Kymmenen vuotta sitten ex-syyttäjä Ritva Santavuori potkittiin pois YLE:n Jälkiviisaat-ohjelmasta, kun hän oli mennyt kuvailemaan Obaman isoäidin ulkonäköä "negroidiseksi", ja tarkemmin ottaen esim. nenää gorillamaiseksi.Tän päivän Nyt-liitteestä on. Uskomaton rimanalitus. Toivottavasti toimittajan duuni loppui siihen.
”…Kyl mä hyvin ymmärrän sen, että isoäidissä on jäljellä ne tyypilliset negroidiset piirteet… eikä siinä mitään…mutta se on kun vaatetus… ja kampaus… ja hampaaton… ja nenä on niin kuin just niinku näillä gorilloilla on…”
Niinhän se menee, ettei poliittisesti korrektissa maailmassa ole asiallista tuoda ilmi mauttomuuden puolelle meneviä mielipiteitä, vaikka ne kuvaisivatkin jotain todellisesti havaittavissa olevia seikkoja. Esim. Googlen kuvankäsittelyalgoritmithan tunnetusti ovat toisinaan luulleet mustaihoisia ihmisiä gorilloiksi, joten Santavuoren silmissäkään ei välttämättä piilenyt vikaa. Sitä kuitenkin vahvasti epäilen, josko kuvankäsittelyalgoritmit sekoittaisivat Trumpia sikaan. Siitä huolimatta HS tuskin seuraa tässä tapauksessa YLE:n esimerkkiä potkujen antamisesta.
Google Photos Tags Two African-Americans As Gorillas Through Facial Recognition Software
When Brooklyn-native Jacky Alcine logged onto Google Photos on Sunday evening, he was shocked to find an album titled “Gorillas,” in which the facial recognition software categorized him and his friend as primates.
Google ei ole ilmeisesti keksinyt perustavanlaatuista ratkaisua siihen, miten kuvien samankaltaisuutta laskennallisesti arvioivat algoritmit saisi olemaan sekoittamatta joitakin tummaihoisia gorilloihin, joten ratkaisuna on ollut yksinkertaisesti poistaa gorillat pois kuvioista (tämä uutinen tältä vuodelta, joten mahdollisesti pätee yhä; ylläoleva tapahtui 2015).
Google ‘fixed’ its racist algorithm by removing gorillas from its image-labeling tech
Back in 2015, software engineer Jacky Alciné pointed out that the image recognition algorithms in Google Photos were classifying his black friends as “gorillas.” Google said it was “appalled” at the mistake, apologized to Alciné, and promised to fix the problem. But, as a new report from Wired shows, nearly three years on and Google hasn’t really fixed anything. The company has simply blocked its image recognition algorithms from identifying gorillas altogether — preferring, presumably, to limit the service rather than risk another miscategorization.
Poliittinen korrektius johtaa toisinaan kimurantteihin tilanteisiin.