Samses
Ylipäällikkö
Heitintä vetäjän mönkijän lisäksi tarvitaan lisää mönkijöitä miehille ja ammuksille. Yksittäinen traktori kuljettanee lavallaan heitinryhmän, heittimen ja ammukset?
Kyllä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Heitintä vetäjän mönkijän lisäksi tarvitaan lisää mönkijöitä miehille ja ammuksille. Yksittäinen traktori kuljettanee lavallaan heitinryhmän, heittimen ja ammukset?
Mainitsen tässä nyt, ettei jää minun mielipide epäselväksi: En ole erityisen kiinnostunut tuosta mönkkäri heittimestä, mutta tuon lavalla olevan nostimen konseptihan on ollut puheenaiheena aikaisemminkin. Meinaan, että eikö tuo ole juuri sitä mitä joku haikaili ällitällin katolle? Ei tarvitsisi vetää heitintä metsässä. Ja kun traktoreista on puhe, niin mahtaisiko tuollainen nostin olla mahdoton asentaa traktorin kärryyn? Toisaalta, kärryjä tuskin hankitaan varastoon, kuten ei varmaan noita nostimiakaan. Mutta entäs miten onnistuisi heittimellä ampuminen traktorin lavalta? Jos lavassa on vielä metalli laidat, niin se lisäisi hieman suojaa niiden suojalevyjen lisäksi. Tai miten olisi se, että tekisi rekkakonttiin tai siirtolavalle alustan heittimelle?
Meikäläinen heitinryhmä jaksaa nostaa heittimen kokonaisena lavalle, joten mitä mieltä olisi nostimessa?
Lavalta ampuminen varmaan onnistuisi, kunhan laittaisi tarpeeksi suuren ja painavan lujitelevyn heittimen alle. Rekyyli tasoittuisi ja leviäisi laajemmalle alueelle. Lantakärryjen kantokyky ja traktorien vetokyky mahdollistaisivat heittimille tarkoitettujen panssarilaatikkojen kuljettamisen. Taitaa vaan olla liian rivon näköinen viritelmä, jotta puolustusvoimat moiseen suostuisi.
Siis myös raskaan heittimen? Ajattelin vain, että traktorin lavat ovat yleensä aika korkeita, joten haluaisin välttää tuollaista nostoa etenkin kun väki toimii kriisi päällä. Nimittäin jos tuollainen lipeää käsistä, niin siinä ei enää kärkisaappaat auttaisi, jos sellaiset olisi edes jaettu.
Raskas heitin painaa jalustoineen luokkaa 300 kiloa. Helposti se nousee lavalle. Heiveröisempi miehistö nostakoon osissa. Valtaosa tavallisista varusmiehistä heittää sen lavalle ilman ongelmia.
Ymmärrän toki että oli sarkasmia mukana... Mutta ettei kenellekään jää epäselväksi niin väännetään vielä rautalangasta ettei 120 mm krh vastaa kantamaltaan eikä tulen teholtaan 122 mm haupitsia. Yksittäisen kranaatin tehossa on aika huomattava ero, suurempi kuin kaliiperieron pohjalta uskoisi, ja kantama alle puolet. Pataljoonien krh- komppanioiden liikkuvuuden kannalta taas - johan ne raskaat krh:t nykyäänkin saadaan hinaukseen pakko-otetun traktorin perään. Lisääkö tämä oleellisesti liikkuvuutta traktoriin verrattuna? Maataloustraktori menee aika pehmeistä paikoista yli, ojien ylityksessä mönkijä on varmaan parempi mutta en ole ihan vakuuttunut kuinka hyvin mönkijä ylittää ojan sitten kun siellä on raskas korohoro perässä.
Edit: Modet varmaan siirtävät tykistökeskusteluun jos katsovat aiheelliseksi.
Edit 2: selvyyden vuoksi - en mollaa mönkijöitä ollenkaan. Ne ovat mahtava liikkuvuuden lisääjä meidän maastossamme ja käyttökohteita on lukemattomia. En vain ole vakuuttunut että krh:n vetäjä olisi yksi niistä käyttökohteista.
