Haglund väläyttää Suomen ja Ruotsin puolustussopimusta

Tutkijat: Puolustusliittopuheiden taustalla Ruotsin halu myydä hävittäjiään
http://www.hs.fi/politiikka/Tutkijat+Puolustusliittopuheiden+taustalla+Ruotsin+halu+myyd%C3%A4+h%C3%A4vitt%C3%A4ji%C3%A4%C3%A4n/a1305637548297

Ainakin puolustusvoimissa ymmärretään mistä tässä on kyse.
 
yle uutiset Blogi 17.1.2013 klo 7:23
Petri Kejonen: Pelastetaan Ruotsi!

Ruotsin puolustus pitää sotilaallista hyökkäystä vastaan viikon. Tämän jälkeen maa tarvitsisi apua. Näin kertoi vuoden alussa Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson. Viikko on lyhyt aika sotimisessa (vrt. Suuri Pohjan sota 1700 – 1721).

Ruotsi pitää pelastaa.

Ruotsi on antanut jo ymmärtää, kuinka se pelastetaan. Muutama vuosi sitten Ruotsi julisti, ettei se jää välinpitämättömäksi jos Pohjoismaahan hyökätään. Ruotsi tukee hyökkäyksen kohteeksi joutuvaa myös sotilaallisesti.

Eli Suomella on jo kaksi turvatakuuta: Ruotsilta ja Euroopan unionilta.

Nyt Ruotsin ulko- ja puolustusministerit ehdottavat Pohjolan (Pohjoismaiden ja Baltian) puolustusyhteistyön tiivistämistä. Ruotsi ei siis enää luota turvallisuusympäristöönsä; Suomeen itäisenä muurina ja Naton vahvuuteen Norjassa. Suomi uusii puolustustaan ja Nato jättää Eurooppaa.

Suomalainen varusmies turvaa Ruotsin etua yleisellä asevelvollisuudella, koko maata puolustaen.

Ruotsin oma puolustuskyky on ajettu alas, koska länsinaapuri keskittyy kansanvälisiin tehtäviin.

Ruotsi haluaa järjestellä turvallisuuttaan uudelleen, palauttaa turvallisuudentunteensa. Tämän tunteen palauttamiseen tarvitaan koko Pohjola. Suomalainen varusmies turvaa Ruotsin etua yleisellä asevelvollisuudella, koko maata puolustaen.

Nato-kammoisten ei kannata pelätä Ruotsin johtamaa yhteistyön tiivistämistä. Ruotsalainen turvallisuustakuu ei vie Suomea Natoon. Ruotsalaisia aseita on helpompi myydä maan liittoutumattomille ystäville kuin omaa aseteollisuuttaan suojeleville Nato-maille.

Lopuksi innostava kysymys: Jos Pohjolaan luotaisiin valtiosopimuksin liittoutumattomien EU-maiden ja Nato-maiden välinen puolustusliitto, ulottuisiko Nato-maiden viides artikla liittoutumattomiin?

Silloin Suomella olisi jo kolmet turvatakuut: Ruotsilta, EU:lta ja Natolta. Plus sotilasvalat päälle.
 
yle uutiset Politiikka 17.1.2013 klo 14:13
Haglund selitti presidentille puheitaan puolustusliitosta

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) on joutunut selittämään presidentti Sauli Niinistölle puheitaan Suomen ja Ruotsin puolustusliitosta. Haglundin mukaan hän ja presidentti ovat asiasta samaa mieltä.

Presidentti Sauli Niinistö kummeksui eilen puolustusministerin esiin nostamaa ajatusta Suomen ja Ruotsin puolustussopimuksesta tai -liitosta. Haglund sanoo, että hän on käynyt asian läpi presidentin kanssa.

- Presidentin viesti oli, että hän oikoi sitä, mitä oli uutisoitu ruotsalaisten sanomana, Haglund tulkitsee.

Puolustusministeri kiistää, että kyse olisi ollut jonkinlaisesta näpäytyksestä.

