Harvinaisia ja erikoisia sotakuvia

Useimmissa toisen maailmansodan aikaisissa filmipätkissä näytetään aseitaan käyttäviä sotilaita, mutta sangen harvoin nähdään autenttista kuvaa vihollisista, joita ammutaan ja jotka ampuvat takaisin. Tyynellämerellä käytiin kooltaan ahtailla atolleilla ja saarilla verisiä lähtitaisteluita. Myös kameramiehet olivat merijalkaväen kiväärimiesten tavoin aivan etulinjassa. Kuvat ovat aika häkeltäviä ja kiistämättä täysin aitoja.

Tässä pätkää Tarawan atollin valtauksesta. Ei varmaankaan mitenkään harvinaislaatuinen tai ennennäkemätön, mutta filmi tuo hyvin esille säälimättömät taistelut fanaattisesti puolustautuvia japanilaisia vastaan.

 
1024px-USS_enterprise-bomb_hit-Bat_eastern_Solomons.jpg


Japanilainen lentopommi räjähtää USS Enterprisen kannella lähes samalla hetkellä, kun kameran suljin käy. Itäisten Salomoninsaarten taistelu, elokuun 24. 1942.

Sama kuva on heikkolaatuisempana (ilmeisesti valokopion kopiona) Erkki Arnin kirjassa Taistelu Tyynenmeren herrudesta. Siinä väitetään kuvaajan menehtyneen pommin sirpaleeseen; Wikipedian mukaan kuvaaja Marion Riley ei vahingoittunut.
 
Ilmeisen harvinaista värifilmiä Luftwaffen isojen kihojen antautumisesta länsiliittoutuneille (mm. Göring, Galland, Rudel jne.)



Tämä myös vaikuttaisi olevan autenttista Aatun Saksan värifilmipätkää eikä jälkeenpäin väritettyä mv-filmiä.


 
  1. Nuo värikuvat talvi- jatkosodasta kyllä muuttaa tunnelmaa verrattuna mustavalkoisiin, kuvien henkilöt muuttuu ihmisiksi kohtaloineen.
Ja toivottavasti tämä hieno ketju ei katkea siihen että miehet kättelee vaan facebookkia, kun niitä tykkäyksiä tai jakoja ei enää jos ei oo kaveri. Ja ymmärrän kyllä, kos täällä ei halua jakaa maamaansa.
 
Helmikuun suurpommituksissa 1944 Helsinki piti tuhota Hampurin tapaan. Eversti Jokipaltion sulkutulisysteemillä kaikkien it-patterien tuli ohjattiin kulloinkin esteeksi. Kranaatteihin laitettiin fosforia, jotta tuliseinästä tulisi mahdollisimman sokaiseva ja pelottava. Niinpä pommit putosivat yleensä kaupungin reunoille, metsiin ja mereen.

Edesmenneen Pentti Parvion mukaan ilmatorjuntapoikia oli värvätty muiden muassa Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta ja muutamista muista opinahjoista. He kantoivat kranaatteja jaoksiin ja toimivat lähetteinä. Näyttelijänä tunnetuksi tulleen Lasse Pöystin näppärät sormet olivat kuulemma erityisen ahkerat fosforipajalla. Kapteeni Aake Pesosen mukaan pojista oli suuri apu.

Kuvassa Lasse vieraanvaraisena vääntää vastaanottotulppaania punalentäjille.

SA-kuva.


Lassep.jpg

Lassep.jpg
 
Huhtikuussa 1945 saksalaiset ryhmittyvät Oderilla, 60 km Berliinistä hiukan ennen puna-armeijan hyökkäystä. Kukaan kuvassa olleista ei selvinnyt, ei edes kameramies Gerarth Garms.

Alkuperäinen on 16 millin Agfacolor.


Oletko katsonut tämän ? Tiettävästi viimeinen uutisfilmipätkä (Deutsche Wochenschau), joka ei koskaan ehtinyt levitykseen ja virallisiin viikkokatsauksiin. Maaliskuu 45 Oderin rintama. Olettaa voi, ettei näistäkään miehistä kovin moni selvinnyt.

 
Back
Top