Hienoa kuulla että kranaatin teho on kiinnostuksen kärjessä. Ja tuo 122H ja 120KRH tehoero oli ihan uutta.
Myönnän että ensimmäinen mielikuva oli oikeastaan linjalla "onko tässä halvempi korvaaja bankku-KRH:lle" ... mutta bankun liikkuvuus talvi/pakkasaikaan (teloilla) lienee kuitenkin ylivoimainen.
Tuossa kranaatin tehokkuudesta haluaisin hieman kysyä, koska uskoisin, että ainakin sirpalepeiton tehokkuudessa KRH edelleen peittoaa tykistön. Kantama on heittimessä heikompi ja saattaa olla sirpaleen kokokin isompi, .
Joskus joku mainitsi tykistön tutkineen siirtolavalle kiinnitettyä tykistöä (lepakkotykki?), joka siis siirtyisi normaalia nopeammin paikasta toiseen. Mitenkäs olisi kun tuossa aikaisemmin kyselin olisikos mahdollista kiinnittää heittimen aluslevy siirtolavalle tai konttiin, niin reunat voisi varmaan vahvistaa sirpaleita vastaan ja mikäli tilaa vain jää, niin lavan/kontin toiseen reunaan voisi laittaa pienen katetun ja sirpalesuojatun huoneen. Tälläisen yhdistelmän voisi sitten sopivalla tavalla kaivaa monttuun (tai kasata maata reunoja vasten), jolloin suojaus oletettavasti paranisi entisestään. Siis siihen asti, kun jokin osuu kohdalle.
Kuinka kauan kestää 120 Krh 92:n ampumakuntoon laittaminen, siitä kun heitintä vetävä ajoneuvo on pysähtynyt?
Jos kuljetuskalustona on maataloustraktorit, niin asemaanajoa voisi ehkä nopeuttaa luopumalla ajopyörästöstä ja kehittämällä jonkinlainen etukuormaajaan tai kolmipistenostolaitteeseen kytkettävä kuljetuslaite, jolla vastin, tuki ja putki saadaan nostettua paikalleen asemaan ja asemasta pois. Vastimessa pitäisi olla pari lenkkiä, joihin kuljetuslaitteessa olevilla koukuilla tartutaan. Kuljtuslaitteessa pitäisi sitten olla sopivat pannat, joilla putki ja tuki kiinnitetään ajon ajaksi. Hyvissä olosuhteissa lumikauhan saa napattua sekunneissa kiinni etukuormaajan sovitteisiin ajamalla traktorin kerralla kohdalleen ja noukkien kauhan kyytiin etukuormaajaa nostamalla. Tässä kuljetuslaitteen kanssa pitää tosin käsipelissä kääntää putki ja tuki paikoilleen ja lukita ne pannoilla.
Tuo on käynyt mielessä tai sitten joku mainitsi asian täällä, tuossa traktorin takanostimeen liitettävässä heittimessä on toki ideaa, mutta sitten ei taida saada peräkärryä mukaan, eli ammukset ja miehistö pitää kuskata erikseen.
Onko muuten sellaisia traktorikaivureita jotka kykenevät samalla vetämään peräkärryä, vai viekö se kaivuri aina sen peräkoukun tarvitseman tilan? Sellainen etunostimella ja panssaroidulla ohjaamolla voisi olla sellainen yleiskone, että paremmasta ei paljon väliä.
Nuohan on nykyaikaan vartavasten tehtyjä koneita. Yleensä runko-ohjattuja, ja takanostolaite ja vetokoukku puuttuvat. Traktorikaivureille löytyy sitä paitsi kokoonpanoista käyttöä ihan niiden varsinaiseen käyttötarkoitukseen. Eikä niitä nyt varmasti kovin paljoa edes ole.
Tuollainen voisi olla ihan pätevä peli kommpaniatason lääkintä ja tväl-puolella.