No ei ainakaan 60/70-luvuilla.Veteraanit nauttivat suurta arvostusta ja sotavuosien ummehtunut poliittinen ympäristö raikastui.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
No ei ainakaan 60/70-luvuilla.Veteraanit nauttivat suurta arvostusta ja sotavuosien ummehtunut poliittinen ympäristö raikastui.
No ei ainakaan 60/70-luvuilla.
Uusi-Seelanti on kuitenkin yhtä kaukana Kiinasta kuin vaikka Kongo on Suomesta, jos se nyt jotain merkitsee. Eikä Kiina välttämättä ryhdy luomaan laajaa imperiumia, se voi tulevaisuudessa taas kääntyä sisäänpäin, niin kuin se on tehnyt useasti ennenkin. Uusi-Seelanti ja Chile ovat esimerkkejä valtioista, jotka ovat vakaita, luonnonolosuhteiltaan suotuisia (esim.vesivarat), ja kaukana suurvalloista ja niiden intresseistä. Näistä syistä Uusi-Seelanti on valtio, josta moni amerikkalainen miljonääri on viime vuosina hankkinut kiinteistöjä juuri pahan päivän (ydinsota, USA:n sisäiset levottomuudet, tms.) varalle, ja ovat myös ottaneet maan kansalaisuudenkin. Toki se U-Seelannin yhteiskunnallinen kehitys, jonka joku Piilaakson ultraliberaali teknopohatta näkee suotuisana, ei välttämättä sopisi vaikkapa minulle. Chile puolestaan on geopoliittisesti erittäin hyvässä asemassa, mutta toki esim. talouskriisi voi aiheuttaa sielläkin levottomuuksia. Ja vaikka se on geopoliittisesti hyvässä asemassa, se ei ole sitä geologisesti, onhan siellä ollut useita tuhoisia maanjäristyksiä, ja niitä tulee vuorenvarmasti jatkossakin.Mietin itsekin Australiaa ja Uutta-Seelantia, mutta sitten tulin lopputulokseen, että ne ovat siellä tasan niin kauan kuin Yhdysvaltoja kiinnostaa. Sen jälkeen alkaa Pandan aika.
Chilen hyvä puoli on ehkä siinä, että se on Latinalaisen Amerikan mittapuulla vakaa ja vauras valtio. Mutta 50 vuoden kuluttua Argentiinassa voi olla Kiinan tukikohtia ja Brasiliassa voi olla ties kuka presidenttinä yhdistelemässä Etelä-Amerikkaa.
Eikä muutenkaan ole takeita, etteikö about mikä hyvänsä maa saisi aikaan "orwelliaa". Aseistariisunta, pakkorokotukset, autojen kilometriseuranta, CCTV... Pienet ja kansainvaltaiset paikat ovat kuitenkin ehkä tässä suhteessa turvallisia. Siis juurikin esim. Sveitsi - mutta kun ympärillä on kolme isoa naapuria, joilla on kokemusta sotilaallisesta riehumisesta, niin se ei kanna kovin korkealle. Onhan se nyt sietämätöntä, että moinen pankkiirivaltio ei tule Unioniin kantamaan Yhteisvastuuta...