Hyviä uutisia Suomesta - kansallista "hyvä me" -selkääntaputtelua

Olisi kannattanut markkinoida Venäjälle... :D
 
En tiedä oliko tämä jo mestoilla, vähän vanhempi, mutta kerännyt nyt momenttia - loistavaa somen käyttöä ja kommenteistä ja lähes 7M katsontakerrasta päätellen toimii... hyvää työtä Finskiltä taas Aasian suuntaan, hyvä Suomi!

 
Vanhana kuoropoikana tämä resonoi todella hyvin... sorry jos on jo ollut, encore, maestro!
Me ollaan todella hyviä tässä, se on tosiasia.

 
Ampumaharjoituksia, valmiuskursseja ja koulutusta – "Suomessa vapaaehtoisia enemmän kuin yhdessäkään Euroopan maassa"
Kansalaiset haluavat varautua kyberuhkiin, sähkökatkoksiin, väkivaltaan - ja sotaan.
22.9.2017 klo 13:05
https://yle.fi/uutiset/3-9839711?origin=rss


Kyllä se taistelijaluonne siellä jossain nahan alla edelleen on kuitenkin....

917cf7c59b6dfa0ef537ab1e1d2927b4.jpg
 
Splendid! Kevyt ja kompakti Tikka T3x TAC A1-tarkkuusammuntakivääri on saanut hyvän vastaanoton ulkomailla!

Kyseessä on siis Sakon Tikka T3 pulttilukko rakenteeseen perustuva kivääri, jossa on molempikätinen alumiinirunkoinen tukki. Tukki on myös taitettava teleskooppitukki. Kiväärin alumiinirunkoinen tukki on myös yhteensopiva useimpien AR-15 etuosien, pistoolikahvojen sekä takatukkien kanssa ja tätä johtuen se on lähes täysin muokattavissa.

Tikka T3x TAC A1-kiväärin tekniset tiedot:
Kaliiperit: 308 , 260Rem ja 6,5 Creedmoor
Kokonaispituus: 1104mm / 1011mm / 910 mm (perä "auki")
Kokonaispituus: 859mm / 776mm / 675mm (perä taitettuna)
Piipun pituus: 24" (20" ja 16" muu-ase)
Paino: 5,1kg (4,9kg ja 4,7kg )
Kierre: 5/8x24
Lipaskapasiteetti: 10+1
Laukaisukoneisto: 1-2 kg kaksivaiheinen säädettävissä oleva

HS: Suomalainen vientituote valtavan kiinnostuksen kohteena USA:ssa – myytiin ensimmäisenä vuotena 15 000 kappaletta


Julkaistu: 26.9. 8:55 , Päivitetty: 26.9. 10:49


Sakon Riihimäen tehtaan tuotannosta lähes kaikki aseet viedään ulkomaille.
Suomalaiset tarkka-ampujat ja heidän kiväärinsä saavuttivat legendaarista mainetta toisen maailmansodan myllerryksissä. Sanat pystykorva, Sako ja Valmet tunnetaan kaikkialla maailmassa. Simo Häyhä tunnetaan talvisodan legendaarisena taistelijana. Tarkka-ampujan on eri lähteiden mukaan väitetty ampuneen noin 200, 500 tai jopa 700 vihollissotilasta.

Alan kehitys ei jäänyt tähän, sillä nykyään monille varusmiehille on tullut tutuksi rynnäkkökivääri 62. Se on puolustusvoimien pääasiallisesti käyttämä rynnäkkökivääri, jota valmistivat Valmet ja Sako.

Yhdysvaltain markkinoilla kovaa tulosta
Sako sai uutta mainetta, kun yhtiö toi markkinoille Tikka T3x TAC A1 -kivääri, joka perustuu vanhempaan jo 2000-luvun alussa myyntiin tulleeseen peruskivääriin.

Helsingin Sanomat kertoo, että kiväärin päämarkkina-alueella Pohjois-Amerikassa kivääri on nostattanut innostusta.

Sako odotti lehden mukaan uudelta aseeltaan hyvää myyntiä, mutta on ollut yllätys, että Tikka T3x TAC A1 -kivääri myi ensimmäisenä valmistusvuonna peräti 15 000 kappaletta.

