En oikein tiedä, mitä tässä tarkoitat tuolla "Jenkit laittavat tottelemaan öljyn hinnan suhteen". Öljyn hinta määräytyy tuotantomääristä. Jos jenkit haluavat öljyn hintaa alas, niin heidän on saatava nuo maat tuottamaan enemmän. Kiina on minusta tässä keskustelussa merkityksetön, koska se ei ole nettotuottaja, joten se tuottaa joka tapauksessa niin paljon kuin vain pystyy. Venezuela on eniten kiinnostunut omista asioistaan, eikä varmasti ryhdy rajoittamaan omaa tuotantoaan vain auttaakseen Venäjää. USA itse on taas vapaa markkinatalous. Siellä on erittäin vaikea saada läpi poliittisia päätöksiä, joilla öljyn hintaa pyrittäisiin manipuloimaan. Ehkä maksimissaan lupia liuskeöljyn tuotannolle voidaan antaa helpommin, mutta tämä tapahtunee joka tapauksessa osavaltiotasolla, johon liittovaltion on vaikeaa suoranaisesti vaikuttaa mitenkään. Koska liuskeöljyn tuotanto on kallista, tiettyä rajaa alemmas ei sitä käyttäen öljyn hintaa saa painettua. Korkeintaan sillä pystyy vaikuttamaan siihen, ettei hinta pomppaa uudestaan sinne $100/tynnyri tasolle.
Noista arabimaista on vaikea sanoa juuta tai jaata. Aikoinaan saudit aiheuttivat öljykriisin ja valtavia vaikeuksia koko länsimaailmalle ml. USA ihan omin päinsä. Eivät he minusta USA:n talutusnuorassa ole. Ainakin se kuvio tuntuu kaukaa haetulta, että he ryhtyisivät USA:n komennosta Venäjää kiusaamaan. Iranille haittaa aiheuttaminen (se tuntui tuon yllä olevan kuvaajan mukaan olevan kaikkein riippuvaisin korkeasta öljyn hinnasta) on sitten toinen asia. Siellä voidaan ajatella, että matala öljyn hinta katkaisee jossain vaiheessa Iranin selkärangan. Olihan siellä jokin aika sitten mielenosoituksia ja mellakoita, joten ihan tuulesta tempaistua tämä ei ole.
No kirjoitin tuolla tavalla kärjistäen. Kuitenkin pitää paikkansa että vaikuttamisen keinot ovat amerikkalaisilla paljon tehokaammaat näitä listaamiani maita vastaan, kuin itse Venäjää vastaan. Eihän USA voi oikein sanella Venäjälle diplomaattisella ja taloudellisella areenalla juuri mitään. Venäjä (ja Kiina) on liian vahva valtio tähän tässä vaiheessa.
Nuo muut maat ovat selkeästi heikompia... Sanelupolitiikka ja keppi-porkkana politiikka toimii paremmin niitä vastaan. Eikös Saudi-Arabia nimenomaan kasvattanut omia tuotantolukujaan öljynhinnan alentamiseksi tässä alkuvuodesta 2015. Maailma ihmettelee, miksi moinen hinnanalennus? Tuliko Saudeille auringonpistos, vai miksi nostivat omia tuotantolukujaan, ja aiheuttivat öljynhinnan alennusta (tappiota itselleen).
Öljyn hinta ei muodostu tarkasti markkinatalouden lakien mukaan "vapaassa kilpailussa". Tämä on perustietoa kun puhutaan OPEC maiden öljyntuotannosta. OPEC on kartelli, jossa on näistä hinnoista kähmitään ja sovitaan, samalla kun justeerataan tuotantolukuja. Toisaalta OPEC on vain suuntaa-antava ylikansallinen elin, eikä voi pakottaa jäseniä varsinaisesti mitenkään pysymään niiden ohjenuorassa.
Venäjä ja Kiina kieltämättä ovat siitä merkittäviä että he eivät kuulu OPEC:iin. Ne ovat myös suurvaltoja.
70- luvun öljykriiseissä nimenomaan OPEC asetti Amerikan kauppasaartoon öljyn suhteen. Tämä nimenomaan Tällaiset termit kuten kauppasaarto ja sanktiot eivät varsinaisesti kuulu vapaan markkinatalouden periaatteisiin. Taloutta se on, mutta ei vapaata sellaista.
EDIT: Saudeista, onhan tuo kieltämättä hyvä teoria että he nostavat tuotantoa, laskevat hintoja, ja yrittävät teilata pois markkinoilta kilpailijoita. Vähän samanlainen strategia kuin mitä Sony teki yhdessä vaiheessa muistaakseni PS3 konsolin hinnoittelussa.
Toisaalta Sony:lla oli muita tulonlähteitä paikkaamassa tappioita kuin PS3 myynti (taulutelevisiot, muu elektroniikka yms). Saudi-Arabia on vahvasti öljyn hinnasta rippuvainen talous. Kaikki munat yhdessä korissa.