- Mielestäni olemme presidentin kanssa aivan samalla aaltopituudella, puolustusministeri sanoo.

Haglund sanoo, ettei hän kadu puheitaan puolustussopimuksesta. Hän kuitenkin kiistää "esittäneensä" puolustusliittoa.

- Pitää kertoa se, että jos syvennetään yhteistyötä, pitää olla jonkinlaista sopimuspohjaista yhteistyötä. Sopimuspohjainen yhteistyö ei ole sama asia kuin puolustusliitto, joskin hyvin syvä sellainen voi johtaa siihen, Haglund pyörittelee.

Kohu syntyi, kun Haglund kommentoi sunnuntaina ruotsalaisministereiden esitystä materiaaliyhteistyöstä. Tuolloin hän sanoi, että esitys "tarkoittaisi käytännössä jonkintyyppistä työnjakoa, joka puolestaan edellyttäisi puolustussopimusta tai puolustusliittoa maiden kesken".
 
Suoraan sanoen käy sääliksi nämä RKP:n parhaiden poikien vouhahtelut. Jos ei ollut ihmeellinen edellinen puolustusministeri niin eipä tällekään patsaita pystytetä edes kotipitäjässä. Edellinen sentään TORJUNTAVOITTI Kotivaruskunnan aseman joksikin aikaa, tämä taitaa sotkea kaiken mihin ryhtyy. Hyvä hyvä.
 
”Pohjoismainen puolustus lähentää Suomea Natoon”

Antero Eerola


Tietovuotosivusto Wikileaksin paljastamien dokumenttien perusteella pohjoismainen puolustusyhteistyö nähdään sotilaallisena tienä Nato-jäsenyyteen.

Amerikkalaisten diplomaattien Pohjoismaista Washingtoniin lähettämien salaisten raporttien mukaan pohjoismainen puolustusyhteistyö on tärkeä keino lähentää Suomea ja Ruotsia Natoon. Yhteistyöllä voidaan myös pehmittää kahden liittoumattoman maan Nato-vastaista kansalaismielipidettä.

Tietovuotosivusto Wikileaksin paljastamien dokumenttien mukaan asialla on ollut erityisesti Norjan nykyistä edellinen, sosialidemokraattinen puolustusministeri Espen Barth-Eiden.

”Barth-Eiden mukaan pohjoismaisen puolustusyhteistyön todennäköinen tulos on, että Ruotsi ja Suomi lähentyvät näin Natoa”, kertoo Yhdysvaltojen Oslon lähetystön lokakuulle 2009 päiväämä raportti.

Puolustusyhteistyön Nato-ulottuvuus tuodaan esille myös laajassa katsauksessa, jonka Yhdysvaltojen Oslon, Tukholman ja Helsingin lähetystöt koostivat aiemmin.

”Norjan puolustusministeriön johto korostaa raportoinnissaan Natolle ja [Yhdysvaltojen] lähetystön virkailijoille, että Pohjoismaisella puolustusyhteistyölle on vain myönteisiä vaikutuksia Natoon, sekä kapasiteetin kasvattamisessa että Ruotsin ja Suomen tuomisesta yhä lähemmäksi Natoa”, Wikileaksin paljastama dokumentti sanoo.

Samassa paperissa myös Norjan ulkoministeriö vakuuttaa amerikkalaisille, että ”heidän innostuksensa pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön liittyy pitkälti siihen, että näin autetaan Ruotsia ja Suomea lähemmäksi Natoa.”

Ruotsi hakee asemarkkinoita



Myös Tukholmasta amerikkalaisdiplomaatit ovat välittäneet samanlaista viestiä.

”Jotkut ruotsalaiset turvallisuuspolitiikan suunnittelijat näkevät pohjoismaisen puolustusyhteistyön sotilaallisena tienä Nato-jäsenyyteen – Norjan kanssa tehtävän yhteistyön takaoven kautta.”

Sähkeissä kehityskulkua jäsenyyteen pidetään kuitenkin lähitulevaisuudessa epätodennäköisenä, sillä kansa haraa vastaan.