Sakon omistaa nykyään italialainen Beretta. Lähes 300 ihmistä työllistävän Sakon Riihimäen tehtaan tuotanto menee lähes kokonaan ulkomaille, lähinnä kiväärejä viedään Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan.
Petri Turunen

Muutama kuvituskuva omasta puolesta:
IMG_3847.jpg

0058306_tikka-t3x-tac-a1-308win-20-fixed-stock.jpeg

Tikka_T3x_TAC_A1_frontangle.jpg



Mainosvideo vielä kaupan päälle:

 
Donald Trump sanoi heidän soittavan Suomeen pian – nyt selvisi mistä oli kyse
Juha-Pekka Tikka | 26.09.2017 | 12:50- päivitetty 26.09.2017 | 13:05

USA:n presidentti vihjasi jo kuukausi sitten Suomen ja USA:n kybertutkimuskeskuksesta.

Tiistaina on tiedotettu Oulun yliopiston yhteyteen avattavan kyberturvatutkimuskeskuksen ja amerikkalaisen National Science Foundationin Industry University Cooperative Research Center –ohjelman yhteistyöstä.

DIMECC Oy allekirjoittaa kybertutkimusohjelman yhteistyösopimuksen seminaarissa Helsingin Messukeskuksessa. Ohjelmassa muun muassa Bittium, F-Secure, Ericsson ja Nokia sekä keskeisimmät suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset kehittävät teknologisia ratkaisuja kyberturvallisuuden parantamiseksi.

USA:n presidentti Donald Trump antoi asiasta raskaan vinkin Valkoisessa talossa 28. elokuuta tiedotustilaisuudessaan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

– Suomi on johtava maa kyberturvallisuudessa. Itse asiassa meidän pitäisi soittaa teille aika pian. Teette fantastista työtä kyberturvallisuudessa, ja onnittelen teitä. Ja luulen että hyvin nopeasti olemme aivan siellä teidän kanssanne, uskokaa pois, Donald Trump totesi tiedotustilaisuudessa.

https://www.verkkouutiset.fi/donald...avan-suomeen-pian-nyt-selvisi-mista-oli-kyse/
 
uusiteknologia.fi
Ouluun kyberturvakeskus – Yhdysvallat mukana
shutterstock_cyber-998x509.jpg

Suomi ja Yhdysvallat aloittavat kyberturvayhteistyön. Käytännössä tutkimusyhteistyö syntyy Oulun yliopiston yhteyteen avattavan kyberturvatutkimuskeskuksen ja yhdysvaltalaisen National Science Foundationin Industry University Cooperative Research Center –ohjelman (I/UCRC) ja välille.

Kybertutkimusohjelman yhteistyösopimus allekirjoitetaan tänään suomalaisteollisuuden tutkimusyhteisö Dimeccin Cyber Trust -ohjelman päätösseminaarissa Helsingin Messukeskuksessa.

Oulun yliopiston yhteyteen perustettava tutkimusyksikkö Cyber Security and Software Engineering Research Site on avoin kaikille suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Yksikön suunnitellaan toimivan osana Yhdysvaltain Security and Software Engineering Research Center -keskusta. Se on tutkinut 13 yliopiston ja yli 20 teollisen ja julkishallinnollisen partnerin voimin ohjelmistojen ja järjestelmien turvallisuutta vuodesta 2010 alkaen.

”Tätä merkittävää kumppanuutta National Science Foundationin I/UCRC -ohjelman kanssa ei olisi myöskään syntynyt ilman Dimeccin avainroolia ohjelman rakentajana”, painottaa Cyber Trustin ohjelmajohtaja Markku Korkiakoskioululaisesta Bittium-yhtiöstä.

Hankkeen takana olevassa Innovaatio-ohjelmassa ovat mukana muun muassa Bittium, F-Secure, Ericsson ja Nokia sekä keskeisimmät suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset. Ohjelma käynnistettiin kansallisen kyberturvastrategian myötä vuonna 2015. Cyber Trust -ohjelmaa rahoittanut Tekes rahoittaa nyt myös Oulussa aloittavaa kybertutkimuskeskusta.

“Olemme ylpeitä, että Dimecc on ollut laittamassa liikkeelle kansainvälisesti erittäin tärkeää kyberturvallisuuden tutkimusyhteistyötä Suomen ja Yhdysvaltojen kesken. ”, toteaa Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.Ohjelmassa on ollut mukana yli 25 huippuyritystä ja tutkimuslaitosta.

