Hbl: Ruotsi varastoi salaa Suomelle Draken-hävittäjiä

Mosuri

Alokas
BAN
muhvetti kirjoitti:
Ei tainnu olla ylimääräisiä pilotteja dk:lle. Koneita tosin olisi uusia saanut sveduilta.

Ei se pilottien koulutus koskaan ole niin halpaa ole ollut, että heitä olisi voinut ylimääräisiä koulutella..

Ja mitä nyt tulee suuriin siirtymisiin finskille, niin eiköhän liity ihan siihen, että tehtiin tilaa nuoremmilli piloteille.
Kyllä Suomessa on ollut huomattavat määrät "ylimääräisiä" lentäjiä. Jos taistelukoneita sai olla 60 kappaletta ja lentäjien määrä laskettiin sadoissa niin aika selvältä yhtälöltä tuo näyttää. Aikoinaan Ries taisi kirjoittaa, että Suomen ilmavoimien päätukikohdat oli mitoitettu niin, että jo yhdestä päätukikohdasta mahtuisi tarvittaessa toimimaan vaikka kaikki Suomen hävittäjät. Miksi näin olisi toimittu jos minkäänlaiset vahvistukset eivät olisi olleet mahdollisia?

Lisäksi jos Neuvostoliitto olisi vaatinut ilmapuolustuksen tehostamista niin varmasti Suomalaiset olisivat aivan varmasti halunneet tarjota diiliä malliin "te tarjoatte meille koneita ja me vahvistamme ilmapuolustusta itse".

Ehkä oudoimpia juttuja YYA kaudelta oli salainen ydinasetyöryhmä. Tuollainenkin perustettiin koska pelättiin, että Neuvostoliitto voisi ujuttaa omia sotilaitaan Suomeen perustellen hanketta sillä ettei suomalaisilta löydy ydinaseisiin liittyvää asiantuntemusta.
 

baikal

Supreme Leader
Oliskohan kuitenkin ollut lentäjiä ja "lentäjiä"? Ei tainnut vuoden lentokoulutus tuottaa mitään tolkutonta vaatimukset täyttävää taitoa ja kykyä selättää vastustajaa? Taisi tuolloin olla jo ohi ne ajat, kun puikkoihin hyppyytettiin 6 kuukauden "lentäjäkoulutuksella", kuten asianlaita oli Ison Maalimansodan aikaan monenkin osallistujan laita, ei ehkä Suomessa, mutta isoissa sotavaltioissa senkin edestä.
 

adam7

Respected Leader
Tämän päivän husiksessa eräs kaveri (tutkija) kertoi ruotsalaisen pilottikaverinsa kertoneen 90-luvun alussa että drakenit olivat luolahangareissa valmiiksi maalattuina suomen tunnuksilla
 

fulcrum

Respected Leader
baikal kirjoitti:
Oliskohan kuitenkin ollut lentäjiä ja "lentäjiä"? Ei tainnut vuoden lentokoulutus tuottaa mitään tolkutonta vaatimukset täyttävää taitoa ja kykyä selättää vastustajaa?
Ei niitä koneita varastoitu sitä varten että 6 tunnin varoitusajalla ne olisivat valmiita sotaan, reservistä napattu lentäjä puikoissa. Kyllä oletus yleensä on että jonkun verran on aikaa ruuvata sysäreitä irti, kun kv. politiikka alkaa lämmitä. Siinä vaiheessa syvän rauhan aikana tehdyt valmistavat toimenpiteet ovat kultaa kalliimpia.

edit. Mietiskelin tässä että olivatkohan ne Itävallalle aikoinaan myydyt Drakenit juuri tästä "Suomi" -varastosta. Olivat tosin mallia jota ei Suomessa käytetty, mutta eikai se iso este olisi ollut.
 

Hejsan

Alokas
BAN
adam7 kirjoitti:
Tämän päivän husiksessa eräs kaveri (tutkija) kertoi ruotsalaisen pilottikaverinsa kertoneen 90-luvun alussa että drakenit olivat luolahangareissa valmiiksi maalattuina suomen tunnuksilla
Coolt!!
 

adam7

Respected Leader
no sain tuon Mikael Holmström - "Den dolda alliansen - Sveriges hemliga NATO förbindelser" luettua.

Yksi tarkennus: Ne varastoidut Drakenit olivat koneita joilla oli lentotunteja jäljellä kirjassa todetaan. Todetaan edelleen että kun Ruotsi oli siirtyi Viggeneihin, jäi runsaasti sellaisia Drakeneita jäljelle joilla oli lentotunteja jäljellä.

Kirjassa kerrotaan myös Ermei Kannisen kertomana että Lapissa suomalaiset olisivat kyllä taistelleet NL:ää vastaan, kun se olisi hyökännyt Suomen ja Ruotsin Lapin yli Narvikiin, mutta vastustus ei siinä mielessä olisi ollut todellista, että Suomi olisi vetäytynyt ja keskittynyt sydänalueiden puolustukseen. Kirjassa esitetään samaa Ruotsista ja että tämä pohjoisin osa olisi jäänyt NATOn puolustuksen varaan.

Kanninen on esittänyt samaa suomalaisessa tv-dokumentisssa, jossa käsiteltiin sotilaiden salattuja yhteyjsiä länteen. Muistini mukaan taisi olla spekuloivammassa muodossa, eli tyyliin "jouduttaisiin pohtimaan puolustetaanko koko maata.

Kirjahan perustuu teesiin, että vaikka Ruotsin kansalle esitettiin koko ajan dogmaattisemmin että Ruotsi on puolueeton sodassa ja rauhassa, olisi Ruotsin puoluettomuus hylätty heti jos Ruotsi olisi joutunut Warsovan liiton joukkojen hyökköyjsen kohteeksi - tai jopa jo vakavan uhan kohdistuessa Ruotsiin.

Suomi on jonkinverran sivujuonne kirjassa vaikka siinä esitellään mielenkiintoisia tietoja korkeimman sotilasjohdon ja poliittisen johdon keskusteluista.

Kirja on ihan tervetullutta reaalipolitiikan avaamista. Suosittelen.
 

Hejsan

Alokas
BAN
Tämä tråådi on kylmän sodasta ja onko tämä totta?

Ryssarna hade krävt att Finland införde Mach 2-kapabla flygplan som var robotbestyckade för att få bort de amerikanska spionflygplan som utnyttjade Finländskt territorium för visiter in i Sovjetunionen. Detta var också en orsak varför en flygbas flyttades till Lappland

Ja tarjotiin Mig-23 suomelle?

När F-13 planen började nå slutet på sin livsålder så fanns det egentligen bara ett alternativ - att köpa ryskt (detta på grund av den balansgång inom försvarsmaterialinköp som Finland använde sig av vid denna tid: 1/3 från väst, 1/3 från öst och resten inhemskt). MiG-23 erbjöds, men det ansågs vara ett för dyrt och komplicerat fpl och BIS-versionen av 21an valdes istället då övergångssteget inte var så stort
 
Top