.
Hyökkäyksessä Isisin tunnusmerkit
Vuosikymmenien aikana muslimikapina on leimahtanut asetaisteluksi ajoittain.
Siihen on totuttu. Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan säännöllisesti. Mutta tällä kertaa taistelu nähdään entistä isompana ja pelottavampana.
Viranomaiset uskovat, että kansainvälinen Isis-terroristiliike on tunkeutumassa Filippiineille Mindanaon monimutkaisen konfliktivyyhdin turvin.
– Tšetšenialainen, indonesialainen, malesialainen, kaksi saudia ja pakistanilainen. Heitä on monta, laskee paikallishallinnon edustaja Zia Alonto Adiong ulkomaalaisia, joita tiedustelun mukaan taistelee parhaillaan Marawissa. Hän kertoo, että yksi tšetšenialainen taistelija sai surmansa eilen.
Jeoffrey Maitem / Yle
Adiong uskoo, että Marawin taistelut olivat Maute-ryhmälle eräänlainen jäsenyyskoe, jossa ryhmä näyttää hallitsevansa Isis-liikkeen toimintatavan.
– Hyökkäyksessä oli Isisin tunnukset. Se valtaa alueen, tuhoaa, nostaa mustan lipun liehumaan ja siirtyy seuraavaan kohteeseen, Adiong sanoo.
Zia Alonto Adiong sanoo, että kapinalliset pitävät yhä hallussaan kaupungin itäistä osaa. Taisteluiden keskellä, ihmiskilpinä on arviolta parituhatta asukasta.
Kirsi Crowley / Yle
Asevoimat käy kaupunkisotaa
Aavemaisen tyhjillä kaduilla kuuluu nyt jatkuva, etäinen aseiden pauke. Horisontissa taivasta kohti nousee tumma savupilvi. Alueella liikkuvien autojen ikkunoissa heiluu isot valkoiset liput.
Mautea pelätään niin paljon, että siitä uskalletaan hädin tuskin puhua.
– Kun näin Mauten tulevan, juoksin sisään enkä katsonut ikkunasta ulos. Pelkäsin, että he ampuvat minut, sanoo 71-vuotias Ali Mudara.
Mudara on majoittunut provinssin toimistotalon ulkokäytävälle maton päälle. Mudara istuu riisisäkillä ja sanoo, että osa Mauten taistelijoista oli nuoria, jopa vain 11-vuotiaita.
Asevoimat sanoo puhdistavansa kaupungin viikonloppuun mennessä. Helikopterit risteilevät taivaalla ja jatkavat raketti-iskuja kohteisiin, joissa Maute-ryhmä piileskelee.
Jeoffrey Maitem / Yle
Ryhmän valtaama alue on Marawin keskusta. Tavallisesti kaupunkilaiset käyvät siellä elokuvissa, pankissa, ostoksilla ja kokoontumassa.
– Se on Marawin kulttuurin keskus. Sen valtaaminen symbolisoi koko kaupungin valtausta. Kaupungin sydän on heidän hallussaan, kertoo paikallishallinnon edustaja Adiong.
Asevoimat sanoo surmanneensa jo 120 Maute-taistelijaa. Jäljellä on asevoimien edustajan everstiluutnantti Jo-ar Herreran arvion mukaan alle 50 taistelijaa.
Vaikka Filippiinien joukkoja on vahvistettu jo merijalkaväenkin voimin, tekee pieni joukko tarkka-ampujineen lujaa vastarintaa. Filippiinien joukkojen sotilaista 25 on saanut surmansa.
– Alue on hyvin hankala. Käymme kaupunkisotaa alueella, jossa on asuinrakennuksia ja tärkeitä kaupallisia rakennuksia. Joudumme puhdistamaan sen kortteli korttelilta, talo talolta ja kerros kerrokselta, kuvasi evertiluutnantti Herrera päivittäisessä lehdistötilaisuudessa.
Asevoimat uskoo, että ääri-islamistijohtaja Isnilon Hapilon ja Mauten veljekset ovat yhä kaupungissa.
Kirsi Crowley / Yle
Presidentti uskoo Isisin saapuneen Filippiineille
Filippiinien johtaja presidentti Rodrigo Duterte on varma, että voimakeinot ovat tarpeen. Taistelujen alettua hän julisti poikkeustilan koko Mindanaoon. Duterte sanoi, että kansainvälinen Isis-ryhmä on saapunut Filippiineille.
Myös oikeuskansleri Jose Calida sanoi viime viikolla, etteivät Marawin taistelut ole enää vain Filippiinien sisäinen kapina. Mukana on muun muassa malesialaisia, indonesialaisia ja singaporelaisia taistelijoita.
Filippiinen erikoisjoukot ovat edetessään keränneet Mauten mustia Isis-mielisiä lippuja, joita ryhmä nosti liehumaan pitkin kaupunkia. Ryhmän tiedetään halunneen kuulua Isis-järjestöön, mutta sen käytännön yhteyksistä tai rahoituksesta ei ole ollut tietoa.
Kirsi Crowley / Yle
"Pahinta mitä on tapahtunut"
Taistelu on hermostuttanut jo Marawin muslimikaupungin katolisen vähemmistön kirkon rauhallisen piispan Edwin de la Penankin. Šokki kuuluu vihaisena, hämmentyneenä äänenä.
Piispa istuu naapurikirkon pappilassa, Marawin ulkopuolella. Hänkin on evakossa. Kirkko ja pappila paloivat, joten kaupunkiin ei ole menemistä.