LISÄÄ: Security and Software Engineering Research Center -keskus (LINKKI) ja Dimecc (LINKKI) ja Cybertrust -ohjelma (LINKKI)

Päivitetty 15,27 Tekes-osuudella

Kyberhyökkäykset kasvavat räjähdysmäisesti

Tutkittavaa yksikölle riittää, sillä verkkohyökkäykset kasvavat voimakkaasti. Kyberturvallisuuden kehittämisessä ovat vastassa organisoidut voimat. Niin julkiseen sektoriin, yrityksiin kuin yksilöihin kohdistuvat uhat on tiedostettu korkeimmalla tasolla.

Trump_Niinist%C3%B6_USA_Antti_Aimo-Koivisto_Tasavallan_presidentin_kanslia.jpg

Presidentti Trump kehui Suomen kyberosaamista presidentti Niinistön valtiovierailulla Washingtonissa 28.8.2017. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Tasavallan presidentin kanslia.
Suomen korkea kyberturvaosaaminen nousi esille myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tuoreessa tapaamisessa.

”Tuoreiden arvioiden mukaan verkossa tapahtuu jopa miljardeja hyökkäyksiä ja hyökkäykseen tähtääviä toimenpiteitä sekunnissa ja ne aiheuttavat jopa satojen miljardien eurojen taloudelliset menetykset vuodessaää, sanoo professori Tapio Frantti, joka toimii informaatioteknologian dosenttina Oulun yliopistossa.

Fransin mukaan kyberhyökkäykset ovat yksi maailman nopeimmin kasvavista järjestäytyneen rikollisuuden ja jopa valtiollisen toiminnan haaroista.

Oulun kyberturvayksikössä on tarkoitus panostaa julkisen ja yksityisen sektorin rinnalla myös tavallisen ihmisen henkilökohtaisen turvallisuuden kehittämiseen esimerkiksi verkkomaksamisessa ja kotiautomaatiossa ja suojautumiseen nettikiusaamiselta.

Turun Sanomat:
Ouluun tulee kyberturvallisuuden tutkimuskeskus – Suomen ja USA:n yhteisprojekti
Emmi Korhonen


KOTIMAA STT
Oulun yliopiston ympärille syntyy uusi kyberturvallisuutta tutkiva keskus. Sen takana on suomalaisia ja yhdysvaltalaisia voimia.

Uusi Cyber Security and Software Engineering Research Site -tutkimusyksikkö on avoin kaikille suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Sen on määrä toimia osana yhdysvaltalaista Serc-keskusta, joka on tutkinut 13 yliopiston ja yli 20 teollisen ja julkishallinnollisen partnerin voimin ohjelmistojen ja järjestelmien turvallisuutta Yhdysvalloissa vuodesta 2010 alkaen.

– Informaatioturva, ICT-laiteturva ja kyberturva, luettelee keskuksen tutkimuskohteita professori Tapio Frantti Oulun yliopistosta STT:lle.

Hän huomauttaa, että keskuksen ei ole määrä tutkia vain julkishallintoa tai yrityksiä kohtaavia uhkia, vaan myös tavallista kansalaista koskevia ongelmia. Esimerkkeinä hän mainitsee nettikiusaamisen ja verkkomaksamisen ongelmat.

Keskus saa rahoitusta muun muassa Tekesiltä, yrityksiltä ja yliopistolta, Frantti kertoo. Amerikkalaisen Serc-keskuksen rahoittajana toimii puolestaan yritysten ohella myös Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö NSF. Frantin mukaan tällä hetkellä yhdysvaltalaisten rahoitus menee keskuksen yhdysvaltalaispuolelle ja suomalaisraha suomalaiselle.

– Kun saadaan ohjelma käyntiin, on mahdollisuus, että suomalaiset yritykset tekevät yhteistyötä yhdysvaltalaisten yliopistojen kanssa ja yhdysvaltalaiset yritykset suomalaisten yliopistojen kanssa.

– Hyvin laaja osaaminen on käytössä, Frantti sanoo.

Suomen kyberturvaosaaminen sai kehuja korkealta taholta eli presidentti Donald Trumpilta, kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Valkoisessa talossa elokuun lopussa.
 
