”Pohjoismainen puolustus lähentää Suomea Natoon”
Antero Eerola
Tietovuotosivusto Wikileaksin paljastamien dokumenttien perusteella pohjoismainen puolustusyhteistyö nähdään sotilaallisena tienä Nato-jäsenyyteen.
Amerikkalaisten diplomaattien Pohjoismaista Washingtoniin lähettämien salaisten raporttien mukaan pohjoismainen puolustusyhteistyö on tärkeä keino lähentää Suomea ja Ruotsia Natoon. Yhteistyöllä voidaan myös pehmittää kahden liittoumattoman maan Nato-vastaista kansalaismielipidettä.
Tietovuotosivusto Wikileaksin paljastamien dokumenttien mukaan asialla on ollut erityisesti Norjan nykyistä edellinen, sosialidemokraattinen puolustusministeri Espen Barth-Eiden.
”Barth-Eiden mukaan pohjoismaisen puolustusyhteistyön todennäköinen tulos on, että Ruotsi ja Suomi lähentyvät näin Natoa”, kertoo Yhdysvaltojen Oslon lähetystön lokakuulle 2009 päiväämä raportti.
Puolustusyhteistyön Nato-ulottuvuus tuodaan esille myös laajassa katsauksessa, jonka Yhdysvaltojen Oslon, Tukholman ja Helsingin lähetystöt koostivat aiemmin.
”Norjan puolustusministeriön johto korostaa raportoinnissaan Natolle ja [Yhdysvaltojen] lähetystön virkailijoille, että Pohjoismaisella puolustusyhteistyölle on vain myönteisiä vaikutuksia Natoon, sekä kapasiteetin kasvattamisessa että Ruotsin ja Suomen tuomisesta yhä lähemmäksi Natoa”, Wikileaksin paljastama dokumentti sanoo.
Samassa paperissa myös Norjan ulkoministeriö vakuuttaa amerikkalaisille, että ”heidän innostuksensa pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön liittyy pitkälti siihen, että näin autetaan Ruotsia ja Suomea lähemmäksi Natoa.”
Ruotsi hakee asemarkkinoita
Myös Tukholmasta amerikkalaisdiplomaatit ovat välittäneet samanlaista viestiä.
”Jotkut ruotsalaiset turvallisuuspolitiikan suunnittelijat näkevät pohjoismaisen puolustusyhteistyön sotilaallisena tienä Nato-jäsenyyteen – Norjan kanssa tehtävän yhteistyön takaoven kautta.”
Sähkeissä kehityskulkua jäsenyyteen pidetään kuitenkin lähitulevaisuudessa epätodennäköisenä, sillä kansa haraa vastaan.
Amerikkalaiset myös näkevät, että Ruotsille pohjoismaisessa yhteistyössä kyse on myös maan aseteollisuuden markkinoiden turvaamisesta. Gripen-hävittäjien rinnalla mainitaan Visby-luokan korvetit sekä CV90-rynnäkköpanssarit.
Amerikkalaisdiplomaattien omat johtopäätökset ovat selvät.
”Kaikki mikä parantaa Pohjoismaiden puolustuskykyä on tervetullutta. Myös siitä on hyötyä, jos pohjoismainen puolustusyhteistyö tuo Ruotsia ja Suomea lähemmäs Natoa pehmentämällä julkista Nato-jäsenyyden vastaista oppositiota ja edelleen integroi Ruotsin ja Suomen asevoimia Nato-standardeihin ja -käytäntöihin.”
Ihan ongelmaton Ruotsin ja Suomen jäsenyys ei silti olisi.
”Pinnalta katsoen ne näyttäisivät tervetulleilta, mutta mukana saattaa olla myös kielteisiä vaikutuksia, jos Natoon tuodaan lisää epäileviä ja idealistisia jäseniä.”