Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Historian tarinoita

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja Vonka, 30.08.2013.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,554
  Tykkäykset:
  33,279
  Pisteet:
  1,286
  Netissä on pieniä anekdootteja, myös sotahistoriasta. Niiden taso on tietysti varsin kirjava, mutta jotkut kestävät lukemisen. Tässä tarina "Franssin-Jukasta", tiedustelukoneesta, jotka tuhoutuivat sodan aikana liki kokonaan. Vaatii hermoja lentää sellaisella sodassa.

  http://historianhavinaa.blogspot.fi/2013/07/tuntemattomat-sankarit.html
   
 2. rukkaskikka

  rukkaskikka Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2010
  Viestejä:
  732
  Tykkäykset:
  587
  Pisteet:
  76
  Tänään 8.5.2014 tulee kuluneeksi 60 vuotta Sallan Onkamojärven (vajaa 10km pitkä järvi, jonka koillisnurkka on Venäjän puolella) ilmataistelusta, jossa NL:n MiG-17:t häätivät jenkkien RB-47E Stratojet -tiedustelukoneen ilmatilastaan. Kalevan uutisen mukaan takaa-ajo olisi jatkunut Ruotsin puolelle saakka. Kalevassa myös Stratojet-pilotin näkemyksiä asiasta. Mahtaisiko olla jopa viimeisin "kovilla kohti" -ilmataistelu Suomen ilmatilassa?

  Lennon päivämäärä herättää vähän kysymyksiä. 8.5. on lännessä voitonpäivä, mutta idässä sitä vietetään vasta 9.5, koska Saksan antautuessa Moskovan aikavyöhykkeellä vuorokausi oli jo vaihtunut. Erehtyivätkö jenkit NL:n voitonpäivästä ja luulivat venäläisten olevan votkahuuruissa tai muuten vain valmiuden vähän sinnepäin?

  Wikistä:

  "Sallassa Onkamojärven yläpuolella toinen kahdesta Suomen ilmatilaa loukaten takaisin lentäneen koneen miehistöstä huomasi olevansa MiG-17-hävittäjien takaa-ajamana. MiG-17:t tulittivat ja RB-47 sai vaurioita polttoainesäiliöönsä sekä radioonsa kyeten kuitenkin palaamaan tukikohtaan Englantiin. Paikalliset asukkaat onnistuvat seuraamaan ilmataistelua, joka pyrittiin salaamaan salaamalla sitä koskevat asiakirjat Suomen ulkoasiainministeriössä. Uusi Suomi oli jo kuitenkin tehnyt asiasta artikkelin, minkä vuoksi Suomen ulkoasiainministeriön poliittisen osaston päällikkö, Eero A. Wuori leimasi uutisen humpuukiksi. Lopuksi asia jouduttiin kuitenkin myöntämään. Eduskunnan ulkoasiaivaliokunnan jäsen Johannes Virolainen kuitenkin esitti salaamisyrityksen perusteluksi sen, että haluttiin välttää Suomen joutuminen osalliseksi suurvaltojen välisistä ristiriidoista."

  http://fi.wikipedia.org/wiki/MiG-17

  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/migit-jahtasivat-vakoilukonetta/34988/
   
  Vonka tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,554
  Tykkäykset:
  33,279
  Pisteet:
  1,286
  Amerikkalainen vakoilukone RB-47E Stratojet tunkeutui Neuvostoliiton ilmatilaan valokuvaamaan Kuolan niemimaan sotilaslentokenttiä lauantaina, toukokuun 8. päivänä 1954. Tehtävä Murmanskissa ja Arkangelissa oli ensimmäinen, jonka huippunykyaikaisella valokuvakalustolla varustettu suihkukone teki amerikkalaisen sotilastiedustelun nimiin.

  Se yhytti Kuolan taivaalla joukon neuvostohävittäjiä, jotka tekivät kaikkensa ampuakseen amerikkalaiset alas. Kolmen MiGin lentue takaa-ajoi amerikkalaiskonetta rajan yli Sallan kohdalta koko Lapin yli vielä Ruotsin puolelle. Kaksi niistä tulitti todistettavasti tykeillään vielä Suomen ilmatilassa.

  Harold Austinin oma muistelu löytyy tuosta:

  http://www.rb-29.net/html/31HAustinB-47/31harb-472.htm
   
 5. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,554
  Tykkäykset:
  33,279
  Pisteet:
  1,286
  Valaiseva tarina tämäkin. 30.11. 1939 uutiset toivat maailmalta paljon hyviä neuvoja "pienelle Suomelle", miten pitää menetellä. Kahdelta kirjailijalta ja myöhemmältä nobelistilta tulivat sähkeet, käsittääkseni osoitettiin presidentti Kalliolle.

  John Steinbeckin sähke oli vuolas, joten en muista sitä sanasta sanaan. Siinä hän kehotti Suomea myöntyväisyyteen ja varovaisuuteen. Näin kansa ei joutuisi kärsimään. Steinbeck oli varma siitä, että fiksut suomalaiset sitten nousisivat korkeisiiin ja hyödyllisiin asemiin Neuvostoliitossa. Turha suututtaa ylivoimaista karhua.

  Toisen sähkeen lähetti Ernest Hemingway. Mies oli 18-vuotiaana vapaaehtoisena ambulanssimiehenä haavoittunut Italiassa hakiessaan sotilaan tykistökeskityksen alta, toiminut sittemmin Toronto Sunin ja Kansas Starin sotakirjeenvaihtajana ja tunsi maailman pimeän puolen eikä omannut yhtään harhakuvitelmaa.

  Sähke oli lyhyt: "Taistelkaa loppuun asti."
   
  TT tykkäsi tästä.
 6. Erkki

  Erkki Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.02.2014
  Viestejä:
  1,491
  Tykkäykset:
  2,472
  Pisteet:
  156
  Hemingway oli äijä.Steinbeck puolestaan oli kyllä hyvä kirjailija,mutta ihmisenä ärsyttävä vasemmistolainen ja neuvostosympatioissaan täysi nuija.
   

Jaa tämä sivu