Splendid! Kevyt ja kompakti Tikka T3x TAC A1-tarkkuusammuntakivääri on saanut hyvän vastaanoton ulkomailla!
Tämä olisi erinomainen varusmiesten tarkka-ammuntakivääri silloin kun 338 ei tarvita tai hommaa harjoitellaan. Puolet TRG:n hinnasta. Mutta yllättäen kyllä lähes TRG:n painoinen joten lienee tuo edelleen ohittamaton. Sitten kilo ja edelleen tuplahinta edelliseen lisää on tuo M10. Kyllä näistä kotimaan marjoista soisi saatavan enemmän hyötyä SA:n taistelutavassa ja varustuksessa.
 
Tämä olisi erinomainen varusmiesten tarkka-ammuntakivääri silloin kun 338 ei tarvita tai hommaa harjoitellaan. Puolet TRG:n hinnasta. Mutta yllättäen kyllä lähes TRG:n painoinen joten lienee tuo edelleen ohittamaton. Sitten kilo ja edelleen tuplahinta edelliseen lisää on tuo M10. Kyllä näistä kotimaan marjoista soisi saatavan enemmän hyötyä SA:n taistelutavassa ja varustuksessa.
Tikan lukkoaktion koko on vain siitä ongelmallinen, että sitä ei saa sovitettua olemassaolevalle 7,62x53R:lle, joka vaatisi suuremman iskupohjan kuin mitä Tikan aktioon on mahdollista tehdä.
 
Tikan lukkoaktion koko on vain siitä ongelmallinen, että sitä ei saa sovitettua olemassaolevalle 7,62x53R:lle, joka vaatisi suuremman iskupohjan kuin mitä Tikan aktioon on mahdollista tehdä.
Minkä takia se pitäisi pesittää 7.62 :selle kun on 308??
 
Minkä takia se pitäisi pesittää 7.62 :selle kun on 308??
Yhteensopivuus olemassaolevien a-tarvikkeiden kanssa olisi suotavaa. .308/7,62x51 NATO on käytössä vain MG3:ssa, FN MAG:ssä (kumpikin vaunujen konekivääreitä) ja Dillonissa (Minigun), joten sitä ei ole kauhean laajalti patruunahuollossa. Lisäksi olemassaoleva patruuna tuskin on tarkkuuspatruunaa.

Toisaalta eipä varastoissa yleisesti oleva JVA 0221/0222 (D166-luotinen patruuna) ole sekään optimaalinen patruuna tarkka-ammuntaan (vaikka onkin laadukas ja tarkka patruuna), koska se on niin raskas, jonka vuoksi lentorata on hyvin kaareva ja pitkän matkan laukaukset siksi vaikeampia. D46/D47 (JVA 0246) on soveltuvampi, Scenarilla ladattu OTM olisi sekin mielenkiintoinen.

7,62x53R:n etu on kuitenkin siinä, että jos ase on pesitetty D-mitoilla, voi sen läpi ampua omien loppuessa myös venäläistä 7,62x54R bulkkipatruunaa (JVA 0250), jota löytyy runsaasti joka jääkäriryhmästäkin. .308:aa ei saa mistään noin vain.
 
Viimeksi muokattu:
No ei sitä 53R tarkkuuspatruunaakaan paljoa ole. Muistaakseni jo viimesen 10 vuotta on itketty varastolla, ei ole antaa kuin muutama. Helpompi melkein saada 338 käyttöön.
Tak85 ja 53R joutas jo romukoppaan ja lisää 308 pohjasia kivääreitä tilalle.
 
No ei sitä 53R tarkkuuspatruunaakaan paljoa ole. Muistaakseni jo viimesen 10 vuotta on itketty varastolla, ei ole antaa kuin muutama. Helpompi melkein saada 338 käyttöön.
Tak85 ja 53R joutas jo romukoppaan ja lisää 308 pohjasia kivääreitä tilalle.
Jos viittaat siihen tarkkuuspatruunan nimikeellä menevään, niin se on sitten joko kotimaista D46:tta (eli JVA 0246) tai venäläistä tarkkuuspatruunaa 7N1:tä (Dragunovia varten, JVA 0263). Se tavallinen kotimainen kokovaippahan (D166-luotinen, eli JVA 0221) ei ole nimikkeellä tarkkuuspatruuna, vaan ihan vain kiväärin patruuna. JVA 0221:tä ainakin meillä oli jakaa niin paljon, että santsarit ja kokelaat pääsivät kokeilemaan radalla TKIV 85:ttä aika isolla laukausmäärällä ja joskus kovapanosammunnoissakin oli PKM:lle sitä eikä venäläistä bulkkia (JVA 0250).