– Tämä on pahinta, mitä elämäni aikana on tapahtunut, mies huokaa.
Maute-terroristit soittivat piispalle tämän sihteerin puhelimesta viikko sitten ja kertoivat kaapanneensa kirkon väen. Piispa oli vierailulla lähikaupungissa.
Soittaja käski häntä kertomaan asevoimille, että sen täytyy julistaa tulitauko ja lopettaa Mauten etsintä tunnin kuluessa tai panttivangit kuolevat. Piispa ei ole kuullut työntekijöistään tämän jälkeen.
– Syyllisyyden taakka olisi liian raskas, hän huokaa murtuneena.
Asevoimat sanoo tarkistavansa yhä, onko sosiaalisessa mediassa esitetty video siepatusta papista tosi. Siinä pappi toisti sieppaajien vaatimukset ja kertoi, että Maute-ryhmällä on 240 panttivankia.
Piispa Edwin de la Pena on ollut vuosikymmeniä mukana rakentamassa muslimien ja kristittyjen välistä yhteistyötä seudulla. Hän uskoo, presidentti Duterten tavoin, että kansainvälinen ääriliike saattaa olla pyrkimässä Mindanaolle.
Väkivalta ei ole uutta Mindanaolla. Vuosikymmeniä kestänyt muslimikapina on tehnyt alueesta maan köyhimmän.
– Tämä voi olla myös merkki turhautumisesta. Ihmiset odottivat paljon uudelta presidentiltä, mutta hän ei toimi nopeasti, Pena sanoo.
Vuosikymmeniä odotettu rauha ja vaurastuminen ovat yhä vain kangastus.
Kirsi Crowley / Yle
Pitkän konfliktin jäljet
Marawin kaupunkia ympäröivillä teillä on sotilaiden tarkastuspisteitä kilometrin välein. Autoilijan täytyy esittää henkilökorttinsa jokaisella pisteellä.
Yhdellä tarkastuspisteellä kansaa on kerääntynyt tien varteen julisteen luo. Siinä on kymmeniä valokuvia Maute-ryhmän jäseniksi epäillyistä.
– En tiedä, keitä he ovat. He ovat maranao-kansaa, mutta tulevat muualta. Jouduin itsekin evakkoon. Siksi kiinnostaa, kertoo Olama Japar Mapamdi tien laidassa. Muslimienemmistöinen Marawin väki ei kannata Mautea, mutta pelko pysäyttää puhumisen.
Mapamdi uskoo, että ryhmän on helppo suostutella alaikäisiä joukkoonsa. Mindanaon konflikti on luonut osattomien sukupolven ja orpouttanut monia.
– Lapsia on helppo manipuloida. Moni heistä ei ole käynyt koulua ja on innoissaan aseen kantamisesta, Mapamdi miettii.
Etsintäkuulutuksessa on ryhmän perustajien Mauten veljesten kuvat.
Veljekset tulevat vauraasta poliittisesta suvusta. Heitä epäillään huumekaupasta ja rosvoilusta. Marawin taistelut ovatkin monimutkainen vyyhti paikallispolitiikkaa, väsymistä Mindanaon vuosikymmenten epävakauteen ja kansainvälisten ääriryhmien tuloon.
Kirsi Crowley / Yle
Toivoton ja epävarma tulevaisuus
Taistelun riehuessa Marawin asukkaat elävät kymmenissä evakuointikeskuksissa lähiseudulla. Pelastetut pelkäävät Maute-ryhmää, mutta he ovat myös kauhuissaan hallituksen joukkojen voimatoimista.
– Olimme peloissamme, koska pommitukset ja ilmaiskut jatkuivat kaiken aikaa. Viiden päivän jälkeen ruoka ja vesi alkoivat loppua, kertoo riksataksikuljettaja Bilal Solaiman.
Hän oli paennut kodistaan vuorille ja joen yli poliisiasemalle. Solaiman sanoo, että erityisesti naisia ja lapsia on yhä jumissa taistelualueella, koska he eivät uskalla paeta.
Marawin autiot talot näyttävät siltä, että lähtö tuli nopeasti. Pyykit ovat jääneet kuivumaan pihalle ja ikkunat auki. Mutta kaikki eivät päässeet pakoon.
Kirsi Crowley / Yle
35-vuotias Sarah Abbas istuu kuntakeskuksen kentän betonisella lattialla kahden pienimmän lapsensa kanssa. Kahdeksan lapsen äiti pakeni perheensä kanssa, kun hallituksen joukkojen pommi osui kotiin.
Perhe käveli viisi tuntia kuuden kilometrin päähän Saguiranin kaupunkiin. Siellä on nyt tuhansia maan sisäisiä pakolaisia, joille Punainen risti toimittaa ruokaa.
Abbas sanoi Maute-ryhmän ryöstäneen tavarat, myös miehen moottoripyörän. Nyt muslimien paastokauden ramadanin alkuvaiheessa perhe on ruoka-avun varassa.
– En tiedä tulevaisuudesta. Kotimme on palanut poroksi. Lapset eivät pääse kouluun.
Abbas on kuitenkin varma, että hän haluaa Maute-ryhmän ja sotilaat pois Marawin kaupungista. Elämä köyhällä Mindanaolla on vaikeaa jo tavallisesti. Nyt sekin tuntuu sotaan verrattuna hyvältä.