Amerikkalaiset myös näkevät, että Ruotsille pohjoismaisessa yhteistyössä kyse on myös maan aseteollisuuden markkinoiden turvaamisesta. Gripen-hävittäjien rinnalla mainitaan Visby-luokan korvetit sekä CV90-rynnäkköpanssarit.

Amerikkalaisdiplomaattien omat johtopäätökset ovat selvät.

”Kaikki mikä parantaa Pohjoismaiden puolustuskykyä on tervetullutta. Myös siitä on hyötyä, jos pohjoismainen puolustusyhteistyö tuo Ruotsia ja Suomea lähemmäs Natoa pehmentämällä julkista Nato-jäsenyyden vastaista oppositiota ja edelleen integroi Ruotsin ja Suomen asevoimia Nato-standardeihin ja -käytäntöihin.”

Ihan ongelmaton Ruotsin ja Suomen jäsenyys ei silti olisi.

”Pinnalta katsoen ne näyttäisivät tervetulleilta, mutta mukana saattaa olla myös kielteisiä vaikutuksia, jos Natoon tuodaan lisää epäileviä ja idealistisia jäseniä.”

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2940215/%e2%80%9dpohjoismainen-puolustus-lahentaa-suomea-natoon%e2%80%9d
 
Ehdottaisin, että kun tuota yhteistyötä pitää tehdä, niin Ruåtsi pistää pottiin kaluston ja me käyttäjät ja harjoitusalueet.
 
juhapar kirjoitti:
Ehdottaisin, että kun tuota yhteistyötä pitää tehdä, niin Ruåtsi pistää pottiin kaluston ja me käyttäjät ja harjoitusalueet.

No puolustustilanteessa Ruotsi varmaan pistääkin kalustoa pottiin, meikäläiset käyttävät ja "harjoitusalueet" ovatkin jo laijjallaan.
 
baikal kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Ehdottaisin, että kun tuota yhteistyötä pitää tehdä, niin Ruåtsi pistää pottiin kaluston ja me käyttäjät ja harjoitusalueet.

No puolustustilanteessa Ruotsi varmaan pistääkin kalustoa pottiin, meikäläiset käyttävät ja "harjoitusalueet" ovatkin jo laijjallaan.

Mitäs uutista tässä on? Eikös jo jossain 30-vuotisessa sodassa Ruotsi taistellut viimeiseen Suomalaiseen...? On tämä jotenkin pirullisen typerää, kun ikäänkuin "vahingossa" RKP tökkää liikkeelle kerrankin edes jotain keskustelua (eikä vaan niitä iänikuisia hallintojargoneita) pohjoismaisista kyvyistä, niin heti me ollaan tilanteessa, ettei meillä ole antaa muuta kuin "massaa reservistä, kunhan ehditään". Hei haloo, onko meidän todelliset puolustuskyvyt niin suuria salaisuuksia, ettei niistä keskustella. Pelkästään Ruotsi (tai ehkä Norja, Tanska, Viro?) pystyy polkaisemaan äkkiä jotain katu-uskottavaa puolustustekniikkaa?? Siis puhun mielikuvasta, mediassa. Kiistelen kyllä vielä itsenikin kanssa tuosta Ruotsin kyvystä, eikös se alkuperäinen lehtiartikkeli todennut, että "Ruotsin puolustusvoimat ei pysty edes pitämään Arlandaa sen aikaa että CNN:n toimittajien kone laskeutuu, ja hallitus pääsee evakkoon".
 
baikal kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Ehdottaisin, että kun tuota yhteistyötä pitää tehdä, niin Ruåtsi pistää pottiin kaluston ja me käyttäjät ja harjoitusalueet.

No puolustustilanteessa Ruotsi varmaan pistääkin kalustoa pottiin, meikäläiset käyttävät ja "harjoitusalueet" ovatkin jo laijjallaan.

Tarkoitin tietenkin, että Ruåtsi _kustantaa_ kaluston...
 
Back
Top