53R ei ole lähdössä minnekään PKM:n takia. PKM:llehän koulutetaan koronotto myös JVA 0221:lle, koska se ei noudattele PKM:n tähtäimien etäisyyssäätöä.
 
Jos viittaat siihen tarkkuuspatruunan nimikeellä menevään, niin se on sitten joko kotimaista D46:tta (eli JVA 0246) tai venäläistä tarkkuuspatruunaa 7N1:tä (Dragunovia varten, JVA 0263). Se tavallinen kotimainen kokovaippahan (D166-luotinen, eli JVA 0221) ei ole nimikkeellä tarkkuuspatruuna, vaan ihan vain kiväärin patruuna. JVA 0221:tä ainakin meillä oli jakaa niin paljon, että santsarit ja kokelaat pääsivät kokeilemaan radalla TKIV 85:ttä aika isolla laukausmäärällä ja joskus kovapanosammunnoissakin oli PKM:lle sitä eikä venäläistä bulkkia (JVA 0250).

53R ei ole lähdössä minnekään PKM:n takia. PKM:llehän koulutetaan koronotto myös JVA 0221:lle, koska se ei noudattele PKM:n tähtäimien etäisyyssäätöä.
Siten korjataan virheet:
- D46 eli JVA 0246 oli tarkoitettu 7.62 KIV 27-66 kilpakivääreihin (jotka on hylätty muuten jo) eikä sitä saa käyttää TAK85:ssä koska D166-luodille tarkoitettu pesän mitoitus ei sovi tälle patruunalle (ei ota rihlakosketusta) ja polttaa ylimenokartion pilalle. En ole vuosikymmeneen nähnyt näitä varastoissa.
- 7N1:llä ei ole JVA numeroa, eikä sitä ole PV:lla varastossa. Tuo mainitsemasi JVA 0263 on itseasiassa 7.62 KIV vj S p TH herm eli Ruotsissa valmistettu S-luotinen valojuovapatruuna joka on ladattu kotimaassa purettuihin hapantuneiden venäläisten VJ-patruunoiden teräshylsyyn.
- JVA0221:n on nimenomaan tarkoitettu TAK85:n eikä sitä enää nykyään saakaan ampua PKM:llä. Sitä kyllä soitetiin menemäön vuosikymmen PKM:llä koska sen vaara-alueiden on JVA0250:n merkittävästi pienempi ja koska JVA0250:llä on muutama JVA0221:sta sopivampi piirre sotakäyttöön. Nyt on laaarit tyhjät, joten sitä käytetään enää vain TAK85:lla. TAK Dragunovilla käytetään taas JVA0250 koska JVA0221:n pehmeä nalli yhdistettynä Dragunovin naliipiikin rakenteeseen mahdollistaa vahingonlaukauksen ns. "Slam fire" tapauksessa.
 
.308/7,62x51 NATO on käytössä vain MG3:ssa
Olin nakevinani, etta Leojen torneissakin (uusien myota) kk:n merkki vaihtumassa; onko nain ja onko tuon a-tarvikkeen harvinaisuus paallimmainen syy?
- ihan soivia peleja molemmat, tuskin vain sen takia
 
JVA0221:n on nimenomaan tarkoitettu TAK85:n eikä sitä enää nyktäönsaakaan ampua PKM:llä.
Hassua että Taistelijan Oppaassa on vielä PKM:lle kaikki ohjeet sitä varten.
Miten muuten toimitaan nykyään 7,62x53R paukkupatruunoiden kanssa? Nehän on ladattu juuri JVA 0221:n käytettyihin hylsyihin.

D46 eli JVA 0246 oli tarkoitettu 7.62 KIV 27-66 kilpakivääreihin eikä sitä saa käyttää TAK85:ssä koska D166-luodille tarkoitettu pesän mitoitus ei sovi koko patruunalle (ei ota rihlakosketusta) ja polttaa ylimenokartion pilalle.
Eikös se alun perin ollut Suojeluskunnan pystykorville tarkoitettu (niin, M/28 ja M/28-30) sekä M/27:lle tarkkuuspatruunaksi? Tosin silloin ei tainnut vielä olla nykyiset JVA-numerot käytössä.
Mutta kuitenkin, kiväärin tarkkuuspatruuna -nimikkeellähän se kulkee, kun tavallinen JVA 0221 on vain kiväärin patruuna.

7N1:llä ei ole JVA numeroa
Onko tälle mitään selitystä? 7N1:tä on kuitenkin hyvin monen lähteen mukaan ollut Dragunoville patruunaksi.
JVA 0250 bulkkia tiedän kyllä käytetyn Dragunovin kanssa, mikä varmaan on osasyyllinen sen maineeseen epätarkkana aseena.
 
Hassua että Taistelijan Oppaassa on vielä PKM:lle kaikki ohjeet sitä varten.
Miten muuten toimitaan nykyään 7,62x53R paukkupatruunoiden kanssa? Nehän on ladattu juuri JVA 0221:n käytettyihin hylsyihin.
Muutos on hyvin tuore. Alle parin vuoden vanha. Ja kyllä hän tuota edelleen VOIDAAN ampua PKM:llä, mutta ei vaan ammuta ko syystä.

Kuulemma varikolla on hylsyjä odottamassa käyttöä paukkupatruunoihin n. 30v kulutusta edustava määrää tällä hetkellä... Intti ei koskaan heitä mitään pois.

Eikös se alun perin ollut Suojeluskunnan pystykorville tarkoitettu (niin, M/28 ja M/28-30) sekä M/27:lle tarkkuuspatruunaksi? Tosin silloin ei tainnut vielä olla nykyiset JVA-numerot käytössä.
Mutta kuitenkin, kiväärin tarkkuuspatruuna -nimikkeellähän se kulkee, kun tavallinen JVA 0221 on vain kiväärin patruuna.
Kyllä ihan oikein. Viimeksi tuota on hankittu kun nuo m27-johdannaiset olivat vielä vapaakivääreinä kisakäytössä eli joskus 80-90-luvun taitteessa todennäköisesti. 90-luvulta kisakivääreinä on olleet TAK85:t dipterilla ja erillaisia .308 kiväärejä mm.TRG-21:ä. Pitäisi ihan tarkastaa onko tuo enään edes ampumatarvikkekuvastossa vai onko se jo poistettu. Epäilen jälkimmäistä.

Onko tälle mitään selitystä? 7N1:tä on kuitenkin hyvin monen lähteen mukaan ollut Dragunoville patruunaksi.
JVA 0250 bulkkia tiedän kyllä käytetyn Dragunovin kanssa, mikä varmaan on osasyyllinen sen maineeseen epätarkkana aseena.
Kyllä 7N1 nimenomaan SVD:lle suunniteltu patruuna, mutta sitä ei ole myyty NL:sta Suomelle vaikka halua olisi ollut ostaa. Ostoa yritettiin vielä 2000-luvun alussakin, mutta "ei kuulemma ollut mahdollista ostaa kyseistä tuotetta". Huhujen mukaan pikku erä tuli aikanaan "vahingossa" BMP-1:n mukana kun niissä tuli koko Neuvostoliittolaisen JV ryhmän käsiaseistus (AK-47:t, PKM:t, SVD:t) ja pikku mälli paukkua mukana. 7N1:stä ei kuitenkaan koskaan otettu PV viralliseksi patruunatyypiksi todennäköisesti hyvin mitättömän lukumäärän takia eikä sillä siis ole edes JVA nuneroa

Haluaisin kuitenkin tietää ne "hyvin monet lähteet" tälle väitteelle että Suomessa olisi ollut 7N1:sitä muka käytössä. Miten voi kun sille ei ole JVA numeroakaan!

Itseasiassa JVA0250 on se syy Dragunovin maineelle Suomessa: patruuna on massatuotettu kk-patruuna eikä sillä voi osua kummosesti. Toinen syy on se että aseet on vanhoja ja erittäin käytettyjä, joten myös osin kyseessä luonnollista tarkkuuden laskua. Kolmas syy on erittäin pieni suurennoksinen kiikari joka rajoittaa käytettävyyttä tarkka-ampujien aseena - ei välttämättä tosin tukiampujan aseena.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top